Skocz do zawartości
IGNORED

Jak oderwać dźwięk od głośników ?

anlu

Rekomendowane odpowiedzi

romekp: myślę o tym samym. Specjalne, drewniane ramy i z 5-8cm wełny pod płotnem obrazu może, ale nie musi coś dać. Jeśli masz moje zdjęcia to obrazy chciałbym zwiesić za głową i po prawej stronie. W sumie 2-3 dość duże. Wiele zależy, jak dźwięk będzie przenikał/odbijał się od płótna obrazu, czyli co to w efekcie sonicznym da. Szanse - widzę, choć z góry niczego nie można do konca przewidzieć - oceniam słuchem.

Zresztą, ładne obrazy - zdobią to i zostaną tak czy siak, a ja najwyżej skłonię się ku bardziej radykalnym środkom.

Żona chętnie wymieniłaby górne oświetlenie, co też może być jakimś maciupiusieńkim przyczynkiem do zmiany na lepsze ( rozłożysty,nowoczesny, gęsty żyrandol), ale wątpię w jego tak wielkie znaczenie. Na pewno będępolował na audiofilski [: )))] i masz juzswój typ. Nie jest to coś banalnego, co każdy człowiek potrafi sobie wyobrazić.

(Wycieczka do Łomży lub Białegostoku może mnie czekać w zw. z tym.)

Koledzy, mam wrażenie, że mało obserwujecie, jak estetycznie, z klasą są adaptowane pomieszczenia na AS, na stanowisku takich firm, jak:

1. przede wszystkim Marantz,

2. np. Pioneer.

Brały w tym udział jakieś dobre firmy designerskie - żałuję, że wtedy nie miałem cyfrówki, bo pamięć zawodna,ale gdzuismam wizytówki.

Pamietaci eruchome parawany z szerokich taśm ? Zgoda- mało praktyczne, ale skuteczne. To tylko jeden pzrykład- patzrcie tezwywiad i zdjęcia u członka zespołu Budka Suflera w AV...

Odsyłam do fotek - jeśli ktoś zrobil 2 i 3 lata temu ze stanowisk tych dwu firm.

Kumający z lekka czaczę i troche doświadczeni - wyciągną wnioski - wystarczy to zerżnąć. W całosci lubb częsci, bo nie był ato ustrojowa partyzana wykonana na prędce, tylko przemyślana, estetyczna, funkcjonalna i przede wszystkim skuteczna adaptacja akustyczna.

Gdybym miał tak urządzone mieszkanie - wcale bym się nie obraził, byłbym dumny i cały happy, bo wszystko jest wyważone, pogodzone, ma klasę, urok i styl, a wysoki WAF oraz moje odczucia estetyczne zostałyby zaspokojone. Pzrywiazuje wage, jak mieszkam i wiem,z eczsem warto zdać sie na specówi wydać kasę, bo nie każdy umie marzyć, ma wyobraźnie, łamie kanony i ni ejest pzryziemny w powtarzaniu dosc oklepanychi mało funkcjonalnych schematów, na które wydaje sie kupę kasy.

Uważam, że można zrobić to mądrzej - korzystając z usług ludzi o odpowiednich kwalifikacjach. Wierzcie mi - warto, by poczuć się naprawdę dobrze zpowodu niesamowitej estetyki wnętrza i w poczuciu sensownie wydanych pieniędzy. Dobrze jeśli nie będęsie wstydził zaptrosić kogoś do mieszkania na odsuch (lub z zupełnie innej okazji).

Ciagle ględzę, że liczy się pomysł, a potem dobre wykonanie.

Mam na mysli cały pokój odsłuchowy do kupy, anie tylko oderwane z całos.ci elementy, jak ładna szafka na spzret , kolumny, czy fotel.

w moim odczuciu wszystko musi grac.

Moje samodziełki służpzretestowaniu, by ryzyko popełnienia błedu pzry "zaszaleniu "ze skorzystania z usług wyłącznie świetnego architekta wnętrz było minimalne.

