Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki visaton i kolumny na nich pomoc

dj_zibi

Rekomendowane odpowiedzi

W serii WS Visaton mąci z parametrami nawet lepiej niż Tonsil. Przez to nawet nie można zastosować ich własnych programów.

Dla WS170sc podają na stronie internetowej Qts=0,36. W ich bazie danych do Speaker Pro z 09.2004 roku ten sam głosnik ma już Qts=0,45. "mała" różnica decydująca o tym czy będzie lepiej czy gorzej grał w BR.

Podobne kwiatki z parametrami są przy AL170.

dj_zibi, 7 Sty 2006, 18:26

>Patefil

>

>sorki pomyłka 16-40-4 moge mieć 4 takie nowe za 150zł i tak się zastatanwiam czy będzie az tak duża

>roznica między nimi a visatonami.

Jeżeli stać Cię na Visatony, to polecam W170S. Jest łatwiejszy do zastosowania (już przy filtrze na pojedyńczej cewce daje dobre brzmienie), mi bardziej podoba się wizualnie, ma ładniejszy bas i łagodne średnie tony (nie tak agresywne jak ten GDN 16/40/4).

Po 15 min pracy widac cus takiego, glosniki narazie sie wygrzewaja takze to jeszcze nie sa finalne parametry (ktorys forumowicz mierzyl swojego czasu i rzeczywiscie widac znaczny wplyw wygrzewania sie glosnika w przypadku tej serji):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

uwe300

Mysle ze nie powinno byc malo, rezonans przesunal sie o dobre 10Hz. Zauwaz ze membrana wazy 12g, ja dolozylem prawie polowe z tego. Pozatym srednica membrany to okolo 14cm (wcale duza nie jest).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ws170s i Ws170sc różnią się układem magnetycznym (sc wypada lepiej - niższy Qts), także wersja 4ohm wypada lepiej. Używałem tych głośników -może nie jest to mistrzostwo świata ale za te pieniądze trudno znaleźć coś sensownego. Uwagę zwraca dość mięsisty bas, polecam.

Jeśli chodzi o Tonsil -niestety dobre zdanie mam tylko o GDN20/80/2 a i tu wybrałbym W200s Visatona.

Pozdrawiam

Chcialbym nawiazac do tego co pisal antos. Mam tez Visatony DIY, na komponentach serii W...S, tzn W250s, W130s i G20ffl. Maja jakies 140cm wysokosci, 50 gleboskosci i szerokosc 45...Waga to 80 kg sztuka....Wygladaja..no tak to zawsze kwestia gustu. Nabylem ja po kosztach od kolegi ktory nie mial miejsca po przprowadzce. Pewnie mi nie uwierzycie ale w tej chiwli szukam mieszkania, i skreslam kazde w ktorym nie ma pokoju conajmniej 25m i wysokiego na 3 metry. To co robia te kolumny w duzych pomieszczeniach jest poprostu niesamowite. OK, tak jak wspomnial antos, powiedzmy ze nie jest to audiofilska nirvana, dzwiek jest raczej "efekciarski" ale za to efekt jest napewno ciekawy. Bas jest naprawde niesamowity (25 hZ), jesli chodzi o fronty do KD to nie zamienilbym ich na nic innego, srednie sa w tej chwili bardzo "jedwabiste", tu znowu odniesienie do slow antosia, z jasnym wzmakiem graja za ostro, modyfikowalem zwrotnice chyba ze 3, nadaja sie doskonale do slodkich damskich wokali, do tego super scena.Mysle ze experience graja jeszcze potezniej, to prawdziwy "schallwand", duzy glosnik duzy dzwiek :))) Panowie, mam dla porownania T+A TMR 160 Criterion, kultowe linie transmisyjne o tych samych gabarytach. Moze mi slon na ucho nadepnal, moze sie do visatonow przyzwyczailem, moim zdaniem Visatony graja wiele spektakularniej.....Ja bym te experience na miejscu autora tematu budowal, napewno nie pozaluje...

• 5 miesięcy później...

