Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny >3000 do Nada

Check-IT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie mam nielada wyzwanie... U sibeie w pokoju mam Paradigmy M3v3, Reloopa Ha-200 i PCMke, ale glownie rozchodzi mi sie o sprzet dla mojego ojca. Jakis czas temu kupil sobie wzmacniacz Nad C320BEE i odtwarzacz C521BEE z kolumnami Koda KF-225 i na dluzsza mete okazalo sie ze nie jest z nich do konca zadowolony. Postanowil wiec przeznaczyc do 3000 na nowe kolumny. Wczoraj jezdzilismy i sluchalismy. Sluchalismy Avance'a-brak mięsa, basu, to nie to. Sluchalismy-Dali 5005-ta sama sytulacja.

Sluchalismy Missionow M35- no i tutaj juz lepiej. Przestrzen ladna, bas w miare mocny ale raczej gladki. Scena sie ladnie zarysowywala, mi raczej do gustu srednio przypadly, ojcu sie spodobaly. Potem sluchalismy jeszcze Paradigmow M9 ale nie z Nadem, no i zabrzmiec nie mogly, sluchalismy na jakims wzmaku audiofilskim co to w ogole basu nie mial :P.. Jestem pewien ze potrafia, bo to przeciez M3+niskotonowy. Chodzi mniej wiece o to zeby uzyskac w wiekszej skali to co potrafi moj zstaw nr1. Slyszalem ze w ten sam desen sa Visaton Couplet. Jeszcze w poniedzialek wybierzemy sie do sklepow, z nadami i posluchamy, ale chcialbym wiedziec jakie wy macie zdanie na ten temat? Co do tego zestawu do 3000pln? Pozdrawiam Check

https://www.audiostereo.pl/topic/23989-nowe-kolumny-3000-do-nada/

Witam w mroźny poranek.

Mówisz, że Avance'om brakowało basu i mięsa? Paradigmom też brakowało? Słuchałem Avance 670AV w zeszłym tygodniu i mogę powiedzieć, że grały tylko basem i niczym więcej. Może ty po prostu potrzebujesz subwoofera?

Nad umie dac mieso w pokoju 15m2 z Paradigmow m3 prawie tak dobrze jak reloop, a zarazem klase grania i miekkosc basu. Paradigmow M9 sluchalismy na jakims dziwnym wzmacniaczu, to samo z reference.

paradigm słynie z basu i "mięsa".....więc to raczej wina wzmaka, avance tez potrafią zagrać z kopem i tu równiez raczej wina wzmaka że się nie "pokazały".......

niewygrzane paradigmy moga trochę razić "szorstkością" ale po czasie jest lepiej, zresztą masz M3v3 to chyba wiesz ......;)))

Wydaje mi sie, że szanowny tatuś kolegi wyznaje starszą szkołę dźwięku - taką, że kiedy spiker w radio mówi, to mają szyby drżeć. Aby mu dogodzić proponuję Wharfedale Diamond 9.6 .

Jak wszystkie Diamondy są strojone w "loudness" - w tym przypadku bas na 80Hz-ach jest o 5-6dB wyżej niż średnica, co powinno satysfakcjonować rodziciela. Dodatkowo ustawiając kolumny tak, aby miejsce odsłuchu znajdowało się na osi 30st. uzyskamy stłumienie wyższej średnicy (o ok. 3-4 dB) i wysokich (ok. 5-6 dB), a to już, wydaje mi się, będzie pełnia szczęścia.

pzdr.

Ko

kobayashi> słyszałem Wharfedale Diamond chyba 9.4. i zgodzę się z twoją sygestią. Warto ich posłuchać, lub mówiąc inaczej 'check it!' - Check-IT

Poza tym zgadzam się także z tezami, że nad 320 może nie sprostać waszym oczekiwaniom w kwestii basu.

trochę jestem zaskoczony tymi wpisami. Mam NAD 320 BEE (fakt że źródło C542 - gra o niebo lepiej od 521BEE) i słuchałem w zestawie z AVANCE (basu tam było naprawdę sporo) i z Paradigmami Monitor 7v4 i nie zauważyłem opisanych braków.

Polecam jednak odsłuch z kolumnami Celestion. F28 wyróżnione przez HFiM, ja wybrałem model wyższy F38 z 20cm wooferem! Tutaj basu na pewno nie zabraknie (Celestion robił głośniki m.in. do wzmacniaczy gitarowych Marshalla).

