Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

Sam jestem zaskoczony ale słuchałem samego morela z tym filtrem i to dość głośno - wszystko wypadło całkiem gładko, bez typowego zatykania uszu i wibracji bębenków :)

Brak ziarnistości i wyostrzeń .

...there is no spoon...

McGyver, 13 Mar 2006, 15:17

>Najwiekszym potencjałem tego głośnika jest piekna i równa średnica, szkoda tego obcinać tak nisko.

Wierzę ,że mówisz o innym głosniku bo az tak nie mozna sie mijać z prawdą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

A tu pomiary zamieszczone ma stronie p. Albeckiego . Pierwszy to dane producenta a drugi pomiary z jednego z projektów do samodzielnej budowy.

Ukryta Zawartość

post-3970-100005094 1170287529_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

saczek, tak też robi pan Albecki, cytuję: ''Częstotliwość podziału leży minimalnie poniżej 3kHz. Na charakterystyce wypadkowej widać idealne sumowanie ciśnień z obydwu głośników co dowodzi dobrego zgrania faz.''

te pomiary to wygladają na jakąś straszną partyzantke.To jakieś proste darmowe oprogramowanie i przecież napisane przez kogoś ,i Wy na tym polegacie ???? ja bym nie użył tego do budowy kolumn na Alpardach czy innych podobnych highendach.Szkoda czasu ,słuch jest dużo lepszym przyrządem pomiarowym niż te śmieszne gadżety.

vinyldemon -> chyba nie mowisz o speaker workshopie ?? bo tak sie sklada ze jest darmowy i w 100 procentach zgodny z CLIO. Jezeli oczywiscie pomiary są wykonywane w odpowiednich warunkach to oferuje te same mozliwości

>>olog

możesz powiedzieć co zmieniłeś w zwrotce(jesli to nie jest jakaś tajemnica)? Jest lekka poprawa (chociaż to nie ta sama skala i mniej wyraźnie widać różnice) ale mimo to z wooferami jest nadal nie tak jak być powinno...

>>vinyldemon

to co w ogóle nic nie mierzyć? Ani głośników ani przetworników? SW nie jest złe, zresztą jak ktoś twierdzi inaczej to są przecież jeszcze inne programy działające na tej zasadzie. Niestety, ale w ogóle nie mierząc nie wszystko da się zrobić. Zgoda, zwrotnicę da się, ale na podstawie ch-ki przetworników, chyba że decybelomierzem, ale wtedy to dopiero "partyzantka". Pytanie: Jak dobierzesz zgodność fazową zestawu w częstotliwości podziału?

moje zdanie jest takie że te programy to coś bardzo prostego,przeznaczone sa do pomiarów typowo amatorskich i moim skromnym zdaniem będą miały duży błąd.Wszystkie aspekty przetwarzania dzwięku przez zespoły głosnikowe nie są tam napewno ujete.Przecież ktoś to musiał napisać,czy był on autorytetem ,wszechwiedzącym w teori budowy kolumn ?? Myśle że pomiar dobrym decybelomierzem w komorze bezechowej będzie zdecydowanie bardziej wiarygodny jeśli jeszcze wysterujemy sygnał z dobrego generatora.Komputer to fajna rzecz ale nie koniecznie do takich spraw.Ja nie sądze że np faza w punkcje podziału pokazana przez taki program będzie sie zgadzać z rzeczywistością, a to samo mogę zrobic metodą prób i błedów.Oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie ale jest po to aby nie dać sie oszołomić złotym środkiem w postaci programu za np 2,5 kzł który pozwoli w kilka minut zrobic coś z czym maja problemy najwięksi producencji kolumn od wielu lat i chyba nierozwiązywalne.

