Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy Nelsona ;)

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

ja wlasnie skonczylem plytke pod P 1.7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7698-100007026 1170284537_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja na dwa kanały wyglada tak, jest przystosowana do jakichs dobrych elektrolitów :)), lub kondów mocowanych poza płytką, niestety, jak na razie nie miałem czasu, żeby go uruchomić, na razie reaktywowałem BOZa.

Ukryta Zawartość

post-5965-100007024 1170284540_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaki glupii blad :/ tak lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu jeszcze zasilacz, z Nichiconami na 100V i Rubyconami ZL, zasilacz działa na razie z BOZ-em i trochę różni się od oryginału.

Ukryta Zawartość

post-5965-100007021 1170284548_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak mnie nurtuje pewien problem, czy ktoś może próbował Alepha L z aktywnym źródłem prądowym i ma jakieś doświadczenie w tej materii?

Jak brzmi w porównaniu z "biernym" Alephem L?

We wzmakach pana Passa owocuje to między innymi mniejszymi zniekształceniami...hmm może warto się w to pobawić.

A nie planujecie zrobić płytki do P1.0?

>Maszto

jeśli płytka do zakładu trafi, to piszę się na dwie szt. zasilacza

jeśli drobną zmianę mógłbym zaproponwać ? (diody w zasilaczu w obudowie TO247 i większe kondy za nimi - 30-35mm)

>magazynier, 8 Lut 2006, 07:42

Nie ma sprawy zwiekszenie płytki to nie problem, co do większej produkcji, to nie ma szans, niestety nie mam czasu, ale gdyby ktos chciał się tym zająć udostepnię dokumentację, ale dopiero jak uruchomię go wreszcie, bo jak na razie się na to nie zanosi.

Myślałem o złożeniu Alepha P 1.0, ale on jest symetryczny, więc zupełnie dla mnie na razie nieprzydatny.

Widzę, że temat umarł, wszyscy bawią się innymi zabawkami:)

Ponieważ jakoś nie mogę zabrać się za złożenie Alepha L, zmodyfikowałem sobie mojego BOZ-a.

Oprócz zmian wartości elementów w stosunku do oryginału, dodałem snubbery do elektrolitów - okazało się, że Panasonic FC w obwodzie polaryzacji bramki nie wyrabiał powyżej 10 KHz i podnosił charakerystykę o 2dB. Dodatkowo wszystkie rezystory(oprócz 750R) wymieniłem na Elpod-y.

Co do brzmienia to jestem na razie po krótkim odsłuchu i muszę przyznać, że jest znacznie lepiej. Wreszcie jest to czego można oczekiwać po SE - ciepło i pełnia brzmienia, zniknęła pewna ostrość, która mnie najbardziej drażniła. Na schemacie nie ma kondów - są poza płytką, wejście i wyjście 4uF Telpodu. Prąd to jak można obliżyć ok. 40 mA.

Chyba zabawię się jeszcze w obciążenie tranzystora jakimś ciekawym źródłem prądowym:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Raz kozie śmierć, oto co mi wyszło w temacie Alepha L. Selektor wejść na przekaźnikach, potek to PGA2310, sterowane wszystko Atmelkiem. Na jednym ze zdjęć preamp razem ze starszym bratem, końcówką JLH ( rozbierane zdjęcia pokazałem w wątku na elektrodzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Konstrukcja bez większych ambicji audiofilskich, zrobione z tego co się szwędało po szufladach. A wzmacniacz Hooda dopiero teraz z pre Passa zaczął naprawdę fajnie grać.

post-4429-100005949 1170286176_thumb.jpg

post-4429-100005950 1170286175_thumb.jpg

post-4429-100005951 1170286173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze całość zestawu w szerokim planie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

...nuda na forum, temat umarł całkowicie a ja jestem chory, więc złożyłem sobie klonika Alepha L (w wersji okrojonej, bez przełaczników na wejściu i bez drabinki na wyjściu) Płytka długo czekała :))

Co do elementów to w torze sygnału Elpody i Elna silmic, w zasilaniu Nippony, Rubicon ZL i Panasonic FC.

