Skocz do zawartości
IGNORED

jak kupowac tv?

markx

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem ci tak...

Bardzo niedawno przechodziłem podobny problem. Bardzo dużo naczytałem się opinii na tym forum. Sporo chodziłem po różnych sklepach typu MM, Euro i Saturn. Dysponowałem większą kwotą niż ty więc kupiłem coś droższego i mój wybór padł na Loewe Aventos, mimo że nawet nie widziałem na żywo tego telewizora. Oglądając obraz na ścianie telewizorów w jakimś Mega markecie niczego nie stwierdzisz. Na twoim miejscu pogrzebałbym na forum i poczytał opinie ludzi, którzy już użytkują dany model.

Na 100% odradzam ci wszelkie krótkie Samsungi.

Myślę w tym przedziale cenowym najbardziej interesujący jest ten model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-462238

Wg mnie też dobry wybór (nie ma jednoznacznie pozytywnych opinii o tym tv). W każdym razie chyba nieco przekracza deklarowane przez Ciebie 2200 z tego co wiem bo sam byłem tym modelem zainteresowany. Ma podobno jakieś problemy z geometrią wg niektórych uzytkowników. Odznacza sięteż bardziej naturalnymi kolorami w porównaniu do np. Philipsa z pixel plus. Ma również opinię mniej awaryjnego od Philipsa.

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-462353

Odznacza sięteż

>bardziej naturalnymi kolorami w porównaniu do np. Philipsa z pixel plus. Ma również opinię mniej

>awaryjnego od Philipsa.

A mnie się Philips sodobał, zawsze miałem obraz zeń za sztuczny i nienaturalny z efektem "teatru telewizji".

Tymczasem ostatnio w sklepie poprosiłem sprzedawcę o pilot do drogiego Filipka 32 cale z PP2 i... byłem zachwycony obrazem! :)

Otóż te wszelkie elektroniczne naleciałości dają się regulować z poziomu menu. Menu jest po polsku - to bez znaczenia ale w sumie miła ciekawostka i świadectwo szacunku dla klientów Polaków.

Po kilkunastu minutach zabawy z filtrami, kolorami, kontastem (ustawień jest od groma i ciut ciut) uzyskałem obraz niedaleki od topowego Panasonica, który dotąd był moim ideałem CRT. Naprawdę dobre są te Filipy, nawet sprzedawca się dziwował "nie wiedziałem, że taki dobry obraz z tego można uzyskać". Okazuje się że można - Philips robi, co właściciel chce. Będzie zimny ostry i cyfrowy lub słodki, miękki i pastelowy - zależnie od ustawień. Wciąż brak tej odrobiny magii i kropki nad 'i" jak w Panasie, ale po regulacjach mogę ten odbiornik określić jako bardzo przyzwoity i "flexible"... jak to będzie po polsku? Elastyczny? To chyba najlepsze określenie - Philipsa można sobie ustawić na sto sposobów. Mówię o kosztownym modelu z PP2 (cena 3900PLN). Efekt wcale nie musi razić zimnem i "cyfrowością". Nie wiem tylko jak z trwałością Filipów bo opinie na forum są różne... :(

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-462363

Po przeczytaniu artykułu w Hi-Fi Choice myślę sobie tak...

W świetle obłędnego postępu w technologiach płaskoekranowych, planów (choć mglistych w Polsce) wprowadzenia HDTV i ciągłego spadku cen, na pytanie "jaki odbiornik TV kupić dziś" odpowiedź może być tylko jedna: żaden! :)

Osobiście rezygnuję z zakupu CRT a już na pewno nie tknę plazmy czy LCD. Dlaczego? Oto wyjaśnienie: technologia SED!

Pisano już o niej na forum KINO DOMOWE, więc nie będę się powtarzał (wysukiwarka!) ale najnowsze informacje są bardzo zachęcające. Panel SED 50 cali ma ważyć 10kg(!!!) zużycie energii jest znikome w porównaniu do plazmy czy LCD, luminofor jest zwykły - kineskopowy, więc nie ma mowy o wypalaniu się jak w plazmach ani o smużeniu jak w LCD, kąt widzenia, siła światła i jakość obrazu - jak w CRT, kontrast kosmiczny ;), redaktorzy Hi-Fi Choice byli pod wrażeniem gdy obejrzeli prototypy w akcji.

