Skocz do zawartości
IGNORED

music serwer

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

W watku tym poruszany byl problem wygodnego i bezproblemowego sterowania music server'em. Padaly propozycje uzywania bezprzewodowo laczacych sie (np. przez wi-fi i bluetooth) palmtopow, komorek, czy tez specjalnych pilotow.

Mialem podobny problem. Moj music server (a zarazem czasem zrodlo do odtwarzania filmow) stoi w kuchni i jest podlaczony do sprzetu w pokoju. Do TV wizja dochodzi przez kabel s-vhs, zas dzwiek do DAC-a i amplitunera KD przez kabel coaxial. Z oczywistych wzgledow nie bylo mowy o wygodnej obsludze tego zestawu. Do wczoraj.

Kupilem bowiem myszke bezprzedowa do Notebook'ow Logitech V200 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Bezprzewodowe polaczenie zrealizowane jest na czestotliwosci 2.4 Ghz (o ile sie nie myle, bluetooth uzywa tego samego zakresu, w odroznieniu od klasycznych 27 Mhz spotykanych w standardowych myszach). Dzieki temu zasieg wynosi 10m (dokladnie tak samo, jak dla bluetooth).

Jak to sie sprawdza u mnie? Wysmienicie. Komputer od pokoju odsluchowego dziela 2 sciany (z drzwiami) i wszystko dziala, jak nalezy. Dzieki podlaczeniu komputera do TV mam calkowita kontrole, zarowno przy filmach, jak i muzyce. Wieksza wygode w obsludze ciezko mi sobie w tym momencie wyobrazic.

A i cena moim zdaniem atrakcyjna.

post-2580-100005882 1174480049_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 8 miesięcy później...

Może to Ciebie zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Squeezebox'a v3. Sam używam i jestem zadowolony zarówno z jakości dźwięku i z funkcjonalności. Obecnie jest to mój BEST BUY. Więcej informacji tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjaśnię o co mi chodzi, mam sporo na dysku twardym plików WAV , WV, APE, FLAC itd.

Nie chcę za dużo inwestować w tą zabawę ,

jestem w tej dobrej sytuacji ,że w CD mam możliwość wykorzystania przetwornika -

DIgital Inputs optical i coaxial.

Jednak poza dyskiem twardym i wyjściem cyfrowym trzeba gdzies widzieć te pliki ,przewijać,czytać itd.

Co jest na rynku do kupienia i działa to sprawnie ,mam na myśli czytanie różnych plików audio ,ewentualne unowocześnienie oprogramowania pod kątem czytania tychże plików ???

Squeezebox to bardzo fajne urządzonko, ale przetwornik wewnętrzny nie jest najwyższych lotów, co słychać nawet po znacznych modyfikacjach. Oczywiście to jest czepialstwo. Jeśli wykorzystasz go z zewnętrznym przetwornikiem masz wszystko czego do szczęścia potrzeba:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Czytałem swego czasu opis-recenzję w naszej prasie chyba pierwszej wersji Squeezebox'a ,

Mam jedno pytanie ,on nie ma dysku twardego czyli tego magazynu ,ktory moim zdaniem jest podstawą serwera.

Bo jednak chce gromadzić ,magazynować pliki muzyczne !!

Rozumiem ,ze moge podłączyć do niego zewnętrzny dysk twardy ?

Bo gonienie równolegle laptopa czy komputera mija sie z celem ?? ;-)

Wtedy mi nie jest potrzebny żaden Squeezox ?!

Jak jest ewentualna alternatywa dla niego ???

Jak to Tobie najprościej napisać? Squeezebox to sieciowa końcówka serwera sieciowego i w takim zastosowaniu sprawdza się znakomicie. Jako alternatywę masz peceta z dobrą kartą muzyczną. Nota bene jedna z zewnętrznych kart do laptopa pcimpcia sounblast. jest znakomita, muszę sprawdzić która, nie pamiętam modelu a nie chcę Ciebie wprowadzić w głąd, pozdrowienia

Trochę sensu poproszę.

gagacek => dobrze zrozumiałem - sieciowego przewodowego lub poprzez router bezprzewodowy

np. D-Linka 655 ,ktory używam ? Zdaje sie ,że Squeezebox pracuje tylko w "G"

Ale ja nie chcę gonić; sieci ,laptopów i komputerów, ja chcę niezależny magazyn i wyjście cyfrowe !!

I do tego on sie nie nadaje, nie spelnia moich warunków ???

