Skocz do zawartości
IGNORED

Virgo I v. Virgo III v. Tempo III

soso

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie,

w atmosferze styczniowych wyprzedazy.

Jest do kupienia Virgo I chyba 10-letnie za 7 tys. zl (pewne nadzieje na zejscie do 6 tys.)

Stan zewnetrzny niezly na oko.

Odluch dosc pobiezny podaje:

Virgo I w opozycji do Tempo III (czy IV), nowki (cena 7. tys. po upuscie) graja dosc podbnie aczkolwiek nieco ostrzejsza gora. Bas praktycznie tej samej klasy (dziwne bo basowe glosniczki w Virgo malutkie)

Virgo I w opozycji do Virgo III jest mniej detaliczne i bas szybciej sie zaokragla ale roznica nie jest dramatyczna.

Virgo III z odpowiednim repertuarem (np. dynamiczny jazz elektryczny) gra wybitnie - co za basik i co za slodka srednica (choc nie przeslodzona)

No i zostaja nowki Tempo - te graja dziwnie slodko i delikatnie w gorze pasma.

Ze wzgledow cenowych Virgo III nie wchodzi do gry (11 tys. zl po upuscie)

Czy ktos z was ma jakies doswiadczenia z Audio Physic? Szczegolnie interesuje mnie wrazenie Virgo I z Tempo III. W sumie w moim przypadku ceny zbiezne.

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/23643-virgo-i-v-virgo-iii-v-tempo-iii/

Ja dość długo słuchałem Tempo 2SE. Są to wybitne głośniki. Chodzą słuchy, że Audio Physici te starsze są lepsze brzmieniowo od tych aktualnych. Mniej oszczędności na głośnikach i materiałach w starszych wersjach.

Kiedys w swoim czasie odsłuchałem wiekszości oferty AP : Tempo II , III , Virgo II I III , tych słuchałem najdłużej , oraz Yarę ale dośc krótko , pozostałych w sklepie

To swietne głosniki , każdemu moge je polecic .Z moich odczuc to róznica miedzy tempo II i III jest bardzo duża na kozyśc Tempo III , dzwięk ma więcej przestrzeni jest lepsza stereofonia .Virgo II to wybitny głosnik , za około 7 tys za jakie mozna go teraz kupić to trudno znalezc lepszy .Mój wzmacniacz to lampa i ona nie jest w stanie go odpowiednio napędzić dlatego zostałem przy Tempo III .Mają wielka przestrzeń , swietna stereofonie oraz bardzo duża dbalośc o szczegóły , polecam

Bardzo się cieszę że powstal ten wątek.Właśnie jestem przed wymianą moich kolumn głośnikowych.

Wiem że będą to na 100% Audio Physic.Zadaję sobie jedynie pytanie , który model? W grę wchodzą

jedynie uzywane z drugiej ręki (kwestia ceny).Dlatego mam nadzieję że wszystkie opinie w tym watku

ułatwią mi wybór.

Owe Virgo za 7 tys. to jednak prawdopodobnie Virgo a nie Virgo II. Mimo wszystko wciaz nie wiem co i jak z tymi roznicami. Widze takze, ze temat jest trudny i niewiele osob ma osobiste doswiadczenia. Chyba pozostaje mi przytargac do domu i samemu probowac rozgryzc ten probelm.

pzdrw

soso

Panowie zobaczcie co znalazłem na niemieckim e-bay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czytojest okazja?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Padua nie cieszyla sie zbytem i zastapil ja model Scorpio. Powod - dziwaczna cena. Duzo drozsze od Tempo a prawie tak drogie jak Virgo a dzwiekowo klasa Tempo.

Scorpio ma rozciagniecie w basie i tym ma przewazac nad Tempo.

pzdrw

soso

PS

Sadze, ze to wyprzedaz schdzacego z rynku modelu zatem i ta atrakcyjna cena. Mysle, ze w sumie warto.

Witam

Duzo AudioPhysic jest do sprzedania tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Soso,za 7tys.to muszą być Virgo2,i podejrzewam,że to byłby kolumny idealne dla Ciebie,miałem je dość długo,zawsze grały z lampami,i z żadną,powtarzam z żadną nie grały źle.Virgo 3,też super kolumny,ale są dużo trudniejsze w ustawieniu,to raz,a dwa musisz mieć naprawdę super elektronikę by zagrały tak jak mogą.Miałem Virgo3,ale poszedłem dalej,Avanti,które wbrew pozorom,były łatwiejsze do napędzenia i ustawienia.Pozdrawiam.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Virgo III wlasnie odsluchalem i jest to medalowa pozycja w swej cenie. Bardzo spodobal mi sie bas a takze ladnie podana srednica. Inna sprawa, ze srednice na wybitnym poziomie maja na przyklad tansze focale (!) - fantastycznie zawijaja dzwieki i maja piekna choc moze nie do konca naturalna barwe. A generalnie chyba lepsze wrazenie robia na mnie Dali Helicon, ktore maja to cos (to cus ;.)

