Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra PW 3015-POMOCY!!

wojtas1985krak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam unitrę PW 3015.Jak chyba każdy wie jest to wzmacniacz. Nie działał w nim jeden kanał. Wymieniałem końcówki mocy,wszytskie tranzystory w części wzmacniacza mocy i nic-dalej nie było nic słychać-dopiero min.sygnał przy max podgłośnieniu. Dodatkowo podczas próby naprawy uszkodziłem 2 kanał-zwarłem masę z zasilaniem(nie było bezpieczników tylko kawałek kabla),teraz po podpięciu kolumn słychać buczenie transforamtora i głośnika. Bez obciążenia trafo chodzi normalnie! Tranzystory mocy są OK.Z tym chyba sobie poradzę,ale też prosiłbym o jakieś wskazówki,żebym nie umarł przed naprawą tego:D No i miło by było,jakby ktoś wygrzebał gdzieś schemat,bo nigdzie takiego jeszcze nie znalazłem! Schemat można wysłać na e-mail: [email protected] lub ten sam login w domenie -wp.pl Dzięks!

https://www.audiostereo.pl/topic/24050-unitra-pw-3015-pomocy/

Więc tak:poradziłem sobie z buczeniem kanału(tego po zwarciu)-padł tranzystor sterujący(jakby ktoś miał podobny problem jak ja-to niech to spr). Ale z resztą czekam na Waszą pomoc!!

To mój pierwszy wpis na forum ,więc witam wszystkich serdzecznie.

wojtas1985krak: schemat wysłałem na podany e-mail. Co do porad, to musisz liczyć na bardziej obeznanych w temacie ode mnie.

Pozdrówka.

Hehe...schemat mi pomógł:D Kolejnymi pomiarami doszedłem do tego,że to potencjometr od regulacji balansu był uszkodzony:) Tak więc jak ktoś będzie miał podobny problem to rozwiązanie jego może być podobne:)

Pozdro 4all:)

• 6 miesięcy później...

Nie chce tworzyć specjalnie na jedno pytanie, więc się dopisuje. Pytanie jest następujące: czy na ww. wymienionym wzmacniaczu (Unitra PW 3015) da się jakoś sensownie słuchać muzyki przez 50w. głośnik? Przypominam, że moc wzmacniacza to jedynie 15 watt. Czekam na odpowiedź i z góry dziękuje.

Tak, chodzi mi o to czy wogóle opłaca się kupować taki głośik (czy wogóle będzie działać). A wzmacniacz razem z głośnikami będą w malutkim pokoju, więc i tak głośno muzuki puszczać nie będe. Dziękuje za pomoc.

Dwie kolumienki dwudrożne Unitra ZG 15-C ze zmienionymi głośnikami niskotonowymi na głośniki podane w linku niżej. Co do moich oczekiwań - i tak w większości korzystam z słuchawek, więc nie jest ważne, aby bass rozwalał szyby w oknach sąsiadów, a żeby można było przyjemnie posłuchać muzyki.

Co do linku to jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumienki OK, ale tylko z GDN16/30 8ohm lub oryginalnym GDN16/15.

A co do zainstalownych tam głośników posłużę się cytatem z diyaudio.pl: "głośnik dibeisi - k**wa co za kicz!!"

Jeśli wstawisz tam np. Tonisle to będzie poprawnie, inaczej - już wiesz...

Ja bym od głośników za 10zł nawet nie oczekiwał że zagrają :) raczej radzę zamontować

Ukryta Zawartość

nie jest to jakieś piękne kolorowe ale raczej jeden taki głośnik ograł by 4 badziewiackie głośniki łącznie.

wstrzymaj się z kupnem i uzbieraj grosza

Ukryta Zawartość

Hmm... Za niedługo urodzinki, więc kasa będzie. :) Ale mimo wszystko troszeczkę drogo te głośniki. A i nie zależy mi żeby były kolorowe cudeńka, bo głośniczki i tak będą maskownicą przykryte. :) A i doszłem do wniosku, że 15watt'owe głośniki wystarczą do pokoju 2,5 na 5 m. :)

A i tak BTW: podłączyłem niskotonowy głośnik od wierzy znajdującej się w drugim pokoju (160w) i działała. :) Co prawda nie było oszałamiająco głośno, i był sam głośnik niskotonowy (był to głośnik 3 drożny), ale działał. :)

Tak swoją drogą: co Wy na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Alpiard to ta sama liga (szmacianka) co dibejsi :D

Niestety dore głośniki muszą chopciaż trochę kosztować, a taki pierwszy - lepszy to zły wybór. Zmarnujesz tylko pieniądze, a już miałbyś niecałe 2 Tonsile :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.