Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

hifimaniak, opis by się przydał, same fotki to raczej niewiele.

Dziękuję

Ekran firmy Da-Lite 2,7 m x 1,6 m (120") ( większego bym nie wstawił, jest w sam raz, przekładając przekątną do widza) przy większym bym nie złapał szczegółów przy tej odległości od widza. Pomieszczenie 5,5 m x 4,8 m. Pod tynkiem wełna mineralna o grubości 5 cm. Ekran jest na wysokości 90 cm od podłogi, jest tak wyliczone by się zmieściły kolumny Jamo do powieszenia i by sprzęt nie przeszkadzał, jak już będzie kiedyś szafka. Jeśli chodzi o bordery to nie chcę oddzielać ekranu od materiału, chodziło mi o to by czarny zlał się w jedno w koło ekranu ( jest super, poprawa kontrastu na całej linii) Z tyłu są schodki pod fotele. Daję zdjęcie tyłu

Azyl+w+mroku+ty%C5%82.jpg

Jeśli chodzi o bordery to nie chcę oddzielać ekranu od materiału ...

Podpowiadałem o maskowaniu do 2.40 , bo projektor jednak pokaże "szaraki".

Rozumiem, że nie chcesz eksponować oryginalnych borderów ekranu i tak dociąłeś materiał ?

Z fotelami chyba nienajlepszy pomysł. Też mam fotele kinowe (chyba z 9szt.) i ich nie zamontowałem (mogę za symboliczne 50zł/oddać). Kanapa lub fotele kanapowe to jednak podstawa. Można się wygodnie nanich rozłożyć a na kanapie przedewszystkim położyć. Ja obecnie jestem na etapie zakupu docelowej kanapy (tymczasowe w tym roku opuszczą kino) i nie jest to takie hop siup :)

Podpowiadałem o maskowaniu do 2.40 , bo projektor jednak pokaże "szaraki".

Rozumiem, że nie chcesz eksponować oryginalnych borderów ekranu i tak dociąłeś materiał ?

Co to jest maskowanie do 2,4?

Tak materiał dociąłem równo z borderami

Pozdrawiam

Z fotelami chyba nienajlepszy pomysł. Też mam fotele kinowe (chyba z 9szt.) i ich nie zamontowałem (mogę za symboliczne 50zł/oddać). Kanapa lub fotele kanapowe to jednak podstawa. Można się wygodnie nanich rozłożyć a na kanapie przedewszystkim położyć. Ja obecnie jestem na etapie zakupu docelowej kanapy (tymczasowe w tym roku opuszczą kino) i nie jest to takie hop siup :)

W moim przypadku, sofa nie zdała egzaminu (lekko usypiała i zajmowała dużo miejsca, przestrzeń jest mi potrzebna do takich zabawek jak kinect lub mov na ps3) Parę razy wieczory filmowe wymckneły się z pod kontroli i trwały ponad 8 godzin (nikt z towarzyszy nie narzekał na sztywność) Ja sam wiem że jak usiądę to oglądam, a o to w tym chodzi. W salonie mam sofę więc mogę się zamulać, na naszej polskiej telewizji:)

KotSylwester: może masz gdzieś zdjęcia foteli, jak wyglądają w twoim kinie, może są same w sobie nie wygodne, proszę o więcej szczegółów?

Fotele mam "spakowane" na strychu, pochodzą z prawdziwego kina i nie raz byłem na seansie siedząc na nich i było dobrze, dlatego chciałem je do domu, jednak stwierdziłem że kanapy lepsze i nie żałuję :) Moją realizację masz tutaj - kanapy są tymczasowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fotele mam "spakowane" na strychu, pochodzą z prawdziwego kina i nie raz byłem na seansie siedząc na nich i było dobrze, dlatego chciałem je do domu, jednak stwierdziłem że kanapy lepsze i nie żałuję :) Moją realizację masz tutaj - kanapy są tymczasowe:

Ukryta Zawartość

Kawał dobrej roboty, kominek wymiata. Widzisz z fotelami jak komu u ciebie one nawet nie pasują, jesteś chyba typem kanapowca jak Kot Sylwester:) U mnie fotele się sprawdziły w 99% ten 1% to żona (ale kobiety mają do tego że muszą ponarzekać)

Jak z akustyką u ciebie w pomieszczeniu, widzę że masz dużo powierzchni odbijających?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Co to jest maskowanie do 2,4?

