Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty Master Clock do CD na bramkach

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Ale za to miło popatrzeć :)

Dzięki za te informacje o tym ruskim schemaciku - jeśli nie zadziała - przynajmniej będę wiedział gdzie szukać przyczyn. Spieprzyłem pierwszą płyteczkę, bo użyłem innego niż zwykle papieru i teraz trawię kolejną płytkę. Z inf., które zamieściłeś wynikałoby, że warto rozdzielić masy dla układzików generatora i komparatora i przewidzieć pomiędzy nimi jakiś dławik. Dla mnie to intuicyjnie dość dziwne, ale sprawdzę, czy coś to zmieni. Podobnie jak zwarcie jenej z niewykorzystanych nóżek??? No nic będzie trochę zabawy.

Czy możesz wykonać symulacje dla rzeczywistych charakterystyk jakiś typów tranzystorów i założyć rzeczywiste (jakieś przyjęte) parametry dla elementów typu rezystor, kondensator itp...?

Mogę ale wtedy program i tak linearyzuje je sam bo to jest symulacja w dziedzinie częstotliwości a nie czasu , akurat tutaj korzystałem z gotowego zestawu parametrów Sij dla BFR520 dostępnego na stronie Philipsa (zaraz dostanę ochrzan od Remixa że używam tranzystora o fT=9GHz do generatora na 45 Mhz ;-)). to jest ten generatorek którego schemat zamieściłem ostatnio Stosunek Ql do Ou (loaded ,unloaded) osiąga 98-99% stąd między innymi jego znakomite parametry w zakresie stabilności .Rezonans kwarcu nakłada się tu na rezonans obwodu LC (jednak musimy być na opadającym albo narastającym zboczu rezonansu LC obwód jest lekko odstrojony).

Masa może być jedna (jestem przeciwnikiem jej rozdzielania choć widziałem takie systemy gdzie na wielowarstwowej płytce były oddzielne groundplane dla masy ECL i CMOS) ale do samego układu ECL może być połączona przez jakąś cewkę(oczywiście gdyby miało być jakieś dodatkowe filtrowanie cewkami)nie wolno filtrować plusa bo stanowi on napięcie odniesienia dla obwodów wejsciowych i zmiejsza się margines zakłuceń już lepiej dać same pojemności odsprzęgające , wszystko było by inaczej gdyby zasilanie stanowiło tak jak w typowych ECL-ach -5,2V (co oczywiście można zrobić ale wymaga sprzężenia komparatora pojemnościowo i przeprojektowania zasilania )Wtedy Vcc to GND a Vee to -5,2V i samo zasilanie załatwiało by sprawę separacji obwodów.Takie niespodziewane kłopoty z używania zupełnie odmiennych rodzin logicznych.

Co do podłączania jednej nóżki do Vbb to akurat proste - Vbb jest to wewnętrznie wytwarzane napięcie wzorcowe używane do biasu sygnału zmiennego , napięcie to równe jest progowi przełączania bramki /odbiornika linii .Musisz pamiętać że wejście działa różnicowo ,podobnie jest z komparatorami nie wolno wejść niewykorzystanego komparatora podłączać do jednego napięcia bo albo wewnętrzna asymetria albo względy zewnętrzne spowodują ciągłe zmiany stanu na wyjściu .

Wszystko to oczywiście dotyczy obwodów które można zasilać i z -5,2-0V (wtedy to jest ECL)

i z 0-5V (wtedy mówimy o PECL-u) w przypadku układów PECL od początku projektowanych tylko do pracy z dodatnim zasilaniem powyższe uwagi nie dotyczą -wiem trochę to zawiłe a i ja nie mam dużego daru przekazywania wiedzy .

Kurcze. Miałem jakiś problem przez chwilę z netem.

W tym MC są 4 - mam nadzieję niezależne układziki. Mnie również zastanowiło zwarcie wejścia i wejścia z negacją razem, ale nie przywiązywałem do tego wagi, bo akurat nóżki 7 i 6 miały pozostać niewykorzystane. Ten układzik, który mam zamiar zastosować, to Motorola i oznaczają tech. jako MECL. Faktycznie jako reference jest przyjmowane napięcie ujemne, na co wcześniej nie zwróciłem uwagi.

Jakąś styczność w odległej wprawdzie przeszłości, ale miałem z cyfrówką, więc Twój sposób przekazywania wiedzy jest dla mnie wystarczający :) Ostatnio dużo sobie przypominam z dawnych notatek, a myślałem, że nigdy już do tego nie powrócę.

