Skocz do zawartości
IGNORED

Router WIFI do domu - jaki polecacie?

Marcin (g)

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo czeka mnie zakup routerka bezprzewodowego do domu. Wymagania to: wifi min. 54Mbit/s, routing ze skrętki (ethernet 100Mbit) na wifi i ethernet, NAT. (Bardzo) mile widziane: wbudowany mały switch-yk na local-net, możliwość wymiany anten (bądź dołączenia lepszych), firmware na open-source-ie (żeby można było sobie pokombinować). Głowne wymagania: ma być niezawodny i stabilny (z gatunku: raz podłączyć i zapomnieć, że istnieje). Oczywiście, nie chciałbym wydać na niego majątku.

W tej chwili rozważam Linksys-a WRT54G, WRT54GS, WRT54GC i USR-a 8054. Macie jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami lub jakieś inne swoje typy?

Dzięki, pozdrówka :)

https://www.audiostereo.pl/topic/23315-router-wifi-do-domu-jaki-polecacie/

W Twoim przypadku stawialbym na Linksysa :) A moze hardkorowo kup karte wifi i zrob sam na linux/bsd :))

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Do linksysa polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Od około roku pracuje u mnie Linksys WRT54G. Nie mam z nim żadnych problemów, z tym że korzystam tylko z dwóch jego funkcji - access pointa i switcha. Jako router pracuje u mnie serwerek z Linuksem, spełniający też kilka innych funkcji (serwer pocztowy + webmail, firewall). ZTCW jest do niego dostępny alternatywny soft. Jeśli jednak myślisz też o VOIP, to może dobrze byłoby od razu kupić rozwiązanie "4 w 1", tj router + access point + switch + bramka voip, np WRT54GP2? Ja niestety nie wpadłem na ten pomysł jak szukałem kiedyś acces pointa, i ostatnio musiałem dokupić bramkę VOIP. Nawiasem mówiąc kupiłem Linksysa PAP2, podłączyłem go do jednego z portów w WRT54G i wszystko śmiga bardzo dobrze:).

Mam Apple AirPort Extreme Base Station. Jedyny mankament to jedno wyjscie ethernet LAN port. Gniazdo USB, WNA, wbudowany modem, gniazdo antenowe, przycisk "reset". Niezawodny, ale moze drogi.

Foxbat:

Oczywiście, wolnostojący komp z AP teoretycznie spełnia wymagania, i jest tańszy (powiedzmy, IBM kupiony na allegro), niestety:

1) hałasuje,

2) zajmuje więcej miejsca,

3) ciągnie więcej prądu.

Ponieważ mieszkanko, które urządzam, jest malutkie, więc te trzy cechy niestety wkluczają zaproponowaną przez Ciebie opcję :)

Martini Dry:

O VoIP nie myślałem. Skądinąd ciekawy pomysł, ale rozejrzałem się po ofertach sklepów z mojej okolicy, i żaden nie oferował wzmiankowanego przez Ciebie urządzenia. Pamiętasz może, ile ono (orientacyjnie) kosztuje?

Jazz ;-)

Tak min. ze dwa razy droższy ;)))

Kiedys bawilem sie kompowymAP, ale teraz nie ma potrzeby :) Jak patrze na to co potrafi taki linksys z odpowiednim softem :) Vpn, iptables i nawet ipp2p ma na pokladzie :) Zyc nie umierac ;)

>O VoIP nie myślałem. Skądinąd ciekawy pomysł, ale rozejrzałem się po ofertach sklepów z mojej

>okolicy, i żaden nie oferował wzmiankowanego przez Ciebie urządzenia. Pamiętasz może, ile ono

>(orientacyjnie) kosztuje?

