Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty Master Clock do CD na bramkach

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

to moje pomiary tego zegarka.......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-667-100007345 1170284029_thumb.jpg

post-667-100007346 1170284028_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zrobiłem to na bramkach HC i częstotliwość oscylacji 11,2 MHz

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ok Rambo, to ktory to sinus a ktory prostokat? ;-)

Jestem o tym przekonany ze seria HC nie nadaje sie na wyjsciu zegara. Moze na 11MHz ujdzie, ale nie wyzej.

Naturalnie to moja suwerenna opinia i nie mam zamiaru o tym nikogo przekonac.

Najbardziej podoba mi sie pomysl bitrate`a z dzielonym zegarem, duzo latwiej sie transportuje sinus kablem wcz niz prostokat.

>bitrate

bede mial do Ciebie prosbe, napisze na priva.

to nawet nie jest czysty sinus........ dwa ujęcia pokazują różną czułość oscyloskopu

Trochę mi głupio , ale zapomniałem, że jedną sondę mam zepsutą. Teraz zamieszczam poprawny pomiar. Mea culpa !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i nieco mniejsza czułość...... (czas 0,02 us)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rekin,

chyba nie miałem wtedy głowy do zegarów. Zajrzałem do paru książek i tak mnie jakoś ostatnio oswieciło :-) Zgadza się, do 11.2 MHz HC powinno być w sam raz. Na 16.96 MHz może być potrzebny układ ACT (6ns).

Myślę, ze przebiegi nie wyglądają źle. Nie walczymy o czysty sinus - raczej o prostokąt, a przy tych częstotliwościach to raczej trapez. Te przerosty na zboczach są typowe dla układów TTL i to nic złego, wszystko w normie - tak właśnie przełącza bramka. Potrzebne sa nam stabilne, ostre zbocza, to wszytko. Nie walczymy nawet o idelaną symetrię bo zwykle tylko 1 zbocze przebiegu jest aktywne jw CLK (jedna faza zegara). Więcej o zegarze możnaby powiedzieć po analizie widmowej FFT sygnału.

>Rambo,

dzięki za pomiar, ładnie Ci to wyszło.

>Molibden

No to teraz już wszystko wiem i nie będę robił takich prostych zegarów ;)

Jeszcze gdyby ktoś pomierzył jak wygląda kształt prostokącików strumienia wychodzącego z filtra do DAC-a, to byłaby pełnia szczęścia - właściwie trzebaby określić wtedy dokladne odległości na osi czasu. Brak przesunięć fazowych powinien świadczyć o niezłej pracy zegara. Tylko skąd taki przyrządzik? Dla 4 czy nawet 20 okresów częstotliwości podstawowej (zegara) takie przesunięcia mogą być niezauważalne :(

a to pomiar na dwóch pierwszych nogach scalaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz drogi Rambo napisz jaki masz zasilacz przed tym układem zegara?

O ile się nie mylę, to jest to płytka Veterana z Nipponami LXY ;-)

Stabilizacja napięcia tylko z tego układu, czy jeszcze drugi stopień na tej małej płyteczce z kwarcem?

Jakich użyłeś stabilizatorów?

Tak na marginesie! Do pytań sprowokowały mnie proporcje między zasilaniem a układem taktującym ;-)

Czyż to nie intrygujące?

Tak, to płytka Veterana z zasilaczem symetrycznym podłączona do prób. Docelowo zrobiłbym na LM317 (najlepiej AT - były za grosze na allegro) lub prościej, ale drożej - LM1086 CT5.

Interesuje mnie bardzo jak wyglądałyby te przebiegi, gdybyś użył mniej "wyrafinowanego" zasilania - pociągnął

je bezpośrednio z płyty głownej cdka i oczywiście bez separowanego trafolka!

Nie podpuszczam Cię tylko gryzie mnie zwykła ciekwaość ;-)

Pewnie inni też chętnie zobaczą, bo nie każdy ma dojście do oscyloskopu 200MHz ;-)

>mi$kin, 2 Lut 2006, 15:25

Nie sądzę, żeby była jakaś różnica, zasilanie w samym generatorze

wygłąda na dość nieżle odsprzężone.

Różnicę jest w stanie wychwycić jedynie audiofilskie ucho (sprzęgnięte

z okiem ;-)).

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Myślę, że warto dać trafo oddzielne i to nawijane obok siebie pierwotne i wtórne uzwojenie, bo podobno sygnał z generatora bez trafa separującego potrafi przenikać na układ cedeka. Pomiary oscyloskopem coś tam jednak pokazują na zasilaniu. Ważne będzie też ekranowanie układu i odpowiednie umieszczenie go z dala od źródeł zakłóceń oraz dość krótki przewód doprowadzający sygnał. Poza tym ważne też jest dopasowanie impedancji zegara z np. filtrem cedeka lub przetwornikiem i tu chyba trzeba zrobić to rezystorami. Te ostatnie rzeczy będą miały zapewne wpływ na jitter, ale przydałoby się pomierzyć a to nie jest już proste.

