Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

vincent198 wszystko ładnie pięknie, ale czy tam nie braknie subwoofera do kina?

Wiesz co powiem ze nie odczuwam braku suba. Naprawdę .Ale to moze dlatego ze nigdy go nie miałem.ja i tak więcej słucham/oglądam koncertów więc az tak mi za nim nie tęskno. Natomiast po modyfikacji głosników bas jest dla mnie idealny.

Co do projektora to po prostu poszedłem do Top Hi-fi w Katowicach gdzie pracuje mój znajomy i on zapewnił mnie ze będe zadowolony z tego projektoru. Jest cichy bardzo dobry obraz daje co więcej mi potrzeba ;)

Wypożycz sobie subwoofer, a zobaczysz, że warto. Ja mimo moich ogromnych xavianów do kina chętnie bym posłuchał suba, ale to też może przez too, że keidyś miałem subwoofery za naprawdę duże pieniądze. Teraz chcę kupić Paradigma PDR 10, aby sprawdzić jak będzie się komponował w mój systemik i jak będzie dobrze to dokupię drugą sztukę aby mieć do stereo. Czyli system nie 3 drożny, a 4 drożny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

vincent198

Fajny pomysł na wnętrze.

Zmiana centera JBL Studio LC2 na Paradigm Studio CC-690v5.

Nikt mnie nie przekona do stwierdzenia iż głośniki muszą być z tej samej serii. :)

Chyba teraz nadszedł czas na zgłębienie tajników akustyki pomieszczenia i adaptacji wnętrza na bardziej kinowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez R99

Nikt mnie nie przekona do stwierdzenia iż głośniki muszą być z tej samej serii. :)

Chyba, że Twoje uszy ;-)

Puść sobie coś w Dolby Pro Logic - przyłuż ucho do kolumny L/P a potem do centrala. Zobaczysz, że głoś brzmi kompletnie inaczej ... dlatego wskazane jest, żeby centralny i fronty były z jednej parafii ... domniemam, że centralny brzmi przynajmniej o klasę lepiej ;-)

To teraz czas zmienić fronty na coś z Paradigma ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio

Nie napisałem że głośniki grają tak samo, tylko "Nikt mnie nie przekona do stwierdzenia iż głośniki muszą być z tej samej serii. :)".

W moim przypadku zmiana centera nie pogorszyła spójności w DTS, a wręcz przeciwnie.

Z tą zmianą frontów to masz rację. :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Puść sobie coś w Dolby Pro Logic - przyłuż ucho do kolumny L/P a potem do centrala.

Tylko jakie to ma zastosowanie w praktyce?

Obecnie słuchamy co najmniej w DD i tego co słyszysz w centralu, raczej nie będziesz miał we frontach.

Ja oglądam też TV z UPC na projektorze i bardzo mało filmów jest w DD 5.1.

Tak więc u mnie spójność kolumn ma znaczenie. Teoretyczne ;-)

Praktycznie mam najgorszy możliwy układ - kolumny L/P magnetostaty a centralny kombinowany ze zwykłych głośników ;-)

Udaję ,że nie słyszę różnic w brzmieniu ;-)

Ale w planach jest kupno centralnego od Magnepana. Po wymianie projektora ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

U mnie na szczęście z N-ki to już prawie tylko DD 5.1 na szczęście.

Na frontach mam Infinity RSIIIb też z wysokotonówką wstęgową, na centralu XQ2c od Kefa z dwoma wysokotonowymi metalowymi i jest bardzo O.K. Nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

Odległość od ekranu to około 3,5m.

W tym roku planowałem remont, ale zakup centera to raczej opóźni w czasie.

Normalnie wszędzie są cały czas maskownice, ale jakbym mieszkał sam to byłoby jak na zdjęciach.

Jak widać na zdjęciach przewody od projektora jeszcze nie ukryte w podłodze i ścianie.

