Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

...ale, ze oprócz nierzeczowości zaczynasz równiesz być mało uprzejmy, to znów Cie zacytuję:

"Jednak rezygnacja z korekty powinna być wynikiem świadomego działania projektanta (a więc świadomego zachodzących zjawisk, i potrafiacego sobie z nimi radzić), a nie wynikiem działania po omacku."

Przecież z tego co pisałeś(nie wykonujesz pomiarów, a bynajmniej sie nimi nie chwalisz) działasz w tym zakresie wyłącznie po omacku, skad ten zarzut? Że niby działamy podobnie?

Przecież ewentualna zmiana wysokości obudowy przy strojeniu zwrotnicy "na ucho" to pełne profi.

Pozdrawiam

PS. Kiedyś już rozmawialismy o pomiarach i działaniu po omacku (u Lutka) ;)

Lancaster

Naprawdę nie chce mi się z Tobą gadać. Tym bardziej, ze zaczynasz wywlekać co popadnie byle mi tylko dowalić. Idź, zrób jeszcze z 50 par kolumn, wtedy pogadamy.

Pozdrawiam

Mac

To było do przewidzenia :)))

Że McGyver wpadnie i zaproponuje wymianę wysokotonowego Tonsila (najlepiej na jego ulubionego super-hiper Peerlessa WA100;)

A jak się nie zgodzicie, to wymianę kopułki w głośniku na taką od Vify… A jak nie to, to zaproponuje przynajmniej zmyć rozpuszczalnikiem powłokę tłumiącą z kopułki (buhaha).

Przy takim pojęciu o wyobrażeniu jakie tu ujawnia powinien operować na bezpieczniejszych pułapach tuningu -

np. jak zrobić z Totem Staff "prawie" Zoller Imagination???

Przemalować obudowę na czarno! :)))

Qubric, prosze nie tu :) Zapraszam na specjalny watek "sponsorowany" umieszczony na bocznicy :) Tam mozna! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

MG, ale co ja wywlekam? Masz swoją filozofię budowy zestawów i OK.

Nie wiem gdzie to niby Ci dowalam?

Mam zastrzeżenia do sposobu wykonywania przez Ciebie zwrotnic, ale ataków personalnych(takich jakie Tobie się zdarzają) nie stosuję. a jeżeli już to te same co Ty i PO TOBIE.

Daj sobie wreszcie powiedzieć, ze to jest wątek o klonach mite, a jeżeli już coś madrego mialeś do powiedzenia, to mogłeś to zrobić kilka miesięcy wcześniej, a nie jak się okazało, ze ta kopulka tonsila, wbrew Twoim pobożnym życzeniom jednak gra całkiem nieźle.

Zapakowaniem tam zwrotki robionej na ucho też nie jestm zainteresowany. Jeżeli ktoś by pomierzył głośniki i zamodelował kilka wersji zwrotnicy, to spokojnie można je posprawdzać, wybrać najbardziej interesującą i ewentualnei poddać korekcie. Tak sie zresztą powinno robic sie projekt kolumny? Prawda?

A Ty się obruszasz....

Gadać mi się z Tobą nie chce zła kobieto;)

Pozdrawiam

Qubric, 16 Sie 2006, 11:42

>To było do przewidzenia :)))

>

>Że McGyver wpadnie i zaproponuje wymianę wysokotonowego Tonsila (najlepiej na jego ulubionego

>super-hiper Peerlessa WA100;)

Peerlessa WA100? Nie ma takiego głośnika nieuku.

>A jak się nie zgodzicie, to wymianę kopułki w głośniku na taką od Vify… A jak nie to, to

>zaproponuje przynajmniej zmyć rozpuszczalnikiem powłokę tłumiącą z kopułki (buhaha).

Oszczerco, nic takiego nie proponowałem. Zadałem Lancasterowi pytanie, czy jak tak zrobi, to dźwięk się nie zmieni (nawiasem mówiąc nie odpowiedział na to pytanie). Ale dla ciebie to wszystko jedno.

>Przy takim pojęciu o wyobrażeniu jakie tu ujawnia powinien operować na bezpieczniejszych pułapach

>tuningu -

Ty nawet nie wiesz co ujawniam. Przy twojej znikomej wiedzy teoretycznej czerpanej z kolorowych broszurek nie jesteś w stanie tego ogarnąć. Idź bredzić gdzie indziej.

