Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczołem tak się konkretnie przyglądać tej płytce i temu schematowi,jako że nikt jeszcze nie zaczął tego wzmacniacza składać,chciał bym się poradzić kilku zastanawiających mnie rzeczy,jako że nie jestem doświadczony w konstrukcjach audio,ale uczę się na własnych doświadczeniach,zastanawia mnie jakie wzmocnienie jest docelowo ustawione w tym wzmacniaczu? bo z tego co ja wypatrzyłem to jest pomiędzy x1 albo x2,czyli do nisko omowych słuchawek wystarczy ale co z 300omowymi albo więcej?

nie każdy odrazu potrafi ustawiać wzmocnienie np x4 i kombinować z rezystorami.

Druga sprawa to z tego co widzę to świetna jakość PCB ale zabrakło opisu elementów smd a można by je tam upchnąć,napewno ułatwiło by to montaż ponieważ na dokumentacji i żucie PCB jest wszystko w odbiciu lustrzanym i nie bardzo wiem czy jak zaczne lutowanie to nie wlutuje tego odwrotnie bo bez obisów smd i gapieniu się w monitor i odbicie lustrzane będzie to trudne i czasochłonne aby nic nie pokićkać na odwrut.

To moje prostackie uwagi na które bardziej zaawansowani użytkownicy forum mogą się wypiąć i nie zawracać sobie tym głowy ale można napisać czy piszę żle czy dobże.

Oraz do kolegi Pekrecz -pod jaki przełącznik zaprojektowana jest płytka?

>kuty

Jeżeli masz na myśli ten SW to jest to typowy DIPSWITCH

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kod DS-03

Ukryta Zawartość

To jak nie chcesz zrobić jakiejś fotki,to chociaż napisz jak gra w porównaniu do tej słynnej wersji Esha,i z kąd zamawiałeś częśći smd i czy użyłeś jakiś wyszukanych czy zwykłych? ew na jakim wzmacniaczu operacyjnym gra ci wzmacniacz najlepiej?

Ja jako operacyjny miałem kiedyś w takim małym wzmacniaczu na tpa i kilku elementach AD8066 i najbardziej mi przypadł do gustu bo przyciemniał jego dzwięk oraz świetnie uwypuklał dynamikę niskiego basu.

Brak fotki to kwestia braku możliwości, a nie chęci :))) Póki co to jeszcze nie testowałem sonicznie ... bo w tej chwili mam sporo innych rzeczy na głowie :((( Złożyłem tylko po to, żeby sprawdzić czy na PCB nie ma żadnych błędów. No i nie ma :)))

Zapomnialem że napisałeś że go nie masz przy sobie:)))

poczekamy jeszcze trochę zaczym wszyscy pozbieraja elementy do wzmaka,jak bym miał elementy smd to bym go już odpalał ale nie mam:( dlatego muszę jeszcze trochę się popatrzeć na samą pcb bo fajnie wygląda:)

Witam. Zakupiłem od naszego kolegi pkrecz płytkę. W poniedziałek dostanę paczkę z TME, a jak wiadomo wiele artykułów sprzedają tylko hurtowo, więc będę miał na zbyciu kilka część potrzebnych do zmontowania tego wzmaka słuchawkowego. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to proszę pisać PM.

Elementy:

1. 7812 Układ scalony stabilizator 12V 1A nieizolowany TO220 [2 szt.] [1,19zł/szt.]

