Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowa integra Q-AUDIO (Darkul)

wildGuar

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi..

Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi..

Jestem spokojny, coraz bardziej spokojny, nic nie jest mnie w stanie wyprowadzić z rownowagi

>StyppaH, 22 Gru 2005, 01:47

Tylko tego, co kupuje wcale to nie interesuje. Zejdźcie Panowie na ziemię. O cenę nie ma co sie sprzeczać, kazdy kalkuluje tak, aby mial najlepiej dla siebie.

Sama cena 1200pln jest, jesli chodzi o zrobienie wzmacniacza bardzo niska. Ale to akurat nie zmienia faktu, że za taki produkt, jaki tu przedstawiony mało kto da wiecej niż 300pln. I dźwiek tez nie ma tu nic do tego.

W dziesiejszych czasach poniżej pewnego standardu wykonania nie można schodzic, niezaleznie od pieniędzy jakie sie za to chce. To lepiej sprzedawać same części i kity do samodzielnego montażu.

Nawet za 300 pln klient nie może sie czuć zlekceważony!

Smiesznie to wyglada gdy ktos wyceniakogos.... a o wycenie swojej roboty za cholere nie chce sie wypowiedziec... to taka nasza malopolskosc....

Co mnie trzyma w kraju.... no wlasnie.... chyba resztki jakiegos naiwnego optymizmu... ze moze nowe rzady cos zmienia w ulatwieniu zycia malych przedsiebiorcow..ze umozliwi normalnosc.

Ale jak narazie to tylko radio Maryja ma szkolic zastepy jedynych intelygentnych ktorzy majom poprowadzic ten kraj/narod do swietlanej przyszlosci... smutne ale prawdziwe.

>Jar

Zrob [niecharytatywnie] wzmaka za 600ZL... z 1 roczna gwarancja... lepszy... z zabezpieczeniem i przyzwoita zabudowa.... slicznie wewnatrz wykonany z ladnymi toczopnymi galkami i nozkami....powodzenia.

Co za durny wątek.Większość w tym wątku wpisów zwolenników cen umownych i sterowania rynkiem odgórnie.

I jeszcze te żałosne wpisy o szarej strefie ... he he .To właśnie ta szara strefa w tym kraju powoduje ze to państwo nie pierdolnęło juz dawno !!!!

Swiete slowa LeszkuB

Najwiekrzy wzrost byl za czasow swietnosci Jarmark PL.... prawie wszystkie osobistosci obecnej sredniej klasy to byle koniki czy cinkciarze.... a teraz wylewaja lzy ze szara strefa,,,i w ogole jakos ch...

Wg mnie zeby zbudowac cos naprawde z klasa i braz za to ciezkie pieniadze, to trzeba byc artysta. Artysta w audio, miec dusze i serce i wkladac ja w kazdy przylutowany element. Teoretycy i osoby spogladajace czysto technicznie na sprawe nie maja szans w tym zawodzie. Patrzac na to co oferuja nasi forumowi DIYarze na zakup sprzetu skusilbym sie jedynie u PeteraDaniela ( mowie tutaj o elektronice nie kolumnach ). Patrzac na wzmak Darka nie odczuwam checi jego zakupu, wydaje mi sie ze ten sprzet wlasnie nie ma duszy. Widac ze projektowala go osoba ktora raczej artysta nie jest, co ne znaczy ze gra fatalnie, ale napewno czegos mu brakuje. Ja chociaz pewnie jakbym sie zabral to i sklecilbym cos takiego sam nie czuje sie po prostu osoba ktora ma do tego jakis talent i chciala by cos unikatowego przekazac innym. Kiedys jak jeszcze nie bylo tak latwo sobie samemu sklecic komputerka ja wkladalem swoj czas i talent w zlozenie sprzetu. Niby pare bylejakich srubek, troche manewru kablami troche pracy przcinakiem ew jakies naprawy zasilacza i postawienie systemu z 40 dyskietek bo jeszcze CD nie bylo popularne. Do tej pory nikt nie narzekal. nigdy nie mialem reklamacji i zawsze robilem to po kosztach bo to byla moja PASJA! mimo ze nie mialem kasy nie zenilem ludzi na bajonskie sumy. Czasem wogole nie bralem kasy i zadowalalem sie obiadem, a czasem nawet dokladalem do interesu! Tylko ze teraz takich ludzi to ze swieczka. Wiecej jest osob ktore chca sie szybko dorobic a mniej pasjonatow ludzi artystow. Nie uwazam branie za robicizne 100 czy 200 zl jako naganne i smieszne. Jesli cos sie robi z pasji a nie dla kasy to nie ma to znaczenia. Pseudofachowscy, lewe raczki i wizja dolara w oczach. Takie jest moje zdanie czy wam sie to podoba czy nie.