Jeżeli macie jakieś sugestie poprawy akustyki i adaptacji wnętrza w granicach zdrowego rozsądku i pogodzenia salonu z pokojem kinowym to z chęcią wysłucham.

Kolory w nowym wnętrzu już wybrane wiśniowy i siwy (odcienie jeszcze będą wybierane), podłoga będzie ciemniejsza.

Planowana jest również gdzieś imitacja ściany z betonu architektonicznego lub siwych kamieni...

Ekran elektryczny (kupiony za 50zł na wyprzedaży niepotrzebnego sprzętu pewnego zakładu pracy, cena zakupu nowego była 2500zł) wbrew pozorom nie jest taki zły, albo nie mam porównania do lepszych. Na początek domaluję czarną ramkę + ciemniejsze kolory we wnętrzu i zobaczę czy będzie duża poprawa.

Ukryta Zawartość

post-7513-0-13042500-1395397379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez R99

I 5 gaśnic. Jescze nie widziałem żeby ktoś stawiał kozę na wykladzinie :)

Bez problemu, u znajomego stoi, ale nie bezpośrednio na wykładzinie, tylko jest taka specjalna blacha i po problemie.

Koledzy pytanie trochę z innej beczki czy mecze piłkarskie lepiej ogląda się na projektorze czy na TV?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Żadne 50-65 cali nie zapewni tak komfortowego oglądanie jak duży ekran projekcyjny.

No chyba że mały pokój i siedzisz 2-2,5m od ekranu-ale jak są warunki lokalowe to zawsze się sprawdza lepiej to co większe-nawet kosztem trochę słabszego obrazu z projektora-czy to film,czy mecz.-takie jest moje zdanie i moje wrażenia.

Mam w domu 55cali-ale jak jest ciekawy mecz to do kumpla zawsze idę na projekcję-całkiem inny klimat.

Tylko do projektora potrzebujemy absolutnej ciemności, gdzie latem jest naprawdę ciężko o nią. Ja mam ok 2,5-3,5m zależy jak się ustawię do tv i nie wiem co mam wybrać, projektorek czy ciekawy tv ok 50-55". Który zajmie prawię całą ścianę :D Po takim meczu jak dzisiaj Gran Derbi to, aż chciałoby się oglądać raz jeszcze, ale w jescze lepszej jakości.

Tylko do projektora potrzebujemy absolutnej ciemności, gdzie latem jest naprawdę ciężko o nią.

To jest mit powtarzany przez osoby, które nie miały do czynienia z projektorami do kina domowego.

Edytowane przez Rikimaru
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tylko do projektora potrzebujemy absolutnej ciemności, gdzie latem jest naprawdę ciężko o nią. Ja mam ok 2,5-3,5m zależy jak się ustawię do tv i nie wiem co mam wybrać, projektorek czy ciekawy tv ok 50-55". Który zajmie prawię całą ścianę :D Po takim meczu jak dzisiaj Gran Derbi to, aż chciałoby się oglądać raz jeszcze, ale w jescze lepszej jakości.

Trochę nie tak,albo ja nie rozumiem,chcesz wybierać pomiędzy tv-a ekran i projektor?

Czyli projekcja będzie tylko do mecze i film a reszta-wiadomości i inne głupoty na tv który jakiś tam posiadasz.

Czy nie masz tv-i rozpatrujesz tv czy projekcja-bo jak tak to trochę chore żeby na każdy Teleexpres,wiadomości czy co inne odpalać projekcję.

Najlepiej mieć to i to-ale gdy bym wybierał nie mając tv to wybrał bym na pewno tv-i jak piszesz o odległości do 3,5m to nie popełnij błędu jak setki osób kup 65cali tv-a nie 50-55.

Sprawa następna-jak tv 50-55 cali może zająć prawie całą ścianę,to jest mniej więcej 130-140cm/70-80cm..To przy sporym ekranie projekcyjnym to PIKUŚ.

