Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś włozy tam inny wysokotonowy to to juz nie będzie klon, tylko jakiś monitor nie koniecznie udany.

Proszę nie zapominać, że inny lepszy głosnik wysokotonowy będzie miał inne zbocze, które może sie nie ułożyć przy tej samej zwrotnicy i tym samym głośniku niskośredniotonowym i wtedy będziecie mieli problem.

Kopułka Tonsilu wytrzyma podział 3200. Nie zapominajcie, że Tonsil podaje swoje pomiary z bardzo bezpiecznym zapasem. Tzn. zalecają pewnie cięcie przy 4000 kHz (albo i wyżej), ale bez żadnych tłumień, a w Mitach jest rezystor na wysokim tonie.

>>AA

ja zamierzam zmienić tam kopułkę ale nie zamierzam bezsensownie kopiować do tego zwrotnicy...

poza tym mam kilka kopułek więc pobawię się trochę, wybiorę tę która najbardziej zegra się brzmieniowo z GDNem

-> arturp

zapewniam Cie ze pomiary sa bardzo dobre (nie jest wlaczone wygladzanie, wiec charakterytyka jest troszke poszarpana), warunki pomiaru to standard 2.0V (bo impedancja 4 ohm), mikrofon w odleglosci 1m, punkt pomiarowy - os tweetera

dla porownania pomiar out of phase :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

troche kolegow ne rozumim. najpierw piejecie zachwyty nad określonymi kolumnami. same ochy i ach, jakie to wspaniałe, jak ładnie grają choć z tonsila przetworniki. no miodzio. potem, ogladacie charakterystyki i zaczyna sie forumowe: och jaka dziura w ch-ce, ech, jaka faza skopana, jaki impuls, ech. och! ja sie zapytać chciałem tylko czy obecnie słuchacie głośników czy macie kable ode wzmaka podpięte do wykresów charakterystyki naklejonych na tablicach z korka? nikt się nie zastanowi jak powstały one wykresy. z całym szacunkiem dla naszego kolegi, który bardzo pomógł, czy aby nie ma tam jakiego błędu, czy aby nie rozminął się z prawdą. chętnie porównałbym wierne klony z oryginałąmi z kolumnami zaprojektowanymi od nowa. ciekaw jestem efektu. może ktoś chętny na takie odsłuchy?

saczek_XTRM

Oczywiscie ze kopolke dobrze jest wymienic, nikt przeciez nikogo nie przymusza do zastosowania takich a nie innych glosnikow, moim zdaniem dobrym i rownierz nie drogim wyborem bylby Peerles WA-10 nawet kosz ma podobny tylko bez tej pianki.

Wiadomo ze zwrotnica bedzie musiala byc inna, chociaz przy 1-wszym rzedzie moze wystarczyc tylko inna wartosc rezystora, aby glosniki sie zgraly, tu na pewno trzeba by pomierzyc i posluchac.

Ja jednak poniewaz sluchalem Mite chce pozostac przy klonie, rownierz to co podaje AA Tonsilowa kopolka spokojnie wytrzyma przy 1-wszym rzedzie natezenia dzwieku, wiadomo nie 150W ale te z GC 50W powinna spokojnie przezyc :-).

Wydaje mi sie ze wazne jest rowniez to co cytowalem na 1-wszej stronie watku z innego forum, ze ten GDN 13 poniewaz siega dosc wysoko ze swoja charakterystyka a i barwa na srednicy jest mila prawdopodobnie duzo maskuje z tego GDWK i stad moze byc wlasnie to analogowe brzmienie tych Mite i niezbyt detaliczna gora ( w porownaniu z glosnikami innych "markowych" producentow)

Coz, nawet jesli "nie wyjdzie" to zabawa bedzie fascynujaco-pouczajaca, koszt niewielki, i dodatkowe rozwiazanie nad ktorym bedzie "pracowal" w pocie czola Saczek XTRM - mowa oczywiscie o uszlachetnieniu GDN13/40/2 jakas zachodnia kopolka. Strata finansowa n iewielka - te GDWK to koszt ok 50 zł szt

:-))))))))))))

Mity absolutnie nie sa analogowe. Są szybkie, bardzo przejrzyste a góra ma bardzo dużo detalu.

Zresztą charakterystyka wykazuje, że z brzmieniem analogowym te kolumny nie mają nic wspólnego.

Jeżeli ktoś sie spodziewa analogowej barwy to może zapomnieć o tym projekcie.

Jendrek

Wykres wykresem, a odsluch odsluchem, nie zawsze liniowosc w granicach +/- 3dB musi pieknie zagrac i na odwrot.

