Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe klocki Denona i Marantza

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>kaszanka7

Z tym porównaniem Denona z NAD-em miałem identyczny przypadek w Ministerstwie Dźwięku i coś mi się zdaje, że mogliśmy rozmawiać z tym samym człowiekiem.

Pytałem o Denonka z poprzedniej wersji 2000, ale sprzedawcą powiedział, że jego dźwięk jest ostry i taki "japoński". NAD 372, który akurat stał na półce, miał być ponoć zupełnie inną klasą. Szkoda, że nie zapytałem, czy ta inna klasa dotyczy również wykonania i wyglądu...

Nie neguję NAD-a, ale za często spotykam się z negatywną opinią różnych "ortodoksyjnie audiofilskich" sklepów na temat Denona, bo łon japończyk i taki popularny, jest nawet w markietach, a poza tym kinowy.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

i jeszcze jedno,tu była omawiana sprawa uchciwych watów do ceny klocka...wiec dosc wazna sprawa..

poza tym jak wczesniej napisałem,liczy sie dzwiek,a o tych mało waznych(!) watach tylko dodatkowa informacja dla zainteresowanych tematem:),zeby mniej wiecej zobrazowac jak producent potraktował sprawe zasilania w swoich w sumie nie tanich wzmacniaczach..Wiec do do brzmienia nowosci marantza i denona,to nie moge juz nic powiedziec,moze za jakisi czas,tym czasem znam z denona PMA 1560:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po co płacić w sklepie za PMA-1500 mkII 2600 zł???

Ukryta Zawartość

Zapewniam że Denon Pma 1500 ae nie gra jak technics gdyż się z takowego przeasiadłem..:) ku mojemu wielkiemu zadowoleniu,a co do mocy za 10 jeszcze nie wyjechałem (można powidzieć że jestem jak ta mucha co nie siada bo się boi:)Między mk3 a Denonem jest niby 15 W różnicy ale ta różnica jest zbyt mocno wyczuwalna .

elfan

Nie uczciwe a dobre waty.

Przez kilka dni używałem 15 watowych monobloków lampowych w układzie SE.

Zapewniam Cię że w zupełności nagłaśniały pokój 20m2.

McGyver dobrze ze sie pojawiłes...:).Wiadomym jest ze same waty sie nie licza,ale tez co wazne sam charakter dzwieku,to jest wiadome,a to ze zagrało lepiej,nic dziwnego.Z tym ze jakbys napisał jeszcze ze TWOIM ZDANIEM grało lepiej to było by wszystko ok:).

"Nie uczciwe a dobre waty.

Przez kilka dni używałem 15 watowych monobloków lampowych w układzie SE.

Zapewniam Cię że w zupełności nagłaśniały pokój 20m2."

marekzawa masz racje.ale .Poza tym wczesniej juz wiedziałem ze lampowce maja to do siebie przynajmniej te lepsze ze z moca np 2x10W moga zdziałac cuda....no ale rozmowa była o tranzystorowcach na dodatek integrach:)

No, akurat nie tylko moim zdaniem. Obecnie używam 30 watowych monobloków lampowych. Ostatnio pokonały bezapelacyjnie 100 watowego Resteka. Mimo że ten Restek i tak grał całkiem dobrze.

"No, akurat nie tylko moim zdaniem. Obecnie używam 30 watowych monobloków lampowych."

no wszysto fajnie,z tym ze była rozmowa o wzmakach tranzystorowych pracujacych w klasie AB:) a nie o monoblokach lampowych w klasie A zadzących sie zupełnie innymi prawami.....

Marek nie do końca tak jest jak napisałeś. PMA-1500 MK2 różni sie od 1500R "Bardzo sztywne chassis

Dobierane podzespoły (w porównaniu z PMA-1500 podzespoły zapewniające lepszą jakość dźwięku)"

Ukryta Zawartość

A PMA-1500AE różni sie od MK2 na 100% obudową a nie wiem jak z flakami....

Ukryta Zawartość

w kwestii formalnej. nie wiem czy o taką moc chodzi;)

Ze strony Alchemist Products:

Kraken zintegrowany, fragment specyfikacji:

Output @ 1kHz into 8 ohms: >55 watts RMS (Typ.60W)

2nd Hand Market:

Very highly sought after, many feel this amplifier still outperforms amps costing far more today than the £500 - £599.95 the Kraken integrated sold for in its latter years.

