Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

SILVER SOUND,

a jak ustawiać bramkę do takich pomiarów plenerowych . Robic pomiary bez bramkowania czy tradycyjnie - marker przed pierwszym odbiciem ? Najbliższe odbicie pewnie bedzie od podłoża .

...there is no spoon...

Witam

Wraz ze wzrostem odległości, zmniejszaja sie róznice w czasie dotarcia sygnału od głosniak /ków bezpośrednio, a sygnałem odbitym od podłoża, zatem zmniejsza sie nieco wpływ tego sygnału, można zreszta jeszcze zmniejszyc jego wpływ, rozkładając na podłożu tłumiący materiał między kolumną, a mikrofonem.

Nalezy pamiętac, że pomiar opisany (kolumna stojąca na "ziemi") odbywa sie w warunkach 2 Pi steradianów, czyli jest zafałszowany nieco na basie.

Aby to zafałszowanie wyeliminowac, należałoby kolumne powiesić kilka netrów nad ziemią, wydaje mi sie jednak, że to juz byłaby przesada, i wystarczy takie pomiary dokonac w usytuowaniu, takim do jakiego kolumna jest przedysponowana, czyli duże wysokie, stojące na podłodze, tak jak rozważamy, a te przewidziane do innego lokowania, na wysokości sredniej na jakiej sa przewidziane do pracy.

Co do pytania kolegi, to osobiście wykonałbym to "tradycyjnie", jak to ująłęś...

jk

• 4 tygodnie później...

Witam,

Pomiar w polu bliskim chyba nie sprawia mi problemu (mikrofon praiw dotyka membrany - choć Atrur sugeruje 10 cm). Oddalam się na odległość np 1 m (niektórzy polecają nawet 2m). Jak wiemy - w odległości 1 m ilość decybeli dość znacznie spada. Na kolejnym metrze o kolejne 6 dB.

Obecnie w centrum mojego zainteresowania jest zespolenie wysokotonowego z szerokopasmowym w okolicach np. 5 kHz.

Czy do każdego pomiaru (pole bliskie i dalekie) kalibrować wzmocnienie mikrofonu/ lub/i wzmacniacza, czy podać po prostu 2.83 V skut. (dla 1kHz) na głośnik i nie przejmować się różnymi wartościami pomiaru na mikrofonie?

Mam do dyskozycji sprzęt momiarowy neutrika (minilyzer z mikrofonem kalibrowanym) więc mogę zmierzyć SPL w dowolnym miejscu charakterystyki. Czy to się przyda do skalibrowania wykresów?

Odświerzam wątek.

W Elektronice dla Wszystkich w marcu ukaże się system pomiarowy. Dokładny opis + schematy i płytka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ściągnąłem wszystkie filmiki dostępne na serwerze podanym w tym wątku. Są ponumerowane, ale do pełni szczęścia brakuje mi kilku filmików. Czy autor nie opublikował ich? Czy można znaleść je jeszcze w sieci?

Bardzo mi one pomogły w zrozumieniu postępowania z SW. Zrozumiałem, że pomiary przy 0,5 V skut. są wystarczająco dobre i nie ma sensu wyciskać 2.83 V. Te brakujące filmy najprawdopodobniej pokazują ustawienia napięć do pomiarów akustycznych. Z tym mam największy problem.

Czy w Elektronice Praktycznej zanjdę odpowiedzi na te pytania?

Dziękuję z góry za pomoc.

a propos filmow; mam problem z plikiem ts.mov. Ściąga się, rozpakowuje, ale nie chce odtworzyć: this file is not a movie file :( Czy ktoś z Was miał podobny problem? Mam nowego qiucktime i zwykle wszystko odtwarza.

dla zweryfikowania moich pomiarow przydal by mi sie wykres czestotliowsicowy jakis glosnikow ktore posiadam i moge zmierzyc i porownac (przydla by sie jakis woofer i kopolka)

Oto lista:

xt19wh

m18HO

ss8535-00

magnat ( jak heco 170 tylko bez posypki)

morel mdt29

vifa d25AG

vifa d26tg

dt100

Ryszard - znalazłem jeszcze dwa filmy. Są wrzucone na serwer.