Przedstawiam dwie konstrukcje oparte na Visatonach W170S. Pierwsza to "ViTo" (Visaton W170S + Tonsil GTC11/100), którą zrobiłem rok temu. Jest to kolumienka podstawkowa. Obudowa zamknięta ok.14 litrowa o wymiarach (wys. x szer. x gł.) 392x210x 290 z płyt gr. 19-22mm wzmocniona wręgą na wysokości przewężenia na przedniej ściance między głośnikami. Jako wytłumienie użyłem klinów z pianki i watę opatrunkową.

Ukryta Zawartość

post-8410-100000126 1170294863_thumb.jpg

post-8410-100000127 1170294862_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze schemat zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

post-8410-100000124 1170294866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga konstrukcja to "ViVi" (Visaton W170S + Visaton G25FFL) o podobnej wielkości. Też obudowa zamknięta ok. 15 litrowa o wymiarach 410x210x295 z płyt 19-22mm, również wzmocniona wręgą. Tutaj w zwrotnicy zastosowałem kondensatory Jantzen.

Ukryta Zawartość

post-8410-100000121 1170294869_thumb.jpg

post-8410-100000122 1170294868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnice nie są opracowane na podstawie pomiarów, gdyż nie mam sprzętu, czasu ani chęci. Filtr do GTC zrobiłem dość dawno na podstawie pomiarów charakterystyk napięciowych i odsłuchów, tutaj tylko go lekko zmodyfikowałem zmieniając wartość cewki. Cewkę do W170S w ViTo dobrałem na słuch odwijając zwoje. Zwrotka do ViVi jest moją modyfikacją układu zwrotnicy, który znalazłem w internecie, ale nie pamiętam na jakiej stronie. Mój pokój odsłuchowy jest słabo wytłumiony, więc kolumny mam ustawione tak, że osie promieniowania przecinają się za głową słuchacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Jesli chodzi o dzwiek z Visatonow to posiadalem ich kit VIB 2000. Był na G25 ffl czy cos takiego i na NAC 200 o ile dobrze pamietam. Ogólnie brzmienie było bardzo fajne ale rozstalem sie z tym zestawem. Nawiasem mowiac ma go moj kolega i bardzo go sobie chwali.

Mi niestety nie bardzo pasowaly wysokie tony - byly zbyt natarczywe. Po okablowaniu vd hullem cs120 (?) sytuacja poprawila sie. Kabel firmowy Visatona jest bardzo pośledni niestety. Nie bawilem sie zwrotnicą ale mam wrazenie ze wymiana kondziorów na cos przyzwoitego poprawilaby znacznie sytuacje.

Teraz gram na zmodyfikowanym klone proAc'a i roznica niestety jest na korzyść tego drugiego ale i cena inna. Niemniej jednak Visatony dostarczyly mi sporo bardzo przyjemnych wrazen. Napedzalem je Audiolabem A i za cenę jaką za nie zaplacilem byla to bardzo dobra kombinacja.

Pozdrawiam

W170 to słaby głośnik. Jak chcesz 2 sztuki to zagadj do Wilka, on ma niepotrzebne, a poniekąc jest że tak powiem znawcą Visatona. Co do wysokotonowca ani Visatonowskie GXX nie nie nadadzą, ani te 2 Vify, one są daremne. Brzymienie W170 za ciepłe żeby jeszcze dawać takie mułowate wysokotonowce, a Gxx Ci uszy odetną. Więc może jakiś DT Peerleesa ?

