Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mnie naszło - jak zamontować takie terminale? Załóżmy, że kable są w obudowie, która już jest zamknięta, fornirujemy, wiercimy otwory na termianle, wkładamy iii.... Jak przylutować kable do tego czegoś?!

• Redaktorzy

Fornir to jawor ptasie oczko (Acer saccharum), BR oczywiście aluminiowy, terminale a'la WBT, a i przetworniki "trochę" uszlachetnione, ot taka "signature edition" ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

tweeter został pozbawiony ferrofluidu a midwoofer został odpowiednio nasączony/popaćkany

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

kilka detali:

- tweeter tez ma powlekana membrane + wytlumienie z bawełny

- kolumienki są 8 Ohmowe

- zwrotka: cewka powietrzna 2 x kond MKP (te niebieskie) + kond Kimbera 0,22 uF

i oto cały sekret ;)

Właśnie graja na ostatniej płytce Sinead O'Connor - wokal i przestrzeń po prostu zjawiskowa, a bas ....... pewnie niedługo się pojawi (to ich pierwsze godziny)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 31 Sie 2006, 19:47

>tweeter został pozbawiony ferrofluidu a midwoofer został odpowiednio nasączony/popaćkany<

Kolejny dłubacz baboli z nosa?

Po ch... go rozbierać i składać nieudolnie w piwnicy skoro można kupić taki sam głosnik bez chłodzenia?

No i jakiej sztuki użyleś żeby nasączyć polipropylen? Chyba magicznej :)))

GDN 13/40/2 ma juz utwardzenie membrany...

Wiesz przynajmniej do czego słuzy powlekanie membran głosników?

powlekanie kopułki z laminowanej pianki to też fajny pomysł. Ciekawe ile w nia wsiąkło. Rownie dobrze mozesz ją teraz odłaczyć - duza szansa że zagra znacznie lepiej...

PS. a juz miałem nadzieje że ten watek wreszcie nauczy pare osób myslenie. Niestety niektórzy powinni brać patyczki i strugac nozykiem zeby czyms zająć ręce ;)

Fr@ntz, ten tweeter firmowo NIE MA ferrofluidu. Po rozebraniu cieżko jest tweeter złożyc tak jak byl na poczatku(te "słynne" 10-te mm, które zmieniają spl)

A dobra wiadoimośc, pokrycie membramy cienką warstwa np. werniksu damarowego przyniesie zmianę.

Na pewno efektywność lekko spadnie, ale mogą tez zmniejszyc się zniekształcenia. To akurat dobrze by było pomierzyc, bo sam jestem ciekaw.

Najważniejsze, żebys byl zadowolony.

Pozdrawiam

lancaster, 1 Wrz 2006, 09:23

Niby jakie zniekształcenia???

Na pewno zwiększy się masa drgająca i minimalnie spadnie Fs.

Polipropylen stosuje się w membranach bo ma duzą stratność wewnętrzną i własnie TŁUMI REZONANSE. Chcesz stłumić polipropylen który tłumi już tak mocno te rezonanse, że trzeba go utwardzać bo jest zbyt miekki...

Stłummy stłumione - ... tłumoki ;)

Qubric, chcesz się pomadrzyć to zadzwoń do Protosilu i pogadaj.

Po odpowiednim pokryciu membrany zmniejszaja sie zniekształcenia i to wychodzi w pomiarach.

Zmieniają sie inne parametry(właśnie na skutek większego ciezaru membrany spada spl i co za tym idzie fs)

Ten polipropylenowy GDN tak dobrze wszystko tłumi, ze pierwsze babole na wodospadzie są już przy 2KHz.

Tak, ze technicznie można to poprawić, ale czy przełoży się to w tym wypadku na lepszy dźwięk...możliwe.

Widziałeś kiedys werniks damarowy po zaschnięciu? Może Cię to zdziwi, ale usztywnia membranę.

Zresztą, do kogo ta gadka. Prowadź miszczu;)

Pozdrawiam

LOL

witaj Qubricku

nic innego Ci nie pozostaje jak zrobic te cholerne kolumny

i to lepiej niz w oryginale!?

zeby znowy nie wyszlo ze latasz po wsi i pieprzysz bez sensu:-)

• Redaktorzy

Qubric - próżno repliki się spodziewasz, nie dam Ci ni prztyczka, ni klapsa. Nie powiem nawet pies Cię j....ł bo to mezalians byłby dla psa.

