Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm... na stolarce sie kompletnie nie znam, ale może tu znajdziesz kilka wskazówek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może być ci ciężko położyć fornir po frezowaniu. Generalnie jak poczytałem powyższe wątki to trochę zwątpiłem czy będę w stanie zrobić samodzielnie ładne skrzynki... :-((((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś słyszałem takie powiedzenie:

"Jeśli wiadomo, że czegoś nie da się zrobić, to zawsze znajdzie się ktoś, kto tego nie wie i on to zrobi" :D

Wiem, że z fornirem po frezowaniu może być kłopot ale warto spróbować, a jak się nie uda to będzie następne podejście... Ganzz_gut dzięki za linki na pewno się przydadzą, nie wymiękaj, też dasz radę, na pewno wiesz więcej na ten temat niż ja.

Wlasnie, jaka metoda najlepiej chalupnicza frezujecie pod gdn'a majac frezarke gornowrzecionowa. Ja narazie probowalem zrobic to z reki frezami o srednicy 6 mm i 3,6 mm ale nie ma szans na to aby zrobic to w miare etetycznie. Kombinuje sobie aby najpierw wyfrezowac okrag o srednicy kosza tej czesci ktora jest fragmentami kola, a nastepnie przy pomocy linijki poprowadzic frezarke po liniach prostych. Pozostanie juz tylko z reki frezowanie samych naroznikow. Najlepiej byloby frezowac za pomoca szablonu, tylko nie wiem jak to zrobic majac do dyspozycji pierscien kopiujacy o srednicy okolo 2,5 cm.

Darka na parę dni wywiało do Zakopanego, więc może za niego napiszę, że to podrezowanie powstało w wyniku naklejenia na front kolumny cienkiej płyty (pilsniowej?) z wyciętymi otworami na kształt głosników.Więcej może napisać sam Darek jak wróci.Chyba że zajrzy tu z jakiejś kafejki.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w składaniu mietków .

>Pi_etro

Zybel ponoć do ciebie pisal a ty nic nie mówisz ;-)

Zróbmy male podsumowanko: fornir orzech amerykański, zybel powiada, że lakier matowy (nie wiem czy to dobrze czy źle).

Jest nas czterech do zamówienia:

- ganzz gut - 1 para, mite

- marcin uć - 1 para, mite (?)

- pi_etro - 1 para, mite (?)

- McGyver - coś specjalnego (?)

Zróbmy male podsumowanko: fornir orzech amerykański, zybel powiada, że lakier matowy (nie wiem czy to dobrze czy źle).

- marcin uć - 1 para, mite i centralny

- pi_etro - 1 para, mite (?)

Witam, po weekendowej :) przerwie. Leszek ma rację, fronty powstały z dwóch kawałków, ale oba to mdf (12 mm + 3 mm). Jak się nałoży fornir, to głośniki powinny być prawie na równi ze ścianką. Nie posiadam frezarki, więc musiałem sobie poradzić w taki sposób. Myślę, że sprawdzi sie równie dobrze co tradycyjny frez, a łatwość wykonania jest nieporównywalna. Ciągle martwi mnie ten fornir i fazowanie. Fazował ktoś z was krawędzie w warunkach domowych? Żeby to zrobić równo, będzie trzeba albo się napracować, albo oddać do zrobienia na maszynę. Bardziej skłaniam się ku pierwszej wersji - nie ma jak własna robota :)

Mała korekta, fornir orzech, ale lakier to półmat ('glossy 35' - określenie fachowe, ale nic mi nie mówi).

Jeżeli chodzi o 'kwoty' to chyba każdy zainteresowany wie (nie wiem czy można głośno???), a jak nie to zybla trzeba spytać ;-)

Termin realizacji - wielka niewiadoma ;-)

Płatność - ponoć po wykonaniu zamówienia

>- ganzz gut - 1 para, mite

>- marcin uć - 1 para, mite i centralny

>- pi_etro - 1 para, mite (?)

>- McGyver - 'inne skrzynki' ;-)

Całość kasy jak skończę. Dam znac i fotki, przelewacie kase i puszczam każdemu do domu.

