Skocz do zawartości
IGNORED

PM-80 czy PM-66KI?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Musial byc uszkodzony. PM 84 kosztowal 180.000 jenow - dwa razy tyle co PM 75. Wycofano go z produkcji gdzies ok 1989 roku wraz z PM 94. W ofercie pozostaly PM 75 i PM 95. Prawde mowiac nie wiem jak to cudo gra - bylismy z micmarem umowieni na porownanie ale jakos tak sie nie zlozylo - zbyt wiele pracy.

PM 8000 w swoim czasie kosztował około 3500 zł. Kupiłem go - także w swoim czasie - za połowę ceny.

Z innej beczki: dwa miesiące temu kupiłem sobie PowerBooka, za którego zapłaciłem prawie 10000. W tej chwili jest już 20% tańszy.

I co z tego wynika?

Pioneer A-07 "swego czasu" kosztował 4.999, kupiłem go za 1.600 i nie mogłem sprzedać za 1.500. Po kilku miesiącach się stęskniłem i chciałem go odkupić za 1.600. Gość nawet mi nie odpisał na maila. Co z tego wynika? Nic. Dokładnie nic. Poza tym, że miałem fajny piecyk a teraz nie mam :(

P.S.

Mam, ale troche mniej fajny (Pioneer A-717 Mark II) i jeszcze nie wiem jak gra i czy w ogóle gra bo czekam na pieprzone obudowy kolumn, które jadą do mnie chyba przez Hong Kong z przeładunkiem na Marsie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ostatnim razem jak widziałem Marantza PM 84 na allegro(jakieś pół roku temu) to kosztował właśnia 1200 zł sprzedawał go jakiś gość z Krakowa (ale nie dd32) i nie narzekał na brak chętnych w tym samym czasie sprzedawany był PM 94 i poszedł za troche ponad 2000 zł. Pamiętam też że uszkodzony PM 94 po zaciętej walce został sprzedany za 700 lub 800 zł. No ale może ja nie śledzę allegro tak dokładnie jak Elfan.

ps. Miałem PM 80 obecnie mam PM 84 i mówie Ci Therion jeśli jesteś zainteresowany wzmakami Marantza to nawet się nie zastanawiaj i bierz ten piec. Poczytaj sobie jeszcze wpisy Argosa I Adse na tym forum a oni mieli "Tylko" PM 64. Więcej informacji na temat całej tej serii czyli Quarter-A znajdziesz również tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie było ofert kupna :lol: I wcale się nie dziwię......

Ukryta Zawartość

Zyzio ostatnio obserwowałem kilka aukcji, między innymi chciałem kupić Marantza Cd 94. I też się okazało że ten player zniknął po kilku dniach (oczywiście wcześniej niż aukcja miała się zakończyć) nie muszę chyba dodawać że nie było ofert kupna :-).

adse, 25 Gru 2005, 13:13

>Czy ktoś obeznany w finansach może powiedzieć orientacyjnie: ile obecnych dolarów byłoby warte 1500

>"starych" dolarów z roku 1986? W sensie siły nabywczej?

Myśle ze na zachodzie 1500$ było warte mniej wiecej tyle samo co teraz. Za to w PRLu to były góry pieniędzy. Pamiętam , że moi rodzice zastanawiali sie czy nie kupic 1000 m^2 działki budowlanej w miescie za 250$.

To właśnie wykorzystywał nasz "dobry" wschodni brat w RWPG. Za towary z Polski placili rublem transwerowym, ktory wedle brata był wartościowo rownoważny z dolarem. Zachod niestety mial inny przelicznik wedle ktorego 1 dolar to bylo 100 rubli. W efekcie polskie stoczne robiac dla brata statki dokladaly do interesu bo wyposazenie trzeba bylo kupowac na zachodzie w dolarach a statek sprzedawany byl w rublach wedle przelicznika 1dolar = 1 rubel :)

"Zyzio ostatnio obserwowałem kilka aukcji, między innymi chciałem kupić Marantza Cd 94. I też się okazało że ten player zniknął po kilku dniach (oczywiście wcześniej niż aukcja miała się zakończyć) nie muszę chyba dodawać że nie było ofert kupna :-)."

micmar to dzieki temu forum...:)

elfan Ten model Marantza wszędzie osiąga dość wysokie ceny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ogóle ceny na audioscope są ciekawe, dla porównania :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elfan tyle że opinie na anglojęzycznych forach i stronach dotyczące wysokich i niemłodych modeli Marantza (nieważne czy tunery, cd czy wzmacnacze) są równie pochlebne jak na naszym. Czyżby jakiś ogólnoświatowy spisek właścicieli Marantzów :-)

micmar to jest tak zwany fanatyzm na punkcie danej marki,w tym przypadku marantza....:) zdaj sobie sprawe ze np pm84 to koło 20 letni kolcek,i podzespoły w tym klocku sa juz "lekko" stare,i upływajace latka tez maja miejsce w tym przypadku,no chyba ze własciciele tych klocków nie biora tego pod uwage bo to klocki które sa długowieczne,i praktycznie sie nie starzeja...:)Sluchałem pma1560 który to w soim czasie koszotwał te 3000DM i co wynika z tego?? z tymi wyschnietymi kondami to co najwyjzej z Nad320 i innymi budzetówkami moze rywalizowac....byc moze w 1989 roku było inaczej bo był nowy a nie teraz....

tak mozna,ale tu chłopaki o klockach pisza z tymi wyschnietymi,ze rewelacja itd:).Poza tym słyszałem ze nie tylko kondy sie starzeja,jeszcze sporo wiecej,a zeby wymienic trzeba wiedziec na co,to nie takie proste...bo brzmienie poprzez wymiane co popadne na lepsze moze skonczyc sie tym ze klocek zagra po takim "tuningu"fatalnie.....A tuningi u pradziwych fachowców którzy to nie tuninguja wzmaka poprzez wymiane tylko kondów w zasilaniu dosc sporo kosztuje,czesco przekracza dosc znacznie koszt zakupu klocka....

elfan

masz chyba rację bo ja miałem Yamahę ax 1090 i wzmacniacz ten kosztował 2000 DM swojego czasu natomiast brzmieniem był na poziomie niższym niż NAD C-350, podobno miał nisamowitą moc? przy poborze 370W to co on tam mógł...pewnie ten Nad więcej z sieci ciągnie...a ten słynny Denon 1560 ma 400W poboru...nawet jak był nowy to wątpię czy był aż taki cuodwny a teraz kiedy ma już swoje latka...? Myślę że nie warto kupować rzęcha żeby potem w niego ciągle wkładać bo jak się zsumuje koszty( sama wymiana elektorlitów) to przestaje być to tanią zabawą...:(

mozna samemu cos podłubac,ja tak robiłęm z CD i wymieniłem mu kondensatory,ale inne jak dla mnie trudniejsze sprawy wykonywane były na zlecenie.I tak wyszło ze koszt tjuningu przekroczył 3 ktrotnie koszt zakupu klocka:).Z tym ze ja mówie o tuningu w połowie kompleksowym,(do w pełni kompleksowego jeszcze dosc brakowało),a nie o wymianie kilku wazniejszych kondensatorków.

Norwidos, nie uogólniaj na podstawie jednego używanego klocka o jakości innych używanych klocków. Denona PMA1560 akurat mam, jest to bardzo dobry wzmacniacz, NADa C350 (którego też kiedyś miałem coś przez tydzień) zmiótłby od razu, bez żadnego upgradu. Oczywiście nie jest bezkonkurencyjny, i istnieją wzmacniacze lepsze od niego (z używanych to Marantz PM75 i PM84 ;-))), ale też trzeba na takie trochę kasko wydać.

Moje doświadczenia ze sprzętem audio nie są zbyt bogate, jednakże spośród posiadanego przezemnie sprzętu lub odsłuchiwanego w salonach audio i u znajomych żaden nie zagrał lepiej od PM 84. Ale cóż są gusta i guściki i dalsze spieranie się o wyższość jednego pieca nad drógim nie ma sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.