Nawet dokopałem się do starego kartonu z jakimiś pomontowanymi 15lat temu układzikami VCO z dodanym dzielnikiem częstotliwości (robiłem jakąś linię opóźniającą na TDA1022 do miksera:). Trzeba będzie się na nowo poduczyć.

Doniesień z pola walki cd..;-) Okazuje się że liniowa symulacja którą pokazywałem poprzednio była całkiem trafna jeśli chodzi o dobór elementów w sekcji RF ,po przeniesieniu układu do SwitcherCAD-a całkiem sympatycznie ruszyło to z kopyta (aż byłem zdziwiony bo znam wiele układów które w świecie rzeczywistym działają a w SPICE pokazuje się tylko ponura pozioma linia) na wszelki wypadek w odwodzie miałem HSPICE bo i sam SwitcherCAD przy bardziej złożonych obwodach mota się niemiłosiernie.Konieczne było już tylko dobranie optymalnej impedancji obciążenia i wzmocnienia pierwszego tranzystora zbyt niskich impedancjach obciążenia mozna uzyskać 2 w 1 czyli generator na 45Mhz i generator relaksacyjny na kilkanaście kHz(układ w bardzo charakterystyczny sposób się dławi).Wyniki w załączeniu : bias na drugim tranzystorze Vs sygnał wyjściowy - jak widać układ zupełnie w inny sposób reguluje wzmocnienie niż typowy jednostopniowy generator Colpittsa czy Pierce'a .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W moim przypadku niestety sukcesów brak :(

Zmontowałem przed godzinką tego clocka z ruskiego schemaciku, ale nie wystartował. Szukam błędu w sztuce. Mam kilka podejrzeń jaka może być przyczyna, ale dzisiaj już chyba nie zdążę. Najgorsze, że nie mam w domu oscyloskopu i moje testowanie jest do bani. Napięcia są w porządku zarówno na reference (pin11) w odniesieniu do + zasilania, oczywiście zasilanie również jest OK. Obawiam się czy przyczyną niestartowania nie jest połączenie masy zegara z masą na płycie CD. Może mi się wydaje, ale nie wiem, czy takie połączenie jest poprawne jeśli używam positiv regulator dla tego ECL-a, natomiast reference jest odnoszone do plusa zasilania?

Przyczyn może być wiele - odbiornik może mieć już zbyt małe wzmocnienie dla częstotliwości przy której chcesz go użyć z tego co wyczytałem używasz układu MC10116 on w układach generacyjnych pracuje dobrze do ok 10Mhz -11Mhz gdy jest używany jeden odbiornik ,potem tylko jako bramka . Jakie napięcia masz na pinach 2 ,3 i czy są to przeciwne poziomy logiczne?

Z pomiarami na ECL/PECL to też nie jest takie małe miki :

Ukryta Zawartość

Chyba jednak ten ruski scalak ma szersze pasmo , gdyby nie wypaliło to mam schemat podobnego układu gdzie wszystkie trzy odbiorniki połączone są kaskadowo.

post-4059-100006450 1170285425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bitrate>

Napisz proszę czy ta symulacja jest dla Tego rosyjskiego układu, czy dla kaskody?

A może jeszcze jakiś inny układzik, który chcesz testować?

Mam też inne lamerskie pytanie ;-)

Co oznacza sytuacja, gdy te drgania "rozpędzające się" na wykresie nie są symetryczne względem 0V?

rekin - czy nie wystartował układ generatora czy też na wyjściu z komparatora nie masz odpowiedniego sygnału?

Może dalej są jakieś błędy.... podłącz do zewnętrznego zasilacza i zobacz czy się wzbudził sam generator- bo chyba trzeba sięgnąć do początku. Może masz radio z daną częstotliwością lub jej harmoniczną i możesz zobaczyć czy generator startuje..... albo zrób sondę wcz z jednej diody i kondensatorka. Jeśli nie startuje generator podłącz na próbę kwarc o niższej częstotliwości (koszt 1-2 zł). Życzę powodzenia - na pewno coś z tego wyjdzie. Może uda mi się kupić scalaka (u mnie w mieście może być problem) i w sobotę zmontuję na próbę to urządzenia a przynajmniej jego część wstępną.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dziękuję Wam za rady.