Może trochę przesadziłem z tym terminem. Frezy robi mi mój klient, a ze on jak wszyscy mają teraz dużo roboty to nie zawsze ma czas siąść do napisania programu, ale mietki już ma więć tu nie bedzie obsuwy. W poniedzialek zamawiam w takim razie płytę i myślę że najdalej w okolicach 21 maja bede mial u siebie pofrezowane formatki z klejeniem i lakierowaniem to pewnie kolejne 2 tyg. wiec myślę że w okolicahc 30-40 dni sie zmieszczę. Ale jeszcze raz powtarzam, że nie biorę zaliczek i jak się okaże że bedą parę dni później to prosze nie krzyczeć.

zybel

Witam wszystkich,

Przepraszam za brak odzewu, ale zaliczyłem mały wypad weekendowy bez dostępu do internetu.

Potwierdzam zamówienie - monitory Mite, 1 para, orzech, lakier mat (mat lepiej wyglada).

- marcin uć - 1 para, mite i centralny

- Pi_etro - 1 para, mite

Pozdrawiam,

P

Mam do sprzedania nowe głośniki do mite czyli dwa basy GDN13/40/2 8omh i dwa tweetery GDWK10?80?7 8omh. Głośniki sa parowane. Sprzedaje bo miałem robić sorundy do kina ale kupiłem dobre stereo i sorundy mi już nie potrzebne.

Witam. Właśnie zabierałem się za robienie mietków. Niestety zamówiłem u gościa gdn 13/40/2 4ohm a on mi przysłał wersję 8ohm. Nie wiem czy będzie możliwość wymiany bo gość się nie odzywa więc poradźcie jak zmodyfikować zwrotnicę aby ten gdn 13/40/2 8ohm działał poprawnie, ponieważ będą to moje pierwsze kolumny diy nie wiem jaką wartość cewki zastosować zamiast 0,85mH 0,4ohm. Byłbym wdzięczny za jaknajszybszą odpowiedź :).

orzech amerykański

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wow, że tak powiem...

>

>Po lakierowaniu pewnie będzie troche ciemniejsze i z bardziej zaznaczoną fakturą???

to jest wasza płyta. Surowa. jutro jedzie do cięcia i frezowania. po lakierze sciemnieje.

>Bacek na tego zielonego dałes rozumiem teflona ?

>U mnie w zwrotce Mietków grały 2,2PIO, 0,22uFx2PIO i 0,1uF teflon + okablowanie srebrne i śmialem sie jak ludzie >pisali, ze ten głośnik nie ma dxwiecznej gory, albo, ze ma jakaś zawoalowaną.

>Powiedzmy tak: od B&W705 w takiej konfiguracji mial słabszą górę(mniej precyzyjną), ale już od np. Totemów >Model1(oryginałów) niekoniecznie :)

>A dodam, ze 705 mają górę typu brzytwa.

>Pozdrawiam

Lancaster,

Poniewaz tych zielonych PIO miałem trochę to wybrałem takie na których miernik pokazywał 2.4uF z kawałkiem i do każdego dodałem dwa teflony 0.1uF. Zamiast rezystorów, Supres wrzuciłem też Milsy 3.3 Ohm. Góra faktycznie jest fajnie dźwięczna. Jak narazie słuchałem w takiej konfiguracji ze dwie godziny, ale wydaje mi się że scena troszkę się rozmyła, mam większe problemy z lokalizacją źródeł. Chociaż do Jantzena nie chce mi się wracać bo poza tym brzmi to świetnie. Zobaczymy, pogram trochę i może w weekend testowo znów wrzucę Jantzeny (jakoś mnie nie ciągnie szczególnie że na zielone dużo termo kleju wrzuciłem).

Oj chyba musze odszczekać cokolwiek złego napisałem na te zielone PIO. Jakimś cudem wymiana kondów zbiegła mi sie z uszkodzeniem interkonektu. Po wymianie na inny scena wróciła na swoje miejsce natomiast góra jest jeszcze lepsza. Bardzo delikatna. Pojawiło się dużo wybrzmień. Dużo bardziej naturalnie brzmią wszystkie talerze i miotełki, które przestały być tylko szumem. Dziwne bo poprzednio też miałem teflona jako bocznik. No może teraz są dwa, no i oczywiście mils który też swoje robi. W każdym razie w tym zestawie już nic nie zmieniam a już powoli zbliża się czas na nowy projekt.

ganzz_gut,

2,6....uF - przeczytaj jeszcze raz uważnie mój pierwszy post.

Lancaster zbiera właśnie nowe zamówienie na PIO i nie tylko

Ukryta Zawartość

A kondy wygladaja tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.