Skocz do zawartości
IGNORED

da się przerobić sprzęt z 110V na 230V?

neutralny

Rekomendowane odpowiedzi

Harvi, namów kolegę elektronika, zeby zrobił doświadczenie w druga stronę: niech zobaczy co sie będzie działo gdy zasili trafo częstotliowściami OBNIŻONYMI, o tym samym napięciu, bo to jest ew. niebezpieczne. Typuję, że będzie pobierało tym większy prąd im niższa częstotliwość. Ale różnica prądu między 60 a 50 Hz będzie pomijalna pod każdym względem jaki sobie potrafie wyobrazić. Oczywiście po stronie wtórnej stale to samo obciążenie najlepiej omowe.

>Harvi

Pamiętam dawno temu taką dyskusję na pl.rec.audio, stąd m.in. moje 3 grosze w temacie.

Zainteresowanych odsyłam do krótkiego, aczkolwiek dość treściwego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

neutralny, 31 Sty 2006, 21:04

>wydaje mi się, że prawidłowo wykonana przez fachowca wymiana

>transformatora (tylko jaka jest już prawidłowa? ;-P) powinna być w 100% zadowalająca dla działania

>sprzętu, natomiast samo dołożenie transformatora "przejściowego", czyli opcja najtańsza,

>może mieć jakieś nieciekawe skutki uboczne.

Takie jest właśnie moje zdanie. Sam zresztą zauważyłeś, że biorąc pod uwagę dopłatę wynikającą z wymianą tego elementu związaną zresztą z utratą ewentualnej gwarancji całe przedsięwzięcie jest równie opłacalne jak zakup wzmacniacza w Polsce. Decyzja należy do Ciebie. :-)

Ukryta Zawartość

Bardzo często sprzęt różni się tylko nalepką z oznaczeniem napięcia i zworką na płytce przy transformatorze. ( Osobiście widziałem w urządzeniach firm Sony, Sharp, itp.), a coraz częściej tylko wtyczką sieciową, bo zasilacz impulsowy toleruje 100-240 V, 50/60 Hz.

Ale ja jestem uparty z natury [El Scorpio] :-)

Jak moja zona - wszystko rozumiem:-)

Pięć lat mówisz trzasło? Toć to chwila ledwie. Ale nie myśl, że mam coś przeciw Tobie. Bardzo dobrze, że jesteś.:-)

Pozdrowienia

Krzemien, 31 Sty 2006, 22:10

>>Bardzo

>>dobrze, że jesteś.:-)

>

>Oj, bo się zaczerwienię ;-)

Sorry, nie chciało mi się rozpisywać i tak szybko mi sie napisało;-)

myśle krzemień ze lepiej żebyś swoich przemysleń i postów nie pokazywał profesorom na PWr bo przeniosą ciebie na PPT (Podstawowe Problemy Techniki)

Do pytającego - przerabiaj chłopie i słuchaj a nie marnuj czasu na zamartwianie się bzdurami. Nic się nie stanie jesli tylko dopasujesz włąsciwy trafo i napięcie.

marekk, 31 Sty 2006, 23:13

Nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Studia już skończyłem, więc nikt mnie nigdzie nie przeniesie. Jak się nie ma nic do powiedzenia pod kątem wątku, to najlepiej wykonać wycieczkę osobistą? Typowe...

A tak BTW to myślałem kiedyś o PPT jako kierunku równoległym. Gdyby tylko człowiek miał więcej czasu i możliwości...

Zastosowanie transformatora separującego jest bardzo dobrym wyjściem. Zauważcie, że w dobrych, drogich kondycjonerach znajdują się takie transformatory, przeznaczone do zasilania urządzeń mniejszej mocy np. CD, preamp. Jeżeli dodatkowo jest to transformator z ekranem elektrostatycznym, to odfiltruje również część śmieci z sieci 230V

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Panowie, tutaj się rozwinęła ciekawa dyskusja, a ja w międzyczasie mailowałem z producentem albo dystrybutorem na północną amerykę. Cały czas chodzi mi o ten wzmak:

Ukryta Zawartość

Okazuje się, że:

1. Nowa wersja tego wzmaczka ma przełącznik 110V/230V, ale

2. Jest inna wersja, przystosowana do napięcia europejskiego i co najważniejsze JESZCZE TAŃSZA (329 USD), z tym że facet mi odpisał "THERE IS ALSO AN INTEGRATED VERSION (POWER SUPPLY BUILT-IN) OF THE MG HEAD DT THAT IS MADE FOR EUROPE WITH DEDICATED 230 VOLT A/C POWER AT A LOWER PRICE OF $329.00". Moją uwagę zwróciły dwa słowa: "integrated" i "built-in", tym bardziej że powtórzył to w nast. mailu:

"European model with dedicated 230 Volt A/C is not featured there (czyli na ich stronie www) but it looks the same as the other unit except the power supply is built in"

Dotychczas myślałem że jedna z tych skrzyneczek zawiera transformator, który pracuje na napięcie 110V albo 230V (można przełączać, albo nie ma przełącznika na zewnątrz). Teraz już nie wiem co mam myśleć - czy to znaczy że zamiast dwóch skrzyneczek w tej europejskiej wersji jest tylko jedna??? Pomocy, help, hilfe!!!

Ukryta Zawartość

Krzemień

"2. Jeżeli stosujemy takie trafo jak to znajdujące się na allegro, to problem nie tkwi w trafie 230V/110V ale tym znajdującym się wewnątrz urządzenia (110V/?V), ono może mieć rdzeń liczony dla 60 Hz."

Dlatego usuwamy oryginalne amerykańskie trafo 110V/60Hz i wstawiamy nowiutkie polskie trafo 230V/50Hz i

nie ma problemu z dodatkowym grzaniem przy zmianie z 60Hz na 50Hz.

Słuchaj Jar'a dobrze napisał koszt większy nie będzie.

Dla spokoju trzeba policzyc delte Temp przy założonej mocy - przy takim zastosowaniu jak wzmak słuchawkowy - mała moc - przekłada się na niewielką zmiane Temp. Dla dużych mocy przy wyżyłowanych parametrach chłodzenia firmy stosują zabezpieczenia uniemozliwiajace przełaczenie 50/60Hz.

Zabieram glos bo sam mam 3 rozne pudelka kupione za grosze w Stanach i przywiezione do Polski. Wszystkie dzialaja doskonale na zewnetrznym transformatorze 230/110V kupionym na Wolumenie za okolo 50 zl.. CD nie zwalnaija, nic sie nie grzeje itp, itd. Przy tej cenie, jak sadze, wymiana transformatora wewnetrznego nie w kazdym wypadku jest uzasadniona. W wielu wypadkach bowiem konieczne bedzie zaprojektowanie i wykonanie nowego transformatora. np moj prosty CD Onkyo ma trzy rozne odejscia i nie sadze aby uklady byly one dostepne od reki. Nie nalezy takze stosowac transformatorkow przystosowanych wylacznie do golarek i grzalek (dostarczanych wraz zuniwersalnym zestawem przejsciowek).

• 2 lata później...

a jak sie ma sprawa ze starymi sprzetami? bo zastanawiam sie nad starym lampowcem ze stanow, lepiej zmieniac trafo czy wystarczy gotowy reduktor 230-110v ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.