Dzisiaj mając trochę czasu zrobiłem odsłuchy porównawcze moich kolumn. Generalnie obydwie konstrukcje grają bardzo podobnie, czyli ostro i agresywnie, pod żadnym względem nie brzmią łagodnie, spokojnie czy ciepło. Porównując ogólny balans tonalny lepsza jest w tej kwestii ViTo (chyba ma lepiej wyrównaną charakterystykę), być może dlatego, że ma zwrotnicę całkowicie opracowaną przeze mnie. W zakresie basu słychać różnicę na korzyść ViVi, ma większą obudowę o 1 litr i cewka w filtrze ma mniejszą rezystancję, więc lepiej słychać niski zakres basów, choć i tak stopa perkusji w obu kolumnach jest słabo słyszalna. Zakres średnicy i przełom średnich i wysokich tonów wydaje mi się być lekko podbity w ViVi. Chyba trzeba by było zwiększyć cewkę w filtrze W170S i/lub zrobić filtr 2 rzędu dokładając kondka lub przesunąć podział filtra dla G25FFL, gdyż mam wrażenie zbyt dużego nachodzenia na siebie charakterystyk obu głośników. Największy dylemat mam w ocenie wysokich tonów. Pod wzgłedem zrównoważenia lepiej wypada Tonsil, kopułka Visatona odtwarza górny zakres tonów wysokich mało dobitnie, jakby od niechcenia, ten podzakres wydaje mi się jest lekko wycofany. Dzwięki z Tonsila wydają mi się przy tym jakby mające więcej blasku, perlistości, są bardziej delikatne i stonowane, a z Visatona trochę ostrawe i suche, wpadające w lekką metaliczność. Jednak pomimo to mam wrażenie, że kopułka G25FFL gra czystszym dźwiękiem niż GTC, być może ma mniejsze zniekształcenia od niego, gdyż dźwięki z Tonsila są jakby lekko przybrudzone. Słychać to zwłaszcza w niskim podzakresie wysokich tonów i na przełomie wysokich i średnich. Ponad to w zwrotnicy od ViVi wydaje mi się, że trzeba by zastosować pułapkę RLC na częstotliwość rezonansową G25FFL, gdyż odniosłem wrażenie podbarwiania dźwięków tym rezonansem. Sprawdziłem to za pomocą generatora i w zakresie 1,4- 2 kHz są słyszalne jakieś dziwne rezonanse. W katalogu rezonans dla G25FFL Visaton podaje przy 1900 Hz, a na swojej stronie internetowej 1600 Hz, dziwne. Moje porównanie brzmienia obu moich kolumn nie jest całkiem obiektywne, gdyż zwrotnice zbudowane są na innych częściach (w ViTo kondki MKT Visatona w filtrze do kopułki, a w ViVi Jantzeny), różne są też kable połączeniowe w kolumnach. Te elementy mogą również wpływać (wedle mnie napewno wpływają) na brzmienie kolumn.

Do odsłuchów wykorzystałem płyty:

Sandra "Close to Seven"

Tangerine Dream "Turn of the Tides"

Mike Oldfield "Tubular Bells II"

Vangelis "Direct"

Bon Jovi "Keep the Faith".

wovo, 18 Cze 2006, 10:24

>W170 to słaby głośnik. Brzymienie W170 za ciepłe żeby jeszcze dawać takie mułowate wysokotonowce, a

>Gxx Ci uszy odetną. Więc może jakiś DT Peerleesa ?

Skoro piszesz, że jest słaby, napisz dlaczego i z czym go porównałeś. Ja nie twierdzę, że jest ogólnie super, dobry czy słaby. Kilka postów wyżej napisałem, że porównałem W170S (99 zł/szt) i Tonsila GDN 16/40/4 (87 zł/szt), a więc głośniki z tego samego przedziału cenowego, Visaton jest drozszy tylko o ok. 14% i bardziej podobało mi się brzmienie W170S. Napisałem też co mi się w nim podobało bardziej niż w Tonsilu. Nie uważam też by grał on ciepło. Mozesz podać jakiś model głośnika innej firmy w cenie do 100 zł/szt., który mógłby być konkurencją dla tego Visatona. Poza tym kopułka Visatona G25FFL uszu mi nie odcięła, spokojnie mogę na niej słuchać ostrego rocka i metalu i krew z uszu mi nie leci.

wovo, 18 Cze 2006, 10:24

Tak - najlepiej DT-100 czyli cóś o trochę zmienionej nazwie Tesla AVR-104 - możesz kupić za 40-50zł.

Czy ty naprawdę usiłujesz być tak bardzo oryginalny???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.