Przyklad, swego ALR Entry 2M w pasmie od 60Hz do 20kHz miescily sie w +/- 2 dB ( z tego co pamietam) przy kwocie 1000 zl wtedy tyle kosztowaly graly naprawde dobrze, ale w tych czasach na rynku byly juz MIte i ja osobiscie te dwa glosniki porownywalem, nie bylo co porownywac, Mite graly duzo lepiej, moze nie czysciej, moze nie tak detalicznie, ale wlasnie da zbytnia detalicznosc wtedy w tych ALR mi przeszkadzala w sluchaniu spokojnym muzyki, a Mite pokazywaly za kazdym razem klase dzwieku, z tanim MF a takze z bardzo drogim Sonic Frontiers Anthem (chyba tak to sie nazywalo) CD i jakis wzmacniacz tej samej firmy.

Proponuje nie sprzeczac sie o wykresy tylko nzalesc na miejscu dystrybutora z pomieszczeniem odsluchowym - zabrac ze 4 - 5 plyt swoich ulubionych plyt i....

bedzie kolejna osoba do zamowienia glosnikow :-)) na 99%

Panowie, krytyka dobra rzecz. Jedno wiem z powyższej recenzji. Mam różny gust od Pana redaktora. Słuchałem LS40 z firmową elektroniką Radmora. Słuchałem GDN13/40/? w zestawach Ohm z elektroniką Technics. Kopułka była Tonsila - jakaś plastikowa i grała cyknięciam, to w zasadzie jedyna rzecz, która wkurzała. A w LS40 był zdaje się D260 Dynaudio. Może ten Technics zrobił ten klimat i emocje, w kazdym razie dźwięk z Ohmów było "widać", a z LS40 był bardzo dobry pod każdym względem, tak bym to ujął;)

>>Jendrek

to nie do końca tak jak piszesz...

do każdego projektu trzeba mieć trochę "surowe" podejście. Zachwycać się warto raczej przetwornikami, to od nich dużo zależy. Oczywiście jak się skopie budę, to mimo rewelacyjnych głośników cudu nie osiągniemy. Spójrz na to wszystko trochę z innej strony....tej DIY...co się da zrobić żeby to zagrało jeszcze lepiej?To co zrobił Totem nie oznacza ideału, warto trochę podłubać, popróbować, a może uda się lepiej? Jak nie zawsze można wrócić do projektu a la Totem...

w recenzji jest napisane to o czym już pisałem, zapiaszczenie tego tweetera. Jednym może się podobać, drugim nie. Mi osobiście nie za bardzo wpada to w ucho. Mam DT100, czy jednak włożę go do tego projektu....hmmm zobaczymy. Ta kopułka ma przyzwoite parametry, ładną barwę, ale sybilantów i szczegółów trochę jej brakuje. Nie należę do grupy ludzi wiecznie krytykujących Tonsila, mam o niektórych jego wyrobach utarte zdanie. Niektóre przetworniki są na dobrym wysokim poziomie, ale do kopułek osobiście się zraziłem.

Czy są one szczegółowe (kopułki Tonsila) ...... Audio Academy....rozumiem że na swoją cenę....

pozdr

>>systex

"Wykres wykresem, a odsluch odsluchem, nie zawsze liniowosc w granicach +/- 3dB musi pieknie zagrac i na odwrot."

Oj tak z tym się bezwzględnie zgadzam... ale 15dB w dół to już chyba przesada

AudioAcademy

>Mity absolutnie nie sa analogowe. Są szybkie, bardzo przejrzyste a góra ma bardzo dużo detalu.

>Zresztą charakterystyka wykazuje, że z brzmieniem analogowym te kolumny nie mają nic wspólnego.

Nie wiem jak rozumiemy "dzwiek analogowy" pewnie inaczej, analogowy wcale nie oznacza braku detali itp, raczej charakter ogolny brzmienia jest bardziej po stronie cieplej i miekkiej niz zimnej i jasnej....

detaliczne te Totemy sa, jak najbardziej, napisalem ze w porownaniu do kopolek zagranicznych, mowa (w domysle i za to przepraszam o Vifach, Scan Speakach) oczywiscie nie wszystkie ich glosniki, ale ogolnie sa duzo bardziej detaliczne niz Tonsil, aby nie syczal trzeba go stlumic, jak sie go stlumi, traci detale, ale nie syczy :-)

ogolnie Mite moim zdaniem swa detalicznosc zawdzieczaja srednicy, ktora jest wybitna przy tej cenie a przede wszystkim przy tych glosnikach, gora pasma jest troszke schowana (i to nie tylko moja opinia), bas... coz raczej jest po stronie miekkosci niz szybkosci, chociaz nie brakuje mu szybkiego ataku, jednak na pewno jest wiele kolumn ktore graja duzo "szybciej" , "krocej", ogolnie bas jest jakby to powiedziec lekko "podkrecony",

To moja opinia, jesli juz mamy dzielic odsluch muzyki na pasma brzmienia itp, jednak Mite przy takim podziale traca bardzo wiele na ocenie, gdyz zadne z pasm nie jest idealne, jednak calosc to juz zupelnie co innego i tu na pewno jest wielka zasluga konstruktora, ze potrafil tak to "zgrac" ze sluchanie muzyki staje sie przyjemnoscia .

