Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

obawaim ze za za wielkich roznic nie ma

gory borysa

dolny moj ( ja uzywam wm60 a-mniejsza skutecznosc)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>vinyldemon

prawda jest taka, że faza jest do dupy. Widać to w kilku miejscach:

1. Ch-ka wypadkowa kolumny przebiega pod ch-ką każdego z głośników

2. W 4,5kHz przebieg samej fazy się załamuje (2 wierzchołki)

>>tdrozd

rzeczywiście za wielkich różnic nie ma, nie wiem czym się zasugerowałem ;))

no ale co z tym wykresem i tym rezonansem membrany, bo tej za diabła nie widzę.... ślepy ja czy ją tak słabo widać?

wklejanie tych wykresow mialo na celu pokazanie ze nie wszystko co nie widac nie istnieje!!!

Sw to niezle narzedzie ale podstawowe narzedzie to sluch i nic tego nie zmieni.

Co z tego ze kolumna bedzie miala piekna plaska char..kiedy nie bedzie dalo jej sie sluchac.

takiego wycia w chrak mozna nie zauwazyc -dopiero wodospad moze to pokazac a SW niesty tego nie robi.

vinyldemon -> ja wiem że w świecie analogów zawirowania 60dB i trzaski kurzów są rajcujące ,ale nie dla wszystkich . Przy okazji sam się ośmieszyłeś nie znając podstaw (modele filtrów) ,brak jakichkolwiek informacji na temat zagadnień fazowych to też Twój słaby punkt . Widocznie dla Ciebie liczy się tylko czarny wykres ,byleby cała chaka była prosta .... poczytaj artykuły na audiomania.info tam znajdziesz informacje dla niewiedzących i może żaróweczka sie oświeci .

To że zrobił to Borys to wiem :) ,znamy się bardzo dobrze osobiście i lubimy Grzesia . I wiem też że ta zwrotka to nie dokońca finał , po drugie jestem pewien że ciężko zgrać takie głośniki w fazie (ba,jak każde) co daje tu o sobie znaki . O ile faza to normalka bo pewnie z 90% konstrukcji ma znią diabelne problemy to samo filtrowanie nisko i średnio mi nie zabardzo pasuje - bo nie wygląda to na w miare naturalny spadek. Poza tym dla mnie prawidłowa podziałka , z której dużo się można dowiedzieć to skala 50 na Y oraz podziałka co 3 dB ,wtedy lepiej sie wszystko odczytuje . A,byłbym zapomniał jestem ciekaw czy nie ma naddatku wysokich tonów,bo z doświadczenia wiem że stosuje sie tłumienie "do równego" albo nieco poniżej ,bo tak nasze ucho to lepiej odbiera. I tu pytanie do Borysa : coś Ty pił :P ?

Pozdrowienia dla Borysa od Grzesia i Leszka który siedzi w kącie bo sie muchy przestraszył :)

gipsy2

jak piszesz takie rzeczy kolego to znaczy że minąłeś się z powołaniem,może stolarz z Ciebie dobry ale dalej to już ciężko będzie,zostaw te Etony i Raveny w spokoju to zabawki nie dla Ciebie,pisze to ponieważ dałeś oznake że nie masz pojęcia o dobrym brzmieniu,a jak nie wiesz co jest dobre to i nic nie zrobisz.Cały czas powtarzasz tylko to co zasłyszysz na forach i to jeszcze zniekształcone,a tu przydatnej wiedzy jest niestety bardzo mało.

jaro 444 podrzucił wykres pod dyskusje to ją oceniłem,ty napisałeś coś zupełnie kretyńskiego na tematy elektryczne ,a że to konstrukcja Twojego kolegi to h.. mnie to obchodzi.

PS

Swoja droga to coraz bardziej nie chce mi sie tego forum czytac.

Fotografia chyba lepsza niz ten caly audiofilizm.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Soro to XT 18 i morel MDT 29 to wszystko jasne .

1)Pierwsza sprawa i najwazniejsza - ten pomiar który zamieściłeś nic nie mówi o poziomie niskich tonów w stosunku do średnicy . jeszcze raz - zrób pomiar z odległości 10 cm od woofera i zobacz jaki jesyt poziom w okolicy 1-2kHz w stosunku do 200 Hz . Jestem przekonany ,że będzie min 3dB wyzej - A TO JUZ JAZGOT.