Może u kolegi koza jest dekoracją. U mnie jest w zimę jako ogrzewanie. Nie wyobrażam sobie stawiać ognia na wykładzinie. To nie jest farelka albo olejak. Czasami jak się otworzy to się wysypią rozrzażone kawałki drewna. Nie ma żartów. Dodatkowo przecież koza pozostaje rozpalona bez nadzoru. Rozpalam i wychodzę albo po seansie jeszcze się pali. Dziękuję za takie rady. Koledze zasugeruj przemyślenie pomysłu, może uratujesz mu życie.

Ja kibicem nie jestem ale dwa razy z kolegami oglądałem mecz i oni mówili że jest MEGA i że jakby mieli kino to by z niego nie wychodzili w sezonie. Kwestia pomieszczenia to już inna sprawa. Zakładam że masz pomieszczenie, w którym możesz oglądać bo jak masz oglądać w pomieszczeniu w którym się nie da to się nie da.

Maniekn274 mam TV, ale zastanawiam się czy zmienić TV na większy czy może dokupić projektor, ale chyba wybiorę opcję, że zmienię TV na większy i lepszej jakości.

"Sprawa następna-jak tv 50-55 cali może zająć prawie całą ścianę,to jest mniej więcej 130-140cm/70-80cm..To przy sporym ekranie projekcyjnym to PIKUŚ."

To był żart.

A po co zmeniac tv... ja mam np. Lcd 46" sharp. Ma z 5 lat. To chyba wtedy pojawila sie seria aquos. Mam nadzieje ze posluzy ja5j najdluzej bo... to tylko tv i zakup nowego bedzie przykrym obowiazkiem nie funem jak przy zakupach do kina. Jak sie kupi projektor to tv juz zawsze bedzie tylko tv - do telewizji sniadaniowej, wiadomosci czy innych programow ale nie do wieczorow z filmem. Ktos powoe ze dlatego tak mowie bo mam slaby tv. Zapewniam ze ogadalem "kino" na lepszych i zdanie mam podobne. Wg. Mnie tv do kina nadaje aie tylko jak ktos jest maniakiem TELEWIZORA.

A po co zmeniac tv... ja mam np. Lcd 46" sharp. Ma z 5 lat. To chyba wtedy pojawila sie seria aquos. Mam nadzieje ze posluzy ja5j najdluzej bo... to tylko tv i zakup nowego bedzie przykrym obowiazkiem nie funem jak przy zakupach do kina. Jak sie kupi projektor to tv juz zawsze bedzie tylko tv - do telewizji sniadaniowej, wiadomosci czy innych programow ale nie do wieczorow z filmem. Ktos powoe ze dlatego tak mowie bo mam slaby tv. Zapewniam ze ogadalem "kino" na lepszych i zdanie mam podobne. Wg. Mnie tv do kina nadaje aie tylko jak ktos jest maniakiem TELEWIZORA.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Mnie tv do kina nadaje aie tylko jak ktos jest maniakiem TELEWIZORA.

+

1

Wiesz-nie każdy ma warunki na projekcję,po następne tv włączam w domu czasem co 15 min jak moja córka ma kaprys.( a i ja czasem mam kaprysy na różne programy jak nie wiem czym się zająć.) ;)

Po następne-55 cali to już nie tak mało do kina domowego-a 65 by mi stykło tak akurat-no ale rok temu brakło 3 koła żeby do 65 dołożyć-ale bidy nie ma.

Po następne-projekcja to też nie tanie rozwiązanie-no chyba że o badziewiu mowa-jakiś projektorek za 2 koła i ekran za 1200 pln-no sorry ale wolę w takim wypadku jednak swoją plazmę. ;)

Ale mimo wszystko projekcja dobra na sporym ekranie-przebija tv w 100%.

