Skocz do zawartości
IGNORED

problem sieci,skoków napięcia...

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Napiszę krótko,nie znam się na tym a mam wątpliwości...

Mieszkam w nowym bloku na Ursynowie (wybudowany koło 2000r),kawalerka. zestaw Rotela z B&W mam podłączony fabrycznymi kablami na listwie fellowesa(jak znajde czas i tu coś pozmieniam tak jak to z k.głośnikowymi i int.kon. zrobiłem)

Czy jednoczesne włączanie kompa,kuchenki mikrofalowej,włączenie i wyłączenie pralki,lodówki,czajnika elektrycznego,żelazka itd. może powodować jakieś uszkodzenia w sprzęcie audio ?? jeśli tak to jakie jest rozwiązanie...słyszałem o kondycjonerach,listwach za tysiąc złotych..

Proszę o rady ludzi,którzy mają czas i się znają ;) bo ja go nie mam w ostatnich miesiącach a jak znajde trochę to pragne słuchać muzyki a nie grzebać w necie godzinami..dzieki i pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/23774-problem-sieciskok%C3%B3w-napi%C4%99cia/

Na mój gust, jeżeli sprzęt domowy masz sprawny i nic nie iskrzy i nie sieje zakłoceniami, to nie masz się czego obawiać. Jednak zawsze może trafić się jakiś sąsiad, który akurat użyje rozklekotanej wiertarki i "wpuści" w instalację "szpilę"...

Kondycjoner fajna rzecz ale drogi. Listwa za tysiąc złotych? Nie daj się zwariować, za te pieniadze wolałbym przetestować wysokiej klasy UPS do sprzętu komputerowego.

Sam mam dwie dobre listwy po 80 zł.

dzięki za odp.

sam już się zastanawiałem nad dobrym komputerowym UPS...jak gadałem przez telefon z jednym sklepem audiofilskim to mi gość powiedział,że tani (1 - 2 tys. zł) kondysjoner tylko spłaszczy brzmienie - listwa za te cene i dobry kabel raczej brzmienie poprawi(ale odsłuch) ...jeśli kondycjoner to 3 tys. i w górę ...

to jak do tego ma sie zwykly komputerowy UPS - raczej brzmienia nie poprawi;)... jak myślicie?

Przeszukałem to forum (UPS) i nie ma jednoznacznych stanowisk. Myślę, że mało osób na poważnie to przetestowało, bo to "nieaudiofilskie". Dyskusje sprowadzały się do kształtu charakterystyki prądu na oscyloskopie.

Zadne z wyzej wymienionych urzadzen (pralka, lodowka, mikrowela itd) nie uszkodzi twojego sprzetu, co najwyzej bedzie siać zakloceniami, ktore moga negatywnie wplynac na brzmienie, ale nic sie od tego nie popsuje.

Duze ała moze za to zrobic jakis gwaltowny skok napiecia w sieci spowodowany np. uderzeniem pioruna w poblizu budynku, ale przed czyms takim tym nie ochroni sprzetu ani listwa ani kondycjoner - wtedy pozostaje miec nadzieje, ze zabezpieczenia instalacji elektrycznej budynku stopnia A i B beda w stanie sobie z tym poradzic, albo dla pewnosci we wlasnym zakresie zainstalowac sobie jeszcze stopien C w mieszkaniu.

co do UPS'ów to owszem - mozna w systemie audio zastosowac, ale tylko takie, ktore pracuja w trybie ciagłym (tzw. online), ale tutaj ceny sa juz na poziomie kondycjonerow, wiec na jedno wychodzi.

• Redaktorzy

Otóż to, sprawy UPS-ów były szczegółowo omówione. Zwykły UPS w prąd nie reaguje, dopóki napięcie nie spadnie poniżej zakładanego powziomu. Wówczas odłącza sieć i włącza swoje zasilanie bateryjne, czemu najczęściej towarzyszy paskudny skok napięcia dostarczanego do podtrzymywanego urządzenia. Komputerowi to nie szkodzi (zapewne ze względu na zasilacz impulsowy), natomiast wzmacniacz zapewne puści to aż na głośniki, co da taki efekt, jakby z nagła zastartowała stara lodówka. A więc nieststy, to nie dla nas. Doradzam przynajmniej listwę filtrującą, odsieje trochę zakłóceń i spłaszczy co dziksze skoki prądu.