Polega to na automatycznym lub ręcznym zasłanianiu części górnej i dolnej ekranu czarnym materiałem.

Chodzi oczywiście o "czarne pasy" , które się pojawiają przy filmach 2.40 wyświetlanych na ekranie 16/9

Polega to na automatycznym lub ręcznym zasłanianiu części górnej i dolnej ekranu czarnym materiałem.

Chodzi oczywiście o "czarne pasy" , które się pojawiają przy filmach 2.40 wyświetlanych na ekranie 16/9

Dzięki, całe życie człowiek się uczy, a i tak.... Zostało mi jeszcze filcu, więc coś wykombinuję

A co to za ustrój jest na suficie? Jakieś DIY?

Jest to płyta MDF 2,8 m x 1,2m. Wycięte w niej otwory o średnicy 10 cm i co 10 cm, czerwony materiał od góry i na to wełna mineralna 12 cm. Jest to ustrój akustyczny rozpraszająco pochłaniający (Mój własny patent)

Czyli coś na zasadzie jak płyty kartonowo -gispowe Nida Sonic, tylko tutaj własnej roboty.

Ukryta Zawartość

Gratuluje własnej salki kinowej. Ekran faktycznie wygląda na jakiś mały ;)

Ukryta Zawartość

Kawał dobrej roboty, kominek wymiata. Widzisz z fotelami jak komu u ciebie one nawet nie pasują, jesteś chyba typem kanapowca jak Kot Sylwester:) U mnie fotele się sprawdziły w 99% ten 1% to żona (ale kobiety mają do tego że muszą ponarzekać)

Jak z akustyką u ciebie w pomieszczeniu, widzę że masz dużo powierzchni odbijających?

Pozdrawiam

Nie jestem audiofilem, ale wydaję mi się że jest dobrze. Od prawie pół roku i tak oglądamy filmy na minimalnej głośności, bo od tego czasu piętro wyżej śpi potomek i pewnie jeszcze sporo czasu nie będzie można się cieszyć kinem pełną mocą. Natomiast wszekie uwagi co do zmian w celu poprawy jakości mile widziane !

Zresztą mam inny problem, mamy dwa dobre laptopy z hdmi i nie ma opcji żeby z filmów MKV uzyskać na wzmacniaczu HK 660 napis DTS, kombinuje, kombinuje i nic :(

Edytowane przez KotSylwester

Czyli coś na zasadzie jak płyty kartonowo -gispowe Nida Sonic, tylko tutaj własnej roboty.

Ukryta Zawartość

Gratuluje własnej salki kinowej. Ekran faktycznie wygląda na jakiś mały ;)

Dziękuję

Sam to zobaczyłem po zrobieniu w koło czarnej ściany, optycznie widocznie aparat tak łapię, choć oko też. Kiedyś ten ekran wisiał na ścianie o kolorze pomarańczowym i wyglądał na dużo większy, ale myślę że od tamtej pory się nie skurczył:)

Nie jestem audiofilem, ale wydaję mi się że jest dobrze. Od prawie pół roku i tak oglądamy filmy na minimalnej głośności, bo od tego czasu piętro wyżej śpi potomek i pewnie jeszcze sporo czasu nie będzie można się cieszyć kinem pełną mocą. Natomiast wszekie uwagi co do zmian w celu poprawy jakości mile widziane !

Zresztą mam inny problem, mamy dwa dobre laptopy z hdmi i nie ma opcji żeby z filmów MKV uzyskać na wzmacniaczu HK 660 napis DTS, kombinuje, kombinuje i nic :(