Ukryta Zawartość

tutaj 550 PLN

czyli w sumie jednak tylko trochę mniej niż zestaw WRT54G + PAP2, myślałem, że różnica będzie większa na korzyść rozwiązania "all in one"

no i nie wiem, czy do WRT54GP2EU jest taki soft, o jakim pisze foxbat

Ukryta Zawartość

No niestety nie na GP2EU :(

Jak patrze to na:

WRT54G v3

WRT54GS v2.1

Ale podejzewam ze znajdzie sie cos innego tylko trzeba poszukac na sourceforge.net ;)

o co chodzi z bramka VoIP? VoIP oczywiscie rozumiem, ale co ma wspolnego z routerem/kombajnej wifi? Sama musze niedlugo takie urzadzonko kupic, a nie do konca wierze w polecenia sprzedawcow;-)

i jeszcz jedno, czy komp stacjonarny lepiej podlaczyc na wbudowanej lub usb karcie czy tez moze dolozyc karte wifi usb? jako pierwsze, gl urzadzenie laptop, komputer blaszak tak pobocznie

pozdrawiam

paulinka

paulinka:

>o co chodzi z bramka VoIP? VoIP oczywiscie rozumiem, ale co ma wspolnego z routerem/kombajnej wifi?

>Sama musze niedlugo takie urzadzonko kupic, a nie do konca wierze w polecenia sprzedawcow;-)

Bramka VOIP to takie urządzenie, do którego podłączasz z jednej strony internet, a z drugiej normalny telefon, konfigurujesz odpowiednio do zaleceń dostawcy usług (ja korzystam z Ipfon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i ... dzwonisz prawie na cały świat np za 11 groszy brutto za minutę (w przypadku Ipfon) bez abonamentu:) Oczywiście można też dodzwonić się do ciebie na numer z wybranej przez ciebie strefy numeracyjnej.

Dzięki temu parę tygodni temu podziękowałem za współpracę tepsie;)

Zamiast bramki możesz korzystać z tzw softphonu, czyli po prostu programu spełniającego funkcję telefonu, ale wtedy musisz mieć włączony komputer, żeby ktoś mógł się dodzwonić do ciebie.

Wspomniałem o tym Marcinowi, bo są urządzenia łączące funkcję routera, AP i bramki, i zakup takiego wychodzi trochę taniej niż kupowanie osobno tyc urządzeń.

W przypadku bramek VOIP warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz - cześć urządzeń dostępnych na rynku jest już co prawda skonfigurowana "pod" któregoś dostawców, i są gotowe do pracy od razu po wpięciu do sieci, ale takie urządzenia często są zablokowane, i nie można później korzystać z innych dostawców VOIP. Trzeba się o to pytać przy zakupie!

Ukryta Zawartość

martini dry, wielkie dzieki za pomoc:-) czy ten ipfon dziala na zasadzie skype'a? albo raczej SkypeOut? czy nie ma problemow z doladowywaniem konta, bo takie sie przy skajpie niestety pojawiaja....

pozdrawiam

paulinka

i jeszcze jedno: dziala ten link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>W tej chwili rozważam Linksys-a WRT54G, WRT54GS, WRT54GC i USR-a 8054. Macie jakieś doświadczenia z

>tymi urządzeniami lub jakieś inne swoje typy?

Mam w domu WRT54G i jest to faktycznie urządzenie z klasy FF (fire forget ;-). Trzeba tylko wgrać najnowszy firmeware (starszy miał pewne słabości). W chwili obecnej nie wykorzystuję nawet 1/10 możliwości tego urządzenia. Jedna tylko uwaga - ten zasięg deklarowany to lekka przesada - z pokoju do pokoju nie ma problemu, ale z piętra na piętro już jest. Nie wiem czego to kwestia.

IPFON? To prawdziwy VoIP a nie takie cus jak skype :) ktore zostalo uznane za program niebezpieczny i wielu administratorow tnie to na firewall'ach :)

IPFON korzysta z SIP i IAX2, prosciej mowiac kupujesz usluge np. w IPFON dostajesz numer (normalny powiedzmy w numeracji warszawskiej 022) i:

1) korzystasz tylko z komputerka i softphone (wtedy ktos moze sie do Ciebie dodzwonic tylko jak masz komputerek wlaczony)

2) kupujesz bramke VoIP (lub caly router z VoIP, zaleznie od potrzeb) podlaczasz pod to normalny telefon analogowy (bramka musi miec wtedy port FXS nie FXO, bo ten drugi to do central PABX nie do analogowych telefonow, zreszta FXS tez mozna polaczyc do central :) przypisujesz urzadzeniu numer stacjonarny i jestes wolna od TPSA (jesli masz internet z innego zrodla :)

