Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do konkretnego gramofonu

pitou

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę w wyborze wkładki do mojego Sansui FR5080S. To taki model jak można zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie, podejrzewam, od nowości zamontowana jest wkładka AT13EaV, z igłą oznaczoną logiem AT, ale nie znam jej wieku i stanu. Zdobycie nowej, oryginalnej igły raczej nie jest możliwe, jedynie zamiennika w North Service, a tamtejsze igły podobno nie są zbyt dobre w stosunku do oryginałów. Jaka wkładka byłaby odpowiednia do tego Sansui, w cenie do 130 zł ? Oczekuję wzmocnienia basu, którego obecnie jednak trochę brakuje, a w dodatku słabo z jego głębią, no i poprawy wysokich tonów, ich wyrazistości. Wiem, że kwota nie jest duża ale widziałem na Allegro np Ortofona 510mkII za 90 zł i nie wiem czy spełniłby w jakiś sposób moje oczekiwania?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23988-wk%C5%82adka-do-konkretnego-gramofonu/

Budżet nie jest zbyt wielki i nie oczekuj, że jego ramach kupisz wkładkę, która spełni Twoje oczekiwania.

Ja osobiście pozostałbym chyba przy Audio-Technica i kupił np. AT 120 (bywa czasami na allegro i cena oscyluje wokół Twojego budżetu). Bas pewnie Cię nie zadowoli, ale wysokie powinny być ok. Tak jak pisałem wcześniej. Za tą kasę nie ma szans kupna "kompletnej" wkładki.

Proponuje zakup na allegro igły oryginalnej AT 12s i przełożenie samego cantlilevera z ostrzem do starej posiadanej obudowy.Wystarczy wkrętak zegarmistrzowski.Po naruszeniu zabezpieczenia z emali , odkręcasz wkrę ustalający i wypychasz delikatnie canti od tyłu. Montaż w starej obudowie 13 eA w odwrotnej kolejności.

>conri

Ukryta Zawartość

To ta igła , prawda? Wysłałem maila do sprzedającego z pytaniem, czy posiada igły do mojej wkładki. Przekładanie to rozsadne wyjście ale jest jeszcze jedno pytanie: czym ja odkręcę tę śrubkę w korpusie??? niestety nie posiadam narzędzi zegarmistrzowskich...

Ukryta Zawartość

>>Pi...

Co do specjalnych narzędzi zegarmistrzowskich to przesada. Wystarczy wkrętak o malym precyzyjnym ostrzu. 'Od ruskich "za 5PLN Albo w zestawie za 8pln a przy gramofonie to ci się przyda.Przekładka sprawdzona i jest o.k.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.