Ja u siebie też nie widziałem tego napisu, trochę mnie to denerwowałem, więc postanowiłem zrobić eksperyment. Puściłem sygnał z playstation 3 do Amplitunera onkyo przez kabel optyczny. Ustawiłem w PS3 PCM. Co zobaczyłem na ekranie Amplitunera: wszystko, czyli jak za dawnych czasów pięknie się wszystko przełączało z Dolby na Dts i odwrotnie. Kiedyś dawno temu ktoś mi powiedział że przez coaxiala i optyka nie uzyskasz dźwięku HD. To teraz mogę mu powiedzieć że nie prawda, podczas tego połączenia sprawdziłem Bitrate i było jak przez HDMI. Dla usłyszenia dzwieku HD musiałem zmienić amplituner z mojej kochanej Yamachy DSP ax1 na Onkyo 875 i do dziś żałuję. Na pewno jest tak że oba urządzenia mają kodeki na swoim pokładzie i dźwięk jest normalnie puszczany przez optyk. Dodam jeszcze że dużo firm zaczyna wracać do coaxiala np Denon ( obraz przez HDMI dzwiek coaxial) Robiłem kiedyś kable więc wiem jakie jest to ważne. Sprawdźcie schemat HDMI, przez ile drucików idzie dzwięk, a obecnie przez jeden kabel idzie wszystko - dźwięk, internet, obraz. Coś tu jest nie tak. Hdmi do obrazu tak do dźwięku NIE.

Podłączcie swoje amplitunery przez Coaxiala - dzwięk a Hdmi -obraz. Odczujecie różnice

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Chyba się jednak mylisz, co prawda idzie dźwięk HD ale jest on okrojony, z tego co pamiętam idzie sam rdzeń dźwięku czy jakoś tak.

BoDex Ci wszystko lepiej wyjaśni ;)

Trafna uwaga ... takie krzesełka trochę usztywniają, a tu powinien być "komfort". I za to .... kolejeczka. :)

Tez sie z tym zgadzam...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Kiedyś dawno temu ktoś mi powiedział że przez coaxiala i optyka nie uzyskasz dźwięku HD.

To teraz mogę mu powiedzieć że to nie prawda...

Widzicie i nie grzmicie ? ? ? To oczywista herezja ! :)

Przez SPDIF ( coax, optical ) nie przepchasz wielokanałowego HD Audio ! ! !

Ze względu na ograniczoną przepustowość tego interfejsu transmisja jest ograniczana jedynie do

rdzenia (CORE ) z takiego strumienia - z DTS HD MA zostanie sam DTS, a z TrueHD jedynie DD !

Jako LPCM taka transmisja HD nie ma szans na przesył via. SPDIF - tylko jako stereo !

Ukryta Zawartość

mój wczorajszy nabytek

onkyo 626

klipsch F-20, C-10, B-20

post-43756-0-72246500-1380476072_thumb.jpg

post-43756-0-90513600-1380476161_thumb.jpg

post-43756-0-10713200-1380476177_thumb.jpg

post-43756-0-60597300-1380476196_thumb.jpg

post-43756-0-81357400-1380476230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za kolumny stały tam wcześniej, i jak różnice ?

Jestem ciekaw czy ta zmiana miała sens.

Raczej ciężko znaleźć kolumny w tej cenie które zagrają gorzej od Klipsch, ale może czasem... :)

wcześniej miałem kolumny Rubicon RP-26 + Denon 1611

Różnica jest kolosalna pod względem dynamiki i wypełnienia pokoju dzwiękiem

Widzicie i nie grzmicie ? ? ? To oczywista herezja ! :)

Przez SPDIF ( coax, optical ) nie przepchasz wielokanałowego HD Audio ! ! !

Ze względu na ograniczoną przepustowość tego interfejsu transmisja jest ograniczana jedynie do

rdzenia (CORE ) z takiego strumienia - z DTS HD MA zostanie sam DTS, a z TrueHD jedynie DD !

Jako LPCM taka transmisja HD nie ma szans na przesył via. SPDIF - tylko jako stereo !

Jitter - zniekształcenia cyfrowe

Ukryta Zawartość

Napisałem jak odczułem połączenie przez optyka, nie było różnicy, a może lekki plus dla optyka (lepsze usytuowanie dźwięków) a raczej głuchy nie jestem.

