Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

koziol - zabejcuj jeszcze na brązowo podfrezowania pod kosze. Nawet jeśli nie są idealnie dopasowane, to będzie to mniej widoczne.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zabejcuję, tylko kupię lakiero bejcę bo otwory ciężko wyfornirować:-).Otwory frezuje się prosto. kosze są na bazie koła, a te motylki taką małą szlifierką (dremelem) i po sprawie (a tak w zasadzie to kosze się od siebie troche różnią więc trzeba robić ciut większe otworyu.

Oto propozycja innej kolorystyki obudów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8723-100003004 1170290815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może jednak skusic sie na te GDWK z allegro..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cyku, dobrze pisze.

Jestem po kolejnej rozmowie, uffff.

Prądu nie mają to raz. Protonsil działał na zasadzie podlicznika Tonsilu. Tonsil nie płacił za prąd i odcięli wszystkim.

Protonsil prawdopodobnie dziś/jutro podpisuje umowę z Eneą to dwa. Tak, ze prąd będzie od jutra.

Czesc elementów do naszych GDN-ow mają wyprodukowaną. Najpierw(po włączaniu energii) będa obsługiwanie takie firmy jak fso(pewnie sie przed nas w kolejkę wepchnęli, tak podejrzewam, ale sru:(). Nasze zamówienie będzie realizowane dopiero po długim weekendzie. To tyle co wiem.

Teraz tak, od siebie:

Jeżeli ktoś chce zwrotu kasiory, nie ma kłopotu, napiszcie na priva, koszty przelewu 1zł.

Uprzedzałem w dziale sprzedaży, że częsć zamówień może odpaść, ze względu na oczywistą sytuację.

Tak, że jeżeli ktoś będzie chciał sobie te głośniki załatwić gdzie indziej, nie ma kłopotu.

Z tego co znam życie głośniki będą wyprodukowane nawet za 2-3 tygodnie.

Mi tam się nie śpieszy, ale jestem audiofilem i wiem co to znaczy jak stoją puste obudowy i czekają na głośniki:)

Pozdrawiam

Wygląda zatem na to, że Tonsil się skończył na dobre :( - ja też usiłowałem zamówic sobie tweetery w dexonie, a tu zaskoczenie - nie ma już zwykłych 10/80T. Fakt, że dostanę wersję z ekranem taniej, ale wygląda na to, że jesli ktoś planuje robić coś na Tonsilach to powinien lecieć do hurtowni póki coś jeszcze zostało. Przy całym "kaszaniarstwie" jakie odstawiali, trochę jednak szkoda firmy.

P.S. Sorry za pakowanie się do wątku, który mnie nie dotyczy, ale zgon największego polskiego producenta trudno zostawić bez komentarza...

pmwas, ??? To, że firma nie będzie sie nazywała Tonsil, to akurat mnie nie martwi.

Mam tylko nadzieję, że "szychy" z Tonsilu nie przeniosą sie do spólek córek wraz ze swoim wcześniejszym uposażeniem. to by znaczyło, że cały ten krzyk z ratowaniem Tonsilu jest jedną wielką ściemą.

Dla mnie liczy się:

1. Utrzymanie/wznowienie produkcji

2. Rozwój(nowe projekty).

3. Normalne koszty(to, ze jakiś ex pan preszes ma ochote nadal brać grubą kase, za to, że sie przyłożył do położenia Tonsilu nie powinno nikogo obchodzić, wylot i wszystko.)

Ale to nie ja do cholery jestem tam DJ od polityki firmy.

Jak dziś usłyszałem, że wyłączyli prąd Protonsilowi, bo Tonsil zapominał płacić, to myślałem, że ocipieję. To tak najdelikatniej powiedziane.

Wszyscy beczą na Tonsil, a w sumie prawie nikt z audiofilskiego towarzystwa nie kupował wyrobów tej firmy.

dlaczego?

Ano może dlatego, że pieknie wyglądające Maestro grały gorzej od syfiaście wyglądających OHM-ów?