2) Miałem xt 18 przez 2 lata ( projekt akustyka XT1) Cz. podziału 3000Hz uzyskała z cewką 1,5 i kondensatorem 6,8. U ciebie jest cewka za mała . Sprawdź tą wersję .

3) wyrzuc to WA 60 i kup 61A - coś co wszyscy mają i można porównywać .

Pomiar morela 29 z 1 metra , bez filtra , wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

tdrozd, 15 Mar 2006, 17:11

>wyje ta ktora jest wklejona ostatnia

Czyli wykres nr 2 z poprzedniej strony. Ta z problemami fazowymi, w której wysokotonowiec odejmował wooferowi blask swej urody?

>ja sie tez juz gubie:))

>juz nic nie wklejam

Może po prostu ci wyło, ale nie wiesz który był to juz układ i pomiar. Po wielu próbach nie jeden się pogubił i nie pamięta jak było najlepiej...

Vinyldemon -> wyluzuj Czaruś ,to że sie nie znasz to nie oznacza że musisz krytykować innych . Z ciebie kolejny naukowiec co po wyglądzie kosza ocenia walory brzmieniowe . Pisałem że dla początkujących polecam strone audiomania.info ,ale ze wzgledu że ciężko Ci tam zerknąć to już niewiem ... szkoła podstawowo wróć ? Chryste , z kim ja gadam, przecież Ty niewiesz nawet co to jest faza :) . Ale może Ty faktycznie jestes wielki naukowiec ? W końcu odrazu jak zobaczyłeś na zdjęciach gotowe skrzynie gdzie siedziały audaxy i Raveny była super krytyka że żem osioł i źle to zrobiłem . Fajna opinia , nawet nie widziałeś schematu zwrotki, nie widziałeś wyników pomiarów i w totalnie nieznałeś szczegółów konstrukcyjnych a co ważne nawet nie słuchałeś :) . No Czaruś, jesteś poprostu boski ciolo ;) . Gratulacje :).

Tdrozd -> spróbuj dać filtr bez korekcji 1,2 mH i 3,9uF , to Linkwitz na Fb 2,5 khz. Poza tym stosowanie troche większych cewek niż standard lekko łagodzi baffle step (takie rozwiązania stosuje np Akkus).

Pgwave - z pamięci :-)...

Z1 i Z2 to "zewnętrzne" przewody uzwojenia wtórnego transformatora. Środek podłączasz pomiędzy kondensatory zasilacza. Między Z1 i Z1 robisz po prostu zworę.

Ale postów...

>>>>>>>_igod_, 15 Mar 2006, 19:32

Czyli jak dobrze zrozumiałem łącze szeregowo uzwojenia na trzanformatorze i dostaję zamiast 12V koło 24V;). Zaraz zabieram się za próby...ps mam nadzieje że nic nie wybuchnie:))) DZIĘKI

gipsy2, 15 Mar 2006, 19:29

No tak . O XT 19 chodzi . Jesli to aktualne oczywiście . Ty pokrywasz transport do Wawy poczta priorytetową , ja płace za pobraniem .

Cenę akceptuję , tę którą dałeś w ogłoszeniu .

...there is no spoon...

Udało mi się wszystko przeczytać :-)

Pamiętajmy, że pomiar charakterystyki częstotliwościowej to nie wszystko. W wątku Made in McGyver poruszona była kwestia pomiarów prostokątem. Z samej charakterystyki częstotliwościowej nie można stwierdzić, że"faza" jest dobra. To nie polega tylko na tym, że ładnie się łączy w punkcie podziału.

Pozdrawiam przeciwników pomiarów, którzy nigdy ich nie robili :-)

W Elektronice dla Wszystkich 4/2006 będzie nastepna część...

>>_igod_

"W Elektronice dla Wszystkich 4/2006 będzie nastepna część..." ale czego? mam nadzieję ze nie układu pomiarowego, tych w necie od cholery...

"Z samej charakterystyki częstotliwościowej nie można stwierdzić, że"faza" jest dobra. To nie polega tylko na tym, że ładnie się łączy w punkcie podziału" >>> no nie, widać to między innymi po samej ch-ce fazowej (jeśli to tak można nazwać) tak było z tym 4,5kHz w powyższym przykładzie ...

jest jeszcze coś na podstawie czego można określić zgodność fazową?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.