Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze żeby ktos nie brał na wiarę głupot które wypisuje MG.

Nie ma znaczenia czy klon mite jest w obudowach podstawkowych czy w obudowach wysokich. Zmiany baffle step sa praktycznie bez znaczenia. Ich wartosc nie jest większa niż przy niewielkich zmianach odległosci od mebli i scian.

Po prostu miszczu sie nauczył nowego słowa (baffle-step) i teraz z upodobaniem powtarza :)

teraz nastanie cisza... jak gyverom zasiał! Az do nastepnego razu kiedy obudzony, będzie się mógł nadal wykłócać o to samo, stawiając się w roli pokrzywdzonego i okrutnie pomawianego!

;)

Znalazłem fotkę z odsłuchów u Lutka, mam nadzieję że rekin mnie nie pozwie za brak praw autorskich;)

Siedzac na kanapie odsuniętej od zestawów ok 3-4m kopułka Bowersów była na osi. MA ten sam efekt dają po stanięciu za kanapą. Wniosek jest taki(bez obliczeń, wiec z błędem), ze trzeba by było usiacś w pół drogi(jakieś 2m) od zestawów, zeby efekt o którym pisze Adam był wukorzystany.

Mpoim zdaniem siedzenie 2m od takich dużych paczek jest bez sensu, lepiej kupić mniejsze paczki(do tak bliskiego odsłuchu), albo takie z prostym frontem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lancaster, 16 Sie 2006, 13:55

Za późno! Teraz zostaniesz strategicznie olany przez miszcza, po to by mógł przy nastepnej okazji zacząć wszystko od nowa słowami - niczego nie udowodniłeś.

Lepiej wróćmy do Totemów.

Może teraz pora na Staffy? Taki Klon bedzie miał większe przebicie na cenie :)

No nic Panowie, wracając do tematu...foxbat odpala stronkę o klonach Totemów, jeżeli ktoś chciałby podzielić sie fotkami, wrażeniami, napiszcioe/prześlijcie materiały do niego. Obiecuję podesłać jakieś fotki i opis pod koniec tygodnia.

Pozdrawiam

Qubric, wiadomo jaki;)

sttaf:

Frequency Response

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>lancaster

Wszystkich pozwę, ale do.... moderacji.

Jak szary forumowicz ma z tego natłoku sprzeczek znaleźć teraz pożyteczne informacje o budowie klonów Mite?

Chyba trochę tutaj przesadzono. Proponowałbym przenieść dyskusję do nowego wątku. Nazwa obojętna. Moderatora prosiłbym o przeniesienie w takim wypadku części dyskusji (tej rzeczowej - dużo się nie narobi) do tego nowego wątku począwszy od wymiany zdań na temat wyższości jednej kopółki nad inną.

"Wariacje na temat Mite - różne koncepcje"

Wyglada na to, ze w obu obecnie głośniki są 8ohm.

Sttaf ma większa obudowę, pewnie niżej strojoną i zwrotkę 2rządu.

No to propozycje zwrotnicy;):

GDN13/40/2 8ohm cewka 1,5mH, kond 5,6uF

GDWK11/100 rezystor 3,3ohm, kond 3,9uF, cewka 0,33mH

To tak z kapelusza;)

Pozdrawiam

rekin - olej to szkoda zachodu. Informacje i tak będa na specjalnej stronie o klonach totemów.

Lancaster - to ten Staff ma taka sama objętośc jak Mite? Raczej niemozliwe - podawali dla Staff nizsze zejście na basie. Kiedys to liczyłem i wyszla objętosc jakies 20 litórw

MA (również te Lutkowe) mają pochylenie 4stopnie. Przy słuchaczu siedzącym z głową na wysokości 100cm optymalna odległość odsłuchu wynosi ok.358cm, co łatwo obliczyć z funkcji trygonometrycznych(warunek ten u Lutka był spełniony dla słuchaczy na kanapie). Ponadto regulacja kolcami jest mozliwa w zakresie 0-10stopni, co oznacza że słuchacz siedzący z głową na wysokości 1m moze się znajdować w odległości od 141cm do niemal nieskończoności. Zakres regulacji uważam za wystarczający aż nadto (w większości wypadków ewentualne wymagane korekty będą minimalne), a i bez regulowania w większości pomieszczeń będzie akurat dobrze. Jak się ma do tego qubricowe podstawianie pustaka pod proste kolumny?

