Skocz do zawartości
IGNORED

Może ktoś pomóc tuning

nicram

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym zmienić kondy i układy w tym cd sony cdp-991 lecz nie zabardzo wiem które są do czego (kondy) jak by ktoś napisał co zamiast czego wsadzic byłbym wdzięczny

opis rysunku:

1. 470uF

2. 470uF

3. 220uF

4. 47uF

5. 470uF

6. 4,7uF

7. 470u

8. 100uF

9. 470uF

10. 1000uF

11. 10uF

12. 1000uF

13. 10uF

14. 100uF

15. 100uF

16. 100uF

17. 470uF

18. 47uF

19. 100uF

20. 100uF

21. 100uF

22. 100uF

23. 100uF

24. 100uF

25. 100uF

26. 4,7uF

27. 100uF

28. 10uF

29. 220uF

30. 4700uF

31. 4700uF

32. 100uF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23877-mo%C5%BCe-kto%C5%9B-pom%C3%B3c-tuning/

Cześć nicram,

z Twojego postu wynika, że nie masz zielonego pojęcia w temacie...

Tuning wymaga poznania układu, znalezienia słabych punktów, które można poprawić. Nic na pałę!

Sztuka bynajmniej nie polega na wymianie samych elektrolitów...

Nie napisałeś jaką masz wprawę w posługiwaniu się lutownicą.

Jeśli marną, to nawet nie próbuj - poćwicz na czymś co możesz wyrzucić.

Zresztą nikt na podstawie zdjęcia nie powie Ci co tam wstawić, potrzebny jest schemat.

Moja rada: daj to komuś, kto się zna na rzeczy...

Pozdrawiam

Arek

PS Mogę Ci kogoś polecić (nie siebie), kto robi takie rzeczy tanio i dobrze -> napisz do Ushy.

źle to sformułowalem pytanie miałem na myśli jakich firm było by najlepiej urzyć np :

czy takie mogłyby być:

oscony:22,20,21,19,

Panasonic FC :30,31,12,10,9,7,8

Rubycon ZL: 5,17,4,18

lub ewentualnie coś innego (tańszego) do cyfrówki niż oscony.

Co do posługiwania się lutownicą to potrafię i to dobrze.

A forum jest po to aby się pytać.

Po zdjęciu ciężko ocenić jaki kondensator pełni jaką funkcje, to że któryś znajduje się obok DAC'a wcale nie znaczy, że jest w nim w jakikolwiek sposób powiązany elektrycznie. Do cyfrówki Nippon SXE.

Ja sie tez niedawno wzialem za tuningi cd :)) Przede wszystkim nalezy skolowac schemat, to podstawa. Aktualnie tuninguje denona dcd-660 a schemat dostalem za uprzejomoscia 'karbidoczaszka'. Po prostu trzeba szukac, moze ktos akurat ma. Najwieksza poprawe na poczatek jesli chodzi o cd przynosci wymiana opamp'ow na lepsze, cos ze stajni bb- 2132,2134,2604 - najtansze.

Proponuję spróbować AD 797 są duuuzo bardziej szcegółowe i z lepszym basem od OPA...2134 ,2604 z tym ze potrzeba przejściówek.

Ja kupiłem AD po 20 zł szt ( potrzeba 4 szt) + 10zł za dwie przejściówki + koszt przesyłki.

>nicram

mam bardzo podobny model (prawie taki sam), tzn CDP791.Bardzo fajny kompakcik z DACiem ze sporym potencjałem.Ja od razu zrobiłem osobny stopień wyjściowy na OPA1632.W zasadzie przeróbki wciąż trwają ale mogę zamieścić kilka fotek z "planu budowy".Może Ci pomogą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-426-100007861 1170283205_thumb.jpg

post-426-100007862 1170283204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze...

Ukryta Zawartość

post-426-100007858 1170283210_thumb.jpg

post-426-100007859 1170283208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie o stało się wkońcu coś wymieniłem a w ruch poszły kondensatory oraz układziki

wykorzystałem kondensatory Rubycon, Oscony układy BB2134 w niedalekiej przyszłości planuję zająć się zasilaniem.

Po wymianie :

byłem sceptycznie nastawiony, że coś to zmieni lecz ku mojemu zdziwieniu usłyszałem dużo więcej niż sie spodziewałem. Z brzmienia takiego płaskiego wręcz bez duszy wskoczyło w zruwnowarzony delikatny a czasem stanowczy dźwięk bas stał się zruwnowarzony i stanowczy, szybki. Góra nabrała życia i wiatru w żagle. Powstała przestrzenność i mozliwość wyszczegulnienia poszczególnych instrumentów.

