Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

kiedys rozmawialem z babka na politechnice we wroclawiu. maja tam komore i moga zrobic kalibracje za darmo. tylko jakies problemy byly z polaczeniami.

tak wogole to te kapsulki panasonica zmieniaja swoje parametry z biegiem czasu, nalezy je kalibrowac co rok jesli chcesz miec ideal.

jesli o to chodzi to musisz jednak kupic elektrostatycznego a nie elektretowego. Nawet stare polskie 0.5" byly do 10k idealnie rowne. Do twoich celow pewnie jakas cwiartka by sie przydala. Dlugo bawilem sie tactem i rzeczywiscie pomaga taka korekcja choc brzmienia kolumn tak bardzo to nie poprawia. Podobnie z poglosemia pomieszczenia. Dudni troche mniej choc muza gra inna niz na sluchawkach.

>>PawelP

skoro się tak upierasz przy dokładności to musisz znaleźć komorę bezechową, pomierzyć głośnik "ich" mikrofonem oraz swoim i potem napisać plik kalibracyjny w *.txt. Tylko naprawdę nie wiem czy aż tak warto się w to bawić.

• 2 miesiące później...

Poszukuję schematu do avt2782 system pomiarowy audio. Kupiłem kiedyś płytkę z dokumentacją i teraz jak chcę ją w końcu polutować, to schemat gdzieś wcięło :(

Jak ktoś posiada choćby skan to będę wdzięczny za wysłanie go mi na email audiomania(malpa)op.pl

Ponawiam apel! Jak się komuś chce zrobić scan lub zdjęcie cyfrą schematu avt2782, to będę bardzo wdzięczny za przesłanie mi go na email. Interesuje mnie sam schemat, bo opis już mam.

• 3 tygodnie później...

witam zrobilem urzadzonko igoda z gazety EDW i przy sprawdzeniu polączen szytsko sie zgadza oprucz jednego ustawienia mianowicie S1 środek S2 gora i pomiar GND i IN L ma wyjsc 47kR a wychodzi mi okolo 2x wiecej co jest nie tak z opisu wynika ze to wartosc tego rezystora przed montarzem miezylem go no inaczej nie trafil by na swoje miejsce ostatecznie moge go wylutowac i zmiezyc jeszcze raz ale szczerze ciezko sie taraz doniego dostac :) co moze byc nie tak HELP :)

pzdr. Łukasz

Pytanie do doświadzczonych ,,mierniczych ".

Robiłem pomiary dwóch układów opartych na szerokopasmowcach :

Tesla - singiel zamontowany na ściance szer 35 cm

Fostex - Układ z basem i wstęgą zamontowany na ściance szer.50 cm

Ścainki jak widac szersze niż standardowe ,, kolumny "

I tu pojawił sie problem - pomiary wychodzą bardzo nieczytelne . Potworna nieliniowość . Tymczasem te głośniki zamontowane na ściance szer .23 cm maja nierówności ch-ki rzędu +/- 2dB .Załaczam przykład pomiaru Fostexa na tej odgrodzie o szerokości 50 cm - 1 obrazek . 2 obrazek to Tesla ARZ 6608 na ściance 23 cm ( oczywiście filtrowana ) dla porównania .

W czy problem ? Jak zrobic pomiary aby było coś widać ? Czy to normalne przy szerokiej ściance ? Czy fale odbite od ścianki daja taki efekt w pomiarach ? Jak skutecznie mierzyć takie szerokie zestawy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100004392 1170303082_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Nie ma takich odbić od scianki w pasmie 10 - 20 kHz, Chyba, że jest to specjalnie skonstruowana ścianka ultrasoniczno-refleksyjna. Zwykle górę szlag trafia po byle jakiej przeszkodzie, co każdy łatwo słyszy w życiu.

Pomiar który masz wskazuje na jedną z możliwych, acz rzadko spotykanych przyczyn:

- awaria lub zła konfiguracja układu pomiarowego,

- użycie high-tech głośnika wysokotonowego własnej konstrukcji,

- przelot sporego stada nietoperzy w pobliżu (zaraz, zaraz one chyba tylko odbierają ultradźwięki, a nie nadają ???).

PawelP, 25 Paź 2006, 14:53

Niestety ,żadna z tych przyczyn nie wchodzi w rachubę .

