Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Gmow1977 napisał:

To po co słuchasz szamanów forumowych....

Im to dopiero gra....Rozstaw 2.2 m, centralny pomiędzy  i zachwyty ...No lepiej być nie może🤣🤣🤣

To akurat nie problem.Moglem przesunąć bez problemu.Ale to o czym piszesz to w 100 proc prawda. Zawsze mają coś do powiedzenia. A sami no właśnie. Nie ma o czym nawet gadać.

Gość

(Konto usunięte)

Akurat u mnie rozstaw jest na 270 cm więc czego piejesz gmowku?! Centrala mam pomiędzy kolumnami bo gdzie by miał być? Do góry u sąsiada? Przynajmniej u mnie jest pochylony ku słuchaczowi, a nie grający gdzieś tam w sufit... 

8 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

A sami no właśnie

No co? Dokończ... 

Mam kino za 3500 zł za całość nie licząc TV i jestem z niego w pełni zadowolony, nie potrzebuje wodotrysków typu Dirac-srirak, nie potrzebny mi Atmos- naciąganie ludzi na kasę by zmienić to i tamto, ogólnie mam podstawę i ona mi wystarczy a Ci co mają problem z tym to niech się pierd...🖕🖕🖕

40 minut temu, Gmow1977 napisał:

To po co słuchasz szamanów forumowych....

Im to dopiero gra....Rozstaw 2.2 m, centralny pomiędzy  i zachwyty ...No lepiej być nie może🤣🤣🤣

To akurat nie problem.Moglem przesunąć bez problemu.Ale to o czym piszesz to w 100 proc prawda. Zawsze mają coś do powiedzenia. A sami no właśnie. Nie ma o czym nawet gadać.

11 minut temu, MarcinRejek napisał:

Akurat u mnie rozstaw jest na 270 cm więc czego piejesz gmowku?! Centrala mam pomiędzy kolumnami bo gdzie by miał być? Do góry u sąsiada? Przynajmniej u mnie jest pochylony ku słuchaczowi, a nie grający gdzieś tam w sufit... 

No co? Dokończ... 

Mam kino za 3500 zł za całość nie licząc TV i jestem z niego w pełni zadowolony, nie potrzebuje wodotrysków typu Dirac-srirak, nie potrzebny mi Atmos- naciąganie ludzi na kasę by zmienić to i tamto, ogólnie mam podstawę i ona mi wystarczy a Ci co mają problem z tym to niech się pierd...🖕🖕🖕

A gdzie masz ten 77 cali bo chyba nie w tym pokoju.

W dniu 1.12.2024 o 18:43, kinomaniak 2 napisał:

Ktoś nie tak dawno sugerował zwężenie kolumn frontowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zestawik zacny, ale dlaczego subwoofery są w półce? Nie tłumi to trochę dźwięku?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z Was dogina frontowe kolumny do środka czy na wprost ? Posiadam Dali Opticon 6 i niby zalecają na wprost, ale dużo pozytywnych opinii czytam kiedy są delikatnie dogiete w trójkąt do widza.

5 godzin temu, MarcinRejek napisał:

Skoro ty masz tak to gratulacje szamanie😂😂😂

Ja tak nie mam. I nigdy nie będę miał .Za to ty już nie jednemu tak doradzałeś. Dlatego jak się ciebie posłucha ,to ręce opadają.Co ty bierzesz człowieku?

28 minut temu, Milo napisał:

ale dlaczego subwoofery są w półce? Nie tłumi to trochę dźwięku?

A co ma tłumić ?

Dla basu to nie przeszkoda.Bas rozchodzi się sferycznie....Paździesz to nie beton😉

12 minut temu, Tomasz8107 napisał:

Czy ktoś z Was dogina frontowe kolumny do środka czy na wprost ? Posiadam Dali Opticon 6 i niby zalecają na wprost, ale dużo pozytywnych opinii czytam kiedy są delikatnie dogiete w trójkąt do widza.

No a co za problem sprawdzić ?Przecież masz w posiadaniu?

Skręć i podziel się wrażeniami.Przecież jesteś najbliżej źródła.Czy zabetonowane masz i trzeba z młotem podejść?

Edytowane przez Gmow1977

Trudno to pokapowac, dlaczego Dali zaleca takie ustawienie na wprost. Standard to skrecone.

Kto stroi zestawy tak, by optymalnie brzmialy poza osia?

Moim zdaniem to jest bez sensu.
20 godzin temu, MarcinRejek napisał:

I po zmianach wygląda tak:

Ukryta Zawartość

rzekłbym że przód jest skończony, tylko zmiana TV na jeszcze większy i będzie 👌

Te lamele mają wpływ na akustykę, słyszysz jakieś zmiany?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tak, wklejałem gdzieś ich wykres jaki producent podaje. Dla mnie jest dużo lepiej, zmniejszyło się echo bo miałem wszystkie ściany gołe włącznie z okienną bez firan, a teraz jest znaczna poprawa. Za chwilę będę kupował panele akustyczne na tylną ścianę ale czekam na podpowiedź forumowicza czy warto w to iść co sobie zaplanowałem czy nie... 

Tak, wklejałem gdzieś ich wykres jaki producent podaje. Dla mnie jest dużo lepiej, zmniejszyło się echo bo miałem wszystkie ściany gołe włącznie z okienną bez firan, a teraz jest znaczna poprawa. Za chwilę będę kupował panele akustyczne na tylną ścianę ale czekam na podpowiedź forumowicza czy warto w to iść co sobie zaplanowałem czy nie... 

