Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy Nelsona ;)

uwe300

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w wątku sąsiednim pisał Bartek1 warto dać drabinkę jest bezkonkurencyjna w stosunku do każdego potka, który stosowałem. Takie dzieło sztuki jak u Bartka1 jest poza zasięgiem moich zdolności i prawdę powiedziawszy dla siebie robię tylko shunt regulated, bo nie mam takich switchy, ale zawsze chociaż popatrzeć miło, że ktoś coś takiego zrobił :)

Lepiej od MKP na zasilaniu sprawdzają mi się olejówki - tyle, że duże byki są.

Jeśli chodzi o sygnałówkę co myślicie o similc np. 47 uF. Wczoraj sprawdził się w moim preampie na wyjściu (preamp jest inny niż wasz).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

No tak, tylko, że ten porównywany BG-N miał chyba mniejszą pojemność.... więc może być ciężko o porównanie. Mnie np. BG-N 4u7 na wyjściu preampa w ogólne się nie sprawdził jak testowałem sygnał z wyjścia preampa na słuchawkach .... ;). Sam jednak w sobie similc jest dobry chyba. W każdym bądź razie porównywałem z kilkoma innymi i było bez zarzutu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mam taki autorski... moze lamerski pomysł na zasilanei do tego pre...

przykladowo 3uzwojenia wyprostowane i leci przez 3lm317 polaczone szeregowo po20V i mamy na wyjsciu 60V idealnie odizolowane od brumienia... wiadomoze stabilizatory szumią... nie wiem jaki pobor ma ten pre wiec nie wiem jaka jest on rezystancją dla zasilania ale trzeba by policzyc cewke zeby przepuszczała np do 20Hz czyli zero szumów co myslicie... bardzo buracki pomysł? zasilanie taiego A-klasowgo tworu jest o tyle latwieszcze ze nie mamy skokow ppoboru pradu i jest on jednostajny

Panowie, zachęcony Waszymi dokonaniami i świetną pracą Bartka1 postanowiłem spróbować złożyć Alepha L, właśnie siedzę nad płytką, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się go uruchomić.

co do drabinki, to do mojego GC złożyłem sobie 12-pozycyjną z rezystorami Tesli i jakimś tanim przełacznikiem, koszt to jakieś 20PLN, a gra to znacznie lepiej od małego Alpsa, który był przedtem. 12-pozycji w zupełności mi wystarcza, a takie dzieło sztuki jak to zrobione przez Bartka1 przekracza moje możliwości manualne i finansowe :)

PCB juz jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7698-100008059 1170282932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>uwe300

sorki za krótki offtopic

Robisz płytki termotransferem?

Zauważyłem też, że wypełniasz całą niewykorzystana powierzchnię masą, u mnie się to kiedyś nie sprawdziło, pojawiały się zakłócenia, których nie dało sie zlikwidować, nie masz z tym problemu?

robie na papierze kredowym ta plytka akurat niespecjalnie wyszla;) spieszylem sie przy prasowaniu;)... co do tego wypałnienia masą to mam 2wersje jedna cała zalana druga nie :) bede odsłuchiwał dwie wersje

>uwe300

Wejdą Ci małe radiatorki?

Moja płytka również wyszła tak sobie, ale wszystko działa bezszelestnie nawet przy b. dużym poziomie głośności :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

radiatorki spoko wejdą... plytka brzydkow yszla glownie dlatego ze to ksero a nie wydruk z lasera:/ chociaz w porownaniu do tego jak mi to wychodziło pol roku temu to bajecznie piekna;) Alephy3 co mam z lasera wydruk wychodza idealnie. Takie lamerskie pytanie.... co sie reguluje tym potkiem montarzowym nie wiem czy widac na foto ale moja plytka jest 2stronnie laminowana... gorna strona cala jest pokryta miedzia dla lepszego ekranowania... jak to zadziala... zobaczymy jak odpale :D

>widać, widac

potkiem regulujesz napiecie na bramce, a więc punkt pracy mosfeta, ja trzymałem się napięć podanych przez Passa, ale rekin pisze o 5V, ciekawe...

>rekin

mierzyłeś prąd płynący przez fet-a?

Montażowym ustawiasz napięcie bramki, czyli pośrednio również napięcie na drenie. Ja ustawiłem połowę nap. zasilania. Jeśli będzie za niskie, to bedziesz miał przesterowany dźwięk - najogólniej mówiąc.

>maszto

Pisałem, że udawało mi się ustawić niewiele ponad 5V zanim nie podniosłem napięcia zasilania (początkowo miałem poniżej 50V). Mogłem zmienić rezystorki do polaryzacji bramki, ale prościej było wymontować jedną zenerkę w zasilaczu. Teraz mam około 6,5V - na bramce, ale napięcie również nie 60V tylko około 56V.

rozumiem ze polowa zasialnia ma byc na wyjsciu przed kondem tak?

Ukryta Zawartość

post-7698-100008048 1170282949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak właśnie - zresztą najlepiej byłoby sprawdzić oscyloskopem - czy się nie przesterowuje. Ja brałem to na słuch i wiem od jakiego napięcia jest już u mnie OK. Zmień te montazowe potencjometry na jakieś helitrimki - będzie łatwiej coś precyzyjnie ustawić. No i powodzenia :)

hehe... DIY power!!! postanowilem zrobic drabinke DIY oto wstępny szkic jednego z 4 wafli ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze - będę Cię dopingował. Powiem tylko, że problemem jest część mechaniczna. Sam nad tym myślałem, ale zrobienie pewnych styków i kółeczka z nacięciami oraz zamocowanie sprężynki to trochę kłopotliwe.

Dla ułatwienia dodam - rozkręć jakiś multimetr z obrotowym wybierakiem zakresów - to takie najprostsze rozwiązanie.

ja jak zwykle zrobie wszystko od dupy strony ;) obracac sie u mnie beda wafle ;)... nie bedzie zadnych sprezynek ;) jak zloze model to cykne fotosa ;) hmm zrobie model z tektury, zeby pokaac o co mnie chodzi... zaraz bedzie foto ;)

Nie zapomnij zeby byla "make before brake" i to tak porządnie :) Nawet Elmy nie sa w tym względzie perfekcyjne i jak się smar kontaktowy trochę wytrze to czasem przerywają przy przełaczaniu.

teraz opis do foto.... laminat bedzie dwustronny, rezystory na zewnatrz, przeplot na zewnetrznej czesci okregu do wewnetrzenj strony 2wafli. teraz tak... czarny wklad dlugopisu to os ktora bedizemy obracali wafle, bialy wklad symuluje drazek zakonczony miedziana/ew inny metal glowka z ktora zwiera dwa rezystory i z niej pobieramy sygnał. na srodku jednego wafla podajemy sygnal, na srodku drugiego podlaczamy mase, teraz problem sprezynek... nie ma zadnych sprezynek te dwa wafle beda oddzielone podkladka o grubosci mniejszej niz grubosc glowki ktore zwiera dwa laminaty.. czyli wafle sa odgiete minimalnie i same z siebie docikaja sie do glowki :D ot tyle... zamiast sie uczyc na kolosa z logistyki, analizy ekonomicznej oraz ekonomiki transportu to ja mam takie oto wizje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.