A teraz najlepsze: technologia jest gotowa do wprowadzenia na rynek! W pełni opanowano wszelkie problemy i właśnie Toshiba z Canonem budują fabrykę. Rynkowa premiera SED: druga połowa 2006!

Przy dzisiejszym tempie spadku cen wyświetlaczy płaskoekranowych - w 2008 takie coś będzie do kupienia za rozsądne pieniądze. I na to warto poczekać, nie inwestując w plazmę czy LCD, które jakościowo i technologicznie nie są w stanie sprostać SED.

A jeśli komuś obraz z LCD czy plazmy pasuje - to też lepiej poczekać: za 2 lata, gdy SED zagości na rynku, ceny tego polecą na łeb! :)

Niestety... w tej sytuacji muszę zgodzić się, że poczciwe CRT raczej odejdzie do lamusa, skoro panel SED (też kineskopowy w końcu) przy 50 calach przekątnej ma mieć grubość 5cm... ale będzie jazda w salonach RTV gdy sprzedawcy będą mówić: "Panieeeeeee! Plazma? LCD? Tego nikt już nie kupuje, to staroć panieeee, zobacz pan SED!"

Idą ciekawe czasy... :)))

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-462874

Nooo skoro mus to ja bym brał najtańszy markowy CRT w wybranym rozmiarze - przez 2 lataka jakoś się przeturlał a zaoszczędzone $$$ już dziś ciułał na SED. :)

Czy nam się to podoba, czy nie - rzeczywiście jesteśmy świadkami zmierzchu CRT i lokowanie prawdziwie dużych pieniędzy w tą technologię raczej chyba nie jest właściwe - zresztą widac że ceny CRT spadają i coraz mniej producentów oferuje odbiorniki w tej technologii na naprawdę wysokim poziomie zaawansowania technicznego.

Plazma jednajk i LCD nie są dla CRT alternatywą jeśli chodzi o jakość obrazu, tutaj dopiero wprowadzenieSED coś zmieni.

Podsumowując:

- jeśli nie interesują Cię "gęste formaty" czyli następcy DVD i wysoka rozdzielczość, ogólnie nie przejmujesz się specjalnie tym, co przyniesie jutro a szukasz normalnego TV do TV :) i czasem partnera dla DVD - bierz jak najlepszy CRT i ciesz się jakością obrazu :)

- jeśli kochasz nowe technologie a jakość oglądanego obrazu jest sprawą drugorzędną - kupuj LCD czy plazmę. Będzie płasko i nowocześnie - będziesz zachwycony! :) Może mniej na normalnym sygnale z powiedzmy kablówki ale przeskalowany obraz bez przeplotu z DVD da się na tym oglądać bez obrzydzenia a nawet z pewną perwersyjną przyjemnością... :)

- jeśli chcesz połączyć jakość obrazu z nowoczesnością - to niestety musisz czekać gdzieś z 2-3 latka aż na polskich półkach sklepowych zagości SED w rozsądnych cenach. Do tego czasu - kochaj i szanuj swój stary CRT. Przyjnajmniej ja tak zamierzam. A jeśli mi padnie to kupię za 150 złotych używańca z Reichu i jakoś się do SED doczłapię. :)

Pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-462975

A propos przyszłości CRT i innych technologii - bardzo pouczający link:

Ukryta Zawartość

Swoją drogą Bogu dziękować że u nas żółtki zabrali się za produkcję płaszczek... ludzie mają pracę!:)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-463042

A nie słyszałem nic nowego... :)

W prasie czy w necie widziałem fotki kilku prototypów i to wsio. :)

Zaletą OLED jest to, że "pixel" (tak to nazwijmy) sam generuje własne światło, więc nie ma mowy o nierównomierności podświetlenia matrycy, jak w klasycznych LCD. Również i kąty widzenia są chyba w związku z tym normalne ale nie mam co do tego pewności, zresztą problem kąta widzenia został już rozwiązany w niektóych typach matryc LCD, jednak te "szybsze" (nie smużące) wciąż mają z tym problemy. I tak nabywca LCD zmuszony jest do kompromisu - albo lepsza jakość ekranu albo większy kąt widzenia. Marny wybór.