Wg mnie koncepcja musi być przemyślana dla całości, bo mieszkanie - nie warsztat, ani studio, chociaż niewatpię, że moża tu wiele osiągnąć nie drastycznymi metodami. Akustycznie i wizualnie, tak, że słabiej zaadoptowane akustycznie sklepy - wysiadają.

Wiedza i praktyczne KNOW-HOW kosztują, ale dla ostatecznego efektu - warto.

Mnie ogranicza najbardziej teraz brak kasy, ale widzę szansę na jej zdobycie i to mnie nakręca. Wtedy będę mógł wcielić moje śmiałe wizje w życie.

Korzystam z doświadczeń i wzorów innych, łączę je i odrzucam te - nie do przyjęcia.

Jestem raczej szybki i z natury raptus, a sytuacja z akustyką mego pokoju nieco mnie frustruje.

Chcę też zwyczjnie ładnie mieszkać i wykonuja ctremont nagiać zmiany opod kątem pożądanej akustyki pomieszczenia.

Myśle też o skorzystaniu z usług profesjonalisty i gruntownej zmianie (remoncie) pokoju, gdzie stoi sprzęt. Drogo, ale radykalnie i mam nadzieję, że z kklasą to wyjdzie. Przedtem chcę mieć wizję zmian na kolorowej kartce czy w kompie. Będę czuwał nad całością osobiście. Efektem ostatecznym, jeśli będę zadowolony- podziele się z Wami i może nawet zamieszczę na forum zdjęcia - niech każdy sam oceni czy warto. Pomysł - można zerznąć, a wykonanie samemu to kupa oszczędności nie do przecenienia.

I takie jest moje - przyznaję - dość radykalne podejście w tym względzie, bo nie lubię się oszukiwać (ani innych).

Ze względów finansowych muszę namówić do tego żonę, ale audiofil jestem, no nie ? ; )))

Musi się udać.

Pozdrawiam.

Korcą mnie ostrosłupy z gabki, ale - wiadomo - WAF... ; ) - to nie przejdzie.

Trójkąty w rogach pokoju po dsufitemi ćwierć walce w kątach- to jeszcze do przeforsowania. Zwłaszcza te walce...

• Redaktorzy

Moja dziewczyna jako zobaczyla gabki ostroslupowe na scianie powiedziala z zachwytem: super, jak z Hellraisera... To sie nazywa wlasciwy duch, nie?

To fajnie ; )

W moim przypadku zamiana dziewczyn - nie wchodzi w grę ; ) choć moja w kwestii mody zawsze jest ahead ; ) Z tym nie ma kłopotu, ale na studio z pokoju nie zgodzi się nigdy i ja też tak nie chcę ; )

Pozdrawiam.

chłopaki, a nie macie jakiś znajomych w modnych pisemkach o urządzaniu wnętrz? myslę, że porządny artykuł z jeżem na ścianie (jakimś designerskim, każdy kolec w innym kolorze, na pewno ani słowa o wpływie na dźwięk) w takim Domu i Wnętrzu mógłby niejednemu audiofilowi życie ułatwić.

• Redaktorzy

Bo ona ma sklonnosc do nowoczesnych wnetrz. A to jest takie troche... Jakby sprobowac urzadzenie pokoju w stylu nieco designerskim, to mozna sobie wyobrazic wnetrze, w ktorym gabki pelnilyby role dekoracyjna. Bo same w sobie to one brzydkie nie sa, tylko z kanapa w kwiatki sie nie komponuja. Ale juz np. kanapa pokryta gladkim materialem wzorniczo nie koliduje. Zachecam do eksperymentow. Ja sam prawdopodobnie w przyszlym roku mieszkanie zmieniam, i juz sobie wyobrazam, jak nowe porzadne gabki, takie metr na metr, beda sie na scianach prezentowac.

• Redaktorzy

Zapytac mozna, moze pomoze, a moze zna kogos odpowiedniego. Moge podeslac ci jej email na priva, jak chcesz.

jasio, jozwa, a można prosić o namiary na ten numer? z archiwalnych bym sobie nabył. bo jak moja wizja nowokupionego mieszkania jakis rok temu sie określiła, to przestałem regularnie kupować.

lolo, ja miałem takie panie spokojne, a jedna wręcz lekko politechniczna - jak chcesz, napisz, wyślę ci próbkę z mieszkania to zobaczysz, czy ci pasuje.

