Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z pasywnym wyjściem...

RmS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem już zdecydowany na zakup kolumn Tonsil Mistral Front

link -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (o zesz, poszly na 390 z 295zl, ale moze je gdzie indziej kupie taniej)

Moje pytanie to jaki mam dokupić do nich wzmacniacz (nowy), tak aby je wykorzystać w pełni, a jednocześnie nie spalić. Ważne jest dla mnie też to żeby wzmacniacz ten miał również pasywne wyjście, grające niezależnie, gdyż posiadam już zestaw głośnikowy Logitech z-2300

link -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym połączyć ten zestaw z kolmnami Mistral. Słuchając Logitecha brakuje mi średnich i wysokich tonów, myśle że kolumny ładnie sie z nim zgrają. Głównie zalezy mi na wykorzystaniu suba z tego zestawu, ale nie chce tez zeby satelitki sie marnowaly wiec to pasywne wyjscie wzmacniacza ma przenosic cale pasmo, a nie tylko niskie czestotliwosci.

Wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi i sugestie... pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24172-wzmacniacz-z-pasywnym-wyj%C5%9Bciem/

hmm

nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic? chcesz podlaczyc do wzmacniacza te mistrale i jednoczesnie jakies komputerowe "pierdziawki"?? nawet jesli sa nimi Logitechy to i tak sa to pierdziawki :-)

nie rozumiem takiego podejscia, no ale coz...

pasywne wyjscie to jak rozumiem "pre-out" tak to sie nazywa i wzmacniacza z takim czyms powinienes szukac, maja to starsze NAD-y na allegro za ok 400-500 zł do kupienia i "wyzsze" modele japonczykow...

Pamietaj jednak ze jesli wypniesz te zwory laczace pre out i pre in we wzmacniaczu to sygnal na kolumny glowne ne bedzie podawany, bedziesz musial tam podlaczyc jakos przelotke....

Mam nadzieje ze jak juz to wszystko podlaczysz to jeszcze szybciej rozlaczysz i pozostawisz tak jak to powinno byc w oryginale.

Co do Tonsili to moze lepiej zainwestuj w model "Chat" nie ma tylu glosnikow co mistral ale zagra o niebo lepiej a tez nie kosztuje majatku :)

Ja wiem, ze te logitechy to pierdziawki, ale uwazam ze sub nie jest najgorszy i chce go wlasnie wykorzystac bo bass z tych mistrali chyba bedzie bardziej pukal i o to mi wlasnie chodzi, a w logitechu jest taki "rozlany" wiec mysle ze ladnie sie zgraja. Satelitki i tak chyba bedzie malo slychac.

Czy jak kupie takiego uzywanego NAD-a to nie powinienem sie obawiac, ze byl juz kiedys naprawiany i nie gra tak jak powinien? Bo ja wlasnie tego sie boje - np. zmienione koncowki mocy... ?

>Pamietaj jednak ze jesli wypniesz te zwory laczace pre out i pre in we wzmacniaczu to sygnal na

>kolumny glowne ne bedzie podawany, bedziesz musial tam podlaczyc jakos przelotke....

Mógłbyś mi to bardziej wyjaśnić bo nie bardzo czaje :/

Raczej nie bede juz zmienial kolumienek, beda to Mistrale bo podpasowaly mi one wymiarami, wyglądem itd. i mysle, ze grac tez powinny ladnie. Muza i tak z kompa bedzie szla.

Czasem wzmacniacz ma odoatkowe wyjście PRE OUT o stałym poziomie (nie regulowane jtak ak to łączone zworkami z końcówką mocy). Druga mozliowść, dostępna w większości wzmacniaczy to pętla magnetofonu (dodatkowe wyjście przez selektor źródła dla nagrywnia). Pozwala przekierować na to wyjście sygnał z dowolnego wejścia niezlaeżnie od tego, którego wejścia aktualnie słuchamy i podać na go zestaw Logitecha który będzie pracował jako sub. Nie trzeba nic dorabiać / przrabaiać.

