Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do eltax cd 300- modyfikacja

Tommy2teos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem kolumny eltax cd 300. Mają dwa głośniki basowe (westra), średniotonowy (tylko made in china, typ obudowy głośnika- zamknięta), wysokotonowy- porażka, jakiś piezoelektryczny- motorola.

Posiadam kolumny diy na tonsilach 1x 16/50/6 i 1x gtc 11/100 (nie pamiętam podziału, chyba jakoś 3300 dla niskiego i 3600 dla wysokiego 12db/oct, cewki powietrzne 1mm i kondensatory mkt). Wrażenia z zakupu? Bas się zwiększył, brzmi lepiej. Potrafią zagrać naprawdę głośno. Niestety wrażenie psuje jakby cofnięta średnica, no i oczywiście wysokie tony. Na samym starcie wymieniłem piszczałki na moje tonsile. Jest lepiej, ale ciągle stara konstrukcja w zakresie wysokich i niskich tonów w przewadze.

Myślę sobie, może to wina tłumika. Średnie i wysokie moga być za bardzo stłumione. Niestety muszę się przyznać, kompletnie się nie znam na elektronice. Od biedy coś przylutuję, ale już na przykład nie znam się na wartościach poszczególnych elementów. Na jednym pisze 6R8-K, 5W-KM-8 (tor wysokotonowy). Co to oznacza? Ile db głośnik jest wytłumiony? To samo pytanie dla toru średniego (3.9 oma J 5W)...

Załączam zdjęcia zwrotnicy. Niestety wiedza, jak narysować jej schemat jest dla mnie nieosiagalna.

Z tego powodu nie chcę też przekombinowywać. Planuję zmianę kondów. Tego 4,7 na jakiś MKP Jantzena może, zaś te 10 na ruskie olojowe z allegro, ewentualnie jakieś mkt lub mkse. Cewki nie ruszam bo nie wiem jaka jest jej wartość. Obliczyłem (strona obliczyła), że kond 4,7 to dla wysokotonowego znaczy podział około 4200Hz 6db/oct. Jak to wygląda dla tonsila?

Chciałbym, żeby wyraźniej było słychać średnie i wysokie tony. Co doradzacie? Jak chcecie mogę zrobić zdjęcia głośnika nisko i średniotonowego i zamieścić je...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10749-100007589 1170283639_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24077-zwrotnica-do-eltax-cd-300-modyfikacja/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.