M18 to ja się bawiłem w 2002 roku. Mam jego charakterystykę tylko z filtrem 1 rzędu 1,8mH:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponieważ w wątku obok pojawiła się wzmianka o pomiarach, pozwoliłem sobie wkleić do tego tematu na czym polega pomiar MLS (a taką metodą mierzy SW) który tam opisałem. Powinni to przeczytać wszyscy, którzy boją się odbić i wierzą, że jedynie w komorze bezechowej można wykonać wiarygodny pomiar (oczywiście pomiar w komorze jest referencyjny).

Ogólnie rzecz biorąc w metodzie MLS chodzi o to, aby zarejestrować sygnał użyteczny zanim do mikrofonu dotrze sygnał odbity, czyli nieprawdziwy.

W programie ustawiamy tzw "bramkę" przed pierwszym groźnym odbiciem od ziemi. Kiedy sygnał generowany jest z głośnika najszybciej dociera do mikrofonu. Ponieważ głośnik promieniuje pod kątem, fala dźwiękowa odbija się od ziemi, ścian i większych płaskich powierzchni i również trafia do mikrofonu. Dlatego trzeba zapewnić jak najlepsze warunki pomiaru, kolumnę ustawiamy pomiędzy sufitem i podłogą, a w połowie odległości między mikrofonem i głośnikiem dajemy wytłumienie, Może to być gąbka czopkowa, żeby było profesjonalnie. Ale równie dobrze to zadanie spełnia gruby koc czy kołdra (pozdrawiam parantullę).

Na rysunku poniżej przedstawiłem tzw puls response. Przy 2,5ms mamy pik, jest to odbicie od ziemi (zrobiłem to na szybko, normalnie udaje mi się uzyskać ponad 10ms sygnału użytecznego). Bramka ustawiona jest na około 2,4ms. Sygnał za bramką nie jest już brany pod uwagę. Wadą metody MLS jest to, że z odległości 1 metra nie zmierzymy niskich częstotliwości. Dokładniej: czym niżej ustawiona bramka (krótszy czas kiedy mikrofon dostaje sygnał użyteczny) tym wyższą najniższą częstotliwość jesteśmy w stanie zmierzyć. Niskie częstotliwości mierzymy w polu bliskim, potem w odpowiednim miejscu łączymy ze sobą wykresy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

igod,

cos jest nie tak. Piszesz ,ze pierwszy pik na wykresie ( około 2,5 ms ) to odbicie ? a przy około 5 ms jest sygnał z głośników . to nie jest mozliwe albo nie rozumiem czegoś . Moim zdaniem sygnał do głosnika dotrze zawsze pierwszy przed sygnałami odbitymi - bo te maja większa droge do przebycia.. A wiec pierwszty na wykresie to impuls od głosników a drugi to odbicie . Jednak z drugiej strony mnie z odległości 1 metra impuls zawsze wychodzi około 5- 6 ms . Nie mam nigdy niczego wczesniej ...i to mnie zastanawia - co ci wyszło na 2,4ms ?

Załączam wykres . jak widać tu pierwsze odbicie wyszło ponad 10ms - tak zamieszałem z wytłumieniem pomieszczenia ;) Mierzyłem wstegowy G2Si .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kurcze, dla uproszczenia działania MLS nie omawiałem w ogóle impulsu pomiarowego, ale chyba wprowadziłem większe zamieszanie, niż jak bym o tym napisał. Jutro to napiszę od nowa.

Bramka przed drugim pikiem. Po prostu chciałem łopatologicznie wyjaśnić na czym mniej więcej to polega. Że jest odbicie i to przed nim trzeba ustawić tą bramę. Chyba za bardzo uprościłem.

Prawidłowo bramka ustawiona w programie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz OK,

znasz moze odpowiedź na pytanie dlaczego pomiary onaxis odbiegaja od pomiarów farfield ? na załaczonym obrazku onaxis jest czerwona cienka linią .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

moje pomiary mi sie srednio podobaja moze to kwestia intepretacji:)

Tu mam pomierzona ewidentnie skaszaniona kolumne z podbiciem wysokich i dwoma dziurami

Jedna w okolicy pozdilu druga w okolicy 5-6 KHz

prosze o uwagi co do poprawnosci tych pomiarow

sample rate 48000 samle size 131072

karta dziewkowa to SB live 5.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.