No z tym wyjściem sygnału do nagrywania do dobra opcja, chyba tak zrobie. Dzieki za tą rade.

No a jeśli chodzi o wzmacniacz to jakiej mocy proponujecie do tych mistrali? 50 W na kanał starczy?

I co lepsze bedzie, np taki NAD? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podoba mi sie :)

czy np jakas starsza Diora WS-504 ?

Obecnie mam WS-354 ale popaliły sie końcówki mocy (chyba) po tym jak podpiołem 4ohm-owe glosniki, ale z dzwieku bylem zadowolony, tyle tylko ze przydaloby sie glosniej :)

Ukryta Zawartość

Molibden,

nie chce sie sprzeczac, jednak wyjscie tzw Tape monitor jest to wyjscie nie regulowane, natomiast wyjscie pre out powinno byc regulowane.

Czyli dla tape monitor regulacja glosnosci jest obojetna, zawsze gra ze stalym poziomem, natomist PRE out jest ( w teorii) za regulacja wzmocnienia oraz selektorem wejsc i ew regulacja barwy tonow.

Co do tej przejsciowki, wystrczy zwykly rozgaleznik czincz i czincze po prostu zda to jako tako egzamin. Jednak nadal uwazam ze te glosniki Tonsila beda mialy i tak o wiele wiekszy bas niz twoj zestaw Logitecha, nawet patrzac na same glosniki, w mistralach so dwa chyba 17cm na kanal glosniki niskotonowe, w tym Logitechu jesli bedzie jeden 13 cm to max :))

takze moim zdaniem przelotka sie nie przejmuj, i tak odlaczysz te logitechy

Pozdrawiam

RMS

ten Nad z allegro hmmm nie slyszalem ale wyglada jak wyglada a kosztuje moim zdaniem o 200 zł za duzo...

WS 504 jest ok (nie wiem czy ma to wyjscie pre in - out)

Ze swojej strony...W dziale ogloszenia zamiescilem wlasnie oferte sprzedazy swojego wzmacniacza Cambridge Audio A2

Na pewno lepszy od tego NAD i WS-ki :) ale nie ma PRE OUT

Nadal jednak zaznaczam, nie bedzie ci to potrzebne, bo momentalnie odlaczysz te logitech :))

moim zdaniem lepiej sluchac muzyki na sprzecie do tego przeznaczonym(kolumny normalne i wzmak) a nie udajacym (glosniki komputerowe)

Pozdrawiam

PS lepiej sprzedac te Logitechy a za zarobiona kase w ten sposob od razu kup kable glosnikowe moze wystraczy na jakies Kimberki, niedrogie a porzadne

Systex: To ze wyjscie Tape Monitor jest nieregulowane to dla mnie lepiej bo moge lepiej ustawic caly zestaw - Mistral + Logitech wzgledem siebie (kazdy oddzielnie).

Co do Logitecha to sie mylisz z tym głośnikiem - w subie zastosowany został 20,3 cm głośnik z dużym wychyleniem membrany o mocy (podane przez producenta) 120 W RMS. Nawet jesli moc ta jest zawyzona to uwazam, ze z 70 W ten głośniczek ma. Tego Cambridge Audio A2 chetnie zobacze. Kolumny juz zamówiłem - chyba jedne z ostatnich w starej cenie - w środę są u mnie :) Teraz pozostaje tylko szukanie wzmachola, chyba najlepiej zrobie jak pochodze troche po komisach i posłucham różnych starszych modeli, ale najbardziej chcialbym dorwać nie naprawianą nigdy Diorę WS-504.

systex

oczywiście, masz rację, z rozpędu przeoczyłem ten szczegół. Też bym się zastanawiał czy podłączać suba pod te Tonsila, no ale jak ktoś kocha bas to dzięki temu będzie miał go więcej, w końcu może nie zawsze oba zestawy zagrają równie nisko, ale dB będzie więcej. Nie zabronimy przeciez nikomu takich eksperymentów bo coś z tego może być!