Dobrze by było jak by ktoś jeszcze zrobił to przez coaxiala, test słuchowy nie zaszkodzi. Chodzi to o odsłuch praktyczny, a nie o martwą teorię.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dobrze by było, gdybyśmy nie odbiegali od tematu naszych salek kinowych :)

Ja np. wczoraj zamówiłem kanapę :) Idealnie wpasowała się w całą szerokość pokoju a jest w kształcie litery U, więc po 3 tygodniach intensywnego poszukiwania znalazłem idealną. Nie było to łatwe. Sporo kanap jest zbyt wygodnych - trzeba na nich usiąść głęboko, co owocuje tym że się nie chce sięgnąć po szklaneczkę. Inne modułowe znowu na szerokość wychodził tak ze zostawało pół metra wolneg miejsca, a jak już wypełniały szerokosć to boki były tak szerokie że mało było miejsca na głównej kanapie :)

mało było miejsca na głównej kanapie :)

ooo właśnie - zrób reklamę firmie co się wpasowała w wymiary i zrobiła kanapę z sensem - pliz :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Tu nie chodzi o reklamę konkretnej. Ja mam szerokość na wpasowanie 413cm, ta co zamówiłem, w tej kombinacji ma jakieś 5 cm mniej. Kanap modułowych jest sporo, na samym allegro jest kilkanaście modeli chyba, wszystko zależy od wymagań kupującego i wielkości pokoju. Ja zdecydowałem się na Living Room by Agata Meble model Zafira. Plusem tego zestawu jest to że są różne szerokości modułów. Generalnie większość kanap modułowych ma jeden narożnik, lub jedną leżankę, jedną szerość wąskiej kanapy, jedną szerokiej. W tym modelu kanap są chyba 4 szerokosci ale i samych modułów narożnych są dwa rodzaje. Cena też była akceptowalna. Wadą jest bark zagłówków, ale w tej kanapie to bardzo nie przeszkadza bo oparcie nie jest mocno leżące - natomiast jako że kanapa dotyka do tylnej ściany - jakoś sobie poradzimy, nie takie rzeczy robiliśmy :)

Podesłałbym jakiegoś linka ale nie mogę jej znaleźć w necie :)

Edytowane przez KotSylwester

ale nie mogę jej znaleźć w necie :)

ok - wiem gdzie patrzeć czego szukać - dzięki!

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Tu nie chodzi o reklamę konkretnej. Ja mam szerokość na wpasowanie 413cm, ta co zamówiłem, w tej kombinacji ma jakieś 5 cm mniej. Kanap modułowych jest sporo, na samym allegro jest kilkanaście modeli chyba, wszystko zależy od wymagań kupującego i wielkości pokoju. Ja zdecydowałem się na Living Room by Agata Meble model Zafira. Plusem tego zestawu jest to że są różne szerokości modułów. Generalnie większość kanap modułowych ma jeden narożnik, lub jedną leżankę, jedną szerość wąskiej kanapy, jedną szerokiej. W tym modelu kanap są chyba 4 szerokosci ale i samych modułów narożnych są dwa rodzaje. Cena też była akceptowalna. Wadą jest bark zagłówków, ale w tej kanapie to bardzo nie przeszkadza bo oparcie nie jest mocno leżące - natomiast jako że kanapa dotyka do tylnej ściany - jakoś sobie poradzimy, nie takie rzeczy robiliśmy :)

Podesłałbym jakiegoś linka ale nie mogę jej znaleźć w necie :)

To czekamy na zdjęcia:)

Wygląda to mniej więcej tak:

U mnie jest szerzej :)

Kanapa wydaje się całkowicie zwykła i chyba o to chodziło.

Wyznaję całkiem inną filozofię niż pokój kina domowego z zagranicznych stron www, gdzie muszą być osobne fotele kinowe z miejscami na kubki.

U nas bardzo często są znajomi i wspólnie oglądamy filmy, podczas seansu nie chcemy siedzieć sztywno i tylko patrzeć na wprost.

Nie raz film jest tylko tłem do rozmów czy imprezy.

sUAvn04.jpg

Tutaj widać jakie są moduły.

RFxzLvj.jpg

Jak ktoś chce mega wygodną kanapę ale średni wygodną jak się sięga do stolika to polecam Elements.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KotSylwester

Dobra kanapa nie jest zla, a te amerykanskie ( choc nie tylko ) kanapay z fotelami z pelna elktryka to juz wypasik niezly :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Pokaż nowe odpowiedzi