2. CC-110 2x gniazdo RCA na panel [1 szt.] [1,68zł/szt.]

3. CL31C560JBCNNNC Kondensator ceramiczny SMD 56pF 1206 50V COG 5% [90 szt.] [0,07zł/szt.]

4. DG381-3.81-2P12 Listwa zac. prosta raster 3,81mm 2pin winda niebieska [3 szt.] [1,14zł/szt.]

5. DG381-3.81-3P12 Listwa zac. prosta raster 3,81mm 3pin winda niebieska [4 szt.] [1,46zł/szt.]

6. DS-03 Przełącznik DIP-SWITCH ON-OFF długość 8,98mm 3 sekcje [2 szt.] [2,30zł/szt.]

8. HP06-10R1% Rezystor SMD 1206 10R 0,5W 1% [40 szt.] [0,08zł/szt.]

9. RC1206FR-071K Rezystor SMD 1206 1K 0.25W 1% [90 szt.] [0,04zł/szt.]

10. SD1E226M05011BB Kondensator elektrolityczny 22uF 25V 5x11mm RM2mm [20 szt.] [0,16zł/szt.]

wzmacniaczyk już pomału się ogarnia:) czekam tylko na drobnice smd bo pozostałe elementy mam w domu,problem miałem tylko ze złączami zaciskowymi do druku,bo były z rostawem 3,5mm i 5,8mm a za cholere nie wiem jaką widoczną różnicą to się objawia i jakie złącze ma rozstaw w naszym wzmacniaczu

U mnie wzmacniaczyk tez nabiera ksztaltow, w koncu dzis przyszly plytki z zakladu, wieczorem koniec lutowania i sluchawki zostana podpieta ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolego krawiec,napisz jak go zlutujesz jak u ciebie dynamika tego wzmacniacza bo u mnie te tpa na dynamice trochę kuleją a dużą zmianę uzyskuję przez te głupie kable,sam już nie wiem jakie dać kable aby by była przestrzeń,detal i dynamika,ba albo mam jedno,albo drugie.

bardzo cię bym prosił abyś mi podał linka gdzie można taki drut dostać,albo z kąd go wziąć,bo kupiłem kabel mikrofonowy proel i gra wyrazistą przestrzenną górą ale basu to na nim ni hu hu nie ma,na zwykłej kaszanie cienkiej z taniego dvd jest ale nie ma za to tego drugiego czyli przestrzeni i czystej wyrazistej góry,to wszystko leci przez potencjomet alps rk27-50k i bez czy z nim jest taksamo

kuty, 25 Cze 2010, 23:49

>czy te płytki będziesz miał też do sprzedania?

Na ta chwile raczej nie, w paru zrobilismy sobie po pare kompletow i narazie wszyscy sa zadowoleni :-)

Pozdrawiam

ciekawy jestem porównania tych dwóch płytek do siebie bo różnią się nieco ilością i pojemnością kondensatorów,a jaktam u ciebie dynamika wzmaka nie kuleje? bo wzmacniacz Escha kulał na dynamice i miał rozwleczony bas,lepszy od niego okazał się Tado amp,mojego znajomego na tpa,nie wiem dla czego ele był bardzo banalnie prosty,miał mniej kondensatorów ale w dynamice miał krótszy i bardziej punktowy bas co mi się podobało,zobaczymy jak zagra ten forumowy? Tado amp u mnie chodzi cały czas i będę miał porównanie,podoba mi się granie kostek TPA z senkami i będę dążył do udoskonalenie na maxa tego wzmacniacza poprzez wymiane i dostosowanie kondensatorów i kabli oraz zasilacza,potem zmiana na lampę otl i DT990pro albo coś innego,bo chce mieć dobrą dynamikę a bayer dynamic podobno ma lepszą od senków:)

Teraz brakuje jedynie rezystorów. Pytanie do znawców w temacie: jakie proponujecie trafo dla TPA? U mnie TPA będzie grał z PCM2704.

Ukryta Zawartość

post-24168-100000008 1277660067_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważyłem pewien problem ze stabami, aż nadwyrężyłem płytkę w ich okolicach od kilkukrotnego lutowania, w końcu wstawiłem gniazda pod staby. Otóż o ile 7812 dawał 12,05V, to 7912 dawał od 13,5 do 13,95V, zbyt duża asymetria. Myślałem na początku że to problem z pojedynczym egzemplarzem, ale przewaliłem kilka sztuk które miałem w domu i wszystkie to samo (tzn w zakresie 13,5-13,95). Zarówno 78 jak i 79 ST.Myślicie że ktoś by podrabiał takie tanie elementy?

ahaja, 27 Cze 2010, 20:10

>One tak mają. Czasami pomaga wstępna stabilizacja.

>Dlatego znakomicie lepiej stosować 317/337.

Ano właśnie, zaprojektowałem sobie małe płyteczki z 317/337 i powstawiam je w miejsce 78/79.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.