Rzezywiście, prześciówka, tzw. trójnik będzie najlepsza i można ją sklecić samemu z dobrychw wtyków i kabli / interkonektów.

Pozdrawiam.

Jesli faktycznie ten Logitech ma takie arametry to moze i sie sprawdzi... chociaz przy takich zestawach podlogowych.... no ale tak jak napisal Molibdem, kazdy ma prawo robic co mu sie podoba :)

W sumie ja tez uzywam w domu suba do stereo co prawda jest JBL ale zawsze sub :) tyle ze u mnie on faktycznie wspomaga niskie czestotliwosci gdyz moje glosniczki tego pasma po prostu nie maja wiele :))

RmS

o ile pamiętam ze schematu to WS 504 (jak większość polskich wzmacniaczy) nie ma rozłączanych za zewnątrz połączeń pre/amp. Powinieneś też liczyć się z tym, ze ta Diora będzie wymagać mocnego tuningu by dać z siebie możliwie najlepszy dźwięk.

Jeśli weźmiesz synał dla Logitecha z wyjść Tape Out to wtedy będziesz musiał regulować głośność 2-ma gałkami, na wzm. i na zestawie L., nie wiem czy dokładnie o taką regulację Tobie chodzi; natomiast jeśli oba będą regulowane wspólnie to poziom suba i rwónowagę miedzy ampem też będziesz mógł ustawić (poziomem na Logitechu).

systex

wiesz może czy jeśli wzm. ma dodatkowe wyjście pre out (niezależnie czy posiada rozłączane gniazda pre/amp) to zwykle jest ono regulowane jak normalne pre out czy stałe (tak z ciekawości pytam bo nie miałem okazji sprawdzić sam). Jaki jest poziom sygnału na wyjściach pre, tak ze 2Vp-p jak np. z CD?

Molibden:

>Jeśli weźmiesz synał dla Logitecha z wyjść Tape Out to wtedy będziesz musiał regulować głośność 2-ma

>gałkami, na wzm. i na zestawie L., nie wiem czy dokładnie o taką regulację Tobie chodzi

tak, właśnie o coś takiego mi chodzi - tzn. 2 gały i kręcąc nimi odpowiedno wyważam dźwięk :)

ale glupoty wypisalem, te mistrale maja 2 glosniczki 17cm a nie jeden, średnie 11cm i kopułka 19mm, przepraszam za błąd...

Syntex: podeślij mi na mejla foty tego wzmaka - [email protected]

>Molibden

Teoretycznie kazde wyjscie pre out powinno to byc wyjscie sygnalu dokladnie takiego jakie trafia juz na sama koncowke mocy w zintegrowanym wzmacniaczu, czyli w teorii powinno byc regulowane, glosnosc barwa balance jesli oczywiscie wzmacniacz takimi dysponuje oraz powinno zapewniac dostep do wszystich zrodel, ale tyle teoria praktyka czasami pokazuje ze dla niektorych pre out to cos takiego jak tape monitor czyli mozna przelaczac zrodla ale wyjscie ma juz staly poziom na poziomie ok 2mV (czyli podobnie jak w CD) chociaz i tu bywaja rozne napiecia na wyjsciu. Chyba najlepiej bedzie sprawdzic jak to jest roziwazane.

W typowo audiofilskich firmach najczesciej pre out i pre in jest rozdzielone w prawidlowy sposob.

?RmS

Ja rowniez pisze na GG i nic, napisze meila do Ciebie , fotek niestety nie mam w tej chwili dostepnych, wiem ze kiedys robilem bo chcialem na allegro wystawic ale jakos pozostal, wiec jesli bede mial jeszcze te fotki to Ci podesle, jesli nie to proponuje poszukac gdzies wersji Cambridge Audio A3, wyglad jest dokladnie taki sam

>Rms

Ukryta Zawartość

niestety A1, jakos wersji A2 nie moge w niecie znalesc :)) a mam taki w domu, mysle ze maga sie roznic np wyposazeniem w pre gramofonowy albo cos... nie mam pojecia, moze robione na inny rynek np amerykanski

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.