Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

niebieski - Tonsil GDWT 80/120/5F (skut 102 dB)

czerwony - alphard DT 201 (taka wielka ciezka tuba) - ale nie do domu jak widać (skut 97 dB)

czaarny alphard WT 302 SX - (skut 97 dB)

skuteczność podana wg producenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pomierzyłem jeszcze 2 ine alphardy TW 401 SX - sama kopółka identyczna z morelem, dane jak WT 302, ale pomiary nie pokazują podobieństwa a tym bardziej skuteczności !

TW 305 tytanowa kopółka - też oszustwo ze skutecznością.

Z alpardów - 302 gra dość głośno i równo. jakby nie miał tego dołka przed 10 kHz...

Mnie najbardziej interesuje ten TW 401. Możesz zamieścic pomiary? Co do pozostałych to liniowo tu nie jest ale dobrze byłoby zrobic pomiary z typowymi filtrami - czyli założyć kondensator i cewke tak abyś uzyskał -6db na częstotliwości podziału jaka przyjmiesz- wtedy dopiero coś widac bo bez filtra to zawsze ciągnie do góry w okolicach 2kHz .

...there is no spoon...

mam pytanie

w monacorze dostepne sa wkladki MCE( panasonic)

ja mam MCE 2000 -to podobno WM60 A

sa tez dostepne MCE 2500 - co to za odpowiednik ??

ewentualnie jaki nr monacorowski ma wkladka WM61a????

tdrozd

Wkladki maja takie:

Ukryta Zawartość

post-8025-100006052 1170286030_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Niektore jak np mce4000 ma pokryte cale pasmo akustyczne czulosc 5mV/1kHz +/-3dB.

Najlepiej to bylo by to czyms referencyjnym sprawdzic.

mam dwe kapsolki

jedna to MCE 2000 -czyli podobno wm60A( mam do nie plik kalib.)

druga nie wiem podobno to wm61A ale tego nie jestem pewnien jest na niej napisane

niej 61636( wymiary jej to >6 mm srednica,3,7 mm wysokosc

czarny - Aurum Cantus G2Se (skut 96 dB)

zielony - Alphard WT 302 SX - (skut 97 dB)

czerwony - Tonagen (tweeter używany przez Audio Note - skut około 94-96 dB)

Tym razem wszystkie pomiary z sygnałem z kondensatorem 15 uF w szeregu. 0.5 V sk dla 50% Uwy dla sinusa. Natomiast MLS Uwy = 100% (czyli sinus musiałby mieć 1 V sk.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niebieski- Alphard WT 401 SX (skut 97 dB) - ale kłamią!!!

>zielony - Alphard WT 302 SX - (skut 97 dB)

>czerwony - Tonagen (tweeter używany przez Audio Note - skut około 94-96 dB)

Alphard - 401 wyjęty z pudełka - nie wygrzewany. 302 grał ponad godzinę - ale pierwszy testowy pomiar zrobilem zaraz po wyjęciu z pudełka. Pomiary ostatnie niewiele się różniły od pierwszego - wiec w ich przypadku wygrzewanie nie daje prawie nic...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wydaje ci sie ,że tonagen i alphard 302 wyszły wyjątkowo podobnie . Nie wydaje mi się to mozliwe . Z dugiej strony Aurum cantus całkiem podobnie do mojego G2Si.

Na jakiej ściance je montowałeś do pomiarów ?

...there is no spoon...

Dzięki za spostrzegawczość! To podobieństwo rzuciło mi się od razu (choć Tonagen jest lepszy) to TW302 wydaję się nieźle go naśladować. Tylko w środku przedziału nieco niżej przebiega ch-ka.

Wymiary talerza też są takie same 94 mm, trzy śruby do montażu. Kolor kopułki inny. Tonagen ma też grubszy front z plastiku.

Pomiar robiłem w płycie 60 cm szerokości i 140 wysokości (te białe open baffle). Z 1 m odległości.

Dziś pomierze jeszcze Tonsila GDWK 90/120 (tak pół tuba 94 dB). Licze że Tonsil się w tej konkurencji wykaże.

Arku, 25 Lut 2006, 07:31

Można ale wyniki są odrobine mniej dokładne niz ze wzmacniaczem - ja tak robiłem i porównywałem wykresy bez wzmacniacza i ze wzmacniaczem -prawie identyczne tylko ten bez wzmocnienia był oczywiście nizej na wykresie. Niestety podobno nie zawsze wychodzi. Jesli karta dźwiekowa nie ma własnego wzmocnienia to chyba nic nie wyjdzie . A która ma ?Tego nie wiem. Mój noteobook ma : ) A wkładka to panasonic 61A za 20 PLN .

Niedługo będę sprzedawał swój zestawik pomiarowy DIY bo zamówiłem behringera .

...there is no spoon...

Ryszard_wpl, 23 Lut 2006, 21:52

Wydaje mi sie ,że tak szeroka ścianka ma duzy wpływ na charakterystykę - to widac na przykładzie pomiarów typowych kopułek a mniej na tubowych . Tubowe graja kierunkowo i fala nie rozchodzi sie pościance a kopułki bardzo- stąd to podbicie dla Tonagena i 302 w okolicy 2-5kHz

...there is no spoon...

arturp - cenę 20zł. za mikrofon zniósł bym, biorąc pod uwagę że jeszcze przez jakiś czas nieokreślony nie będę miał warunków do zrobienia prawidłowych pomiarów. Eksperyment za 20zł. mogę zaryzykować ;-)

Mam do pomierzenia Tonsile GDN-13/50/9. Tak zachwalaliście na forum że się skusiłem, kupiłem w bardzo niskiej cenie. Lecz na razie wyglądają na sztuki z odrzutów produkcyjnych. Potem nie ma się co dziwić opiniom o niskiej jakości Tonsili, jeśli tylko takie "okazje" się trafiają.

ile się spodziewasz wziąć za cały zestaw pomiarowy ?

>>Arku

a kupiłeś oryginały czy podróby...? to jest dobre pytanie....

swoją drogą chwalono inny midwoofer Tonsila, nie 13/50/9 z tego co pamiętam...(a może się mylę...?)

pozdr

Arek

U mnie to wyglada mniej wiecej tak (troche wygladzone).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM - GDN 13/50/9, raczej oryginały.

Różnice w głośnikach Tonsila pojawiają się wtedy gdy są one z różnych serii produkcyjnych. Produkowanych w różnym czasie. Mogą się różnić nieznacznie kolorem membrany, kolorem użytego kleju, kształtem konektorów, rodzajem wkrętu mocującego ekran magnetyczny, fakturą gumy zawieszenia. W Tonsilu wyjaśnili, że bardziej gładka guma zawieszenia w tym samym modelu głośnika być może jest spowodowana zużywaniem narzędzia do produkcji.

Dlatego parametrami też się mogą różnić. Trzeba zwracać uwagę żeby głośniki były wszystkie z tej samej serii produkcyjnej.

Kupiłem leżaki magazynowe. Dlatego się różnią. Wciągnięcie zawieszenia czy przekrzywienie membrany może powstać w czasie długiego składowania albo niewłaściwego zapakowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.