Skocz do zawartości
IGNORED

małe SZEROKOPASMOWCE

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

no właśnie, uniwersalne to mi się kojarzą z takimi sprzętami jak telewizor, komputer, w najlepszym razie bumbox. Z drugiej strony nie ma za specjalnie racjonalnych przesłanek żeby sądzić, iż tania szerokopasmówka będzie w jakichś aspektach lepsza, w sumie wygląda równie smiesznie. No, ale skoro producent nie przewidział miejsca w desce rozdzielczej na normalne głosniki (nawet myśleliśmy żeby wyciąc, ale przechodzą tam kanały do nawiewów) to trzeba dobrac coś co zmieści się na słupku. Najchętniej kupiłbym midwoofer, no, ale w tym rozmiarze zostają tylko szerokopasmówki, heh...

Tn FRS 5 w miarę mnie przekonuje, na papierze wypada nieźle. Przyzwoita efektywnosć, do tego niezła charakterystyka kierunkowa, przy 10 kHz i odchyle 30 stopni obcina 3 dB. Przy odrobinie szczęscia może uda się nawet uniknąć stosowania jakiejś badziewnej samochodowej syczącej wysokotonówki. Do tej pory ile razy zabierałem się za szerokopasmówki zawsze był z tym spory problem, na osi to jeszcze jakoś dociągało to to do tych 10 może kilkunastu kHz dając efekt "lżej strawny" niż przy uzyciu taniego tweetera (nie była to szczegółowa góra, ale też nie była wkurzająca, hałaśliwa ostra), ale po odkręceniu o 10-15 stopni robił się telefon. W aucie jest to o tyle ważne że trzeba zapewnic w miarę komfortowy odsłuch z całkowicie różnych miejsc. Kupię, obadam i zdam relację, nie spodziewam się jednak rewelacji

• 3 miesiące później...

arturp, 2 Sie 2006, 08:29

>To też projekt na oparty na przetwornikach Tangband tylko nieco innych . Znalazłem w Klang&Ton.

Tutaj też jest ten sam projekt, z pomiarami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

henrykpiątek, 26 Lis 2006, 22:14

Powaznie mysle o tych Tangbandach ale w nieco innej konfiguracji - np cztery takie głośniki na kanał , poniewaz jeden po zastosowaniu filtra ma efektywność zaledwie 83 db a mnie potrzeba powyżej 90dB .

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

mały szerokopasmowiec w Stereophilu:

Ukryta Zawartość

mała Vifa z włókna szklanego, zdaje się, że większa siostra ósemeczki (8 cm) której fotki wklejałem na forum (z tym głośniczkiem jest chyba tańszy model recenzowany w najnowszym HiFi Choice Pl)

recenzja entuzjastyczna, typu "non plus ultra" (a Eidolonów i Utopiów też słuchali)

porównania do Quad ESL

cena 7000 USD - śmiech na sali

ciekawe czy gdyby kosztowalo to uczciwe max 700 USD to redaktorzy też by tak cmokali

dobrze, że ludzie z Fujitsu znają zasadę, która rządzi hi-endem: "price is product"

pewnie gdyby Fujitsu zastosowali Bandory albo Jordany JXr i wycenili na 17 000 USD stereofilscy redaktorzy by się popłakali ze szczęścia ;-))

no to cieszmy sie ludzie :-)

za

Ukryta Zawartość

"price is product"

graafie polecam artykulik

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>fotoarkady

Koszt głośników to 270 $ plus koszta obudowy i cewka, bo dolny wooferek przetwarza tylko bas (jest to konstrukcja 1i pół drożna. Konstruktor pisał o tym tu:

Ukryta Zawartość

Z gainclonem gra to ponoć wyśmienicie. Jak pisze założyciel powyższego wątku, nota bene Polak:)

Poszukaj na diyaudio i fullrange wpisów o tych głośniczkach CSS FR125S napisanych przez własnie Rafała i Toma Zurowskiego (Jego system na stronie 47Labs, zastąpił nimi słynne Jordany).