>>vinyldemon

zgadzam się no.....w .....95% :)). To nie jest doskonały program któremu ufać trzeba w 100%. Ale myślę że jak powiem że w 80% to nie będzie większych sprzeciwów. Nie odzwierciedla on barwy, melodyjności i dynamiki głośnika, ale stanowi jakiś tam punkt zaczepienia. Nawet jeśli pomiary będą obarczone 20% błędem to i tak uważam że jest nieźle. Komory bezechowej nikt w domu nie ma, ani odpowiednich warunków. Z tego co wnioskuję, program dobiera SAM kilka rzeczy, "pomagając" użytnikowi, co nie zawsze robi dobrze. Sam program nic jeszcze nikomu nie dał. Trzeba mieć pewne podstawy, wiedzieć co z czym i do czego no i umieć interpretować pewne rzeczy pokazane przez program ( o czym wspominał już kilka razy Borysgo2)

Za co odjąłem 5% zgodności? ;)))

"...faza w punkcje podziału pokazana przez taki program będzie sie zgadzać z rzeczywistością, a to samo mogę zrobic metodą prób i błedów" ---> nie wiem jak rozpoznasz że faza jest ok....Po słuchu raczej ciężko.

"Myśle że pomiar dobrym decybelomierzem w komorze bezechowej będzie zdecydowanie bardziej wiarygodny jeśli jeszcze wysterujemy sygnał z dobrego generatora" ----> pomiar ale czego? SPLu? Jak najbardziej tak!!! ale fazy na pewno nie...decybelomierzem nie zmierzysz przecież fazy..., czyli dobry ale nie do wszystkiego

No i żeby to jakoś zakończyć miło.....:"nie dać sie oszołomić złotym środkiem w postaci programu za np 2,5 kzł który pozwoli w kilka minut zrobic coś z czym maja problemy najwięksi producencji kolumn od wielu lat i chyba nierozwiązywalne." (Vinyldemon) ---> cholernie mi się spodobało ;))) i oczywiście jak najbardziej popieram....

pozdr

>vinyldemon

twoje zdanie jest takie, że g... wiesz o tym programie i o tych pomiarach. Chcesz sie troche pomądrzyc i tyle.

Nie bede tu nawet bronil SW, bo i tak zawsze znajdzie sie mądry, co to on swoje wie.

nie odpisuj tu i nie śmieć.

vinyldemon, 13 Mar 2006, 18:14

Masz racje co do niedoskonałości metod i urządzeń pomiarowych . Mają jednak jedną zaletę nad metodami organoleptycznymi - są obiektywne. Nie nalezy ich stosować samodzielnie ale w połączeniu z odsluchami .

Przez rok prowadziłem badania słuchu ( kilka setek pacjentów oraz osób ,które chciały lub musiały badac słuch- np żołnierze zawodowi ) w prywatnej firmie sprzedającej aparaty słuchowe . Nikt z pacjentów nie miał takiego samego wyniku pomiaru słuchu, co więcej -wyniki prawego i lewego ucha rózniły sie często o kilka dB . Zmiany wynikały nawet z cisnienia atmosferycznego i kondycji fizycznej .

A dodaj jesze do tego preferencje co do barwy, jedni lubią winyl inni CD :)

Musi byc jakiś punkt odniesienia- martwe , głupie pudło, które zrobi wykres bez względu na to kto jest operatorem .

...there is no spoon...

saczek_XTRM

fazy nie zmierze ,ale jak będzie źle to i SPL wyjdzie źle a jak SPL wyjdzie dobrze to o to właśnie chodzi,może jeszcze ważna jest impedancja ,ale to znów zagadnienie dla producentów wzmacniaczy a i damping factor jest już teraz tak duży że nie jest to specjalnie ważny parametr.

arturp

mi nie chodzi o to że pomiary są niepotrzebne,ale wykonanie ich na tych programach to amatorszczyzna.Jako osoba będąca w branży medycznej dobrze wiesz że jako wszelki sprzęt pomiarowy np w szpitalach używa się np cholernie drogiego sprzętu Siemensa a nie pc-ta z amatorskim oprogramowaniem.

McGyver,

mam dla ciebie uczciwą propozycję . Wiesz tyle o usherach 8945-p i morelu 29 a ja chwilowo mam obydwa głosniki. Twierdzisz że trzeba wyższą cz. podziału , że ,,równa średnica" i tym podobne gadanie .