>darkul

"Nikt kto prowadzi legalna dzialalnosc nieplaci wszystkich podatkow..bo by mu sie nieplacalo..."

Oczywiście racja , ale jest jeszcze gorzej... niektórzy nawet wolą płacic te podatki bo mogą się podczepić pod wszelkiego rodzaju ulgi , dopłaty - to jest dopiero demoralizujące.

McGyver

22 Gru 2005, 01:20

Zydelek, pisałem już na tym forum, sprowokowany twoimi wpisami dlaczego robię to, co robię. Muszę z tego żyć, bo w naszym popieprzonym kraju doprowadzono do sytuacji, w której zdrowy, młody człowiek z niezłym wykształceniem, bez nałogów NIE MOŻE ZNALEŹĆ ŻADNEJ, NAWET NAJBARDZIEJ GÓWNIANEJ ROBOTY. Gdybym przy takiej skali mojej "produkcji" miał mieć założoną działalność gospodarczą, to moje zyski byłyby w całości pożeranae przez wymieniane przez Ciebie opłaty. Albo też moje wyroby musiałyby być dwukrotnie droższe. Możesz mi wierzyć lub nie, ale naprawdę wolałbym mieć oficjalnie zarejestrowaną działalność gospodarczą. Tyle że w tej chwili nic z tego nie będzie. Muszę utrzymać rodzinę, dziecko... a kraść ani sprzedawać narkotyków nie pójdę. Mam doświadczenie i wiedzę, mam dwie zdrowe ręce, i mogę nimi pracować. Kropka.

A co nam daje wieloletnie płacenie składek na ZUS itp. to widać na przykładzie mojej matki, która pracowała w przemyśle bez żadnej przerwy od ukończenia szkoły do samej emerytury. Teraz ma kłopoty z terminowym regulowaniem wszystkich opłat stałych. Najwyraźniej uczciwa praca i płacenie składek nie wystarcza na godziwą emeryturę.

Podpisuję sie pod tym rękoma i nogami.Na moim osiedlu sa niesamowite ilosci młodych ludzi których sens zycia sprowadził sie do browaru i ławeczki.Zadnej perspektywy jakiejkolwiek pracy nie mają.Sa młodsi od Mcgyvera ale to bez znaczenia.Popieram w pełni wszystkich Diyowców z tego forum.Ile zarobią ,ich sprawa .Oby zarabiali jak najwiecej.Popierac ich i wspomagać !!!Moje nowe kolumny na pewno będą od kogos z forum.ZUS,inne...a po co ?

Niech płacą bogaci ;-) My i tak nie dostaniemy emerytury lub nie dozyjemy.Agonia słuzby zdrowia.Dokładnie jest tak że biednemu wiatr w oczy i h.. w d... . Jeszcze go gnebią na forum.

Grundig High Fidelity

Prowadzenie nielegalnej dzialnosci gospodarczej nie jest przykladem do nasladowania. Tymbardziej nie powinno sie do tego namawiac. Tak jak dzialaja nasi DIYowcy nie maja szans na rozwoj, to jest stanie w miejscu, stagnacja i wegetacja. Nie wyobrazam sobie zeby ktos robiacy kolumny,sprzet chcial ciagle zyc w szarej strefie i anonimowo. Wieksze pieniadze napewno mozna zrobic otwierajac legalna dzalalnosc gospodarcza. Przykaldem niech bedzie nawet Audio Academy. Tylko ze do intresow nie wystarczy chcec budowania kolumn trzeba tez miec zylke ryzykanta co w naszym kraju z oczywistych powodow braku kasy i glaskania kazdej 5 zlotowki jest ograniczone.

Ale da sie!

Pozatym jak sie US skarbowy nie dobierze na poczatku to dobierze pozniej zapewne z jakiegos donosu zazdrosnego innego czleczka. Proponuje nie dzialas w szarej strefie bo mozna sie na tym niezle przejechac. Wiem co mowie moja mama pracowala 9 lat na kontroli w US. Widzialem wiele dramatow, nie zycze nikomu.