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

fotoarkady>

Oczywiście pomysł baaaaardzo mi się podoba! Narazie jestem zmuszony kibicować wyłącznie z powodu życiowej konieczności i poczekać na lepsze czasy:-)

niestety czeka mnie teraz bezrobocie o którym zawsze tylko słyszałem i muszę zacisnąć pasa.....

Albo otworzyc firmę i zająć się produkcją gainclonów;-)!!!

• 2 miesiące później...

witam, am_en. Napisz proszę jak sprawują się twoje greencony i siemensy. Ja również kupiłem greencony (dopiero czekam na przesyłke), a o Lsp22c też mysle. Czy u Ciebie grają w OB, czy moze próbowales jakies pudła. Może masz jakies plany pudełek do tych głośników.

Zauważyłem, że greencony róznią sie często magnesami, które wg Ciebie są najlepsze. Jesli juz masz jakies doswiadczenia podziel sie prosze. Czy używasz również wysokotonowego. Z jakim wzmacniaczem grają i czy myslisz , że 2a3 da sobie radę z greenconami.

Ja spróbuje w OB, ale chce też zrobic jakąs skrzynkę, niestety nie mam żadnych planów z wymiarami.

pozdrawiam

Może ktoś z Was ma zwymiarowane plany takich skrzynek

Ukryta Zawartość

post-6088-100000204 1181643173_thumb.jpg

post-6088-100000205 1181643173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o ten drugi wariant - BR, to z moich notatek wywlokłem takie dane: optymalna objętość 40 - 5o litrów, średnica otworu 10 - 12 cm, wymiary zgodnie z regułą "złotego podziału", grubość sklejki - 9mm.

Chyba mozna już się zacząć tym bawić? :)

Nie, sam otwór nie, rura musi być, tak stoi w moim kajecie! Miałem kiedyś link do stony z opisem i zdjęciami (bardzo podobne do tego które ty wkleiłeś. może to ta sama konstrukcja?) ale przy reinstalacji systemu zorientowałem się że mam nieaktualny backup zakładek z Opery. Teraz jakoś nie mogę na nią trafić... Zresztą niewiele tam było konkretów ponad te które ci przekazałem, większość zajmowała anegdota.

Przypomniałem sobie że jednak to musiała być trochę inna konstrukcja od tej z twojego zdjęcia. W "mojej" wysokotonowiec był przyczepiony na górze, jak w kolumnach B&W! Nie wiem jak to wygląda w skrzyni ze zdjęcia które zaprezentowałeś ale wysokotonowiec powinien być chyba odizolowany bo przecież on ma OTWARTĄ OD TYŁU membranę! Zatem duży głośnik w swojej skrzynce z otworem, wysokotonowiec na górze, osobno. W roli zwrotnicy oczywiście samotny kondensator.

Podczas prób natrafienia na wspomnianą stronę znalazłem coś innego, popatrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale podobnego.

45 litrów, czyli taka sama pojemność jak we wcześniejszej propozycji, wysokotonowiec na górze przyłączony przez 5 uF.

Ukryta Zawartość

P.S. A może by wsadzić Greencone'y do skrzynki jak w Audio Note E?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co sądzicie o takim głośniku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze trochę informacji na jego temat, tylko nie mogę rozgryżc transformatora

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośnik sufitowy do instalacji nagłośnieniowej 100V.

W normalnym użytowaniu należy odłączyć transformator i używać jak zwykły głośnik.

Powyżej 2kHz ma dużą kierunkowość.

Potrzebuje chyba filtracji i uzupełnienia wysokotonowcem?

dudivan,

ja także pomyslalem, że wysokotonowiec moze miec jakąs odzielną komore wewnatrz tej skrzyni. Aczkolwiek są wysokotonowe saba zabudowane z tyłu (foto ponizej) ...i może własnie takie zostały tam uzyte.

Ukryta Zawartość

post-6088-100000141 1181699269_thumb.jpg

post-6088-100000142 1181699269_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.