Wygląda na to,ze trzeba wydać ok.4000 zł na Cambridge ???

Sorry za namolność ;-)

gutekbull absolutnie namolny nie jesteś, ja tylko zastanawiam się co Tobie sensownego napisać:(

Trochę sensu poproszę.

>Zdaje sie ,że Squeezebox pracuje tylko w "G"

Z tego co pamiętam to tak, nie mam go teraz u siebie, a ja wykorzystywałem go jako przewodowy. Bardzo dokładne dane i możliwości wykorzystania na pewno poda Tobie Ryszard_wpl, który zrobił jego trepanację i wypróbował na dziesiątki sposobów.

Trochę sensu poproszę.

Dokładnie - to jest końcówka sieciowa. Bardzo dobrą alternatywą jest postawienie dedykowanego komputera + foobar i tutaj trzeba wykorzystać Windows albo jego emulację. Sensownym systemem jest też.. win98 (sic!) okrojony do ok. 12MB:) Zaczynam pisać o pewnej kwilibrystyce, nie wiem czy Tobie takie coś odpowiada.

Trochę sensu poproszę.

Nie śledzę rynku i nie orientuje się jakie serwery powstają i za ile ?

Właściwie moj warunek jest taki ,że przetwornik w tym klocku jest mniej istotny bo mam takowy w CD.

I chcę mieć osobny klocek -magazyn bez laptopów i komputerów.

Ja w tej chwili piszac slucham z laptopa "The Eagles-Hotel California Dcc Gold 24K Remaster"

poprzez kartę SB Xtreme Audio Notebook, ale nie umiem podłączyć pod CD wejście cyfrowe -

chyba brak mi kabla jkiegoś lub przejściówki ?

Planuję teraz podłączyć do niego Kustagona do którego mam już prawie komplet części. I nie trzeba gonić laptopa, wystarczy dokupić serwer NAS np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zainstalować do niego HDD. Podłączyć go można zarówno do samego Squeezeboxa kabelkiem lub do Acces Pointa i mić transmisje przez WiFi. I cała płytoteka w zasięgu pilota. Squeezebox obsługuje praktycznie wszystkie liczące się formaty zarówno bezstratne jak i stratne.

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie brakuje mu USB , mam 3 dyski zewnętrzne , ale nie maja one wyjścia sieciowego ;-)

Czy ktoś myśląl o KISSie 1600 ???! ;-) Chyba jeszcze taniej :-) I wieksze możliwości ?

Niedrogo i chyb awieksze możliwości od Squeezebox, dochodzą filmy i HD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wspiera muzyczne formaty: MP3, WMA i WAV" (w broszurce widzę jeszcze, że czyta ogg i aiff)

Czyli brakuje mu obsługi LossLess'ów, czyli niestety dla mnie dyskwalifikacja... (chyba, ze da się jakoś soft zaktualizować, dzięki czemu zacznie obsługiwać).

"Obsługuje zewnętrzne napędy pamięci USB, bezpośrednio podpięte pod czołowy port USB"

Ciekawe, jaki system i maksymalną pojemność HDD obsługuje.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj >

Praktycznie każda nagrywarka ze sporym (320 GB) dyskiem twardym ,czytająca pliki WAV ,mająca wyjscie cyfrowe i dająca b.dobry dźwięk się nada, nie bedzie typowym serwerem bo bez lącza sieciowego ,

choć nie jestem pewien czy takowych nie ma np.KISS ???

-> gutekbull

Hm, no jakieś rozwiązanie to to może być. Ale w tym momencie pojawiają się jak dla mnie 2 problemy.

Po pierwsze to zgrywanie/ripowanie CD na dysk. Nie mamy pewności, że nagrywarka jest w stanie optymalnie (bezbłędnie) zgrać zawartość płyty audio na HDD, ja byłbym w tym momencie spokojniejszy używając EAC-a. A jeśli jednak już byśmy zgrywali przez komputer, to takie rozwiązanie nie byłoby zbyt wygodne (ciągłe wyciąganie HDD), a nie wiem, czy nawet niemożliwe (jaki jest system plików w nagrywarkach? windows poradzi sobie z nim?).

Drugi zaś problem to bezpieczeństwo danych. Szkoda by było, gdyby 320GB muzyki poszło się nam kochać, a nie mielibyśmy zapasowej kopii tego HDD.

P.S. A wszystkie nagrywarki czytają .wav?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.