Zabiorę się na pewno jakoś wieczorkiem za dalsze zabawy. Chwilowo muszę trochę popracować. Jeśli wystartuje i przebiegi będą przyzwoite, to i tak muszę poprawić płytkę, bo ta jest nieodpowiednia dla układzików o czasach przełączania na poziomie 2ns - o wykonaniu już nie wspomnę (fotki :)

Ukryta Zawartość

post-2999-100006436 1170285447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mi$kin jest to symulacja dla układu kaskodowego wpis z 13 Lut 2006, 12:28

Co do asymetrii sygnału wyjsciowego podczas symulacji (rozumiem że zwykłego generatora i sygnał ma odciętą kondensatorem składową stałą) to jest chyba normalne zjawisko i moim zdaniem może wynikać z faktu że tranzystor np. w typowym układzie Colpitsa pozostaje po prostu odcięty przez znaczny czasu przebiegu i doładowywuje tylko obwód rezonansowy impulsami.W zależności od tego jak silnie to działanie ograniczające występuje tak silna będzie skala zjawiska - ale oczywiście mogę sie mylić ja analogówką zajmuję się z tzw. doskoku;-)

>Rekin Ruskie ECL-e to też nie są takie 100% odpowiedniki układów Motoroli z serii MECL10000 jeśli chodzi o parametry .Te układy nie były używane w sprzęcie konsumenckim tylko w aplikacjach militarnych i w związku z tym miały dosyć wyżyłowane parametry , nie było zaskoczeniem gdy np. produkowany przez Plessey-a 1GHz przeskaler ECL w wersji sovietskiej pracował i przy 2.5Ghz.Z tego co widziałem to gosć który opracował ten zegarek używa tego układu i przy wyższych częstotliwościach więc o czymś to może świadczyć .Przy częstotliwościach generacji 10-20Mhz polecany jest raczej szybszy MC10216.

Zdobyłem tylko MC10116, więc go zastosowałem. Poszukam jakiegoś kwarcu na niższą częstotliwość - trochę powinno różnych się znaleźć i zobaczę, czy również sobie nie radzi. Najpierw jednak muszę sprawdzić, bo może generator działa, ale robię jakiś inny błąd. Tak jak pisałem sprawdzę to wieczorem - tzn. po 23:00 z osobnym zasilaniem.

Mierzenie czegokolwiek wrzuconego do CD to był kiepski pomysł, ale miałem mało czasu i zaraz jak polutowałem, to podłączyłem go w niewykorzystanym odtwarzaczu na próbę. CD-ek zachowywał się jak bez zegara - tzn serwo nie szalało ale też nie kręciło talerzem.

>bitrate

Tez mialem przyjemnosc z ruskimi ECL-ami, preskalery z serii KC193... nominalnie pracujace do 200MHz pracowaly do 450-500MHz bez problemu. Od "dolu" (45-70MHz) mialy mniejsza czulosc, ale kto by sie tym przyjmowal przy ponad dwukrotnie szerszym zakresie? Troche inny wyglad mialy niz Rekina scalak, pewnie to nie tylko wojskowa ale i kosmiczna wersja byla :) na bialym podlozu ceramicznym, dekielek metalowy ekranujacy i zlocone nozki. Zawsze bylem pod wrazeniem na ich widok. Przekopie swoja szuflade i jak znajde zrobie fotki.

Zaniechalem eksperymenty z zegarem, poniewaz musze miec pewnosc, ze projektowanie coraz to nowsze ukladow ma sens.

Mam zamiar podlaczyc generator oparty na DDS-ie na miejsce rezonatora. Na wyjsciu tegoz generatora bede mogl zmienic prziebieg sygnalu z sinusa na prostokat i z powrotem jednym klawiszem. Naturalnie i poziom i czestotliwosc bedzie taka sama w obu przypadkach. Bede zmienial przebiegi podczas pracy kompaktu, w "locie" i jezeli nie bedzie roznicy w dzwieku to mysle ze nie ma za bardzo sensu budowac zegar o wyzylowanych parametrach skoro i tak o jakosci decyduje bramka CMOS formujacy impulsy wewnatrz DAC-a czy w servo.

Moze jest blad gdzies w moim rozumowaniu?

