Skocz do zawartości
IGNORED

Jakośc taniego HDMI???

slud

Rekomendowane odpowiedzi

Więc ja równiez nie wiem o co tu chodzi. Twoje połączenie Odtwarzacza z projektorem jest jak najbardziej prawidłowe.

Cyfrowe wyjscie odtwarzacza DVD z cyfrowym wejsciem projektora LCD, bez posrednictwa przetworników cyfrowo - analogowych (odtwarzacz DVD) i analogowo - cyfrowych (projektor). Ten ostatni sposób tzn analogowy jest na tym forum nie wiadomo dlaczego preferowany. Za kilka miesięcy nikt na świecie nie będzie już o nim mówił.

Mam takie same połączenie jak ty i nawet kabel z tego samego źródła (15 metrów) i obraz b.dobrej jakości. To zrozumiałe bo w połączeniu cyfrowym sygnałów wizyjnych nie wystepują zjawiska negatywne jak w analogowym (odbicia, fale stojące itp).

To właśnie dla uniknięcia zniekształceń w przesyłanym sygnale wymyślono HDMI.

Boguslaw

Nie zauważyłem by na tym forum ktokolwiek przy zdrowych zmysłach negował HDMI. Jest lepsze z wymienionych przyczyn i basta.

Jedno "ale": niektórzy używają płyt DVD, powiedzmy hmmmmm... "własnej roboty" ;).

I mam pytanko do właścicieli DVD połączonych z projektorem kablem HDMI: co na to sławetny system HDCP? Czy przepuszcza "samodzielnie wykonane" DVD czy pozostaje wówczas tylko poczciwy komponent? Bo jeśli projektor MUSI dostać sygnał HDCP zakodowany na DVD to jak na przykład wyświetlić ZUPEŁNIE LEGALNE DVD nagrane własnoręcznie u cioci na imieninach kamerą cyfrową a potem wypalone na DVD-R... ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zadaniem HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection)jest uniemożliwienie nagrywania odtwarzanego materiału (np. filmu) na nagrywarkach. Materiał (np. film) jest decryptowany dopiero w urządzeniu odtwarzajacym (np. projektorze) gdzie usytuowany jest odpowiedni decrypter. W taki decrypter nie będzie wyposażone żadne urządzenie nagrywające, co zapobiegnie mozliwości kopiowania.

Dopiero po przyjęciu przez wszystkich producentów sprzętu nagrywającego tego warunku doszło do wprowadzenia HDMI. Nie trudno się domyslić, że warunek ten narzucił przemysł filmowy.

A zatem film z imienin cioci i jakikolwiek inny, nawet zakryptowany może być bez problemu ogladany po łączu HDMI na ekranie.

Bogusław ma rację.Dokładnie jest tak jak pisze.W związku z powyższym wszelkie płytki DVD tzw"własnej roboty" mogą być bez przeszkód odtwarzane przez projektor.Sam posiadam Toshibę MT200 połączoną z Denonem 1920 kablem DVI-D na HDMI i nie mam żadnych problemów.A jeśli chodzi o główny wątek to mój kabel jest powiedzmy ogólnie "budżetowy"

kupiony w firmie o której możecie poczytać na tej stronie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jakość przesyłu jest moim zdaniem bardzo dobra.Może wynika to z tego,iż stosuję kabel o długości 4 m.Nie ma szumów a skalowanie idzie bez przeszkód

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

a ja musze sie przyznac ze swoim centusiowatym zwyczajem pozyczylem kabel hdmi van den hula 10 m i kupilem sobie tez 15 m hdmi allegro ( brand :-) za 95 zlotych i tutaj uwaga. vpl-hs nie mial zadnych sciec na kablu za 100 zlotych w 1080 i i 720p - van den hul tak samo - roznica 1000 zlotych została wydan na kilka fajnych plyt z muzyką wydana przez mobile fidelity. moim zdanie przeplacanie za kabel hdmi to bzdura.

pozdrawiam

a ja musze sie przyznac ze swoim centusiowatym zwyczajem pozyczylem kabel hdmi van den hula 10 m i kupilem sobie tez 15 m hdmi allegro ( brand :-) za 95 zlotych i tutaj uwaga. vpl-hs nie mial zadnych sciec na kablu za 100 zlotych w 1080 i i 720p - van den hul tak samo - roznica 1000 zlotych została wydan na kilka fajnych plyt z muzyką wydana przez mobile fidelity. moim zdanie przeplacanie za kabel hdmi to bzdura.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Witam,

Ja kupiłem HDMI Tech+Linka 10m i jestem z niego zadowolony. Nie ma zakłóceń i jakość jest na prawdę dobra. Cena nie zabija jak w przypadku innych - to tylko 379 zł. Kupiłem go tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia, Grono

Ukryta Zawartość

Ktoś miał do czynienia z tym produktem:

Ukryta Zawartość

?

Wizualnie przedstawia się nieźle ale jaką oferuje jakość obrazu?

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Mam ten kabel od rana w domu w wersji 10 metrowej. Niestety za bardzo porównania nie mam z innymi kablami, w każdym razie bez problemu ciągnie 720p i 1080i. Rozdzielczości 1080p nie mam jak sprawdzic. Projektor Optoma HD72i, odtwarzacz Silvescrest ( taka supermarketowa marka robiona dla Lidla)

• 1 rok później...

Zdecydowanie odradzam tego DA-VINCI. Miałem go na samym początku w domu i niestety nie potrafił on sobie poradzić z rozdzielczością 1080p. Wymieniłem go później na Tech+Link'a o którym pisał kolega powyżej i dopiero ten kabel poradził sobie z moim sprzętem. Pamiętajcie że wygląd kabla to nie wszystko. Musi on przede wszystkim działać.

Polecam:

Ukryta Zawartość

Nie tzreba wywalac 200zl za supry jak mozna 25zl i smiga jak ta lala:) Ciagnie do 1080i wiecej moj tv nie da rady wiec i 1080p pewnie by poszlo... Jakos hmmm bdb jak za te pieniazki...

pozdr

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Moze nie jet to fachowy jezyk ale zrozumialy dla wszystkich:) Chodzi mi o to ze upscaluje do 1080i i obraz jest bdb. Nie mam full hd tv wiecej 1080i to max jaki moj tv da rade ...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

koledze chodziło prawdopodobnie o to, że 1080P zawiera mniej więcej 2x tyle "bitów" co 1080i ;-)) w związku z czym domniemanie iż skoro kabel bez problemów działa na 1080i to i w trybie progressive będzie ok jest "lekko" naciągane ... (1080i potrzebuje praktycznie tyle samo przepustowości co 720p)

polecam lekture

Ukryta Zawartość

w temacie paradoksu hdmi,warto przeczytac.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.