Ze strony hifi.com.pl:

NAD C-350

Dystrybucja Trimex

Cena 2270

Dane techniczne

Moc 60 W

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekawa sprawa z tymi wattami... Otoz wyobrazcie sobie ze Ancient Audio Silver Grand Mono (25.000 Euro) ktorego mielismy wraz z Avatarem okazje sluchac u p.Waszczyszyna na prywatnym odsluchu w jego mieszkaniu ma tylko albo az 16 watt(!). W pokoju ok 20m2 brzmial jak niezla orkiestra symfoniczna(!). Plyta The Moody Blues - Days of future passed na ktorej zawsze testuje sprzet (nagrana z orkiestra symfoniczna suita opowiadajaca o jednym dniu z zycia czlowieka) zagrala tak przekonujaco jak nigdy przedtem. Kolumny to Ancient Audio Holography (ok 24.000zl) i odtwarzacz CD Lektor IV (oficjalnie 16.000zl) plus tak przez Was ganione kable Velum (ponoc 5.000zl). Calosc po prostu grzmiala czystym przestrzennym dzwiekiem.

jaro4444

Wracając z Niemiec lub Austrii można przywieźć 1500 AE za jeszcze mniejsze pieniądze, ok. 610 EUR, co daje przy dzisiejszym kursie jakieś 2350 PLN.

Jedna drobna rzecz której można żałować w związku ze zmianą modelu to estetyka. Wycofanie oryginalnego złotawo-miedzianego koloru na rzecz wszechobecnego, zupełnie dziś plebejskiego srebra, jest takim sobie posunięciem, w mojej skromnej ocenie.

>jaro4444

>Jedna drobna rzecz której można żałować w związku ze zmianą modelu to estetyka. Wycofanie

>oryginalnego złotawo-miedzianego koloru na rzecz wszechobecnego, zupełnie dziś plebejskiego srebra,

>jest takim sobie posunięciem, w mojej skromnej ocenie.

jakby był złotawo-miedziany, ja napisałbym tak:

Jedna drobna rzecz której można żałować w związku ze zmianą modelu to estetyka. Zmiana oryginalnego srebrnego koloru na rzecz wszechobecnego, zupełnie dziś plebejskiego złotawo-miedzianego, jest takim sobie posunięciem, w mojej skromnej ocenie.

Kolor - rzecz gustu. A po zatym jest ponadczasowy czarny :)

adse, 5 Sty 2006, 21:18

>w kwestii formalnej. nie wiem czy o taką moc chodzi;)

>

>Ze strony Alchemist Products:

>Kraken zintegrowany, fragment specyfikacji:

>Output @ 1kHz into 8 ohms: >55 watts RMS (Typ.60W)

Alchemist Kraken APD6 pobiera z sieci 60 watów. Jakże więc może mieć 2x55W RMS nie będąc perpetuum mobile?

Grzegorz,

Jasne że nie ma sensu spierać się o kolory, to w sumie szczegół. Pozwolę sobie jedynie zauważyć, że obiektywnie rzecz biorąc to srebro jest dziś tak wszechobecne że już męczące, i zastąpienie nim "dystyngowanego" złotawo-miedziany kolorku to owczy pęd niestety, który szacowna firma Nippon Columbia mogła sobie darować. Poza tym, ten sam los spotkał też zdaje się marantza.

Output @ 1kHz into 8 ohms: >55 watts RMS (Typ.60W)

Power Consumption (Idle): 50 Watts

Power Consumption (Peak): 140 Watts wiec to co podali jest mozliwe

gdzies wyczytalem ze ma miec niby 25 W A klasy ale to chyba bujda choc A`kalsa to jest napewno jakas tam bo grzeje sie niemilosiernie nic nie robiac

A ja jeszcze w kwestii kolorów. Szlachetne aluminium jest do przyjęcia zarówno w odcieniach złota, jak również srebra czy tytanu. Jarmarczny plastik lakierowany na srebrno budzi we mnie odruch wymiotny, a tymczasem lakieruje się w ten sposób również piloty. Toż to idiotyzm przeokropny, przecież się to prędzej czy później powyciera i będzie wyglądać żałośnie. To już lepiej byłoby zrobić z szarego plastiku.

A ktoś porównywal nowe Denony z Marantzami? To już jest to to samo czy jeszcze nie? W końcu produkcja miała być przeniesiona do tej samej fabryki w Chinach. Tylko McIntosh miał kontynuować produkcję w US.

Elfan z całym szacunkiem, ale nie zjadłeś wszystkich rozumów. To, że cierpisz na alergię względem Denona i Marantza i innych sprzętów klasy AB to nie znaczy, że są one złe. Kiedyś juz polemizowaliśmy na temat M, D i Twojej ukochanej marki więc uważam, że powinieneś zakończyć swoje bezpodstawne ataki na te sprzęty. Jakoś jak spojrzysz na statystykę sprzedaży to jednak te towary bronią się same... Ja nie uważam ich za jakieś cudy, ale są porządnie wykonane, ładne i w całkiem przystępnych cenach. Do tego naprawdę grają całkiem przyzwoicie czy Ci się to podoba czy nie. Daj więc już więc spokój wyrobom tych firm, niech sobie je kupuje kto uzna za słuszne...

A co do klasy A i AB, zdolności nagłośnienia pomieszczeń ... to jak przeanalizujesz przebieg prądu we wzmacniaczu klasy A i polaryzację tranzystorów oraz wzór na moc prądu P=UxI to może troszkę zrozumiesz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.