Preampik brzmi przyjemnie, w pomiarach zniekształceń wypada lepiej niż BOZ, odsłuchowo porównam sobie je jutro. Jedna rzecz mnie niepokoi - strasznie się grzeje. Tranzystorki przymocowane są na razie do 5 cm kątowników z Al, których nie da się dotknąć już po chwili, hmm, hmm, jutro go pomierzę zobaczymy o co chodzi.

>>uwe300, 25 Mar 2006, 23:20

Snubbery to foliowce, lub ceramiki podłączone równolegle do elektrolitów. Nie stosowałem ich do elektrolitów o małym ESR, ale BOZ mnie zmusił, po prostu tak brzmiało lepiej. Ostateczny schemat mojego BOZ-a jest kilka postów wyżej z napięciami - ustaliłem chyba max. bias, ale miałem wrażenie, że tak jest lepiej. Co do porównania z lampą, to nie wiem, nie robiłem. Płytka lampowego preampa czeka i jeszcze trochę poczeka...

Moje BOZ i L istnieją w formie płytek poprzyczepianych przewodami do pozostałych części, o obudowie pomyślę, jak juz podejmę decyzję.

Uwe spróbuj złożyć Alepha - nawet ze zwykłymi elementami, ja do swojego wykorzystałem pozostałości po GC i innych pmysłach - pełny recyckling:)) - koszt niewielki, a będziesz wiedział, czy to jest to.

Jak mozesz to zarzuc schemat Alepha L w sieci tylko to znalazlem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>dj_zibi, 26 Mar 2006, 13:52

Nie wiem co lepsze, preampy na opampach mają niewątpliwie lepsze parametry elektryczne.

Ja od pewnego czasu polubiłem proste wzmacniacze SE na MOSFET-ach, zmęczyło mnie techniczne i sterylne brzmienie opampów. W brzmieniu zarówno BOZ-a i Alepha słychać ciepło, którego nie mają opampy. Ale to moje subiektywne odczucia. Jedyną dla mnie zaletą opampów jest to, że w dobrej konfiguracji można się obyć bez kondów w torze sygnału.

Co do IRF to kupowałem je jakiś czas temu w aprovi, ale teraz ich nie mają, cena za sztukę , to ok. 2 zł,

Aha paruje wszystkie używane przez mnie MOSFETY, wykorzystując "urządzonko" ze strony Passa.

Najlepiej spróbować samemu, jeżeli nie potrzebujesz wzmocnienia w pre, może wystarczy prosty bufor, choćby coś takiego jak niżej, grało to na wyjściu mojego CD Technicsa i grało całkiem fajnie. Koszt ze zwykłymi elementami to jakieś 4 zł na kanał.

• 2 tygodnie później...

Po raz kolejny i tym razem chyba ostatni reanimuje ten wątek, ale obiecałem napisać kilka słów o porównaniu brzmienia BOZ-a i mojej kopii Alepha L.

Oba preampy są na prawdę niezłe i mają dość podobny charakter dźwięku. Zalety BOZ-a to dobra średnica, potężny, choć trochę słabo kontrolowany bas, dość czyste wysokie; wady natomiast to głównie silne eksponowanie pierwszego planu i mała ilość szczegółów, które się gdzieś gubią oraz pewien chaos przy wyższych poziomach sygnału wejściowego.

Natomiast klonik AL to przede wszystkim ogromna ilość szczegółw, które docierają do uszu, czasem miałem wrażenie, że silniej wzmacnia słabe dźwięki :)). Basu w porównaniu z BOZ-em jest mniej, ale jest lepiej kontrolowany. Trochę rozjaśnia dźwięk, stąd pewnie taka duża ilość szczegółów. Na początku słuchania góra była lekko ziarnista i zapiaszczona, ale w miarę wygrzewania sytuacja się poprawiła (mój klonik AL działa nieprzerwanie od tygodnia). Porównywałem też bezpośrednie połaczenie CD-GC i konfigurację CD-AL-GC i po podłączeniu AL było lepiej. Muszę przyznać natomiast, że nie słyszę przepaści między brzmieniem BOZ-a i AL, oba są całkiem przyjemnie.

Aha, w stosunku do wersji prezentowanej poprzednio zmieniłem trochę zasilacz - wymieniłem kondy 330uF na wyjściu na 1500uF i dodałem - wimę MKP 240 nF. Nadszedł czas na włożenie go do obudowy. Pozdrawiam wszystkich klonerów.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.