Prosze nie namawiajcie ludzi do lamania prawa! bo tylko wieksza krzywde im robicie, oni sobie tez.

to ja wtrace swoje 3 grosze. Jesli chodzi zakladanie o dzialalnosci gospodarczej to teraz byly bardzo ciekawe warunki (2 moich znajomych skorzystalo z okazji). Obnizony zus przez 2 lata (chyba do jakies minimalnej stawki 250zl/msc) + dotacje na rozruch dzialalnosci- tu kwota zalezala od miasta, w siemianowicach sl. bylo coz z 12kzl, bez zwrotu jesli biznes wypali. Nawet gdzies mam zeskanowane wnioski.

Co do Darkula to ja sie nie wtracam procz malego "ale" (bo to wynika z powyzszego txtu; reszty walorow zupelnie nie oceniam bo... wrecz sie nie znam). Mam pytanie- caly czas pada tutaj argument _gwarancji_ Darkula i prawde mowiac w obliczu ostatnich wpadek, uzycie tegoz argumentu jest cokolwiek... nie na miejscu (imho). Jesli ktos czeka rok na budowe wzmaka, lub jak tutaj 4 miesiace + dostaje nie to co zamawial, to jak producent moze non stop powtarzac podobne frazy typu

"na allegro uzywane sa bez gwarancji"

"eee tylko rok a JA tutaj daje 5 lat"

Po co mi 5 lat gwarancji, jesli kazda reklamacja mialaby byc uwzgledniana z poslizgiem rocznym? Tozto dluzej bym nie mial niz mial :)

Pomijając i nie wartościując innych spraw Darkula zapytam jedynie autora tego wątku.

Dlaczego pracując jako nauczyciel kasujesz za to pieniądze ?

Masz zero kosztów materiałowych. Nawet jeżeli zarabiasz 100 zł miesięcznie można to uznać za rozbój w biały dzień - oczywiście idąc Twoim tokiem rozumowania. Jak coś nie gra, nie chodzi, jest zrobione nie zgodnie z umową zgłasza się to niezwłocznie. W innym wypadku, po pół roku odsłuchów takie uwagi trudno traktować poważnie.

>Patrzac na to co oferuja

>nasi forumowi DIYarze na zakup sprzetu skusilbym sie jedynie u PeteraDaniela ( mowie tutaj o

>elektronice nie kolumnach ). Patrzac na wzmak Darka nie odczuwam checi jego zakupu, wydaje mi sie ze

>ten sprzet wlasnie nie ma duszy.

mhm. a co ma zrobic osoba majac 3, 4 krotnie nizszy budzet niz ten umozliwiajacy zakup ideowo podobnego urzadzenia wykonanego przez Petera a nie darkula? porownujesz tico z lanosem.

> nigdy nie mialem

>reklamacji i zawsze robilem to po kosztach bo to byla moja PASJA!

tak dlugo jak jestes amatorem utrzymywanym przez rodzicow - mozesz nawet z pasja i za darmo sprzatac ulice.

> mimo ze nie mialem kasy nie zenilem ludzi na bajonskie sumy.

idac do serwisu dostaliby produkt profesjonalisty a nie domoroslego skladacza, ktoremu moze sie uda, a moze nie. a moze spali im plyte i rozlozy rece. dlatego nikt przy zdrowych zmyslach nie zgodzilby sie zaplacic duzej sumy, ktorej slusznie nie zadales.

> Czasem wogole nie bralem kasy i zadowalalem sie obiadem, a czasem

>nawet dokladalem do interesu! Tylko ze teraz takich ludzi to ze swieczka.

tak, owszem, bo mamy KAPITALIZM. twoj tok rozumowania mozna strescic - jesli robisz cos z pasja zadowol sie erekcja przy wykonywaniu tej czynnosci i nawet nie mysl zeby o na tym zarabiac! to rozumowanie poprawne jest tylko w przypadku jednej czynnosci.

>Wiecej jest osob ktore chca sie szybko dorobic a mniej pasjonatow ludzi artystow.

generalnie - artystwo i pasjonatow jest mniej. wiekszosc to szaraczki. szaraczki lubiacy wieszac psy na artystach takich jak np. ancient audio. niewatpliwie facet jest artysta (choc jego sztuka nie musi sie podobac) i pasjonata - ale co w tym dziwnego ze jest ich mniej?