Panowie, spekulacje na bok. Kto się z powyzszym nie zgadza powinien sobie zajrzeć do podręczników geometrii z zakresu szkoły podstawowej.

lancaster, 16 Sie 2006, 14:28

pamiętaj ze Tonsil mial co najmniej dwie wersje GDN13/40/2 - 8om i 7om rózniące się na tyle parametrami ze jedne czuły sie lepiej w ok.15 litrach a inne w ok. 10.

Natomiast nie wiadomo co Totem uważa za znamionowo 8om

lancaster, 16 Sie 2006, 13:17

>uwe, zmierz linijką jezeli nie wierzysz na słowo;)

>Pozdrawiam

>

twoj szkic jest bardzo pobiezny, trzeba uwzglednic kat pochylenia scianki, odleglosc sluchacza, wysokosc ucha i tweetera. faktycznie takie pochylenie jest problematyczne bo mamy waski sweet point ale mozliwe. o wiele latwiej i wygodniej chyba by bylo dac cokolik i kolce aby sluchacz mial ucho na wysokosci tweetera przy prostopadlej sciance do podloza wtedy jest wieksze pole do manewru. ja tam jestem wygodny i moja pozycja odsluchowa jest z uchem na wysokosci 70cm a nei mam 150 w kapeluszu;)

uwe300, 16 Sie 2006, 14:35

>ja tam jestem wygodny i moja pozycja odsluchowa jest z uchem na wysokosci 70cm a nei mam 150 w kapeluszu;)<

No to akurat wg MG trzeba by te jego dzieła jeszcze pochylić nieco do przodu żebyś lepiej słyszał ;)

Qubric, 16 Sie 2006, 14:29

>McGyver, 16 Sie 2006, 14:26

>

>ty sobie najpierw zajrzyj do podręczników fizyki i zobacz jak sie rozchodzi fala kulista i co z tego

>wynika.

qubric, z tego wynika że nie masz argumentów. Nie dam się wciągnąć w kolejną bezsensowną sprzeczkę z tobą. Znowu wyjdziesz na idiotę tak jak tutaj, ale ja tylko niepotrzebnie stracę czas. Kropka.

Wracam sobie z obiadku, i co? 4 stopnie.

Poniżej macie rysunki fakt, ze pobieżne pochylenia ścianki frontowej o 4 stopnie i o 7stopni. Jak dla mnie MA są zdecydowanie bliższe 7stopniom. A już napewno nie 4. Spójrzcie na fotkę z poprzedniej strony.

Aparat użyty był dobrej klasy,ale wiadomo mógł znieksztalcić perspektywe

W kazdym razie na szybko mógłby ktoś podac wymiary ścianki górnej i dolnej MA?

Serio, nie wydaje mi sie, zeby to były 4 stopnie, 10stopniowa regulacja to też niezły wynalazek, wynika z tego, ze kolumny mozna bardziej pochylić do przodu niż sa oryginalnie pochylone do tyłu(zresztą przy 7stopniach to samo:))

Reszta obliczeń OK, tylko dane jak dla mnie bardzo wątpliwe, tym bardziej, ze dwa razy byłem na miejscu i widziałem jak to wygląda. Komentarz był taki, ze kopulki grają lekko ponad głową.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 16 Sie 2006, 14:41

A ty masz argumenty?? Jakos nie widziałem żebys cokolwiek udowodnił, poza pierdoleniem na jakiej wysokości znajduje sie ucho słuchacza (jak się okazuje zupełnie bzdurnej bo ucho Lancastera jest 107cm od podlogi, ucho Uwe jest 70cm a moje teraz 120cm... I dalej gówno wynika z twoich wywodów dotyczących pochylania układu symetrycznego.

