Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 550 i Pionieer 757A a sprawa DTS

PauluS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Drobny problem: Jak polaczyc oba w/w klocki a szczegolnie jak ustawic parametry w ampli, tak by uzyskiwac dekodowanie DTS ES (6.1) Descrete albo DTS 96/24. Poki co z tego co doczytalem sie w instrukcji otrzymuje material DTS ale jakby dla zrodel MULTI 2-Ch (i to co wychodzi to 6ch stereo, albo DTS Matrix albo PLII). To na czym mi zalezy to otrzymanie bezposredniego zrodla DTS dla kazdego z kanalow i jego bezposrednie przekazanie do glosnikow. Oczywiscie sprawdzalem to na plytach ktore posiadaja taki material, i oczywiscie przewertowalem instrukcje - bede wdzieczny za kada sugestie. Aha, DD EX tez nie moge uzyskac.

Sprawa może być trywialnie prosta. Materiał podany na ampli nie jest jednak kodowany w ES`sie. Mam kilka płyt DVD, na których podobno jest DTS ES Lub DD ES, a jednak nie włacza sie dekoder automatycznie. Po prostu sa to oszukane płytki tudziez opakowania. Np w drugiej czesci Wladcy Pierscieni niby ma byc ES a nie ma a juz w trzeciej jest. Podobnie z drugim epizodem Gwiezdnych Wojen.

Pomijajac problem plytek, to tak sie dzieje przy kazdej plycie. Poza tym to nie problem rozszerzonego DTS a w ogole dekodowania DTS'u. Zaden nie jest poprawnie dekodowany tak jak bym chcial (np. we wspomnianym DTS Descrete)

Nie wiem jak to jest w Pioneerze, ale u mnie w Yamasze należy (po za wybraniem w menu płyty dźwięku DTS-ES, oczywiście) wybrać automatyczne dekodowanie, opcję rozszerzonego dekodowania ustawić na DPL IIx, EX/ES (w tym przypadku to należy wybrać) lub OFF. Musisz koniecznie zajrzeć do instrukcji obsługi.

Niepamiętam w tej chwili czy Yamaha 550 to ampli 6.1 czy 7.1 ale i tak do odtworzenia DTS ES i DD EX musi być podłączony conajmniej 1 głośnik surrondowy tylny-centralny. Następnie upewnij sie w meni konfiguracji amplitunera czy ten głosnik jest ustawiony jako "czynny" (włączony). System musi rozpoznawać podłączone glośniki jako 6.1 ewentualnie 7.1 jak masz dwa surrondy tylne-centralne. Następnie sprawdź czy w czasie odtwarzania tylny-centralny głośnik surrondowy jest aktywny, jeżeli jest wyłączony to również może mieć znaczenie. Sprawdź czy ampli jest ustawiony na automatyczne rozpoznawanie sygnału DVD, ponieważ to umożliwi samoczynne ustawienie się dekodera DD EX. Uwaga!!! tylko tego dekodera - nie DTS ES. Do zmiany dekodera na DTS ES musisz wejść do meni filmu DVD i z niego wybrać DTS ES. Dopiero wtedy amplituner zmieni dekoder na DTS ES automatycznie wybierając MATRIX albo DISCRETE zaleznie jak jest sygnał zakodowany na płycie. Poszukiwanie w amplitunerze DISCRETE poprzez zmianę parametru surrond nie bedzie miało sensu gdy takiego sygnału nie będzie na wejściu do amplitunera i vice versa. Swoją drogą w meni płyt DVD przy opcji wyboru dźwięku, nigdy nie spotałem się z informacją czy DTS ES jest w "MATRIX" czy w "DISCRETE". Niestety w tym przypadku musisz polegać tylko na amplitunerze.

Inną sprawą jest DTS 96/24 - jak wiadomo jest to format 5.1, jeszcze raz podkreślam 5.1 nie 6,1 jak w DTS ES DISCRETE, który jest jedynym formatem 6.1 kanalowym.