Saczek XTRM, czy sluchales tych Mite?

Spoko, Panowie. Każdy zamawia wg. własnego uznania. Mi tam koncepcja Mite odpowiad i zrobię sobie taką jak tam właśnie zwrotnicę, na tym samym komplecie głosników. Jezeli wszystko pojdzie pomyślnie oczywiscie.

Pozdrawiam

>>systex

No niestety nie, nie słuchałem ;(.... moze przy najbliższej okazji....

Niestety zdania o tej 13-tce nie mam, natomiast o ile i GDWK 10/80 też nie miałem przyjemności posłuchać, o tyle że jest to jakaś zbliżona wersja do GDWK 10/80/8 wyraziłem swoją opinię. Co do kopułek Tonsila, trochę ich słyszałem i powiem że osobiście mi nie odpowiadają, a już chyba totalną kichą jest dla mnie (z tych co miałem przyjemność posłuchać) 10/80/T i w dodatku ta cena 87zł...wolę DT100 100-krotnie. Inna sprawa to rzecz gustu. Słynne Perszingi GDWT 9/80/5F ..... kupiłem i cóż leżą prawie nówki...w ogóle mi nie pasują. W ogóle do tub to mam krzywe ucho ;)

Jak to mówi przysłowie... "to rzecz gustu, a o gustach się nie rozmawia"

Dlatego każdy robi swój projekt, każdy ma swoje pomysły i "ideały". I mam nadzieję że każdy będzie zadowolony ze swojego projektu...:)

Tylko życzyć sobie oby wszystko dobrze się skończyło, a ceny były jak najniższe :)

pozdr

Moim celem nie bylo zasianie niepokoju, a jedynie zobrazowanie specyfiki strojenia Mite, z drugiej strony pomiary tez nalezaloby umiec interpretowac ;)

wystarczy podac to samo w wersji 2dB/dzialke i z wygladzaniem 1/24 oktawy i wyglada przyjemniej prawda ?

a to ten sam pomiar ;) pomiary w takiej formie najczesciej goszcza w prasie audio, czesto nawet z wiekszym wygladzeniem ;)

Moje zdanie jest takie - aby zrobic klona - trzeba najpierw zrozumiec budowe oryginalu, potem mozna w oparciu o to tworzyc wlasne wersje ;)

a pomiary i odsluch ida w parze, nierozwaznym byloby kierowac sie tylko jednym badz drugim, choc swiat audio zna takie przypadki ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no cóż Panowie, ja używałem GDN10/80 dawno, dawno temu, pracował z GN20/40 nie pamiętam modelu.

Niskośredniotonowy pracował bez filtra, tweeter z kondem 2,2uF, rezystor chyba 1ohm. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że nie miałem wtedy wielkiego pojęcia o konstruowaniu kolumn.

To nie jest zła kopółka, ale detali jej brakuje. Obciążalność mocą jest raczej słaba; udało mi się spalić obie, podczas jakiejś imprezy(trzeba uważać kogo się zaprasza). Co do odsłuchów, też słuchałem Mite'ów i uważam, że zasługują na lepszą kopółkę.

U mnie (jeżeli się uda) będą pracowały z Seasem KT19, lub KT27 zobaczymy jeszcze...

swoją drogą....czy się różni Mite od Staffa? Siedzi inna kopułka?

PS Może wie ktoś gdzie na chwilę obecną stoją te Mite? Może jutro bym znalazł chwilkę żeby coś tam posłuchać na nich...

>>systex

Widocznie mamy dwa różne Mity. U mnie bas jest szybki i o miekkości nie ma tutaj mowy. Góra nie jest wcale schowana, wręcz przeciwnie, jest jej dużo, ale gra bardzo równo ze średnicą. Mój znajomy twierdzi natomiast, że tam jest tylko góra. Słuchaliśmy tego na różnych sprzętach i zawsze brzmienie było takie samo. Zaden wzmacniacz, kable czy kompakt nie schował góry tak, żeby można było powiedzieć, że jest lekko wycofana.

Będąc w Tonsilu, również słyszałem takie brzmienie tych kolumn.