Rozumiem że tak nic nieznaczącej kwesti jak ta że sluchacz to nie samo ucho - nawet nie podejmiesz za to dalej bedziesz wypisywał koszopały o strasznym wpływie baffle step po postawieniu Totem Mite do standowej obudowy Staffów :)))

Proponuje przeniesc cala dyskusje z imc McGyverem na bocznice, tam jest stosowny watek :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ogólnie wniosek jest jeden, do takiej koncepcji głośników midbasy myszą btć możliwie blisko siebie. Najlepiej gdyby to były możliwie małe głośniki, a kopułka miała mały front. Wtedy faktycznie całość dźwieku jest promieniowana z np 30cm i takich kłopotów z ustawianiem głowy nie ma.

A wracając do Sttafów, co myślicie o zwrotnicy, wielkości skrzynki i jej strojeniu?

Jak na jarmarku normalnie. Zestawy MTM wykonane w wersji symetrycznej w osi pionowej sa bardzo kerunkowe, pozbyc sie tego mozna tylko i wylacznie spelniajac zalozenia pana dApollito - co jest hmm przy takiej srednicy niewykonalne. Zestaw MTM wykonany jako 2,5drogi z pozadna kompensacja BS (lub nie) juz tego problemu nie posiada. Sa za i przeciw, kompromis jakis jest. Zejscie z osi kopolki w ukladzie, o ktory toczy sie bitwa powoduje juz dosyc znaczne niedostatki w ch amplitudowo-czest, takze jest o co walczyc. Jak by tego nie ustawic do odsluchu to i tak grac bedzie :P Czy zejscie z osi bedzie w gore czy w dol to nie ma juz bardzo wielkiego znaczenia. Robic 2,5 i nie bedzie problemu.

Jak bedziecie tacy dokumentni to bedziecie obcinac nogi w poszczegolnych meblach zeby pasowaly do odluchu dla kolejnych domownikow.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Jak na jarmarku normalnie. Zestawy MTM wykonane w wersji symetrycznej w osi pionowej sa bardzo kerunkowe, pozbyc sie tego mozna tylko i wylacznie spelniajac zalozenia pana dApollito - co jest hmm przy takiej srednicy niewykonalne. Zestaw MTM wykonany jako 2,5drogi z pozadna kompensacja BS (lub nie) juz tego problemu nie posiada. Sa za i przeciw, kompromis jakis jest. Zejscie z osi kopolki w ukladzie, o ktory toczy sie bitwa powoduje juz dosyc znaczne niedostatki w ch amplitudowo-czest, takze jest o co walczyc. Jak by tego nie ustawic do odsluchu to i tak grac bedzie :P Czy zejscie z osi bedzie w gore czy w dol to nie ma juz bardzo wielkiego znaczenia. Robic 2,5 i nie bedzie problemu.

Jak bedziecie tacy dokumentni to bedziecie obcinac nogi w poszczegolnych meblach zeby pasowaly do odluchu dla kolejnych domownikow.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

lancaster, 16 Sie 2006, 15:12

> tym bardziej, ze dwa razy byłem na miejscu i widziałem jak to wygląda. Komentarz był taki, ze kopulki grają lekko ponad głową.<

Oczywiście. Dlatego wspomnialem matołowi MG o tej fali kulistej ( miałem jeszcze cos napisać o parametrach promieniowania głośników pod różnymi kątami, ale mi się odechciał). Niech sam zgaduje o co chodzi...

Będzie zmniejszał tak z kolumny na kolumne kąt nachylenia sciany aż dojdzie do 0 stopni ale za to z mozliwością regulacji kolcami o +/- 10 stopni...

Wazne żeby doszedl do tego sam :))) Bo inaczej nie zrozumie (ciekawe czy samochód też musiał zbudowac sam żeby się nauczyć kierować ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.