Odtwarzając płytę z formatem DTS 96/24 nie jest konieczne posiadanie tylnego-centralnego głośnika surrondowego, wystarczy zwykły system 5.1 ale w amplitunerze powinien być ustawinoy automatyczny system detekcji DTS, wtedy napewno system ustawi dekoder DTS-u na format 96/24.

P.s.

Jeżeli posiadasz jakieś płyty DVD z formatem DTS 96/24 i DTS ES, dla których zamieszczono informację czy jest to MATRIX albo DISCRETE bardzo proszę o podanie tytułów i wydawnictwa. Myślę że warto utworzyć nowy temat na forum gdzie moglibyśmy gromadzić informacje o wydanych płytach DVD właśnie w formacie DD EX, DTS ES i DTS 96/24 bo tych ostatnich to jest tyle co prawdziwków na Sacharze w czasie suszy stulecia.

Sytuacja wyglada tak, ze mam oczywiscie podlaczony glosnik tylni centralny. Jest on wlaczony, gdyz przy pomocy testu z ampitunera slysze testowy "szum". Nie jestem pewien czy mam wlaczone automatyczne rozpoznawanie sygnalu z DVD - czy moglbys mi popdpowiedziec jak to zrobic? Plytka z DTS ES Descrete ktora testowalem to np. angielskie rozszezone wydanie "Wladcy Pierscieni" (to wydanie na rynku polskim nie mialo wyzej wspomnianego zapisu dzwieku). Ono takze posiada DD EX.

Glowny problem ktory zauwazam, to ze wlasciwie poza kilkunastoma programami dzwieku ktore sluza do imitacji surround ze zrodel "2-CH Multi" jak to jest opisane w instrukcji, nie moge skorzystac z zadnego dekodowania "bardizej zaawansowanego" - pomijajac Matrix, ktory jak rozumiem jest pewnego rodzaju sztucznym rozszerzaniem materialu wielokanalowego. Gdy odtwarzam material DTS czy DD nie mam mozliwosci przelaczania miedzy wieloma rodzajami dekodowania (nie mowie tu o programach takich jak "disco", "game" czy "SC-Fi" itp).

Czy moglby ktos opisac jak macie wykonane polaczenie dzwieku miedzy DVD a tym konkretnym modelem aplitunera?

Normalne polączenie zrealizowane poprzez coaxial. Żadnych cudów. Ja osobiście nie posiadam ampli rs-v550 ale mocno brałem go pod uwagę przy wyborze amplitunera do mojego KD.

Jedyna rada to udać się do salonu audio najlepiej ze swoim klockiem i spróbować na miejscu sprawdzić sprzęt na tym samym kablu coaxial lub optycznym (zależy jaki masz), który masz w domu. Weź również te same płytki, o których wspominasz.

To nieprawdopodobne ale po wybraniu na ampitunerze źródła sygnału w tym przypadku DVD no i oczywiście wykonaniu prawidlowej konfiguracji systemu musi być automatycznie uruchomiony dekoder DD EX ponieważ system po rozpoznaniu sygnału cyfrowego 5.1 sam wybierze najlepszy dostępny dekoder a w tym przypadku jest to właśnie DD EX. Nie sugeruj się tym że dekoder DD EX przeznaczony jest tylko do odtwarzania sygnału zakodowanego w DD EX, przecież to jest dokładnie to samo 5.1 co dla zwykłego DD z tą tylko różnicą że 6-sty kanał tworzony jest wirtualnie w amplitunerze z sygnału podawanego na lewy i prawy głośnik surrondowy.

Naprawde ciekawa sprawa raczej nie do rozwiazania korespondencyjnie.

Ja mam Yamahe 640 i ni eposiadam tylniego centrala

- DTS puszczam 6xRCA ... :)

- DD 5.1 w Yamaszce ( coaxial ) ustawiam na "Spectacle" lub "Sci-Fi" / przy Star Wars'ach ;) /

- Muzyke stereo puszczam wyjsciem "6-ch" po RCA ( nie mam oddzielnego wzmaka stereo )

jak ktos ma inne propozycje to chetnie sie zapoznam ...