Zaproponuj zwrotnicę . Ja ją zrobię i pomierzę wyniki ( może byc przy świadkach ) . Zamieszczę na forum i ocenimy gremialnie co wykombinowałeś.

Niech inni też mają zabawę.

...there is no spoon...

vinyldemon, 13 Mar 2006, 16:30

.Szkoda czasu ,słuch jest dużo lepszym przyrządem

>pomiarowym niż te śmieszne gadżety.

Nnie zgodze sie z Toba!! Utwory muzyczne sa nagrywane mikrofonem a nie uchem( i tak kazdy ma inne) dlatego zestaw glosnikowy musi byc mierzony mikrofonem aby porownac w jakim stopniu przekaz muzyczny zostanie zniekształcony przez zespol glosnikowy. Nie slyszales na zywo jak gra gitara dire straits wiec nie mozesz stwirdzic czy ten zestaw gra dobrze, bo moze sie podobac ale nei bedzie to prawdziwy przekaz, pozatym ucho ludzkie jest dobre do porownywania ale raczej w krotkim okresie czasu.

A, nie nie. Monitory na Usherach sam zrobię. Tylko jeszcze nie teraz, bo mam pełne półki głośników, a ostatnio jeszcze kupiłem Skany 8542.

A pomierzymy to wspólnie z Tdrozdem, żeby nie było gadania że fałszuję pomiary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słyszałem jak gra gitara Knopflera ,ale to nie ma nic do rzeczy.Przecież ch-ke kolumn mierzy się mikrofonami bo inaczej chyba się nie da, tylko problem jest w tym że ja nie mam zaufania do pomiarów za pomocą programów o których wyżej,jestem tradycjonalistą i dla mnie wiarygodny jest pomiar za pomocą np sprzętu B&K w komorze bezechowej i inaczej się nie da, aby zdjąć uczciwie ch-ke częstotliwościową kolumny.To i tak jest tylko odniesienie bo taka kolumna będzie miała inną ch-ke w innym pomieszczeniu.Ale jest to odniesienie które stosuje się od lat a brzmienie głośników w domu to sprawa akustyki i zupełnie inny temat.

>>McGyver

mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie z 13 Mar 2006, 19:03?? Może są jakieś utwory na których bardziej niż na innych objawia się to zjawisko? Coś polecisz? Zupełnie nie wiem jak mam TO rozumieć....

Saczek_XTRM

A więc...

lokalozasja źródeł pozornych: Włączasz Erica Claptona "Unplugged", i przed Tobą siedzi facet, śpiewa, trzyma na kolanach gitarę i gra na niej. Czasem tupie butami w deski podłogi. I Ty dokładnie wiesz w którym miejscu on siedzi, w którym miejscu jest gitara, i gdzie jest ten obcas co tupie. Co wiecej, wiesz nie tylko na zasadzie prawo-lewo, wiesz również w jakiej odległości od Ciebie. Czyli Eric z przodu, za nim i trochę z boku fortepian, a jeszcze dalej perkusja. I te instrumenty nie są jakimiś rozmazanymi plamami, tylko mają swoje odpowiednie (nie za duże, nie za małe) rozmiary, mają też swoje kontury i krawędzie.

A jak są problemy z fazą, to i owszem, Eric jest, ale jako rozmazana plama gdzieś w poblizu środka, o nieokreślonych rozmiarach, rozmazanych krawędziach, i nie wiadomo w jakiej odległości.

To tak na przykładzie. Nie wiem czy masz tą płytę.

>Vinyldemon

Tak jak sie spodziewaem nie mierzyłeś, a jesteś wielkim specem. Zastanawiam się po co producenci głośników i kolumn robią pomiary. I po co to wszystko, jak nikomu sie nic nie udało w tym temacie zrobić. Trolujesz po prostu. Szkoda dyskutować.

dzięki MG !!!

chyba zmyliło mnie wyrażenie "pozorne". Ogólnie chodzi o lokalizację źródeł....

Wiem o jaką płytę chodzi, chociaż jej nie mam. Mam 1 utwór z tej płyty "Layla"

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.