To tyle jeśli chodzi o karmienie trola, a wracając do tematu:

Ja tych skrzynek nie robiłem a jedynie w chwili obecnej posiadam "na stanie" i sobie ich słucham. Na razie trwa proces "wygrzewania" bo "przebieg" mają na prawdę znikomy i jeszcze kilkudziesięciu godzin im brakuje. Oprócz tego Osoba, która je "popełniła" nie jest niedzielnym dłubaczem i przed wypuszczeniem ich w świat dokładnie wszystk przemyślała i pomierzyła (a ma gdzie i czym).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Re: Fr@ntz, 1 Wrz 2006, 13:21

>Qubric - próżno repliki się spodziewasz, nie dam Ci ni prztyczka, ni klapsa. Nie powiem nawet pies

>Cię j....ł bo to mezalians byłby dla psa.

>To tyle jeśli chodzi o karmienie trola

na tym ma polegać moderacja?

"przykład idzie z góry"

co z Ciebie za moderator Frantz??

o co chodzi w tej całej moderacji???!!!

A ja przymierzam się do opisania różnic brzmieniowych przy zastosowaniu róznych rezystorów w zwrotnicy w tych kolumnach.Dzięki uprzejmości AcoustiCa mam na stanie rezystory do przetestowania.I tak, do porównań posłużą :

3R3 Superes z Polinku

3R3 MP930 Caddok

3R3 Mills

Na razie nie chcę formuować wniosków końcowych ale mogę potwierdzić ze słychac różnicę w wartości pomiędzy 3R i 3R3 (MP930 Caddok) na materiale typu np Tomasz Stańko.

Fro@ntz

Czy moze porównywałeś Mite ze swoimi Hyperionami?Jak by wygladała wg Ciebie konfrontacja tych kolumn w przekazie trąbki i wokali .Jeśli mógłbyś napisać .

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Leszek B - wczoraj Klony pograły tylko ok 3 godzin, ale już słychac ich potencjał. Niestety mają za zadanie nagłośnić 21m i to mało zagraconych. Po pierwsze Klony w orównaniu z AA Hyperion II odznaczja sie większą kulturą przekazu. Wokale jak i smyczki, blachy itp po prostu lśnią i pozbawione sa ostrości, śladów zapiaszczenia. Słychac bardzo dużo "planktonu" ale nie wpływa to na zachwianie równowagi między takimi audiofilskimi smaczkami a samą muzyką. Przekaz jest wciągający a przy tym nie męczy, co uważam za duży plus. Oprócz tego nawet przy cichym słuchaniu utrata części detali jest na pomijalnym poziomie.

Oczywiście Hyperiony grają "większym dźwiękiem" i potrafią zejść o wiele niżej (i to po prostu słychać). O dziwo brak "dołu" w klonach jakoś nie razi. Uważam że lepiej jak basu jest mniej ale za to lepszej jakości.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 1 Wrz 2006, 14:35

Dzięki.

W sumie to faktycznie dobrze by było jak by Mite sie trochę wygrzały.U mnie Hyperiony (po przeróbkach) w kwestii rozdzielczości, przejrzystości są lepsze od Mite.Szczególnie wysokie są lepszej próby.Ale mimo wszystko Mite słucha się przyjemniej ze względu na równość i spójność przekazu.Zaóważyłem że w Hyperionach trąbka i wokale brzmią zbyt cienko.Brakuje im wypełnienia od dołu.Mite te dzwieki odtwarzają równo, bez zafałszowania.

Co do basu mam to samo zdanie z tym ze u mnie jest 25m :)

Jeszcze raz , dzięki.

Leszek, napisz coś o tych caddockach MP930, jakis czas temu chcialem ich spróbować, w tej chwili mam Polinki. Jeżlei przesiadka jest warta swieczki to spróbuję.

Pozdrawiam

Nie chciałbym się pospieszyć z wydawaniem opinii i dlatego wynik pozwolę sobie ogłosić po niedzieli.Muszę ich jeszcze troche wiecej posłuchać.Moze w weekend będę miał więcej czasu.

Sorki, lancaster :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.