A u mnie jest tak: odtwarzacz wiwa mam połaczony optykiem z amplitunerem Koda AV505x, przestawiam ampa w tryb dvd i jak puszcze dvd z dts, to zapala się na wyświetlaczu informacja że mamy DTS, w tej chwili mam zestaw 5.0 więc tylny głośnik mamy ustawiony na 'off', ale zawsze mogę przyciskiem na pilocie zmienić ustawienia odtwarzania DTS - na DTS ES 6.1 itp i kilka innych.

Może problem lezy w ustawieniach odtwarzacza dvd? Bo właśnie zaraz na początku miałem źle ustawione w dvd (już nie pamiętam raw czy pcm) i efekt był taki, że do ampa dochodził cyfrowy sygnał DTS ale tylko 2.0.

-> qot

Czy twoj DTS 6xRCA ukazuje Ci sie na aplitunerze w wersji np DTS Descrete?

Problem w tym ze "Spectacle" lub "Sci-Fi" to sa programy "upiekszajace" oryginalny zapis, a wolalbym miec wszystko straight , tak jak rezyser dzwieku zapisal, odpowiednio zdekodowane.

->Rober

Klopot jak sadze tkwi wlasnie w tym ze mam zle skonfigurowany system (najprawdopodobniej w ampli). Zadne zrodlo "Multi" nie jest dekodowane, nawet DTS Normal nie jest dekodowany (w kazdym razie ampli tego nie wyswietla), z tego rodzaju dekoderow jedynie pojawia sie Neo oraz Matrix - a wiec "rozszerzacze" zrodla. DVD tez mam podlaczone przez coaxial. Czy moze wejscie cyfrowe w apli trzeba jakos skonfigurowac na odbior sygnalu wlasciwego? Czy fakt ze nie mam suba a niskie tony ida na fornty moze tu miec znaczenie?

6xRCA to 6 czinczy analogowych "multichanel" - czytli to samo co w DVD-Audio lub SACD ... wyswietla TYLKO "6-CH" i szeasc "kwadracików" - pracuja kodeki w playerze a wzmak tylko wzmacnia sygnał ...

qot ma racje,jesli chcesz uzyskac dts desrete lub96/48, odłaczasz przez analogi na wejscie i ustawasz w wzmaku 6 chanell input. Podobnie mozes zrobic tez puszczając sygnał prze coaxial lub optyki właczajac w ampli funkcje na klawiszu dd/dts/sur.,wtedy puszcza ci dzwiek w podstawowych formatach bez zadnych upiekszeń, jesli płyta nie ma wgranego sygnału informacyjnego że jest dts es to uzyj klawisza na pilocie ampli 6.1/5.1,a w ogóle to sprawdz jak masz ustawione w dvd bo musisz mieć na wyjściu sugnału nie lpcm ,ani stereo, tylko multichanel ,sprawdz to w pierwszej kolejnosci i czytaj instrukcje sprzętu bo tam jest to napewno napisane

Pozdr

Paulus - chyba już wiem co jest powodem twoich problemów. Informujesz że nie masz suba i to właśnie moze być główna przyczyna ale proponuję na początek troszeczke teori.

Sygnał wielokanałowy np: 5.1 obojętne czy w formacie DD czy DTS jak samo określenie wskazuje jest sygnałem 6-ścio kanałowym. Sygnały 6.1 obojetne czy to będzie DD EX czy DTS ES również tak naprawdę są sygnałami 6-ścio kanałowymi jak 5.1 z tą różnicą że zawierają informację o możliwości odtworzenia 6-stego wirtualnego kanału w momencie gdy amplituner jest skonfigurowany, nazwę to że jest "otwarty" w pełnym zakresie możliwości aktywowania dekoderów DD EX i DTS ES. To samo dotyczy także formatu 7.1 dla dekodera THX Surrond Dolby Digital. Jescze raz podkreślam że wszystkie formaty zapisu dźwięku tj. DD EX, DTS ES, THX Surrond opierają się tylko na 6-ściu niezależnych kanałach przekazywanych sygnałem cyfrowym do amplitunera. Nawet format DTS ES Discrete, który w sposób "dyskretny" jak sama nazwa wskazuje posiada zakodowaną informację o tym właśnie dodatkowym siódmym kanale (chodzi o tylny centralny surrond) również bazuje tylko na sygnale 5.1 kanałowym przekazywanym do amplitunera w postaci cyfrowej i tutaj pierwsza rada:

- Sprawdzić w meni konfiguracyjnym amplitunera czy masz prawidłowo przypisane źródło sygnału cyfrowego do wybranego wejścia na amplitunerze. Napewno jest w ampli masz takie meni i podana w instrukcji ścieżkę postępowania. W pewnym momencie będziesz musiał przypisać wybranemu wejściu coaxial (temu gdzie jest wpięty kabel coaxial) rodzaj sygnału jako cyfrowy, wtedy potwierdzisz wybór wejścia. Przykro mi ale nie mam tej Yamahy dlatego nie podam ci szczegółowego algorytmu, napewno jest w instrukcji amplitunera.

- sprawdź w meni odtwarzacza DVD w jaki sposób przekazywany jest sygnał do amplitunera, chodzi oto że sygnał musi być podany w postaci cyfrowej, to dotyczy odtwarzanych płyt CD i DVD bo naprzykład takie zwykłe stereo może być podawane jako sygnał analogowy i cyfrowy tzw. sygnał PCM. Ja mam odtwarzacz ONKYO DV403E i w nim wogóle nie ma żadnych problemów dlatego że automatycznie z wyjścia coaxial otrzymywany jest sygnał cyfrowy wielokanałowy 5.1 lub 2.0 tzw. PCM- stereo.

Kolejny chyba najważniejszy problem to brak subwofera w twoim zestawie, to właśnie może być powodem braku możliwości odtwarzania formatów 5.1. Niestety i przykro mi bardzo ale nie da się odtworzyć sygnału zawartego w kanale LFE, który odpowiada za reprodukcję efektów niskich częstotliwości na głośnikach podłączonych do kanałów frontowych. Chyba mnie rozumiesz co mam na myśli? Kanał LFE to ten z jedynką po kropce (0.1) jest nie niezależnym sygnałem informacji i wymaga osobnego przetwornika (głosnika) właśnie subwofera. Wielu ludziom o dziwo nawet tym, którzy zajmują sie na codzień technika audio/video wydaje się że jak ma dwu lub trzy-drożne pełnozakresowe kolumny frontowe to już ma mozliwość odtworzenia wszystkich kanałów - błąd!!!!!!!!!!!!!!. "To se neda" jak mówią pepiczki. Kolumny frontowe oddadzą tylko 2 z pośród 5.1 dostępnych kanałów i nic więcej. I tu moja druga rada.

- Sprawdź czy masz w meni konfiguracyjnym amplitunera uaktywniony głośnik LFE jeżeli nie to ustaw na "ON"

Nie mam stu procentowej pewności ale podejrzewam że jeżeli system nie "widzi" podawanego na wejściu coaxial sygnału kanału LFE to wtedy amplituner potraktuje taki sygnał jako zwykły dwukanałowy sygnał stereo tyle że w postaci cyfrowej PCM. Takie zachowanie amplitunera byłoby trochę dziwne bo przecież sygał 5.0 to tez jest jakiś sygnał tyle że okrojony o jeden kanał ale sam musisz przyznać że dla dekodera DD lub DTS w takim przypadku może to być niezrozumiałe i do chwili gdy nie rozpozna pełnego sygnału 5.1 to nic nie będzie w stanie go uaktywnić. W takim przypadku amplituner uaktywni najlepszy dostepny na swoim pokładzie dekoder do odtworzenia sygnału 2.0 PCM czyli stereo podawane w postaci cyfrowej. Takie własnie zachowanie twojego amplitunera przedstawiłeś i według mnie jest to dowód na to że na daremnie tu się nie produkuję.

Faktycznie najlepsze dekodery do 2.0 PCM to DPLIIx lub DTS Neo. Format MATRIX jest jednym z fabrycznych formatów procesora DSP (procesor słuzy do kreowania róznych wrażeń dźwiekowych z, których Yamaha słynie bo ma ich najwiecej do wyboru) ale nie ma nic wspólnego z DD i DTS.