Trudne decyzje. :-)

Czym rozni sie wizualnie stare Virgo od Virgo II? Jak moge rozroznic?

pzdrw

soso

Soso - witaj, spróbuj napisać na priva do Hienki i Arka67 - to dwóch doswiadczonych słuchaczy, którzy mają virgo2. oni mają mocno sprecyzowane oczekiwania co do dźwieku i mają duże doświadczenie jak ten dźwięk osiągnąć. poza tym oboje to miłosnicy muzyki a nie sprzętu dla sprzętu więc spokkojnie możesz im zaufać, ze to nie tylko audiofilskie świecidełka ale po prostu swietny sprzet do słuchania muzyki. skontaktuj się z nimi:)

Soso - rozumiem, ze nastawiłes się na AP? gratulacje i powodzenia. jesli jednak nie AP to moje preferencje głosnikowe znasz, w tej cenie bys się zmiescił;)

parmenides - to nie jest tak, ze nastawilem sie na AP. Ale jezeli jest szansa na bardzo dobra cene to nagle zaczyna sie myslenie z pelnymi objawami 'choroby audiofilowej'.

Mimo to mysle, ze AP to sa dobre glosniki. Ostatnio jednak nakierowalem sie lekko na ktorys z modeli Dali - Euphonia albo Helicon. Mysle, ze kazda z opcji w tej chwili zaspokoilaby mnie na kilka lat. Za minus AP uwazam tylko pewien brak charakteru, moze nieco slabsza dynamika? Sam nie wiem. W kazdym razie nie jest to moze wada. Moze wrecz przeciwnie? :-)

pzdrw

soso

Dokładnie tak. Ponadto Virgo 1 nie mają kompletnie basu lub maja go mało, zaś dwójki grają bardzo dobrym, kontrolowanym basem i są dość łatwe do napędzenia. Znajomy napędza to Krellem 300i . Za ta kasę rewelacja. Zresztą słyszałem to kiedyś ze Sphinxem Mythem 5 i też było nieźle.

Temat jest bardzo prosty. Kolejnośc jest następująca. Virgo II, Virgo I, Tempo II. Nie ma co innego kombinować. Virgo III i Tempo III nie są fajne i już:)

Virgo I są cieplejsze od II, a II są bardziej detaliczne. V I mają mniejszy bas (ale bas jest a nie, że go nie ma:)) czyli pasują raczej do 25 m kw. V II raczej pow. 25 m kw. Tempo II poniżej 20 m kw.

W tych cenach tj. 5500-7500 pln s-h, nie ma lepszych kolumn na świecie, nawet DIY:)

Z tym, że oczywiście im lepsza elektronika, tym więcej słyszymy:) Kolocki nawet 10 tys. pln z drugiej ręki nie będą za dobre:)

W tej cenie tylko jedne kolumny słyszałem, które im dorównały; Thiel 1.5.

taipan3, 15 Sty 2006, 14:03

>2 x22 W i spokojnie je napędza

Dorzucę swoje 3 grosze.

Czy ktos z Was próbował Virgo z wzmacniaczem SET 300B?Ciekaw jestem czy dałby im radę taki wzmacniacz 2x20W.

pozdrawiam

Próbowałem V II z Cary 300B. Bel Canto z pierwszej serii zjadł go na śniadanie, oczywiście też z V II. Wszystko było lepiej, nawet czarodziejska średnica z lampy była gorsza:) Od tamtej pory jest mój zachwyt cyfrą:)

A co to jest Tempo III i Tempo IIIi? Jaka roznica (w cenie niewielka).

Czy warto najnowsze Tempo kupic po 7000 zl?

Sluchalem Virgo III i szczerze mowiac powalil mnie bas no bo reszta na spodziewanym (czyt. wysokim) poziomie. Niestety, cena w granicach 13 tys. jest juz zasadniczo rozna od ceny Tempo. Teraz do akcji wchodzi jeszcze 'duze' Tempo o nazwie Scorpio ale tego poslucham dopiero za kilka dni.

Jak ma sie Virgo III do nowych Tempo. Pokoj ma prawie 50 m2, swietnie wytlumiony i akustycznie dopracowany. Byle co gra w nim jak w raju ;-)

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.