Mnie generalnie Mity sie podobają, mają swój własny charakter.

krysias,

czyli to twoje pomiary. Dzięki wersji w przeciwfazie widze ,że wystapił tu typowy problem filtrów 1 rzędu- brak zgodnosci fazowej w całym pasmie pokrywanym przez obydwa głośniki. Dla mnie wersja ,,w przeciwnej" wygląda lepiej bo przynajmniej do 3kHz jest równo . Wniosek jasny - głośnik niskotonowy wyłacznie z cewka a wysokotonowy z filtrem 2 rzędu - wtedy wszystko sie ułozy ale nie jestem pewny czy zagra lepiej !

I nie bedzie to juz klon . A może wersję Max - czyli filtr seryjny 1 rzędu ? To mógłby byc strzał w 10 .

Zamieść pomiary poszczególnych głośników to wszystko się wyjaśni.

...there is no spoon...

Porównajcie wykresy Nite z krzywymi optymalnej słyszalnośći.

Podbicie 1khz daje poczucie wiekszej głośności schowanie pasma powyżej może dawac wrażenie "przestzreni" itp. Zwróćcie tez uwagę że te podbicia w Mite nie wyglądają na szerokopasmowe. Bez wygładzenia wykres pokazuje silne górki i dołki. To równiez może mieć znaczenie, np. w przekazie muzycznym co któraś "nuta" może się wybić na chwilę by zaraz ucichnąć i jeśli nie jest ona powtarzana przez jakiś czas to nie musimy nawet odnieść wrażenia że występuje podbicie.

Zastanówcie się przez moment czy takie ukształtowanie charakterystyki jest celowo zrobine.

OK, miałem poczekać do 12:00, ale napisze co wiem.

GDN13/40/2 cena 62,10 brutto

GDWK10/80...nie ma możliwości. Rozmawiałem z biurem konstrukcyjnym GDWK 10/80/7 to ten sam głośnik z 2 różnicami:

1. Kosmetyczna. Rant frontu głośnika(ok2mm) jest foliowany(połysk), W 10/80 był malowany na czarno.

2. Wyprowadzenie cewki - litz. W 10/80 był to ten sam drut, którym jest nawinięta cewka. Wyprowadzenie litzem zwiększa obciążalność glośnika. Reszta parametrów mech i elektr. identyczna. Kopułka oczywiście ta sama-laminat.

cena 37,30 brutto

O 12:00 dowiem się ile kosztuje parowanie głośników, bo jest taka opcja, tylko trzeba poczekać na decyzję.

Ceny mamy detaliczne z rabatem 15%.

Tak, że ok 12:00 będzie otwarta jeszcze jedna lista o aktualizację której poproszę wszystkich zainteresowanych.

Pozdrawiam

mam nadzieje że laikom to pomoże.... schemat z mite + moja propozycja....oczywiście tylko wyliczane na ciemno bez pomiarów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qujtek

A skad wziales wartosc cewki przy tej zwrotce 1 -go rzedu?

Lancaster

Moim zdaniem ten GDWK w Totemie jest modyfikowany, wiec raczej nic nie stoi na przeszkodzie zebysmy wzieli ta wersje z 7 na koncu, 7 to w koncu szczesliwa liczba :-)

A swoja droga, kiedys ArturP (chyba) robil taka modyfikacje w Peerlesie DT-100 polegajaca na umieszczeniu malej ilosci materialu tlumiacego pod membrana wysokotonowki, podobno to poprawia brzmienie no i zmniejsza zapiaszczenia. Skoro te glosniki bylyby robione specjalnie dla nas warto by sie zapytac czy nie mogli by zrobic z takim materialem tlumiacym pod kopolka, pogorszyc nie pogorszy a na pewno bedzie to bardziej detaliczny i mniej zapiaszczony glosnik, co Wy na to?

systex, ja bym tu nie szarżował;) Ale niech się wypowiedzą inni. 10/80/7 jest dla mnie identycznym głośnikiem jak 10/80. Tonsil pewnie zrobił wersję z litzem, żeby serwis miał mniej roboty z tymi głośnikami. Dla nas to moim zdaniem tylko plus, bo tweeter ma pracować 6dB/okt.

Aha - no i parowanie glosnikow - pierwsza klasa w/g mnie.

A co do wytlumiania, to moze niech sie ArturP wypowie, jesli dobrze pamietam ze to on robil taka modyfikacje, nie zmiania ona calosciowo charakterystyki, tylko wytlumia troszke membrane, wiec dzwiek staje sie mniej zapiaszczony, w przypadku tej kopolki to chyba tylko na plus, ale masz racje, niech sie i inni wypowiedza.

Ceny sa do przyjacie, wyjdzie koszt ciut powyzej 200 zł za kpl 4 glosnikow wiec rewelacja :-) no plus parownie.

A wiesz juz jaki teramin realizacji??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.