Moja ostatnia rada: Jeżeli naprawdę chcesz uzyskać rzetelny efekt zapisany w systemie 5.1 to musisz zadbać oto aby ta jedynka po kropce była u ciebie w domu słyszalna, w przeciwnym razie nigdy nie doświadczysz prawdziwych wrażeń kina domowego o ile wogóle będziesz mógł odtworzyć jakąkolwiek płytę w formacie wielokanałowym.

Rober, dzieki za taka wnikliwa odpowiedz. Chyba same twoje dobre fluidy spowodowaly... ze nagle potrzebne mi dekodery zaczely dzialac!! Mam i DD EX i DTS Discrete - czyli jak mniemam to co najbardziej zaawansowane jesli idzie o jakosc brzmienia.

Ponizej jeszcze pare zdan ode mnie jesli chodzi o twoja wypowiedz.

Nawet format DTS ES Discrete, który w sposób "dyskretny" jak sama

>nazwa wskazuje

:-) akurat "discrete" to bardziej chodzi o to ze 'wyseparowany czyli ze kazdy kanal jest podawany wprost, niezaleznie (czyli bez zadnego dodatkowego "miksu" w ampli) do glosnikow.

>

>- Sprawdzić w meni konfiguracyjnym amplitunera czy masz prawidłowo przypisane źródło sygnału

>cyfrowego do wybranego wejścia na amplitunerze.

tak, to sprawdzilem na poczatku i faktycznie to ma znaczenie.

>

>Kolejny chyba najważniejszy problem to brak subwofera w twoim zestawie, to właśnie może być powodem

>braku możliwości odtwarzania formatów 5.1.

No wiec, tutaj do konca nie jest tak. Nie mam suba, bo tak na prawde jakosc tanich subow jest niewystarczajaca. Teoretycznie (bo w praktyce niestety mam to inaczej podlaczone) Yamaha umozliwia przenoszenie wszystkich informacji ktore maja plynac do suba na dwa glosniki przednie. Z punktu widzenia puryzmu technikow jest to nieakceptowalne, ale jak sie ma dobre glosniki przednie to jest to znacznie lepsze wyjscie. Faktycznie zwrociles mi uwage ze brak mi pewnych informacji przeznaczonych dla suba, gdyz fronty odbieraja informacje wprost z DVD, poprzez wzmacniacz (niestety Y 550 nie ma pre-out'ow :-( ). Cos bede musial na to poradzic jednak.

-> PauluS

Zastosuj dzielnik napiecia. Fotka tutaj (wklejona przeze mnie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A o samym dzielniku i jego zasadzie dzialania mozesz poczytac tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozadrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Kupic raczej tego nie kupisz. Ale tu masz schemat. Punkt 4.6.

Ukryta Zawartość

Uklad jest tak prosty, ze nawet lutownicy nie trzeba. A blizszy mi jest tez fortepian niz lutownica :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Witaj Paulus!

No dzięki piękne ale zdolności Kaszpirowskiego to chyba jednak nie posiadam, chociaż z tymi fluidami to podobno u mnie faktycznie coś jest (tak przynajmniej twierdzą moi znajomi). Najważniejsze że twój sprzęcik na nie zareagował pozytywnie i masz to czego ta "bestia" strzegła zazdrośnie.

Masz rację, troszke sie zagalopowałem z tym DTS ES Discrete. DTS jest standardem otwartym, nie tak jak DD gdzie maximum to 5.1 kanałów. Jeżeli chodzi o suba to ja jednak namawiałbym Cię do jego zainstalowania. Wiadomo że nie tam jakiś "badziewiak" ale coś z wyższej półki. Wierz mi że taki kociołek w zestawie z porządnymi frontami daje nieprawdopodobne efekty a np: prolog lub przelot Deava w tunelu czasoprzestrzennym w Odyssei Stanleya Kubricka to jest coś czego się nie zapomina -czysta adrenalina!

Pozdrowienia i niech Discrete będzie z nami!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.