>np. jak zrobić z Totem Staff "prawie" Zoller Imagination???

> Przemalować obudowę na czarno! :)))

Zaprawdę genialny ten twój pomysł. Może go opatentujesz? Nagroda Nobla murowana.

Ale najśmieśniejsze jest że wiem jak grają Vify D27TG z polipropylenami Tonsila...

Ale nie powiem! :)))

Zwłaszcza temu głąbowi MG :)))

PS. Czy on może oczekuję ze się wdam z nim w dyskusję - jak Lancaster ???

Nie lubie sie mieszac w polityke ale ktos was opieprzyc musi, nie smiecic tyle !!

Odnosnie poprawnosci montarzu - zmierzyc impedancje i po sprawie. Odnosnie zwrotnicy z mitte to porazka jakich malo. Ale jak gra to niech gra. Mniej gadac wiecej robic.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

lancaster, 16 Sie 2006, 11:55

>MG, ale co ja wywlekam? Masz swoją filozofię budowy zestawów i OK.

>Nie wiem gdzie to niby Ci dowalam?

>Mam zastrzeżenia do sposobu wykonywania przez Ciebie zwrotnic, ale ataków personalnych(takich jakie

>Tobie się zdarzają) nie stosuję. a jeżeli już to te same co Ty i PO TOBIE.

Ja i ataki peresonalne na Ciebie? Oj, zacznij czytać ze zrozumieniem.

>Daj sobie wreszcie powiedzieć, ze to jest wątek o klonach mite, a jeżeli już coś madrego mialeś do

>powiedzenia, to mogłeś to zrobić kilka miesięcy wcześniej, a nie jak się okazało, ze ta kopulka

>tonsila, wbrew Twoim pobożnym życzeniom jednak gra całkiem nieźle.

No proszę, i teraz sobie kpiny stroisz. Jakie pobożne życzenia? Weź przeczytaj jeszcze raz cały wątek.

Kopułka Tonsila gra. Nie twierdzę że nie. Twierdzę jedynie, że Vifa za podobne pieniądze gra lepiej. Kropka.

>Zapakowaniem tam zwrotki robionej na ucho też nie jestm zainteresowany.

Ależ ja nie proponowałem żadnej zwrotnicy strojonej na ucho czy jakąkolwiek inną metodą. Proponowałem rozważenie wykonania kolumn "mitopodobnych" z kopułką Vify zamiast Tonsila. Wiemy już wszyscy ze nie jesteś tym zainteresowany. OK, Twój wybór. Ale dlaczego od początku odsądzasz od czci i wiary sam pomysł? Obrazoburstwo i świętokradztwo?

>Jeżeli ktoś by pomierzył

>głośniki i zamodelował kilka wersji zwrotnicy, to spokojnie można je posprawdzać, wybrać najbardziej

>interesującą i ewentualnei poddać korekcie. Tak sie zresztą powinno robic sie projekt kolumny?

>Prawda?

>A Ty się obruszasz....

No proszę, ja się obruszam... A to niby gdzie? Poddałem pod rozwagę pomysł zastosowania Vify, a to wywołało falę protestów z Twojej strony. No, ale to ja się obruszam rzecz jasna....

>Gadać mi się z Tobą nie chce zła kobieto;)

>Pozdrawiam

Kurde, no i nie zdzierżyłem, mimo że mi się nie chce z Tobą gadać. Ale rozmijanie się z prawdą i faktami wymaga zdementowania.

Pozdrawiam

Mac

"Zadałem Lancasterowi pytanie, czy jak tak zrobi, to dźwięk się nie zmieni (nawiasem mówiąc nie odpowiedział na to pytanie). Ale dla ciebie to wszystko jedno."

Jak to nie odpowiedziałem, odpowiedzialem, że najpierw należy posłuchać. Raczej sie zmieni, tylko czy na lepsze...:))))

A ja Ci sie zapytam, czy z aluminiowym seasem dxwiek MA będzie lepszy? Inny?

Po wymianie Vify M18WH na SS8535 będzie inaczej? A po wyprostowaniu frontu MA zagrają lepiej jako całość?

Może ktos z użytkowników tych kolumn zrobi taki eksperyment? Podniesie tył zestawu, tak by przednia ścianka była prostopadła do podłoża? Góry na osi bedzie wiecej-wiadomo, ale mnie interesuje co się stanie ze średnicą...