Cena jest bardzo przyzwoita (ok. 2100 za F38). Koniecznie posłuchaj - ja wybrałem te kolumny choć już niemal na 100% byłem zdecydowany na Avance Dana 509

>Wydaje mi sie, że szanowny tatuś kolegi wyznaje starszą szkołę dźwięku - taką, że kiedy spiker w

>radio mówi, to mają szyby drżeć

Cos w tym jest - przed chwila do mnie przyszedl ojciec, chciac posluchac nowych nabytkow - przelecial jeden kawalek, drugi - szanowny tato podszedl do wzmacniacza, wcisnal "loudness" i stwierdzil, ze teraz to gra jak nalezy :D ;)

napewno jest w tym sporo racji, jednak niemnie decydowac o jego guscie, ja mam mu tylko pomoc w doborze kolumn tak zbey mu sie podobalo :) Jutro pojutrze jedziemy posluchac:

Paradigm:

-Monitor 9

-Studio Reference 20

Wharfedale :

-Diamond 9.6

Acoustic energy :

-aelite two

i bycmoze Kefow bo ojciec sie uparl ;]

Pewnie lista sie jeszcze poszerzy dzieki Wam, ma ktos moze info gdzie moge posluchac w Warszawie

Celestion F38 i Visaton Couplet? Pzdr Wojtek

Celestiony i KEFy można posłuchać tutaj:

AUDIO FORTE

Warszawa

ul. Rejtana 3,

tel. (022) 646 69 99,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Posłuchaj także Paradigm Studio 40 v.3 - moim zdaniem lepszy basik niż 20-tki, minimalnie lepsza skuteczność, 2,5 drożne ale 3 głośnikowe, a jak dobrze się potargujesz nie zapłacisz wiele więcej niż 3 kzł :)

Prawidłowy link

Ukryta Zawartość

Jak juz bedziesz w Audio Forte to polecam posłuchać Audio Academy Hyperion III.

Ukryta Zawartość

a dlaczego jest problem w znalezieniu kolumn? juz tu kilka osob pisalo ze to wina wzmaka.

Po prostu NAD 320 BEE jest naprawde BEEeeeeeee moim zdaniem to porazka (np amlituner yamaha rx440 gra duuuzo lepiej w calym pasmie od tego BEE)

Moja propozycja to sprzedac Bee na allegro za okolo 1k powinno pojsc. Dolozyc cos z puli glosnikow do lepszejszego nowego wzmaka. Lub po prostu cos z drugiej reki.

A za okolo 3 k to kolumny DIY wylszly by juz naprawde dobre :-)

Polecam Wam:

Ukryta Zawartość

Ja mam Nada 320Bee z A.A. Phoebe II w 14m2 i jest wszystko ok!

Ukryta Zawartość

>check IT

jakie posiadasz okablowanie do NAD?

Miałem kiedyś też podobny dylemat….moja dziewczyna miała NADzika i mówiąc szczerze, to niezależnie od kolumn(a miałem ich kilka…bo firma miała dobe kontakty z dystrybutorami!) dobrego basu ni jak nie udało się z niego osiągnąć. Wzmacniacz został na szczęście sprzedany i został zakupiony w trakcie"czystek magazynowych" od jednego z dystrybutorów- Arcam Dela 290 (ostatni mohikanin jeszcze na gwarancji!) . Nagle przy tych samych kolumnach pojawił się bas, energia, scena, detale- jakich u NAD nie było! Zainwestuj lepiej (te 3000) zł w inny wzmacniacz, lepiej na tym wyjdziesz, bo z NAD dobrego„mięsa” na kolumnach nie doświadczysz ! Z moją miłą w zaciszu domowym używamy wzmaka Arcama wraz z magnetostatami (a kolumny te są cholernie wymagające prądowo!) i jak dla mnie osiągneliśmy zadowalający efekt.

>>CheckIt

Bardzo sie ciesze, ze moj typ najbardziej przypadl Wam do gustu! Widocznie z moim sluchem nie jest jeszcze tak zle :) A jesli jeszcze kiedys bedziecie mieli problem z basem, to polecam "kabelek" Linna do bi-wiringu - wyzwala z Paradigmow najdziksze instynkty i uwalnia najnizsze poklady basu!

Pozdrawiam - Dooomin

Check-IT

Proponuje wybrać sie do Audioforte na Rejtana 7/9, posłuchać Hyperionów i porównac je z kolumnami za ponad 3000zł. Jestem pewien, że z pokazu tatuś będzie zadowolony.

Z uzyskaniem wulkanów dynamiki i basu z 320-tki będzie problem ale kto szuka ten znajdzie , jak napisałeś wzmacniacz ma zostać OK ( z czaem może pod choinkę kup tacie 350/352 problem zniknie ).

Jak tata lubi starą szkołę mocnego grania i lubi tez wcisnąć Loudness to ma tak jak ja ,, czasami " .

Wole przekoloryzowanie ale za to czuje muzykę . Zaraz sie ktoś przyczepi że degraduje muzykę , ale mi ma ona sprawiać przyjemność a nie spełniac audiofilskie wymogi . Często słucham cicho i przy niskich poziomach trudno wtedy o mięcho i bas i tu loudness to jedyny ratunek .

skorzystaj z propozycji AA i posłuchaj Hyperionów III . Ja szukałem Dzwieku podobnie jak twój tata , nalatałem sie no i ostatecznie Hyperiony u mnie stoją .

wygrzewają sie powoli. Co do kwesii kabli-coz tutaj narazie zadna decyzja nie zapadla. Ale fakt, kable moglyby nieco wyszczegolnic bas, co do bi-wiringu-czy faktycznie oplaca sie w to bawic przy wzmacniaczu bez 8 gniazd? Pozdrawiam

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.