Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie można kupić MDF i fornir, Szczecin

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam zbudowac sobie kolumny i rozgladajac sie za materialami do budowy znalazlem w szczecinie dwie firmy oferujace plyte MDF o grubosci 19mm (to maxymalna dostepna grubosc), problem polega na tym ze plyta ma rozmiar 2,85x2,07 (to okolo 5,9m^2) i musial bym kupic cala plyte, bo nie chca mi sprzedac tyle ile potrzebuje. Forniru nie udalo mi sie znalezc w szczecinie. Moje pytanie kieruje do osob ktore orientuja sie gdzie w szczecinie mozna kupic fornir (rodzaj drewna ma male znaczenie, chodzi mi o ladny ksztalt sloi) i plyte MDF 19mm o mniejszej powierzchni niz cala plyta?

hej - jestescie ze szczecina?

Ja bym potrzebowal takie "skrawki" mdf-u o wymiarach ok 165 mm na 195mm 4 szt i moze jeszcze podstawe, wiec jak cos by takiego tez moglo byc tobym sie dolaczyl :)

tak szczecin power :D, plyta stolarsak to listewki drewniane klejone, fornirowane grubym obłogiem, a na to wysokiej jakosci fornir, fotki przed finalnym wykonczeniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7698-100008111 1170282867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja moze dzis pojezdze po sklepach ale nawet nie wiem gdzie mozna by sie jeszcze wybrac, jesli znacie jakies miejsca gdzie mozna popytac to wpiszcie, ja narazie bylem w castoramie, dzis weglobud i na 26 kwietnia chyba jest jakis sklad z wyrobami z drewna

Tomash

I co byles dzis? zalatwiales cos?

Ja rozmawialem z kolega ktory zamawia gotowe formatki do mebli kuchennych, gdyz jest monterem i powiedzial mi ze jak bede chcial to zalatwi ma na wymiar, z frezowaniem tez nie ma problemu, ale ni znam ani zakladu z ktorego on korzysta ani cen, ale skoro z tego zyje to chyba nie zamawia w Castoramie :)) zreszta Castorama to juz ostatecznosc, przynajmniej jesli idzie o ceny, a i jakosc :)) podpisuje sie klauzulke ze nie odpowiadaja za jakosc, a z doswiadczenia wiem ze 1mm u nich to nie ma znaczeia :) tak mi kiedys jeden z panow stolarzy powiedzial jak jakes polki sobie docinalem :). no przy polkach to moze i nie , ale przy obudowie na kolumny - ech szkoda gadac.

Jak nic nie zalawicie to ja w przyszlym tyg sie dowiem od tego swojego kolegi, co gdzie i za ile on to zamawia

Sluchajcie panowie, pojezdzilem poweszylem i coniecos znalazlem, otuz: plyte mdf 22mm rozmiar 2,75x1,03 m^2 w cenie 103,90 zl, i znalazlem sklep forest maja naturalne okleiny w tym jakies rodzaje rornirow ale pech chcial ze do 17 on jest i nie zdazylem. Wlasnie taka plyta mnie interesowala no i chyba musze sie szybko decydowac zostaly tylko 3 sztuki. ton77 mogl bys opisac troche lepiej gdzie znajduja sie te sklepy, jestem z okolic szczecina wiec chociaz ulica by sie przydala, z gory dzieki.

Ukryta Zawartość

Forest na chmielewskiego - kupowałem tam jakieś dwa lata temu fornir jesionowy na kolumny - raczej małe pieniądze.

Gdzie sprzedają te mniejsze płyty MDF-u ? poprzednio kupowałem przy "autostradzie" ale tam były wielkie płyty i cieli raczej z marną precyzją - inna sprawa, że mieli też cieńsze płyty - możnaby wtedy skleić ze 2 lub 3 warstwy (ja robiłem pancerne obudowy - ścianki klejone 2 warstwy 19 mm)

A.

Ukryta Zawartość

te mniejsze sprzedaja w sklepie "Sęk" ale nie maja sprzetu do profesionalnego ciecia, wlasciwie to wcale nie maja sprzetu, babka w sklepie powiedziala ze moze krajzega opierdolic na mniejsze kawalki do transportu :( ciekawe czy dzis bedzie ten z fornirami czynny, pozdrawiam

Panowie, juz zakup zostal dokonany, kupilem plyte mdf 22mm (pocieta dokladnie u stolaza) do tego multum wkretow i klej montazowy, wiec tylko pozostaje wziasc sie za skladanie, ale nie dzis bo mi rece odpadaja po wniesieniu tego na 3 pietro :)

• 4 lata później...