> Nie uwazam branie za robicizne 100 czy

>200 zl jako naganne i smieszne. Jesli cos sie robi z pasji a nie dla kasy to nie ma to znaczenia.

nikt nie mowi o nagannosci czy smiesznosci. pozwol ze zapytam - jestes pasjonatem audio? co powiesz na zrobienie mi wzmacniacza (dostarcze materialy, schemat itp.) za dobry obiad?

> Takie jest moje zdanie czy wam sie to podoba czy nie.

chcialoby sie rzec "mlody i glupi"

no offence

Gwarancje masz jak otrzymasz urzadzenie.. to chyba logiczne...

W serwisach i to autoryzowanych tez czekasz i to czasem bardzo dlugo... juz o okresach pogwarancyjnych nie wspominajac...

>Dlaczego pracując jako nauczyciel kasujesz za to pieniądze ?

w dodatku majac tyle wolnego ze mozna sie osrac. nauczyciele to najbardziej narzekajaca grupa pracownicza, najmniej przykladajaca sie do pracy i majaca najwiecej wolnego czasu. Uwaga nie dotyczy 5% nauczycieli, ktorzy robia to co robia z powolania i z pasja nie zwazajac na przeszkody ze strony wladz wydzialu/dyrekcji.

>Masz zero kosztów materiałowych. Nawet jeżeli zarabiasz 100 zł miesięcznie można to uznać za rozbój

>w biały dzień - oczywiście idąc Twoim tokiem rozumowania.

nie no z 3 dlugopisy na miesiac, 2 zeszyty, olowek. obliczmy teraz ile procentowo zarabia wzgledem wkladu materialowego.

autor watku kilkukrotnie siegajac do kieszeni darkula zdazyl juz wspomniec o tym ze jest "biednym nauczycielem".cholerne malkontenctwo - to nie jest lepperowa-RP, to jest kraj narzekaczy i ludzi bez inicjatywy!!! w dodatku psioczocych na tych ktorzy cos robia.

milkne bo nic dobrego z tego watku nie wyniknie - milej dyskusji, choc uwazam ja za zmierzajaca do nikad i rozgrywajaca sie miedzy ludzmi pracujacymi a tymi na kiepsko platnym etacie/garnuszku rodzicow.

darkul, 22 Gru 2005, 11:33

>Gwarancje masz jak otrzymasz urzadzenie.. to chyba logiczne...

>W serwisach i to autoryzowanych tez czekasz i to czasem bardzo dlugo... juz o okresach

>pogwarancyjnych nie wspominajac...

Darkul- oczywiscie wiesz, ze nie o to mi chodzilo. To chyba jasne ze 5 lat zaczyna sie od otrzymania sprzetu.

Moja mysl jest chyba dosc jasna. Uwazam, ze uzycie argumentu 5 letniej gwarancji przez producenta, ktoremu non stop zarzuca sie nieterminowosc jest moim zdaniem lekkim przegieciem.

Co do serwisow... no coz, mamy teraz taka a nie inna litere prawa- nie zdaza w terminie, to maja problem. Prawny problem. Ty uzywasz argumentu gwarancji wlasnie w stosunku do obslugi FIRM sprzedajacych swe produkty. Ich jeden rok i Twoje 5.... ;p

Dobra, nie chce dalej ciagnac, bo zaraz bede ze po Tobie jade. Nie- tylko wtracajac sie zupelnie z kosmosu- zauwazylem jedna logiczna niescislosc :)

>"tak, owszem, bo mamy KAPITALIZM. ...."

NIE ZGODZĘ SIĘ !!!! Wciąż mamy socjalizm (grabież obywateli pod pretekstem pomocy słabszym) i to nawt bardziej krwawy i dziki.Pamietajmy ze to "opiekuńcze" państwo zabiera pracującym ludziom po ok 80% dochodów/ miesiąc.

J jak tu człek ma zarobić na buciki dla dziecka skoro gdzie się nie ruszy to tylko VATy , akcyzy albo wszędobylskie głupie przepisy , a jak chce normalnie pracować to od razu US wyciąga swoje macki.Brrrr.

StyppaH, 22 Gru 2005, 11:32

>mhm. a co ma zrobic osoba majac 3, 4 krotnie nizszy budzet niz ten umozliwiajacy zakup ideowo

>podobnego urzadzenia wykonanego przez Petera a nie darkula? porownujesz tico z lanosem.

Blagam czytaj ze zrozumieniem. Ja ci mowie o duszy i sercu, a ty mi o kasie! Umiesz czytac?

>tak dlugo jak jestes amatorem utrzymywanym przez rodzicow - mozesz nawet z pasja i za darmo sprzatac

>ulice.