Sądząc po tempie ich przybywania w moim domu, niedługo już całe ściany przed kolumnami będą pokryte książkami. Jaki to ma wpływ na dźwięk

sytuacja inna niż przy waszych w miarę pustych ścianach

romekp: ja też chcę...

bosz: książki wrzuć na półki pod parapetem. (Najpierw musisz je sobie pewnie zrobić lub kupić, a może ze starych się da przerobić ?; )

Jest to pomysł na przytulne wnętrze zimą, bo ksuażki to papier, aten jest świetnym izolatorem. zagospodarujesz też wolną przestrzeń. Firanka - jasna, zwiewna do samej podłogi (5cm nad), średnio gęsta na dole- wg uznania ; )

Pozdrawiam.

pod parapetem grzejniki a regały to ok 15 m2 i będzie więcej więc i tak odpada

interesuje mnie wpływ ściany (3.6m) pokrytej książkami za słuchaczem - poz. neg.

nie mogę ich wynieść i posłuchać

Hmmm, moim zdaniem to dużo lepiej, niż goła ściana ! (Zazwyczaj ; )

Pozdrawiam.

PS. A sprawdzić - sam łatwo możesz, choć dojdzie Ci pewno trochę pracy przy okazji ; ) (Odkurzanie książek.)

Tak wygląda rozmieszczenie.

Macie lepsze pomysły na ustawienie ?

[obrazekLUKASZ-35623_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tyłu za kanapą odsłuchową jest sporo miejsca. Czy można przesunąć wszystko aby zrobić więcej przestrzeni za kolumnami. To zwykle polepsza stereofonię. Będzie łatwiej sprzątać za kanapą stojącą pomiędzy kolumnami – argument do zwiększenia WAF.

Może jakieś listwy za kanapą (tą gdzie siedzisz) - na szerokość trochę większą niż kanapa, (niekoniecznie od sufitu do podłogi),

na nich kilka kwiatów i małych ustrojów (estetycznie "zapakowanych")?

Masz też zbyt dużo "gołych" ścian.

Pozdrawiam

anlu: na razie tylko tyle bąknę, że układ dosc nietypowy, jak widać. Muszę pomyśleć, choć dziś nie dam rady, a jutro cały dzień nie widzę kompa : (

Spróbuję za 2(?) dni - może urodzę jakiegoś pomysła.

Pozdr.

Anlu!,andrea super Ci poradzil,w sumie trudno mieć cokolwiek do dodania,jak patrze na twoje ustawienie w tej chwili to wogole nie dziwie się klopotom,bo w tak rozegranym pomieszczeniu to nie ma prawa zagrac przestrzennie,jeśli jednak nie chcesz posluzyc się jego b.dobrymi radami to sprobuj zrobic chociaz dwie rzeczy:wywalic ten stolik bo to zupelny bezsens i pomyslec o wytlumieniu sciany za glosnikami,a jeśli nie calej sciany to chociaz jakies ustrojstwa pochlaniajaco–rozpraszajace bezposrednio za kolumnami,to powinno pomoc,zycze ci powodzenia

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-35659_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za zainteresowanie wątkiem.

Odpowiadam po kolei.

>> Zbig

- mam minimonitory Dynaudio Audience 40, trochę z nimi poćwiczę

- na czas odsłuchu bez problemu mogę odsunąć fotel po lewej, kanapy

raczej nie, bo znalazłaby się na drodze do kuchni

- kolumny oczywiścię mogę przesunąć bardziej do przodu i trochę zwęzić

- gołe ściany będą z czasem uzupełnione jakimiś obrazami, z tyłu przybędzie trochę kwiatów

>> andrea29

- linia przerywana to ścianka wysokości ok. 90 cm na której znajduje się blat

>> R.u.s.t.

- w narożu stoi szafka typu kredens z częściowo otwartymi półkami, dość wysoka

Ten zaznaczony narożnik działa jak reflektor (właściwie - zwierciadło) - skupia i wzmacnia dźwięk, z tym też byś musiał coś zrobić.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.