A po wymianie zwrotnicy...będzie lepiej?

Oto kilka pytań w Twoim stylu;)

Pozdrawiam

lancaster, 16 Sie 2006, 12:11

GDN13/40/2 z D27TG-35-06 Moze zagrać lepiej - o ile będzie zupełnie inna zwrotnica... Taka powiedzmy 18db/okt, czyli która filtruje głosniki a nie ma nadzieję że głosniki się wyfiltrują same swoimi przeciwrezonansami.

To wtedy na pewno nie bedzie klon TOTEM MITE...

Dla chcacych KLONOWAĆ inne konstrukcje z tym Tonsilem i Vifą (inną) czy też Seasem - polecam klonowanie Opera Duetto :)

saczek_XTRM, 16 Sie 2006, 12:01

>>>McGyver

>

>przy większej obudowie zmieni się prawdopodobnie kompensacja Baffle-Step i to jest cały haczyk,

>tak?!

Tak jest Saczek. Gratulacje, jesteś pierwszy który na to wpadł (choć nie było trudne, nieprawdaż?) Choć przy tak niewielkim wooferze najprawdopodobniej nie zajdzie potrzeba wprowadzania korekty (nawiasem mówiąc wcale nie za pomocą zmiany objętości obudowy, jak sugerował Lancaster), to jednak należy sobie zdawać sprawę z istnienia samego zjawiska, a nie dowolnie żąglować konfiguracją głośników zaczerpniętą z Mite po obudowach o różnych wysokościach nie bacząc na konsekwencje takich działań.

MG, a gdzie niby mowiłem o tym, ze trzeba zwiekszyc objętosc obudowy? Pisałem, ze być może Tobie o to chodzi.

Przeczytaj na spokojnie cała ta rozmowę od kiedy wszedłes do tego wątku.

Zaczyna sie od tego, że mam emocjonalny zwiazek z tymi głośnikam, bo "coś tam" już nie pamietm, bo wypisałeś tam swoje przemyślenia bez sensu zresztą.

I tak dalej.

"16 Sie 2006, 11:24

Lancaster

Nie chce mi się z Tobą gadać.

Pozdrawiam

Mac

Naprawdę nie chce mi się z Tobą gadać. Tym bardziej, ze zaczynasz wywlekać co popadnie byle mi tylko dowalić. Idź, zrób jeszcze z 50 par kolumn, wtedy pogadamy.

Pozdrawiam

Mac"

Np. tu się obruszasz i to jak nie przymierzajac pensjonarka;)))

A kłamstwo faktycznie wymaga zdementowania, dlatego piszę że klony mite to klony mite. I to nie dlatego, ze nie wytrzymałem, tylko dlatego, ze to prawda:)))

borygo, zgadzam się w 100%, że pomiar mite wychodzi mocno taki sobie. Moze całe szczęscie, bo oryginalne Tonsile mmają spl idealny, a brzmieniowo wypada to rożnie.

Niemniej jednak zakłądam, ze można zrobić na Tonsilach zestaw o plaskim spl i brzmiących jednocześnie bardzo dobrze.

Pozdrawiam

McGyver, 16 Sie 2006, 12:20

>>saczek_XTRM, 16 Sie 2006, 12:01>McGyver przy większej obudowie zmieni się prawdopodobnie kompensacja Baffle-Step i to jest cały haczyk,

tak?!

>Tak jest Saczek. Gratulacje, jesteś pierwszy który na to wpadł (choć nie było trudne, nieprawdaż?) ... to jednak należy sobie zdawać sprawę z istnienia samego zjawiska, a nie dowolnie żąglować konfiguracją głośników zaczerpniętą z Mite po obudowach o różnych wysokościach<

Tak samo zmieni się jak zestawisz na inne podstawki, przysuniesz/osduniesz blizej /dalej scian albo postawisz na półce...

Miszczu wielki i geniuszu jeśli twoje wszystkie wywody zmierzaja do tak odkrywczych wniosków, a nie potrafisz wyczuc dlaczego układ symetryczny głośników na prostej ścianie kolumny bedzie miał lepszą zbieżność czasową od takiego jaki robisz (na pochyłej), to moze weż się za jakies struganie krzeseł i stołów. Na razie jak widać stolaka ci ładnie wychodzi :)))

"...należy sobie zdawać sprawę z istnienia samego zjawiska, a nie dowolnie żąglować konfiguracją głośników zaczerpniętą z Mite po obudowach o różnych wysokościach nie bacząc na konsekwencje takich działań."