>Remix

O właśnie właśnie coś takiego miałem na myśli :)

W sumie z DDS-em można było by kilka ciekawych eksperymentów wykonać np. przez dewiację częstotliwości w zakresie +/- kilkunastu ppm z częstotliwością 10-100Hz symulować w jakiś sposób jitter ale nie orientuję się czy obecne DDS-y na to pozwalają i czy nie zakatowało by to procesora sterującego;)

Jak nie samego procesora, to wewnetrzna pamiec na pewno zalatwi taka operacja.

A oto ruskie kosmiczne scalaki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Kurt, 23 Maj 2006, 16:20

>Moze ktoś z was zaprojektował PCB pod ten zegareczek albo mółby zaprojektować ? :)

Jak potzrebujesz taki zegar to odezwij się do magazyniera - ostatnio miał na zbyciu.

pzdr

k.

>bitrate, 10 Lut 2006, 06:23

>>Ja natomiast jestem zafascynowany zastosowaniem kaskody w ukadach generatorów...

A może by tak na dwubramkowym mosfecie?

Można od razu załatwić ARW.

Przepraszam za lekkie opóźnienie w odpowiedzi, ale dopiero teraz przeczytałem :-)

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Zainstalowałem w swoim CD-ku ten Prosty Master Clock: stabilizacja z 12V wg.

schematu Molibdena i bramki+kwarc zmontowane wg tegoż schematu przez Magazyniera (dzięki).

Przy pierwszym zainstalowaniu podpięłem 12V z zewnętrzengo stabilizowanego

zasilacza. Chyba nie była to dobra konfiguracja, bo nie zauważyłem znaczącej

poprawy, no może trochę więcej szczegółów w dźwięku.

Postanowiłem zmienić zasilanie 12V. Wybór padł na nieużywane do tej pory ogniwo bateryjne 12V

i przepuściłem to przez stabilizator Molibdena.

Poprawa jest znacząca. Zwiększyła się głębia, jest więcej szczegółów i przestrzeń jakoś lepiej ułożona.

Dodatkowo na niektórych płytkach wydaje mi się że pojawiło się jakoś więcej basu (może dzięki wymienionym

kondom w zasilaniu).

Myśle, że warto zrobić taką modyfikację w tanich CD. Za naprawdę nieduża kwotę można ulepszyć CDka.

Docelowo myśle o Jocko z kwarcem prwcyzyjnym.

Mam pytanie co do zasilania 12V. Skąd je wziąść w CD tzn. w którym miejscu się podpiąć, żeby uzyskać najlepsze efekty? Baterię mam dosyć dobrą, gra już 2 dni nonstop bez doładowywania i nie widać zużycia ... ale docelowo chciałbym żeby CDek był w jednym klocku bez dodatkowych elementów.

Z tego co widzę u siebie na schemacie przed wyprostowaniem mam 18V z tego powstaje 9V, 5V (wychodzi z 78M05CT). Może się podpiąć bezpośrednio za 78M05 i zrezygnować z osobnej stabilizacji do 5V ?

Dlaczego nie. Może będą jakieś śmieci na masie, ale pobawić się warto.

Rozmawialiśmy o dodatkowym zasilaniu. Ten zegra nie ma wogóle stabilizacji, u mnie pracowal z osobnym zasilaczem :D

O ile pamiętam, wspominalem o tym.

>magazynier

Jak podłączałem do osobnego zasilacza: 12V DC stabilizowane (TATAREX) i potem przez LM317 na 5V (wg schematu jak w 1. wpisie wątku) to to jakoś nie grało. Z baterią gra dużo lepiej, jednak chce zasilić go gdzieś z CD albo dołoże

oddzielne zasilanie, docelowo do zasilania całej cyfry i zegara.

Który stabilizator jest wg ciebie lepszy: ten na LM317 czy na 7805 ?

Eksperyment z baterią zachęcił mnie za to do próby zasilenia DAC'a i filtra z baterii. Jak będę miał trochę czasu to pewnie spróbuje i opisze wrażenia.

Jak jest z masą przy rozdzielaniu zasilania cyfry i analogu w CD? Zostawiamy tak jak jest czy rozdzielamy ?

Ja mam +12V na wejściu stabilizatora podane przez dodatkowy filtr 18ohm i 3300uF.

Nie sprawdzałem jak będzie z 7805, ale też mi się coś nie podoba do końca z LM317, chyba dawał jakiś minimalny szum na wyjściu (kondensator + słuchawki między masę a wyjście) i planuję sprawdzić ten stabilizator lub 75L05 (mało miejsca na płytce, a układ nie pobiera więcej jak 30mA).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.