Panowie! To że trafo separowne jest ważne to wiem ja, Wy i jeszcze parę tysięcy ludzi na świecie albo parędziesiąt tysięcy ;-)

Ja chciałem zobaczyć różnicę! ;-)

Ale faktycznie to może być trudne w praktycznej realizacji :-(

he.... zwykłym oscyloskopem nie zobaczysz różnicy na wyjściu genereatora, więc nie ma co podstawiać do porównań zasilania z płyty cedeka. Można jedynie conieco zobaczyć na zasilaniu cedeka, tj. wsteczne przenikanie śmieci. No i to ważne, żeby nikt nie zrobił czasami zbędnej pętli masowej przy podłączeniu zegarka :)

miało być na zasilaniu gerneratora a nie cedeka

senicz - nie zaśmiecaj banałami. Owszem kształt może sporo mówić ale isttotne są jeszcze inne rzeczy i jest ich sporo. Poucz się np. na różnych forach dyskusyjnych - m.in. nasz kolega z forum na www.diyaudio.com zamieszczał ciekawe linki do artykułów zagranicznych na ten temat. I NIE ZAŚMIECAJ!

Rambo

a ty co robisz jak nie smiecisz? czytaj uwaznie to co ja pisze.

Wy podniecacie sie do ksztaltu a tu chodzi o dusze!

na powaznie to o dryft chwilowy czyli zmienna odleglosc zboczkow od siebie jak intensywnie zboczki skacza odsie i dosie to znaczy ze zle sie dzieje. Musza byc w stalym dystansie. chyba?

kurde senicz - to co ty piszesz post wyżej to każdy już wie! Nie czujesz tego ....?

Zbędna pętla - chodzi o to żeby nie podłączyć np. koncentrykiem masy z wyjścia zegara do wejścia np. filtru i jeszcze raz zegar dać masę do masy zasilania cedeka. Wtedy stworzyła by się zbędna pętla. Najlepiej więc podłączyć podobnie jak Guido z TentLabs.

masę zegara łączymy więc raz w miejscu masy filtra CD.

Rambo, 30 Sty 2006, 16:53

>senicz - zastanów po co robi się stabilizację amplitudy. Jak już się dowiesz to pomyśl czy ma to

>sens w generatorze nieprzestrajanym.

Muszę się zgodzić z seniczem w tym wypadku ma rację , generatory zbudowane w ten sposób są najbardziej stabilne krótkoterminowo wynika to z faktu rozdzielenia funkcji wzmacniacza i limitera amplitudy które w zwykłym obwodzie generatora pełni jeden tranzystor najczęściej limiter wykorzystuje odcięcie baza-emiter .Już zastosowanie zewnętrznego limitera w postaci np.anyrównolegle połączonych diod umożliwia spolaryzowanie tranzystora w liniowym zakresie (i zmniejszenie źródeł potencjalnych niestabilności)a najbardziej zaawansowna metoda ale też niestety najdroższa działa mniej więcej tak jak opisał senicz.Tak właśnie działa generator do którego link podałem w wątku "Clock z allegro"

Ukryta Zawartość

Ogólny schemat blokowy takiego układu z automatyczną regulacją wzmocnienia przedstawia rysunek:

post-4059-100006908 1170284728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro taki spec jak bitrate się wypowiedział, to nie pozostaje mi nic innego jak wysłuchać z pokorą.

Zastanawia, mnie czy są dostępne pomiary wpływu stabilizacji amplitudy na stabilność krótkookresową i czy jest sens stosowania tego zabiegu, tj. czy będzie róznica wychwytywana nausznie..... , czyli chodzi o stosunek zysku do nakładów.

Do tej pory zrobiłem stabilizację amplitudy w układzie radiowym , ale był to przestrajany szeroko generator i należało zapewnić odpowiedni poziom sygnału do mieszacz a z dużą zmianą częstotliwości wiadomo że zmienia się też amplituda w prostych generatorach.

Biorąc pod uwagę, że istotny jest moment przerzucenia bramki wyjściowej, a ten zależy od momentu zmiany stanu logicznego na wejściu, to warto byłoby zadbać, żeby każde zbocze było identyczne. To właśnie miałem na myśli pisząc o przesunięciu fazowym na wyjściu układu zegara mierzonym dla np. 20-40 cykli generatora. Ma to wpływ niewątpliwy, ale poddałem w wątpliwość jak to zmierzyć przy pomocy np. oscyloskopu??? To raczej dość niewielkie przesunięcia.

Chyba w poprzednim wątku była również rozmowa o kompensacji termicznej ukł. generatora - właśnie między innyim ze względu na stabilność amplitudy, no ale wtedy chyba nikt nie rozwinął myśli (już nie pamiętam czyjej?) :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.