Wczoraj widziałęm w sklepie jakiś nowy LCD Grundiga - czarny o pięknych kształtach (Grundig chyba robi najpiękniejsze LCD na planecie :) ) i obraz był nawet -nawet (jak na LCD) obok stał sobie starszy grundig z o wiele gorszym obrazem ale zachowywał on swoją jasność nawet oglądany pod dużym kątem, kiedy na matrycy w nowym Grundigu już nic nie było widać.

W tym samym sklepie piękny CRT Toshiby - Made in UK, 36 cali, zintegrowany stolik z zabudowanymi głośnikami, wejście komponentowe i skanowanie progresywne... no no no... potwór wielki ale dla fanów CRT, co by mieli gdzie go postawić - miodzio! Cena 4999, przeceniony z 9999. ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-463109

@il Dottore (inni oczywiście tez) - bardzo podoba mi śię Twój styl poszukiwań i na finał rozterka ( przecież w tej dziedzinie czasy przejścia)

Porażają mnie swoją indolencją ludzie piszący bzdury, ktorzy (na wzor sprzedawców sklepowych) usiłują naginac fakty (userow za "ciemnogród" mają )

Temat - Jak kupowac TV (chcę odpowiadajać subiektywnie, bo jakze inaczej ) dodać "Jaki kupować OTV?"

Odpowiadam (błedy prostować - niezamierzone):

1. jeżeli do ogladania w dotychczasowym PAL (bez HDTV) spokojnie wystarczy klasyczny CRT, gdyż:

- PAL analogowy to przekaz interlaced (więc LCD,.... - które pracują wyłącznie w trybie progressywnym) dostając identyczny sygnał PAL (co CRT) zawsze błędy wprowadzą (ten szum widoczny na ekranie).

2. przy PAL 16:9 znowu CRT (dla przykładu np z PIxel Plus 2) , postawiony obok LCD (plazmy) - znowu wygra brakiem szumów (wnoszonych przez matryce progressywne)

Jak to sprawdzić najprościej - zalączcie film DVD w sklepie (np Epoka Lodowcowa) i postawcie obok CRT np LCD (ustawinie na podobne nasycenie itp).

Widac to samo (na początek tak - efekt placebo).

Wybierzcie odległosć, gdzie juz praktycznie linii nie widać (jak progressywne wyłączone) i teraz ogladajcie ruchome sceny (najepiej przesuwanie po okregu , czy ruchy kudełków itp) - zobaczyć ,co robi CRT , co zas usiłuje zrobić LCD (znacznie zaszumi ten czysty przekaz z DVD....dlaczego?, bo juz eksperci od "HDTV" to wiedzieli parę lat temu....zerknijcie:

Ukryta Zawartość

3. TV do HDTV tutaj sprawa prostsza (też pozornie).

W przeciweństwie do np USA (gdzie jest sporo CRT HDTV) u nas tylko "płaskie" są w sprzedaży

(jednak tutaj jest zasadnicze pytanie - czy kupująć drogi a niedorobiony jeszcze LCD, uzyskam w sumie, czyli i w PAL i HDTV lepszy efekt , niż mając stary CRT z podlączonym Set-TopBoxem , który mi na wzor LCD (obecnego, co nie manatywnego HDTV) downscaling obrazu zrobi!!!???

Oto mój punkt widzenia i dylemat jest tym większy, ze jak np. pojawi się SED i będzie pracował (na życzenie) albo w trybie interlaced, albo progressywnym ( nie wiem) - to okaże się, ze będzie niekwestionowanym liderem na lata (pogodzi nowe ze starym).

Ot i tyle. ;))))))))))

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-463621

witam

jaki telewizor?

do czego ?

za ile?

jeśli do 4000 zl znakomita jakość - to tylko CRT

jeśli - Plazma lub LCD - to dokonać wyboru w domu ze swojego sygnału.

Ale w kwotach od 6000 zł w górę.

Drugi krok to jakość sygnału oraz rodzaj złącz.

Trzeci krok to odległość akceptacji wzoku.

Jeśli chodzi o TV 32" do kwoty 2200 - to czeka nas ostatnia dostawa telewizorów JVC 32 X 5 / koniec produkcji/.

Bedą kontynuowane jedynie TV JVC 32 H5 i to tylko do lata.

Dostępne są TV Loewe 32" Aventos 3781 - kontynowana produkcja / czarne i srebrne/ za 2999 zł

Zostanie 32 WM402

Kończą się Thomsony 32 Wb 842 ze stolikiem - 3199 zł

Skonczona już produkcja Panasonic 32 PM 11 - zostaje tylko 32 Ps 12 - za 1999 zł.