Rodzice mnie nie utrzymuja. Pracuje juz paru dobrych lat. Ale ty oczywscie wiesz lepiej.

>idac do serwisu dostaliby produkt profesjonalisty a nie domoroslego skladacza, ktoremu moze sie uda,

>a moze nie. a moze spali im plyte i rozlozy rece. dlatego nikt przy zdrowych zmyslach nie zgodzilby

>sie zaplacic duzej sumy, ktorej slusznie nie zadales.

Servis komp w latach 90tych ? o czym ty mowisz chlopie;) Przypominam sobie 1 sklep w OL ktory sprzedawal PC. Wtedy malo kogo bylo stac na najtanszy komputer. Juz nie mowiac ze nikt nawet nie slyszal o zamawianiu servisu do domu;) I nie udowadniaj mi ze nie mam wiedzy. Widac ze sie nie znasz i piszesz glupoty. Spalnie plyty ? no szczegolnie czeste zjawisko przy 286 386 i 486 palily sie w rekach, buhaha. Nie masz pojecia o czym piszesz. Naprawde polemika w tym temacie jest ze mna bez sensu, daruj sobie.

>tak, owszem, bo mamy KAPITALIZM. twoj tok rozumowania mozna strescic - jesli robisz cos z pasja

>zadowol sie erekcja przy wykonywaniu tej czynnosci i nawet nie mysl zeby o na tym zarabiac! to

>rozumowanie poprawne jest tylko w przypadku jednej czynnosci.

W takim razie uzwasz ze nalezy ludzi okradac i jeszcze do tego prowadzic nielegalna dzialalnosc? Powodzenia Pozatym nie musisz byc wulgarny, nie dodaje ci to uroku a raczej czyni nedznym partnerem do rozmowy.

>generalnie - artystwo i pasjonatow jest mniej. wiekszosc to szaraczki. szaraczki lubiacy wieszac psy

>na artystach takich jak np. ancient audio. niewatpliwie facet jest artysta (choc jego sztuka nie

>musi sie podobac) i pasjonata - ale co w tym dziwnego ze jest ich mniej?

Ktory facet? co ja wspomnialem conajmniej o 3

>nikt nie mowi o nagannosci czy smiesznosci. pozwol ze zapytam - jestes pasjonatem audio? co powiesz

>na zrobienie mi wzmacniacza (dostarcze materialy, schemat itp.) za dobry obiad?

Nie no niemoge, czy to wogle przeczytales co ja napisalem ? To przeczytaj jeszcze raz, moze cie oswieci dlaczego ci tego wzmacniacza nie zrobie !

>chcialoby sie rzec "mlody i glupi"

Szukasz zaczepki, nie ze mna. To ze mam nick mlody nie znaczy ze mam 18 lat.

Proponuje zapisac sie na lekcje czytania ze zrozumieniem i nie wyzywania mnie od glupich bo to napewno nie swiadczy o tobie dobrze.

W takim przypadku zakupu diy okradajacych jest dwuch.... tworca i nabywca....

Kto broni by isc do sklepu lyknac klocek.... nikt...a w sklepie tez kombinuja... bo musza taki jest system... i bynajmniej nie tylko u nas...

Gdyby walnac wstecz podatek od cinkciarstwa... konikowania czy stragannego handlu..to by sie okazalo ze klasa srednia ulegla by zniwelowaniu do kilku procent... reszta to bidota i moznowladcy...

senicz, 22 Gru 2005, 12:16

>i jezeby ten wzm jeszcze gral!!! taki syf za taka kase!!!!

po raz kolejny mówię:

darkula wzmacniacze można zobaczyć na wielu zdjęciach i schematach na forum a twoich przewspaniałych hi-endowych konstrukcji NIGDZIE!

tylko nie mów o tych wklejonych schematach znalezionych w necie.

p.s.

jeszcze jedna prośba. pisz bardziej po polsku bo ciężko się czyta twoje wpisy

kargula wzm sa ale jako przyklady zawodu zalu placzu .............

a moje nie sa bo kolezanka kupila sobie plaszcz a ja czekam na foto. Moze ktos ma cyfre za male pieniadze?

tak do 100zl?

">kargula wzm sa ale jako przyklady zawodu zalu placzu ......

>a moje nie sa bo kolezanka kupila sobie plaszcz a ja czekam na foto"

nie wiem senicz co palisz, ale chcę tego troche!

ale gość ma jazdy!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.