Skocz do zawartości
IGNORED

Ulepszanie kolumn podłogowych tonsil

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę Was o sugestie dotyczące dalszego ulepszania moich kolumn.

Są to 2,5-drożne tonsile sonata 120 na gdwk11/100 oraz 2xGDN16/40/1. Konstrukcja B-R z przodu.

Co już zrobiłem:

-wymieniłem elektrolity na foliowe jantzeny

-wymieniłem rezystory na metalizowane

-wstawiłem listwy łączące przeciwległe ścianki obudowy (efektywnie usztywniło pudła)

-przykręciłem kolce i pochyliłem kolumny o około 5st do tyłu

Dalej wypadałoby wymienić kable wewnątrz, tylko nie wiem na jakie. Jako głośnikowego używam skrętki i jestem zadowolony.

Co mi przeszkadza to syczące najwyższe tony - są jakieś sposoby (poza wymianą kolumn) aby temu zaradzić? Może wymiana gwizdków na ARV?

A po co je pochylałeś??? Myslisz że jak widzisz cos u innych to sam też to musisz mieć?

Sonata 120 chyba miała jednak GDN 13/40/8 lub /4.

Jesli kable Ci nie pasuja to wstaw głośnikowe Cordiale, Sommer, Jamo albo jakieś Vivanco czy Ohelkabel. Bez cudowania. I podłącz je normalnym kablem :) Najlepiej do czegoś co nie syczy :)

pochyliłem je, ponieważ najlepiej mi się słuchało siedząc na podłodze. Teraz mogę dać ulżyć hemoroidom i usadzić zad na kanapie :)

Symbole głośników spisałem z nich, więc nie ma tam 13tek, są 16tki.

czegoś, co nie syczy - ale to będzie wymagało przerobienia zwrotnic, a ja za cienki na to jestem.

ARV jak dla mnie syczą bardziej,a przynajmniej "piachu" mają więcej. GDWK jest takim,a nie innym głośnikiem jednak sporo pomagało zastosowanie ferrofluidu (tak jak w GTC11/100). Nie wiem jaki przedział cenowy masz postawiony ale z kabli nieco tańszych ale nie takich złych polecałbym Ci albo Jantzena i/lub JAMO (byle nie srebro) w zależności,który gdzie się sprawdzi. Więcej takich tańszych przewodów nie słuchałem bo było mi poprostu szkoda pieniędzy jednak te dwa wystarczą mam wrażenie. Może ktoś z innych kolegów ma lepsze pomysły co do okablowania.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

BeerfaN przyklej pod kopułke , na magnes kulke z waty ale tak żeby niedotykała membrany , powinno zmniejszyć sie zapiaszczenie wysokich tonów a jeżeli to niepomoże to tylko przeróbka albo wymiana wzmacniacza (na dobrych wzmacniaczach nawet polskie głośniki w miare grają)

Głośniki GDN 13/40/... były w Sonatach 100. Może byś spróbował zmienić zwrotnicę. Podaję przykład filtra do GTC 11/100 jaki zastosowałem w dwóch moich konstrukcjach. Brzmienie tego głośnika z tym filtrem bardzo mi się podoba. Wysokie tony są czyste, stonowane, delikatne, żadnego zapiaszczenia, syczących sybilantów też niewiele, dużo detali i niuansów słychać w muzyce. W innym głośniku Tonsilu, GDWK 8-11/120, którego użyłem w kolumienkach opisanych niedawno na forum, zastosowałem podkładkę z filcu gr. 2-3 mm ośrednicy ok. 22 mm, którą przykleiłem na magnes pod kopułką usuwając wcześniej plastikowy krzyżyk. Nieznacznie zmniejszyło to ostrość brzmienia. W GTC takiego zabiegu nie robiłem, gdyż nie potrzebowałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BeerfaN, 31 Gru 2005, 10:53

>pochyliłem je, ponieważ najlepiej mi się słuchało siedząc na podłodze.

Jak siedziałes na kanapie odczywałeś nadmiar dźwięków górnego środka? Trochę dziwne bo bas się akurat w nich rozłaził.

Witam w Nowym Roku.

Cewki nawijałem drutem o średnicy 0,65 lub 0,7 mm, dokładnie nie pamiętam. Częstotliwość graniczną tego filtra mogę określić tylko z charakterystyki elektrycznej (czyli pomiaru napięcia na głośniku w funkcji częstotliwości), gdyż charakterystyki akustycznej nie miałem możliwości pomierzyć. Tak więc, spadek -3 dB od poziomu napięcia w paśmie przepustowym jest przy ok. 3 kHz.

Dreamer_1, 31 Gru 2005, 10:56

>ARV jak dla mnie syczą bardziej,a przynajmniej "piachu" mają więcej. GDWK jest takim,a nie innym

>głośnikiem jednak sporo pomagało zastosowanie ferrofluidu (tak jak w GTC11/100)

Witam mylne jest przypisywanie ferrofluidowi zmniejszenie zapiaszczenia srodek ten stosuje sie przedewszystkim dla poprawy odprowadzenia ciepła z cewki scan spec stosuje też ten środek ale sa wersje bez niego ferrofluid powoduje spowolnienie pracy cewki głośnik jest mniej precyzyjny oraz traci trochę na efektywności co może robić wrażenie mnijszego zapiaszczenia .Lepsza metoda jest wytłumianie tylniej części membramy jeszcze lepiej otworzyc tylnią częśc głośnika i zastosować komore tłumiąca spowoduje to obniżenie dolnej częstotliwości granicznej kiedys na forum zamieściłem moje monitory gdzie zastosowałem głośnik DT-100 i w nim zrobiłem taka przeróbke ale pierwsze co zrobiłem to usunołem fluid.Teraz jest to całkiem inny głośnik.

Oczywiście wazne jest tez żródło

pz

Qubric

mam podłogę z legarów, u mnie dźwięk jest różny w zal. od głośności. Jak gra cicho, bas jest na podłodze. Jak głośno, to chodzi cały pokój..po prostu na podłodze wysokie najmniej kłuły w uszy

znaczy się rozkładam głośnik i pod kopułkę daję wytłumnienie? Mam nadzieję, że tych głośników nie jest łatwo rozwalić, ponieważ takich zabiegów jeszcze nie stosowałem. Tym niemniej wydaja mi się one logiczne.

poszukam schematów denonnów.

Autor: Ahfc

"Witam,

udzielam się w temacie Sonata 160 (2xGDN 13/40/8 + GDWK 11/100 z tym, że jeden z GDN'ów-niskośredniotonowy- ma podwójny magnes).

GDN1 - 4,5mH / 10ohm+15uF

GDN2 - 0,68mH/ 6,8ohm+22uF

GDWK 4,7uF/ 0.33mH + LC 47ohm+2,2uF

------

gdn'y by się zgadzały, natomiast gdwk ma u mnie szeregowo 5,6uF (zamieniłem 2,2+3,3 na jeden 5,6), tłumienie wyfląda na 12dB

• 2 tygodnie później...

I co tam w temacie syczących wysokich tonów? Zrobiłeś coś konstruktywnego? Przeglądałem wczoraj stare numery Audio i w 5/96 znalazłem test Sonat 100. Na zdjęciu zauważyłem dość sporą odległość między kopułką a niskośredniotonowym, tak na oko 2,5-3 cm. Ja w swoich kolumnach na GTC11/100, w których stosowałem wyżej podany filtr, starałem się jak najbardziej zbliżyć głośniki do siebie, w tym celu wyciąłem nawet kawałek frontpanelu GTC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.