Dla mnie wydawanie 4-5tys w tv jeżeli sa możliwości na projektor to wyrzucone pieniadze. Czy to 46 50 czy 65 cali. Pamietaj ze między 50 a 100 cali przekatnej roznica w powierzni ekranu jest czterokrotna. Proj telewizora nie zastapi i nie jest to jego zadanie. Natomiast pi co ładować 5tys w pudelko do ogladania familiady? Jak masz kupić 64cali to nie jest wydatek 3200zl. Chyba? No chyba ze tak. To za to proja sie nie kupi. Chyba.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pamietaj ze między 50 a 100 cali przekatnej roznica w powierzni ekranu jest czterokrotna.

To też napisałem że dobra projekcja na dużym ekranie jest 100 % lepsza od tv.

Proj telewizora nie zastapi i nie jest to jego zadanie.

No dokładnie,dlatego powinno się mieć to i to.

Nie ma moim zdaniem wyboru w takiej sytuacji-tv czy projekcja.Nikt na 15-30 min nie będzie włączał projekcji do obejrzenia wiadomości.Na wymiany lamp byś nie wyrobił-a w konkretnych projektorach to one tanie nie są.

To jest mit powtarzany przez osoby, które nie miały do czynienia z projektorami do kina domowego.

Nawet na super jasnym projektorze w dzień - brak czerni. Tyle w temacie.

Chyba, że myślimy tutaj o zmierzchu, półmroku to jest już lepiej.

Po następne-projekcja to też nie tanie rozwiązanie-no chyba że o badziewiu mowa-jakiś projektorek za 2 koła i ekran za 1200 pln-no sorry ale wolę w takim wypadku jednak swoją plazmę. ;)

Każdy ma inne podejście. Jesteś typowym perfekcjonistą. Perfekcjonizm właśnie tym się objawia, że albo coś się realizuje idealnie wg planu ... albo się z tego rezygnuje w trakcie ( tzw Foh :) albo w ogóle się go nie podejmuje (bo i po co ). Ja wyszedłem z założenia, że lepiej mieć kino domowe na miarę swoich możliwości niż prawie kino z przeszczepem 50'' delux - który nie jest w stanie nawet udawać kinowego obrazu. Wielkość obrazu nie jest dla samej wielkości - tylko wpływa bezpośrednio na wciągnięcie widza w akcję filmu. Poza tym kopiujemy kino a w kinie nie ma telewizora.

Argumentacja z telewizorem i jego jakością obrazu przypomina wycieczkę nad jezioro - sypiesz sobie pasku w gacie puszczasz mewę z mp3 i mówisz, że jest prawie jak nad morzem ale za to woda cieplejsza :-)

Jeśli chodzi o sprzęt budżetowy. Projektory 1080p są już na tyle dobre, że nie ma znaczenia, który kupisz. Aktualnie są dobre, bardzo dobre i super projektory - nie kupisz gówna. Przy czym odnośnikiem jakości obrazu projektora nie jest dla mnie telewizor tylko kino tradycyjne.

Reasumując lepsze jest całe 50zł niż pół stówy ;-)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Każdy ma inne podejście. Jesteś typowym perfekcjonistą. Perfekcjonizm właśnie tym się objawia, że albo coś się realizuje idealnie wg planu ... albo się z tego rezygnuje

Chyba masz tu rację.

Wielkość obrazu nie jest dla samej wielkości - tylko wpływa bezpośrednio na wciągnięcie widza w akcję filmu.

Zgadzam się.

Jeśli chodzi o sprzęt budżetowy. Projektory 1080p są już na tyle dobre, że nie ma znaczenia, który kupisz.

Dobrze napisane-budżetowe,to tak jak byś napisał o TV budżetowych-LCD w kwocie 1,5-2,0 tyś każdy z nich tak samo świeci.

Ale plazma -dobra plazma-przy tych LCD to już jak byk przy parowozie. ;)

Takie samo porównanie jak te projektory-dobre,bardzo dobre, i super.