Telewizory Crt - w odwrocie.

Jeśli ktoś ma dylemat - wyboru a jedynie CRT akceptuje - musi się pośpieszyć.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-463801

markx, 29 Sty 2006, 23:38

>Czyli zbyt duzego wyboru nie mam (2-3 modele w tej klasie cenowej) :(

>Ktory model jest lepszy? PM11 czy PS12? Bo o seri PX moge juz tylko pomarzyc tak?

Na Allegro masz wiele ofert na Panasy z serii Acuity. Ceny całkiem przystępne, biorąc pod uwagę że lepszych TV na tej planecie nikt nie robi... ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-464077

A no fakt!

Sorki, że się wcinam! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-464216

Moze mi ktos powiedziec co to za funkcja Move Theatre w JVC? Jak to sie ma do pixelplux w panasonicach?

Oraz co to za funkcje Auto DigiPure i Auto Digital VNR ? Czy w JVC x5 uzyskam idealnie czysty obraz z super kolorkami :)? Jestem juz prawie zdecydowany na tego JVC

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-464232

witam

jeśli nosisz się z zamiarem kupna tego telewizora - to się pośpiesz . Będzie jeszcze tylko jedna dostawa do Polski. Jvc kończy produkcję tego telewizora

W produkcji i to do lata bedzie - 32 H 5.

Oczywiście jakośc JVC 32 x 5 jest adekwatna do jej wartości.

Telewizory lepiej wyposażone innych firm / Panasonic, Loewe, Thomson, Philips, Toshiba , Samsung/ graja lepiej . Ale w tej klasie cenowej - gra extra.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-464846

>Nie prawda Il Dottore :) JVC D25 to maszyna lepsza od Panasów.

Z której strony? ;)

Tak na poważnie to widziałem je w akcji i nie mam wątpliwości co bym wybrał. JVC to ubogi krewny Panasonica Acuity.

Ale oczywiście wszystko jest kwestią subiektywnego wyboru - przy cukierkowym Panasonicu obraz JVC jest szary i smutny - być może jednak w kategoriach prawdy lepszy.

To tak jak w muzyce - wiem że lampa zniekształca ;) a jednak wolę ją od tranzystora solid state za słodycz i śpiewnośc - dźwięk mniej prawdziwy ale bardziej fizjologiczny. JVC może być dokładniejsze ale Panas zdecydowanie przyjemniejszy.

Jeszcze raz mówię zachowując resztki obiektywizmu - wszystko to kwestia indywidualnych preferencji.

Pozdrówka

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-464874

Ja rzekłbym, że to Panas jest ubogim krewnym JVC. A że wg Ciebie D25 ma szary obraz to już kompletnie nie wiem o co ci chodzi :) Może po prostu nie miałeś czasu pobawić się ustawieniami ? Za jakiś czas będę mógł wrzucić jakieś zdjątka z DVD po komponencie. Bo wstyd się przyznać, ale dotychczas używałem ... kompozytu za 4zł :) Aż boję się co zobaczę po komponencie :) Ale tak jak sam powiedziałeś - wszytsko zalezy od własnych preferencji i przyzwyczajeń - ja wybieram JVC z ostrym, naturalnym obrazem, a Ty Panasonica z cukierkowym, choć na pewno nie słabym obrazem.

Pozdrawiam

_________

Simonello

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-465366

>Loco a masz moze w ofercie THOMSON 32 WB 842 S ? Albo Philips 9520? Zaczalem juz ogladac wyzsze

>pulapy cenowe, tak do 3 tys. max :)

Tu masz go:

Ukryta Zawartość

I jeszcze złotówka zostanie... :)

Widziałem go w akcji w sklepie u mnie we wsi. Co za maszyna! U mnie cena 3300, ale wart każdego grosza. Wygląd zapiera dech ale prawdziwe cuda zaczynają się dopiero po włączeniu go... :) tylko Panas Acuity jest lepszy. Ten Thomson to najwyższa półka. Ma nawet wejście komponentowe i akceptuje sygnał bez przeplotu - czego chcieć więcej. Gdyby nie był 16:9 to sam bym się chyba na niego skusił. Wygląda jak milion $, gra lepiej niż wygląda.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24091-jak-kupowac-tv/#findComment-467026
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.