Całkowity koszt do tej pory to 65zł + odtwarzacz :-)

zamieszczam kilka fotek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze widok normalny :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nicram

zajzyj pod napęd, tam tez jest trochę do zrobienia :)Poza tym w prawym kanale jest zamieniona faza sygnału wychodzącego z DAca.Trzeba by zamienić rezystory.Poza tym radzę włożyc osobne gniazda RCA.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Leszek B

Jestem posiadaczem cdp-591, z fotek moge wywnioskowac ze jest dokladnie taki sam jak 791 tylko okrojony o wyjscie cyfrowe (moge sie jednak mylic). Napisz mi jak dasz rade jake sa efekty twojego upgrade'u, nie wiem czy sie pakowac z kasa w ten klocek czy nie. U mnie w sumie po wymianie op gra calkiem przyjemnie. Za wszelkie info bede wdzieczny.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

No cóz , nie jestem na pewno żadną wyrocznią w tej kwestii ale myslę że warto popracować nad tym klockiem.Myślę że można osiągnąć bardzo wysoki poziom.Jaki , tu oczywiście trzebaby się pobawić w sesje porównawcze z produktami fabrycznymi.Piotrek608 wspominał że robiony klocek powinien przeskoczyć przetwornik pana Stelmacha ;)

Ze względu na brak czasu moje prace nad tym odtwarzaczem stanęły w miejscu i wszystko wygląda tak jak na moich fotkach - czyli wielki bałagan.Jak na razie gra tak że chce się słuchać muzyki i nie chce się analizować czy czegoś brakuje lub czegoś jest za dużo.

Ja uważam ze warto w nim pogrzebać.Wiele też zależy jak daleko chcesz się posunąć w przeróbkach.Ale wybór należy do Ciebie :)

• 2 tygodnie później...

Leszek B

Pisales gdzies ze w prawym kanale jest odwrucona faza (mowa o CDP591/791), robilem porownania odsluchowe z innym sprzetem i jestem na 99% przekonany ze na wyjsciu z odtwarzacza faza nie jest odwrucona, przy odwroconej fazie wyraznie slysze spory "zanik" basu w moim pokoju (taka ma akustyke). Nawet sprawdzajac prostym generatorem potwierdza sie to ze faza odwrucona absolutnie nie jest. Jak wyrwe pcb z tej blachy to jeszcze miernikiem sprawdze.

Ogolnie musze napisac ze nie jest zle jezeli chodzi "granie" tego zlepku czesci za 60pln.

Plyta cdp-591. Jak ktos bedzie zainteresowany to wysle wieksze zdjecia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Właśnie jestem po pierwszej analizie tego klocka zakupionego w tajemnicy przed rodziną na allegro... Wychodzi na to, że przetwornik ma wyjście symetryczne, co daje możliwość wyprowadzenia na zewnątrz gniazd XLR. Ciekawy scalak do regulacji napięcia +/- 5V, opampy philipsa NE5532, ładnie osadzony mechanizm... ciekawe, nie powiem :) O wynikach prac poinformuję.

>borysgo2

O kurcze .Przegapiłem ten wątek.

Tu masz schematy stopnia wyjściowego 991.Prawy i lewy kanał.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-426-100006079 1170300583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odświeże poświęcony temu wątek. Nabyłem niedawno CDP791. Uszkodzony laser, ale mam dwa takie - czyta OK.

Czy w tym CD istnieje możliwość bezpośredniego podłaczenia innego DACa jak choćby PCM61,PCM63 ?

Domyślnie ma on załączone 18Bit i odpowiedni zegar ?

(Chodzi tu oczywiście o umieszczenie go na osobnej płytce i tylko podpięcie pod filtr bez zmiany aplikacji)

Tam jest filtr CXD1244. Umożliwia on bezpośrednie podpięcie zarówno dwóch PCM56 jak i PCM61 oraz ich odpowiedników lub podobnych DACów. Sam filtr ma możliwość przełączania długości słowa wyjścowego na 16/18 bitów oraz zmianę krotności oversamplingu (4/8x - wyższy polecany) i włączenia ditheringu (nie wiem jak jest domyślnie - również polecany).

Przeglądałem serwisówkę i co mnie zaszokowało to , że w tych odtwaraczach zegar nnie jest wykonany na kwarcu, a na marnym genetorze z bramek z elementem indukcyjnym.

Czy wprowadzaliście tam zanaczące zmiany ? Bo nie sądze był to na tyle stabilny przebieg, co nawet najprostrzego kwarcu.

Może użyć chociaż jakąś pętle z filtra, albo nawet z dekodera z kwarcem ?

Jeżeli nie będziesz korzystać z wbudowanego DACa Pulse to zegar można podpiąć pod filtr CXD1244. Jeżeli zastosowano taki dziwny zegar to być może pracuje on na częstotilwości 45,... MHz - ze wzgl. na DACa, może być też drugi zegar systemowy 16.9/33MHz.

Oto część schematu. W miejscu filtra nie ma kwarca, a zegar idzie do generatora z bramek. Dziwne...

Dziwi mnie też dlaczego dane prawego kanału DACa (RDATA) poddawane są negacji.

Czy to celowe zabiegi, bo pogorszyć jakość sprzętu, by był "na miarę budżetówki" ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.