Te drugie na tańszych głośnikach i w paskudnej(wierzcie na słowo)skrzynce zagraly sporo lepiej. Maestro ją męczyły niestety. A wygląd paczek(Maestro podstawkowe-bo o tych piszę) taki, że mogłyby kosztować 3Kzł i cena byłąby okazyjna, ot choćby stawiając przy Dynaudio Audience 42,52.

Co z tego, że Maestro miały spl gładszy od Dynaudio?

No, a wtych Ohmach grał oczywiscie GDN13:), dlatego nie słuchając Totemów wiedziałem, ze ten głośnik chcę;)

Pozdrawiam

PS. Dobrze sie to skończy, ale droga do celu jest przynajmniej dla mnie wyboista. Widocznie lubię wyzwania:)

jak się skończy, to jeszcze nie wiadomo - zreszta, co w tym kraju wiadomo? Diora robiła jeden z lepszych wzmacniaczy do 1000zł i co? I ni ma. Rozumiem, że reszta zestawu to był przestarzały syf (CD może i grał nieźle, ale się psuł), ale wzmacniacze mogli dalej produkować po poprawieniu nieco designu, a tu nie ma i już. Czy produkcja w Tonsilu będzie utrzymana? Zobaczymy.

Tonsil maestro 70 to wcale nie takie złe kolumny - miałem je parę lat i wciąż twierdzę, ze dopiero KEF iQ3 podłaczone do Technicsa zagrały lepiej. Kolumny z przedziału do 1000zł uznawane za dobre w połączeniu z tanią elektroniką się absolutnie nie sprawdzają, za to Maestro z jasnym technicsem grały po prostu dobrze. Dużo gorsze były ponoć modele 80 i 130, ale nie wiem, nie słuchałem. Skrzynki zreszta faktycznie świetne.

Dobrze się skończy:)

W Maestro70, całosć popsuł pewnie GDWK10/80/T, tak, ze ciesz sie, że go nie dostałeś;)

W to miejsce lepszy będzie 10/80/7. Słuchałem klonów Mite i co tużo gadac, wprawdzie nie zachwyca, ale też i nie przeszkadza. Całosć obrazu muzycznego jest z to spójna, z miłymi niespodziankami jak barwa średnicy, stereofonia i do pewnego stopnia dynamika. W każdym razie słuchajac tych zestawów(made in koziol) parę razy zdażyło mi się uśmiechnać, co np. nie miało miejsca przy odsłuchu AP Caldera na AS. Wiem, wiem zaraz ktoś napisze, że warunki nie takie...no cóz klony Mite zagrały w biurze, gdzie były gołe ściany i płytki na podłodze. Sielanki nie miały:)

Pozdrawiam

GDWK 10/80T nie jest wcale takim złym głośnikiem... no dobra, moze i jest, ale jednak męcząc się z moimi maestro miałem przyjemność zepsuć kilka takich głośników (a ściślej kilka tanich zamienników z hurtowni - składanych ręcznie z części bez ferrofluidu i czegoś za kopułką, co chyba roni za wytłumienie). Po tych doświadczeniach znalazłem sposób na te głosniki:

Problemy z "tytanami":

- grają za cicho.

- brzęczą niemiłosiernie na górnej średnicy.

Powód:

Niedokładnie dopasowane części. Powoduje to, że cała obrecz, do której przymocowana jest membrana lata miedzy koszem a magnesem wywołując różne ciekawe efekty, które można śledzić zmieniając dokręcenie śrubek mocujacych kosz do magnesu:

- głośnik gra całkiem dobrze, ale wtedy z reguły któraś ze śrub jest niedokręcona i po jakimś czasie dochodzi do awarii

- głośnik gra czyściutko, ale za cicho

- wygięta nieco przez źle dopasowany kosz obręcz uderza o magnes przy przetwarzaniu nizszej częsci pasma kopułki i powoduje tak ogromne zniekształcenia, że uszy wiedną - niektórzy określają to jako zapiaszczenie, ale to nie jest chyba do końca dobra nazwa (choć może de facto piasem przejeżdżający po metalu wydałby podobny dźwięk - muszę spróbować :) )

Rozwiązania są dwa (do zastosowania na raz):

- należy dobrym klejem przykleić obręcz do magnesu - efekt jest spektakularny, a ten sposób zawsze działa (choć kojarzy się nieco z prowizorką)

- można wymienić kable na jaśniejsze.

