Skocz do zawartości
IGNORED

Podobno koniec zimy?

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Wszystko zależy od wielu czynników.... technologii ogrzewania (gaz z sieci, gaz płynny zbiornikowy, energia, olej opałowy itp.) kubatury, ustawionej temperatury na czujniku termostatycznym. Co prawda ja mam tylko mieszkanie 53m i wysokości 2,95m, ale zauważyłem, że podniesienie temperatury o 2st.C z 20 na 22 przyniosło mi zwiększone zużycie gazu o ok. 20%. Do tego mam mieszkanie szczytowe... o statni rachunek za gaz to 370zł/miesiąc (kocioł dwufunkcyjny Bereta SC 21KW w tej cenie wliczona ciepła woda użytkowa ok.30zł). Narazie daję radę...

W twoim przypadku jeśli jest to domek jednorodzinny o kubaturze ok. 500-700m3 przy założeniu że korzystasz z ogrzewania gazowego z sieci to nie uważam, że koszt 1600zł np od listopada to dużo... Przy innych źródłach ogrzewania (zwłaszcza jeśli chodzi o energię elektryczną czy olej opałowy) wyniosłoby Cię o wiele więcej...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

https://www.audiostereo.pl/topic/24251-podobno-koniec-zimy/#findComment-467653

Mało napisałem ogrzewam dom 300m2. mam piec sterowany elektronicznie z podajnikiem. To piec na miał,groszek. Ja używam miału zasypuje podajnik raz na 24h. Ale ta zima wyjdzie mnie drożej niż ubjegła. Pewnie mam mniej kaloryczny opał.

https://www.audiostereo.pl/topic/24251-podobno-koniec-zimy/#findComment-467664

> Viniu

"W twoim przypadku jeśli jest to domek jednorodzinny o kubaturze ok. 500-700m3 przy założeniu że korzystasz z ogrzewania gazowego z sieci to nie uważam, że koszt 1600zł np od listopada to dużo... Przy innych źródłach ogrzewania (zwłaszcza jeśli chodzi o energię elektryczną czy olej opałowy) wyniosłoby Cię o wiele więcej..."

Niekoniecznie. Ogrzewam domek o kubaturze ok. 650 m3 (wolno stojący i w otwartym polu) piecami akumulacyjnymi + maty grzewcze w łazienkach. Koszt CAŁEJ energii elektrycznej od listopada do końca stycznia (to jedyne medium, jakim dysponuję, więc w zużycie wchodzi też kuchenka, pralka, ciepła woda, światło, sprzęt grający itd.) miałem w okolicach 1800 - 1900 zł. Ogrzewanie to oczywiście niewątpliwie najpoważniejszy składnik kosztowy, ale licząc nawet, że jest to 80%, wychodzi mi taniej niż w podanym przypadku. Mam małe dzieci, więc na ustawieniach termostatu nie oszczędzam.

Myślę, że wiele zależy od dobrego zaprojektowania systemu grzewczego oraz izolacji termicznej budynku.

https://www.audiostereo.pl/topic/24251-podobno-koniec-zimy/#findComment-467942
  • 3 tygodnie później...

witam i pozdrawiam motocyklistow....bo sa tu chyba tacy.. :)))

1600 na ogrzewanie domu ???? jak miesiecznie to duzo jak od poczatku grzania to grosiki ...ja place 1200-1400 co miesiac..zima i piec elgaza (jego zywot na szczescie sie w tym sezonie konczy) doprowadza mnie do katastrofy finansowej zamiast inwestowac w motor lub audio....

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24251-podobno-koniec-zimy/#findComment-479099

Zajmuję się profesjonalnie systemami grzewczymi od kilkunastu lat. Aby zminimalizować wydatki na ogrzewanie należy w pierwszej kolejności zadbać o zminimalizowanie strat cieplnych budynku a potem myśleć o systemie grzewczym i paliwie. Nawet ultranowoczesny system grzewczy kompensujący duże straty cieplne będzie bił użytkownika po kieszeni. Z paliw tzw.wygodnych najtańszy jest gaz ziemny (GZ-50), na drugim końcu energia elektryczna (choć inwestycyjnie najtańsza). Porównania różnych domów pod względem zużycia energii nie mają najmiejszego sensu.

Autorowi tematu podpowiem, że spalanie paliw stałych przy zachowaniu wysokiej sprawności odzysku ciepła od spalin jest wbrew pozorom procesem skomplikowanym. Węgiel (miał węglowy) występuje w tylu odmianach,że nie sposób oszacować czy koszty eksploatacji są wysokie czy niskie nie znając jego parametrów (o innych czynnikach nawet nie wspominam). Np. w ciepłowniach zamawiane jest określone paliwo i na dodatek badane jeszcze w niezależnych laboratoriach. Jednak ogólnie sam miał węglowy należy zaliczyć generalnie do paliw tanich choć niestety niebezobsługowych. Aha, miał to co innego niż groszek.

https://www.audiostereo.pl/topic/24251-podobno-koniec-zimy/#findComment-479856

>Edson

Mnie jeszcze zastanawia jak jest z tą kalorycznością miału węglowego. Zawsze kupuje klasy 19 (tylko co to znaczy). Nawet jak na oko jest podobny tzn ilość pyłu i węgielków to są duże rozbieżnośći w ich wydajności. Sprawdzałem z różnych kopalń są duże różnice.

>bartsx

Motocykliści dziękują za pozdrowienia (właśnie w tej chwili unosze ręke)

Niestety ten sezon będzie ciężki bo chwilowo zostałem bez wymiatacza, a mój drugi (zabytek)jest w proszku.

Swoją drogą nie wiem , które hobby gorsze finansowo.

Pzdr. wszystkich z wątku

https://www.audiostereo.pl/topic/24251-podobno-koniec-zimy/#findComment-480184
  • 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.