A teraz napisz nam jak to jest dowolnie żąglowac konfiguracja głośników i zwrotnicami robionymi na ucho nie baczac na konsekwencje takich działań;p

Wyluzuj wreszcie z tymi napompowanymi patetycznymi textami, bo odpowiedzi same się piszą jak widzisz:)))

Pozdrawiam

Qubric, 16 Sie 2006, 12:32

>Miszczu wielki i geniuszu jeśli twoje wszystkie wywody zmierzaja do tak odkrywczych wniosków, a nie

>potrafisz wyczuc dlaczego układ symetryczny głośników na prostej ścianie kolumny bedzie miał lepszą

>zbieżność czasową od takiego jaki robisz (na pochyłej), to moze weż się za jakies struganie krzeseł

>i stołów. Na razie jak widać stolaka ci ładnie wychodzi :)))

Bzdury wierutne waść wypisujesz. Udowodniłem już waści w innym miejscu że w metrowych podłogówkach o pochyłej ściance i symetyrycznej konfiguracji głośników jest właśnie lepsza zbieżność czasowa. Na co waść odpowiedział, że lepiej takie podłogówki zrobić proste, ale postawić je na czymś o kształcie pustaka. Bo bez owego pustaka będzie klapa na całej linii. Nie wspomnę już o aspektach praktycznych i estetycznych takiego rozwiązania z pustakiem.

Idę sobie, szkoda strzępić języka na jałowe dyskusje. Qubric, żegnam ozięble.

"Ależ wcale się nie upieram. Kwestia nazewnictwa jest dla mnie drugorzędna. Liczy się jakość dźwięku"

Dla mnie liczy sie wyłącznie dźięk! Dlatego przymykam oko na nirówny spl mite.

Gdyby między proponowaną przez Ciebie Vifą a Tonsilem był wyłacznie kwestia nazewnictwa, to dajmy spokój;)

Zakładam, ze ta Vifa zagra bardzo dobrze w bardzo dobrej aplikacji. Możliwe, że lepiej od tego Tonsila, tylko może lepiej opisac ten projekt w osobnym wątku? Bo w tym jest on nie na temat.

Wykonać prototyp, porównac z tymi paskudnymi mite i wtedy napisać co jak przy czym, zabrzmiało i czy faktycznie warto sie szarpac.

Poizdrawiam

McGyver, 16 Sie 2006, 12:41

>Udowodniłem już waści w innym miejscu że w metrowych podłogówkach o pochyłej ściance i symetyrycznej konfiguracji głośników jest właśnie lepsza zbieżność czasowa.<

Gówno udowodniłeś - choc moze i tak ci sie zdawało :)

>Na co waść odpowiedział, że lepiej takie podłogówki zrobić proste, ale postawić je na czymś o kształcie pustaka.<

Pustaka to masz w głowie miszczuniu :)))

A teraz wyobraż sobie co sie dzieje kiedy takie proste podłogówki odsuwasz od miejsca odsłuchu, a co jesli robisz to samo z pochyłymi - i odpowiedz dlaczego dla tych pierwszych jest lepiej :)

Szkoda że w powyzszych wpisach pojawiło się tyle niezdrowych emocji.Mogłoby pojawić się trochę ciekawych informacji ale nie okraszonych kąśliwościami.

Od siebie dodam tylko że chyba sie pospieszyłem ze swoją opinią na temat tych kolumn.Przyłapuję sie na tym ze

bardzo chętnie słucham muzyki z tych kolumn i słuchanie sprawia mi wielką przyjemność .

Myślałem że po tygodniu kolumny sie juz wygrzały a tu niespodzianka - znowu pojawiły się nowe szczegóły (faktycznie średnica jest niezła) a scena jest bardziej precyzyjna.

Dla okraszenia wątku podrzucę swoje zdjecia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-426-100007656 1170298306_thumb.JPG

post-426-100007657 1170298305_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 16 Sie 2006, 12:41

Ale zawsze jeszcze możesz porazić dyskutantów swoim odkryciem, że sie baffle step zmieni po przestawieniu totemów Mite np. ze standu posrodku pokoju na półkę wiszącą na ścianie :)))

i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-426-100007653 1170298309_thumb.JPG

post-426-100007654 1170298308_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.