Co do klojnów Mite, to nie mam wątpliwości, że są to lepsze kolumny (nie wiem czemu lubię markę Totem, choć nigdy ich kolumn nie słuchałem - po prostu podobają mi się ich kolumny), jednak zamontowanie innego głośnika w Maestro nie wchodzi w grę. Czemu? Ponieważ każdy inny Tonsil (zarówno 10/80/19, jak i 10/80/7) zagra za ostro - trzebaby modyfikować zwrotnicę, a na tym się po prostu nie znam (znaczy znam się o wiele za słabo). Żeby było jasne: obu próbowałem. Napisałem nawet opinię (tu, na audiostereo) o "siódemce" - zdecydowanie pozytywną, choć góry było o wiele za dużo - znikał kompletnie miekki i delikatny charakter Maestro.

A wracając do klonów Mite: Naprawdę podziwiam ludzi, którzy potrafią zrobić takie obudowy, ja czego się nie dotknę w stolarce to spieprzę - oststnio usiłując zmienić położenie otworów montażowych w Maestro 70 właśnie załatwiłem fronty. Cóż zdolny jestem... Ale za to znalazłem stolarza, który zmieni fronty na nowe z MDF wykończone fornirem - barwa bedzie na pewno inna niż reszty obudowy - jak w oryginale - ale nie czarna. Jeszcze zobaczę. Jak to wyjdzie znośnie - pochwalę się na forum ;)

Pozdrawiam!

Swoja droga to Tonsil wykonuje na zamowienie nie tylko glosniki, ale rowniez obudowy. Kto wie, czy jakby sie zebralo wczesniej pare osob to czy nie zrobiliby 'pudelek' pod klony totemow. No ale teraz juz raczej za pozno, tymbardziej ze niektorzy wola zrobic sami obudowy, a pozatym nie wszyscy robia klony Mite :].

Narazie wiadomo tyle, że mam zadzwonic po świętach. W razie, gdyby ktoś miał ochotę pomęczyc w sprawie zamówienia panią w Protonsilu - nie pogniewam się, jeżeli mnie wyręczy;)

meczy , dreczy i wyreczy

lancaster

napewno pani z tonsilu Ciebie zna

nie mozna jej meczyc nowymi glosami , bo sie jej pomiesza w glowie

trzymam kciuki

fotoarkady pozdrawia

dostalem glosniki wysokotonowe z firmy dexon

chodzi mi oczywiscie o gdwk10/80//7

zamowilem przez internet przyszly szybko

beda chyba pasowaly do totemow mite

to moje pierwsze elementy do klonow

mam nadzieje , ze nie ostatnie :-)

poszujkuje elementow do zwrotnicy totem mite

prosze o pomoc

>fotoarkady

Tu mają wszystko czego potrzebujesz

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Czy ktos z was ma moze pomiary GDN 13/40/2 w Speaker Workshop ? Bylbym wdzieczny za udostepnienie, bo widac ze jeszcze troszke musimy poczekac na przetworniki, a z checie posymulowalbym sobie zwrotki.

Ceweczki Solena z obecnego zamówienia od Petera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, w czwartek czeka mnie rozmowa, uczciwie powiem, że tym razem nie będzie mnie satysfakcjonowała odpowiedź w stylu: "proszę zadzwonić w przyszły poniedziałek".

Jako, że jestem optymistą zakładam, że Pani w dziale sprzedaży wie co mówi i poda mi termin odbioru. Jeżeli to nie nastąpi, będę miał przyjemność rozmowy z prezesem. Od razu mówię, że z mojej strony będzie to chłodna rozmowa.