Bądzmy realni według zarobków-więc mimo wszystko wybieram te bardzo dobre. ;)

Dobrze napisane-budżetowe,to tak jak byś napisał o TV budżetowych-LCD w kwocie 1,5-2,0 tyś każdy z nich tak samo świeci.

Tak wszystkie LCD za 2000zł świecą bardzo podobnie - jeśli je skalibrujemy. Dupy nie urywają ale chodzi mi o to, że LCD da się oglądać w porównaniu do tych sprzed 7 lat - tzn lepiej oglądać dzisiaj LCD 50'' za 2500zł niż ujeżdżać CRT 21'' bo nie stać mnie na ten za 9000zł. Jeśli coś jest słabsze to nie znaczy że jest słabe. Nie jestem jakimś dinozaurem ( chyba ) ale przeszedłem cały proces wejścia płaskich paneli i wiem, że poziom ich się polepszył wielokrotnie.

Ostatni na olimpiadzie nie jest przecież platfusem. Porównujemy tu już jakiś wysoki poziom czyli markowe projektory 1080p dedykowane do kina domowego. Oddzielamy już drugą ligę typu 720p / XGA / wynalazki z alibaby itd.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tak wszystkie LCD za 2000zł świecą bardzo podobnie - jeśli je skalibrujemy. Dupy nie urywają ale chodzi mi o to, że LCD da się oglądać w porównaniu do tych sprzed 7 lat - tzn lepiej oglądać dzisiaj LCD 50'' za 2500zł niż ujeżdżać CRT 21''

Dokładnie.

Jeśli coś jest słabsze to nie znaczy że jest słabe

W sumie racja. ;)

przeszedłem cały proces wejścia płaskich paneli i wiem, że poziom ich się polepszył wielokrotnie.

No bez dwóch zdań.

. Porównujemy tu już jakiś wysoki poziom czyli markowe projektory 1080p dedykowane do kina domowego.

No niby tak-tylko wiesz jak jest-to tak jak z Audio.(AV-kino domowe)

To z marketu-typu jakiś DENON,YAMAHA-itd za 2499-AV+kolumny 5.1-niby gra,niby tragedji nie ma,ale w porównaniu do np AV DENONA za 2-3 koła +zestaw głośnikowy za 5 koła z subem to już jest lipa.

Idąc dalej w/w denon z głośnikami za 5 koła i on sam za 2 koła ma się nijak do zestawu AV za 5-6 koła i zestaw głośnikowy za 20 koła wraz z subem.-rozumiesz o co mi chodzi?

Więc ta pierwsza grupa z marketu,oczywiście się sprawdzi-ale zachwytu nie ma,ta druga grupa będzie już na jakimś poziomie-i zachwyt już jest,a grupa trzecia to już profesjonalny zestaw z którym ten pierwszy w ogóle nie ma bytu.

Ale może to nie są porównania do ekranów- :) mimo wszystko ,zawsze sądziłem i sporo widziałem,że duży ekran to rewelka do filmu,koncertu,i sportu.

Widziałem (posiadałem w lokalu) projekcję za 4 koła,a oglądałem projekcję za 40 koła-nie ma co dyskutować.

Ugryzę to z innej strony. Jeżeli ktos mial zestaw kd plastikowy za 550zl z reala i ogladal na kineskopie 21" a przesiadl sie na lcd 40-50 cali i zestaw kd z media m za 250zl i w zyciu nie widzial zestawu za 40tys zl to dla niego jest to mega wypas i mega kino. I powiem wiecej nie zycze mu ogladania i sluchania niczego lepszego bo sie wchrzani w koszty. Jeat zadowolony? Jest. Czego chciec wiecej?

Podobnie jak z autem. Jak kogos stac na 10letniego golfa prWsiadl sie z poloneza bedie mefa zadowolony. Po co mu pozyczac BMW czy Mercedesa? Zeby juz zawze wiedział ze golf to nie jest to?

• Pokaż nowe odpowiedzi