Zobacz nowy temat w zakldce akustyka. Tam znajdziesz odpowiedz. Planowane 6+2 absorbery to za malo, by osiagnac sensowne czasy poglosu

W oparciu przykladowe obliczenia. Potrzebujesz okolo 16+8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3_Summe 3.jpg3_Summe 4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj widac, ze „gole“ dzialaj tylko w wysokich czestotliwosciach. Dlatego przewaznie sa mocowane na 30mm piankach absorbcyjnych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

xxx2.jpg

xxx3.jpg

xxx4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxkolonko123

Ukryta Zawartość

W dniu 2.12.2024 o 22:27, Milo napisał:

Zestawik zacny, ale dlaczego subwoofery są w półce? Nie tłumi to trochę dźwięku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kinomaniak 2
W dniu 3.02.2025 o 19:43, kinomaniak 2 napisał:

Ukryta Zawartość

Screenshot_2025-02-10-16-34-55-71_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

Kolumny zmienione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień dobry, jestem tutaj nowy i nie wiem gdzie mam zadać pytanie więc postanowiłem że spytam tutaj. Obecnie posiadam system kina domowego 5.1 składający się z Monitor Audio RX2/Center/1 oraz Klipsch R-112SW połączone z Denon AVR-4810 oraz Arcam A38 w stereo. Zestaw ten posiadam od nowości oprócz wzmacniacza stereo którego kupiłem używanego. W stereo podoba mi się ciepła średnica wypchnięta do przodu zaś w kinie mi to nie odpowiada. Pomyślałem że wymienię zestaw głośnikowy na inny ale wyższy model niż mój zestaw by usłyszeć znaczącą poprawę jakości dźwięku. Na sam początek chciałbym zmienić kanał centralny, myślałem o serii wyżej niż RX czyli seria GS ale z racji tego że nie ma tam trzy drożnej konstrukcji to pomyślałem o serii Gold i modelu C350. Chociaż znam już MA to liczę że usłyszę znaczną poprawę w przekazie, po za ową konstrukcją wybrałem jeszcze dwie firmy którymi jestem zainteresowany, są to Paradigm Monitor CC-290 v.6 które są znacznie tańsze niż seria Gold oraz B&W HTM1 który jest najwyższym modelem tej firmy lecz nie wiem czego się spodziewać po tak dużej kolumnie? Pokój mam 15m2 i do obecnego centralnego mam 3,2 metry, po zmianie chciałbym też wymienić kanał lewy i prawy z tej samej serii i również podstawkowe bo wolnostojące będą za duże. Na chwilę obecną chciałbym przeznaczyć około 5 tys zł z rynku wtórnego. Sprzętu nie zamierzam zmieniać bo mi odpowiada, korzystam tylko z 5.1 i nie chcę rozbudowywać systemu o dodatkowe kolumny.

Czy ktoś z Państwa mógłby podpowiedzieć w którą stronę iść? Ewentualnie mile widziane są inne propozycje. 

Pozdrawiam 

Wszystko ładnie, pięknie ale powinieneś poprosić o usunięcie tego posta i założyć własny wątek. Zaraz tu się zrobi kolejny śmietnik jak koledzy zaczną Ci doradzać.

2 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Ukryta Zawartość

Kolumny zmienione.

No i jak te Pylony? Zadowolony? 

Ten centralny trochę się gubi przy nich 😅

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Gmow1977 napisał:

No i jak te Pylony? Zadowolony? 

Ten centralny trochę się gubi przy nich 😅

Są nowe, więc muszą pograć pewnie z miesiąc.Central faktycznie mały bo był do kompletu z es 60. Ale jednak szkoda było marnować potencjału sprzętu. Po prostu te Polk Audio są solidne,ale do nisko budżetowego sprzętu. Kolumny frontowe powinny być jednak dobre. Bo jednak więcej słucham stereo,niż kino domowe.

11 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Są nowe, więc muszą pograć pewnie z miesiąc.Central faktycznie mały bo był do kompletu z es 60. Ale jednak szkoda było marnować potencjału sprzętu. Po prostu te Polk Audio są solidne,ale do nisko budżetowego sprzętu. Kolumny frontowe powinny być jednak dobre. Bo jednak więcej słucham stereo,niż kino domowe.

A co to za onkyo gra u ciebie?I to na dole? to końcówka Marantz a?

Edytowane przez Gmow1977

Tak ma wszystko a nawet za dużo.

11.2

7.2.4

Ja mam 7.2.2

Nawet nie wykorzystany w połowie.

Miało być 7.2.4 Ale teraz już rzadko korzystam z kina. Kupiłem kiedyś bo był w dobrej cenie i do tego miała być jeszcze końcówka mocy do 4 atmosów.

Edytowane przez kinomaniak 2
4 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

Tak ma wszystko a nawet za dużo.

11.2

7.4.2

Ja mam 7.2.2

Nawet nie wykorzystany w połowie.

Miało być 7.4.2 Ale teraz już rzadko korzystam z kina. Kupiłem kiedyś bo był w dobrej cenie i do tego miała być jeszcze końcówka mocy do 4 atmosów.

Od przybytku głowa nie boli😁.Może się jeszcze kiedyś zepniesz i na zmiany odważysz...Atmos na czterech jest o wiele bardziej efektowny 😁

Te suby kalibrowane też z automatu przez dirac?

39 minut temu, Gmow1977 napisał:

Od przybytku głowa nie boli😁.Może się jeszcze kiedyś zepniesz i na zmiany odważysz...Atmos na czterech jest o wiele bardziej efektowny 😁

Te suby kalibrowane też z automatu przez dirac?

5.1.2 czy 7.1.2 to też Ok poprawnie nie musi być Atmos na 4 lub 6 głośnikach, jak ktoś ma krótki pokój to 2 głośniki Atmosowe wystarczą.

U mnie 4 by bez problemu weszły. Tylko tak jak pisałem filmy już rzadko oglądam. Więc już nie chciałem inwestować w dodatkowe głośniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi