Skocz do zawartości
IGNORED

SM2018 Reg.WzmocnienieSterowaneNapięciem

Saint123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie odnośnie SSM2018. Chciałbym zbudować regulacje wzmocnienia dla 6ciu kanałów sterowanych jednocześnie. Czy ten scalak byłby odpowiedni? Ma ktoś jakąś ciekawą aplikacje do niego? Czekam na wasze propozycje i pomysły (może macie ciekawsze propozycje?) Pozdrawiam

A to link do PDFu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widze,że jest raczej brak zainteresowania tym tematem...Może szanowny P. Kafka sie coś wypowie wszak zbudował preampa 7.1. Tylko że on ma to cyfrowo, a ja sie tak nie lubie bawić. Chciałbym jak najprościej - czyli sterowane napięciem. Pozdoo

chyba nie jestem za bardzo uprawniony zeby odpowiadac..ale...na kazdy kanal przypada jeden uklad.. czyli koszt samej regulacji glosnosci wyjdzie cie ok 180 zl... :/ to tak nie za bardzo mysle.....

mnie skrobnij filtr na tych 8 operacyjnych.

Co do potencjometrow cyfrowych to mam zle doswiadczenia. Sa poprostu do d. Jesli nie robi sie wzm programowo na dsp to pot. cyfrowe niszcza dzwiek.

Siecz, no nie przesadzajmy. Az takiej wielkiej roznicy nie bedzie pomiedzy daremnym potkiem za 10-15zł , a takim cyfrowym. Czy od razu każdy ma mieć hiper mega ence sprzęt? Po drugie wątpie że na Na moich kolumienkach bedzie to słyszalna różnica. Już ktoś kiedyś gadał na temat oscyloskopowego podejścia do takich rzeczy, przecież to bzdura - kto usłyszy błędy na poziomie 0-50mV/działke ?? chyba dopiero jak we wzmacniaczu damy ustawienie wzm. powyżej 100, ale wtedy szumy własne i wzbudzenie go zje. Więc prosze o rady jak zbudować prostą regulacje 6ciu kanałów jednym potkiem, przyciskami czymkolwiek byle dzałało i było proste. Pozdrawiam

Widać, że senicz chyba nigdy takich porównań nie robił. Różnica między tanim potkiem tradycyjnym i cyfrowym to prawie przepaść. :) Nie wspominając o dokładności zrównoważenia kanałów.

Pzdr

panowie to chyba macie sprzet typu kino domowe za 300zl. Sygnal w pot cyfrowych przechodzi prze kilka zlaczy fetow i one wlasnie niszcza syfia!!!!! dla duzych sygnalow ok ale dla malych? wystarczy popatrzec na wykresy thd tych waszych ulubiencow. Straszny syf.

A kto cicho słucha muzy?? ;] słuchając cicho tracimy chyba z 60% tego co jest w nagraniu. Ale to nie jest tu najważniejsze! Zaczeło sie jak zwykle od tematu A , a w trakcie przekształciło się w ściepy typu B i C. (jak chcecie sobie o takim czymś podyskutować załużcie nowy temat B)

Prosiłbym o wrócenie i zajęciem sie tematem A. Wstawcie wasze aplikacje, konstrukcje potków 6cio kanałowych. Cyfrowych, analogowych... cokolwiek :) Zbuduje i przetestuje co by mi odpowiadało. Pozdroofka

Znalazłem w sieci taki schemat. Idea prosta, wykorzystano zmiany re tranzystora w zależności od Ic. Na pierwszy rzut oka wydaję się, że nie może mieć dobrych parametrów. Zbudowałem z ciekawości ten układ, wersję okrojoną, bez NE5532, wyj pobrałem z oporu w kolektorze, nie dałem 0.01uF, sterowałem napięciem 0...-15V (gain control input). Zniekształcenia małe, przy sygnałach do 300...400mV nie słychać harmonicznych (sinus na wej), wzmocnienie dało się regulować od całkowitego tłumienia do +10dB. Pasmo bez zarzutu, lecz zapomniałem zbadać dla dużych tłumień. Szumieć za bardzo też nie chce, więc w porządku. Tranzystory trzeba parować lub użyć pary tranzystorowej, inaczej zniekształca. Dla purystów układ ten na pewno się nie nadaje, lecz działa całkiem przyzwoicie jak na liczbę użytych elementów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm, no nie wiem... taki prosty analogowy układ mnożący. Moga jednak byc jakieś problemy z liniowiością, lepsze byłoby w emiterach sterowane źródło prądowe. Dla 6 kanałów to nie chciałoby mi się tak bawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.