Tak, że jeżeli ktoś z forumowiczów czuje w sobie żyłkę dyplomacji będzie mi bardzo miło jeżeli mnie w tym wyreczy.

Mniej więcej wiecie(dużo piszę na forum) jak prowadze dyskusje w sytuacji, gdy sprawa jest ewidentnie przegięta. Teraz kilka spraw organizacyjnych:

Lista wpłat(kolejność dowolna):

loudspeaker 1kpl

rixus 2kpl

cyku 5GDN+5GDWK

ptyś 4kpl

piortek 1kpl

namor 2kpl

koziol 1kpl

twonk 1kpl

rhs 1kpl

patefil 1kpl

dudu 1kpl

fotoarkady 2GDN

saczek 2GDN

bikoz 1kpl

mareck 1kpl

maszto 2GDN

gnaked 1kpl

jendrek 2kpl

grip 1kpl

acoustic 1kpl

krisabc 1kpl

pimi 1kpl

filips 1kpl

rodro 1 kpl

karbidoczaszka 1kpl

foksik 1kpl

zybel 1kpl(w rozliczeniu za obudowy)

lancaster 1kpl

sdp i hoosar zrezygnowali(nie dziwię się)

Dodatkowo zamówię 2 kpl dla spóźnialskich. Miałem maila z zapytaniem o 1 kpl, a Systex pewnie wpłaci później.

Lista powinna być kompletna, jeżeli cokolwiek budzi wątpliwosci napiszcie(priv, albo forum).

W kazdym razie wyszło 75szt GDN13/40/2 4ohm i 71szt GDWK10/80/7 8ohm. Wszystkie parowane.

Reszta info w czwartek.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

licząc na terminowość Tonsila zaczynasz powoli wierzyć w cuda:

"ostatnia aktualizacja: piątek, 21 kwietnia 2006 godz. 20:01

Bez prądu

Pół miliona złotych winien jest Tonsil Enei. Wierzyciel stracił cierpliwość i odciął prąd. Ucierpiał nie tylko Tonsil, ale i jego spółki córki. "

dane z :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fra@ntz, narazie to wierzę kierowniczce działu sprzedaży Protonsilu, nie nawzwałbym jej cudem, zwłaszcza, że pierwszą ściemę już posłała:) Miałem dzwonić po świętach, teraz po długim weekendzie, a wogóle to głośniki miały być już chyba 3tygodnie temu("ostateczny" termin). Piszę to, bo może załoga sie wpieni jak to przeczyta i coś zrobi. Fajna skoninąd firma przetrwa. Identycznie(przez GŁUPIE zarządzanie)padłby kiedyś Cegielski-tylko przypominam;)

Zresztą powoli zaczyna mnie to irytować, a sytuacja tej firmy przestaje dziwić.

Kobieta z Protonsilu powiedziala, że Enea właczy im prąd po podpisaniu umowy miedzy nimi(miało się to odbyć w zeszłym tygodniu).

Zobaczymy w czwartek z kim rozmawiam. Jezeli chodzi o Tonsil i ich dział sprzedaży już pogodzilem się z tym, ze mają wprawdzie pewne zdolności jeżeli chodzi o ściemnianie klientów, natomiast nie mają żadnych zdolności jeżeli chodzi o pozyskanie ich szacunku. Przynajmniej tyle w moim wypadku...

Ogólnie wspólpracy z Tonsilem nie mogę niestety nikomu polecić z czystym sumieniem. To tak najdelikatniej powiedziane;)

Pozdrawiam

...i tak w zasadzie jako klienta powinno nas to g... obchodzic. Nie chcą od nas kasy-ich sprawa, ale dziwne biorąc pod uwagę sytuację zakjladu. Z kolei sytuacja zakładu nie jest dziwna, jeżeli taka "polityka sprzedaży" była uprawiana od jakiegoś czasu.

No i kólko się zamyka, dobra nie ma co narzekać. Poczekamy do czwartku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.