Pomiary układów dwudroznych na wąskich ściankach wychodza prawidłowo więc nie jest to problem sprzętowy, mierzone głosniki to szerokopasmowce czyli nie ma głosnika wysokotonowego a nietoperze tu nie występuja stadnie ;p

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

witam dostalem wkoncu trafko do systemiku by Igod i szczerze nie wiem jak to cudo podlutowac do płytki sa punkty Z1 Z2 i znowu Z1 jest jeszcze punkt M i M2 kabli od trafa mam 4 ( 2x12v) czyli jak to mam zrobic ?? i co mam dac pod M czy tam M2 ( mase do czinczy?? )

prosze o jakies wskazówki bo nie chce czegos spiepszyc :)

pzdr. Łukasz

Jak na zdjęciu: biały (odczep 0) do M i dwa żółte do Z1 Z2 (napięcia symetryczne). Trzeba uważać z podłączeniem masy na płytce idącej do potencjometru głośności. Lepiej wlutować się z masą dość blisko LM’a bo inaczej będzie brumiało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki.

no ok to jeszcze wiem jak podlutowac ale mam 2 pary ( 2x12v) czyli 4 kable co z pozostalymi :) i co to jest ten odczep ?? masa ta co jest idzie do gniazdka to o ten kabel chodzi ?? moze to troche glupie pytanie ale naprawde wole spytac :) i jest jeszcze jedno Z1 na plytce olac je ??

pzdr. Łukasz

Masz cztery kable z transformatora i najlepiej weź najzwyklejszy miernik, ustaw go na pomiar napięcia zmiennego i sprawdź pomiędzy którymi przewodami masz 12 V Jak masz opis na transformatorze, to będzie łatwiej. Każde uzwojenie ma swój początek często oznaczone na schematach jako gwiazdka. Generalnie łączysz dwa uzwojenia szeregowo, czyli początek cewki drugiego uzwojenia z końcem pierwszego. Dwa przewody z trafa łączysz do kupy i to jest masa łączona jako M, a dwa pozostałe do Z1 i Z2. Jest jeszcze jedno Z1 które trzeba podłączyć kawałkiem przewodu do Z1 przy Z2 :) Niestety projekt płytki jest daleki od ideału i taki mostek jest potrzebny, aby działał układ przekaźnika. Musisz tylko dobrze rozróżnić przewody z trafa – jak dwa złączysz jako masę, to mierząc miernikiem powinieneś mieć 12V między tymi zwartymi a pozostałymi dwoma. Trochę zawile to napisałem, ale chyba dasz radę to połączyć :)

czyli mam tak w trafie 2xczerwony i 2xniebieski czyli mam wziaśc 1 czerwony i 1 niebieski i to dac pod Z1 i Z2 ?? a pozostale do M ??

mile widziany rysunek wrazie co :)

pzdr. Łukasz

Arturp:

Trochę późno ale może jeszcze Cię zainteresuje. Szerokość jak i kształt przedniej ścianki ma ogromny wpływ na charakterystykę zestawu więc te zwiększenie zafalowań charakterystyki dla szerszej ścianki to może nie być wina pomiarów ale niestety faktycznie takie charakterystyki może mieć ten zestaw. Polecam darmowy programik Edge (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), w którym można sobie trochę posymulować.

Jednak dziwi mnie trochę jak udało Ci się zmierzyć charakterystykę już od 100Hz? Do tego trzeba mieć czas bramkowania 10ms czyli jak nie robiłeś pomiarów w jakiejś hali tylko w standardowym mieszkaniu, wysokim na 2,5 metra, to pomiary niestety będą błędne.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

no wkoncu sie wziolem i poskladalem to :) powmierzylme wsio jest ok odpaliłem testowo dzwiek z mikrofonu i innego zrudla gra bdb :) teraz pozostaje to skalibrowac :)

ps. jak sie podoba "skrzyneczka" :D

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

dobra moze to glupie pytanie ale nie znalazlem na nie odpowiedzi :) jak to ustrojstwo podlaczyc pod kompa :] no ze Mikrofon w miejsce na MIC to wiem ale co dalej :?? pod OUT-L ?? kablem czincz - jack do kompa pod wejscie ??

plis help :)

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

tam znajdziesz informacje,sa gdzies w sieci filkmiki zrobione chyba przez igoda -bardzo przydatna rzecz

Ukryta Zawartość

hmmm tam znalazelm tylko do JIG'a tego ze tak powiem klasycznego ja mam puszke z projektu igod'a czyli wzorujac sie na tym musze podlaczyc out L i out R zsumowac to i dac w karcie do LINE IN a IN-L do LINE OUT.

ps filmiki mam na dysku juz aczkolwiek nie ma tam tego :)

pzdr. Łukasz

no niech mi ktos pomoze dyskusjii tu bylo sporo pytam w sumie o podstawy i nikomu nie chce sie napisac robie jak jest w instrukcjach i nie idzie, mam karte audigy nie rysuje mi wogole wykresów L i R co mam zrobic ??

pzdr. Łukasz

Czy mógłby ktoś mi napisać w jaki sposób należy zrobić mikrofonem pomiar charakterystyki głośnika wysokotonowego i nisko-średniotonowego ?

Czy do "wysokiego" należy zastosować jakiś kondensator do obcięcia częstotliwości żeby go nie spalić ? Głośniki należy umieścić w desce czy w obudowie ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.