3) kupujesz sama usluge dzwonienia bez numeru i dzwonisz taniej :)

Co do cen to easycall.pl jest tansze 0,08zl za minute na stacjonarne (polska, zachod itp.) , ale ma mniejsza numeracje :P np. mojego woj. nie ma :P

>martini dry, wielkie dzieki za pomoc:-) czy ten ipfon dziala na zasadzie skype'a? albo raczej

>SkypeOut? czy nie ma problemow z doladowywaniem konta, bo takie sie przy skajpie niestety

>pojawiaja....

foxbat już w zasadzie wszystko napisał:)

Z doładowaniem konta nie ma problemow, w każdej chwili możesz sprawdzić stan konta w internecie lub wykręcając numer 567, oprócz tego masz na bieżąco podgląd bilingu, zarządzanie przekierowaniami, skrzynkami głosowymi.

Hmm, co jeszcze można dodać? Bramki mają zwykle więcej niż jeden port FXS, dzięki czemu możesz równocześnie mieć podłączone dwa lub więcej telefony, z różnymi numerami, a nawet skonfigurowane na różnych dostawców.

pozdrawiam

Ponieważ chwilowo VoIP jest w sferze zaledwie planów, kupiłem właśnie WRT54GS, skonfigurowałem i testuję. Póki co, jestem dość zadowolony: udało mi się ustawić go nie kalając się zaglądaniem do instrukcji obsługi, a sieć działa dość dobrze - o dziwo, na dwie kondygnacje działa dość szybko (12Mbit) - może mam cieńsze sufity? Jeśli będę miał jeszcze jakieś impresje nt. tego urządzenia, wrzucę w wątek. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim :)

• 4 miesiące później...

Odświeżam wątek, bo...

...puty dzban wodę nosi, póki mu się ucho nie urwie.

Właściwie nie wiem, jak to się stało, bo w gruncie rzeczy nie zrobiłem nic podejrzanego. Kazałem się draniowi zresetować, a on zresetował się tak skutecznie, że się nie podnosi. Objawy (podobno) typowe: dioda POWER miga, diodki switcha i zewnętrznego eth. świecą się ciągle, i nic. Router nie odpowiada na pingi, nie robi nic, cegła.

W tym momencie zrobiłem głupotę, bo postanowiłem z-de-brick-ować go sposobem powszechnie polecanym na necie, czyli odpaleniem ze zwartymi stosownymi stykami flash-a, co powinno ustawić urządzenie w tryb serwisowy i umożliwić reanimację. Oczywiście, nie pomogło, a mnie został w rękach routerek z zerwaną plombą gwarancyjną (brawo, Marcin! :))

Nie chce mi się kupować nowego, bo ten najprawdopodobniej fizycznie nie jest uszkodzony. Macie pomysł, jak od-brick-ować drania?

Router wrócił :)

Jeśli ktoś będzie miał podobne problemy, to jest właściwa strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ja posiadam AP WAP54G v 2.0 i nie mam z nim większych problemów.

Czy instalował ktoś z Was alternatywne oprogramowanie na takim AP ? Co daje i czy jest bezpieczne ?

Którego najlepiej użyć ?

Mój AP niestety umieszczony jest na dachu w skrzynce, nie wiecie jaką ma wytrzymałość na wysokie temperatury ?

• 4 tygodnie później...

Od miesiąca używam Planet WRT-414. Internet mam radiowy, odbieram anteną paraboliczną podłączoną do tego routera i potem na dwa kompy zwykłymi RJ. Oto jego dane:

zgodny z IEEE802.11g/802.11b (DSS) 2,4 GHz

obsługuje DHCP/PPPoE/PPTP/L2TP/stały adres IP

szyfrowanie WPA, WPA2 i WEP, 64 lub 128 bit

tryb pracy: AP, AP klient, Bridge

4 porty RJ-45

zarządzanie z przeglądarki.

Na razie działa.

Rowniez posiadam i z powodzeniem uzywam juz 2 lata Linksys-a WRT54G (obecnie cztery PC-ty by ethernet i 2 laptopy by Wi-Fi)

raz sie "zwiesil" przy kopiowniu na trzy pary :)

mimo to polecam polecam zdecydownie

pozdrawiam

Michal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.