dzięki za ciekawą dyskusyjke ;)

do gonarek : ja przez taką wysokość wynająłem inną kawalerkę (normalna wysokość i wykładzina dywanowa i jakaś gumowa w kuchni zamiast pięknych paneli i kafli) - piękna sprawa jeśli chodzi o brak dudnienia... pozdro

jak szukałem rozwiązania do tamtego mieszkania do głowy przychodziły różne rzeczy - kilimy na ściane,jakby to było moje mieszkanie to bym zbudował poziom na sypialnie (ale droga to zabawa)

czarnego ;) lestara mam za biurkiem z komputerem

za sprzętem audio mam lepszego (mam nadzieje) i droższego (tege jestem pewien;) 160 zł Fellowesa - ciekawe czy faktycznie jest jakaś różnica pomiędzy tymi listwami (oprócz tego,że fellowes ma ze dwa gniazda wiecej pozdro

Miałem cały worek różnych listew z firmy, która zmieniała osprzęt na nowy. Porozkręcałem wszystkie i dokładnie obejrzałem. Twój też był. Główne różnice to solidność wykończenia (luty zamiast konektorów, mizerne włączniki z prawie luźnymi konektorami, solidność wykonania i komponenty filtrów) Z całego worka wybrałem sobie dwa Lestary. Od Fellowesa się w zasadzie nie różniły ale były czarne. I jest OK.

Trzeba zachować zdrowy rozsądek. Cudów nie ma, sprzęt za parę stów nie robi rzeczy magicznych.

Nie lubię jak marketing próbuje wyciągać mi pieniadze z kieszeni.

W super hiper kable też nie wierzę.

> kondysjoner tylko spłaszczy brzmienie

Niczego nie spłaszczy.

> ups

Zależy jaki. Tańsze z definicji opadają z tego względu że napięcie przez nie podawane nie jest sinusoidalne. To istotna sprawa i powinieneś się o to wywiedzieć od producenta. W domu mam póki co cały bajzel podłączony do APC SmartUPS 700. Działa to poprawnie. Przedewszystkim zależało mi na zabezpieczeniu się przed przepięciami. Cena tego UPS-a wynosi około 1 kzł. Kondycjoner np. PowerAC jest dwukrotnie droższy, ale jest lepszym rozwiązaniem. Ostatecznie warto wydać 2 kzł żeby zabezpieczyć 8 kzł.

yamen

radek862 -- >

wczorja w KAIM słuchaliśmy pewne urządzenie które przytargał hornet ... jest to "prądnica" która stabilizuje parametry prądu w sieci ... skontaktuj się z hornetem być może będzie to lekarstwo na Twoje problemy :)

Urządzenie działa... a co najważniejsze ma wpływ na dźwięk :)

zdezintegrowany_3PO

gonarek, 12 Sty 2006, 14:47

(...) albo dla pewnosci we wlasnym zakresie zainstalowac sobie jeszcze

>stopien C w mieszkaniu.

zdaje się, że dobry kondycjoner to właśnie ten stopień C

zdezintegrowany_3PO, 13 Sty 2006, 13:19

>wczorja w KAIM słuchaliśmy pewne urządzenie które przytargał hornet ... jest to "prądnica" która

>stabilizuje parametry prądu w sieci ... skontaktuj się z hornetem być może będzie to lekarstwo na

>Twoje problemy :)

>

zdaje się, że jeden z kondycjonerów (chyba accuphase'a - ale tylko chyba) robi dokładnie to samo.

Czyżbyś został wyznawcą teorii zasilania (albo przynajmniej "wierzącym, niepraktykującym") ?

->mike27

nie zrozumiales, przeczytaj jeszcze raz.

->audiofreak

chodzilo mi raczej o cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie sadze zeby jakikolwiek seryjnie produkowany kondycjoner do sprzetu audio byl w stanie ograniczyc przepiecie rzedu 1kV (standardowa wartosc dla tej klasy zabezpieczenia). kondycjoner to zabezpieczenie trzeciego stopnia (klasa D), przeznaczone do zastosowan lokalnych, a nie calej instalacji tak jak C.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiofreak -->

Nie wiem co dokłądnie masz na myśli ... ale podczs odsłuchów owo urządzenie miało zdecydowany wpływ na sysytem potwierdziło to 5 słuchających osób :)

Przede wszystkim w zakresie detaliczości oraz głebokości sceny ... byłem i jestem "wierzącym ale niepraktykującym" ;) w końcu "brud" w sieci po coś też został stworzony :)

zdezintegrowany_3PO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.