Witam. Odświeżam wątek. Panowie potrzebuję położyć fornir i polakierować kolumny. Znacie jakiegoś dobrego stolarza, który to wykona dobrze i za rozsądne pieniądze? Pozdrawiam.

Pytalem dzis w Popek B & G. Pracownia stolarska Chorwacka 12a ale powiedzial ze dla dwoch kolumn to mu sie nie oplaca rozgrzewac maszyn :)

Nie chcesz samemu sprobowac (to nie jest trudne)? W DLH jest promocja na eucaliptus w malych opakowaniach, a forniry modyfikowane mozesz kupic na liscie. Potem lakierowanie pedzlem, szlifowanie klockiem i polerka. Jest lato wiec nie powinno byc problemu.

A robiłeś to już? Opisz szybko metodę, jak możesz, jaki lakier trzeba dać? Mam dostęp do pistoletu, więc lakierowani zrobię sam, ale nie bardzo mam gdzie fornir przykleić.

Fornirowanie bylo juz poruszane wielokrotnie:

Ukryta Zawartość

Metoda jest bardzo prosta. Wycinasz listek forniru 10mm wiekszy od pokrywanej sciany nastepnie smarujesz go oraz sciane kolumny klejem kontaktowym (Patex Moment, Timebond) uzywajac packi lub scietego pedzla plaskiego - raz w poprzek a raz wzdluz. Kiedy przeschnie (kilkanascie minut) laczysz obie powierzchnie nastepnie mlotkiem dociskasz miejscowo przez przekladke (sila docisku decyduje o adhezji kleju). Nadmiar zeszlifujesz papierem. Jesli masz juz powiercone otwory to zabawy jest troche wiecej.

Inne dobre pomysly na stolarke:

Ukryta Zawartość

Forniry modyfikowane 20-30zl za m2, 5-6 rodzajow do wyboru w DLH.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kazdy lakier chemoutwardzalny bedzie dobry. Przed lakierowaniem trzeba podniesc wlokna wodowaniem (zwilzajac drewno) lub zastosowac klej kostny i potem go zeszlifowac (najlepiej wzdluz wlokien). Chodzi o to zeby pierwsza warstwa czy to kleju czy lakieru byla na zamkniecie porow wiec nie warto dawac czegos drogiego. Sa specjalne holzprimery ktore latwo szlifowac. Mat/satyna lepiej wyglada na duzych powierzchniach.

Dzięki wielkie Jacku, jeżeli mogę się tak do Ciebie odnosić. Jedno jeszcze pytanko, przed lakierowaniem zwilżam wodą i na mokro lakieruję? A co do metody z klejem kostnym? Maluję klejem, czekam aż wyschnie, szlifuję i potem lakieruję? Generalnie chodzi o to by włókna były widoczne i namacalne tak?, to ma być właśnie ten efekt?. Pozdrawiam

Wodowania uzywa sie raczej rzadko, woda temperatura 30-40 stopni Celsjusza i zaraz szlifowanie wzdluz struktury drewna. Klej kostny powoduje pecznienie wlokien i usztywnienie po wyschnieciu. Nastepnie szlifowanie powoduje ze wiecej sie nie podniosa. Taki sam efekt da wstepna warstwa lakieru i bedziesz mial pewnosc ze bedzie kompatybilny chemicznie z nastepna warstwa. Ja maluje pedzlem Holzprimerem a potem orbitalna szlifuje do uzyskania matu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie masz ścików itp..., to najprościej w warunkach amatorskich połozyć fornir na kontaktowym(na forum jest wszystko), wodowanie sobie na pierwszy raz odpuść. Po przyklejeniu forniru i obrobieniu krawędzi szlifujesz fornir momośrodową, oscylacyjną, papierem na klocku, z tym że mimomośrodową nie szlifujesz blisko krawędzi i otworów. Używasz różnych gradacji papieru możesz zacząć od 120 i skończyc na 180-220-360-400 to zależy(od czasy, efektu, oczekiwań). Odpylasz dobrze fornir i lakierujesz, szlifujesz, odpylasz, lakierujesz....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.