Skocz do zawartości
IGNORED

Miażdżąca Ciekawostka!

Saint123

Rekomendowane odpowiedzi

Po co teoretyzowac, kupcie se badziewny glosnik, magnes za dyche i pomierzcie. Wzory wzorami, przewaznie magnes ekstra zmniejsza nieznacznie Qts, zwieksza efektywnosc, zwieksza BL, wiec plakac chyba nie bede ze mam 2 magnesy zamiast 1. Jak przekroicie magnes na polowe to dostaniecie 2 magnesy wzajemnie sie odpychajace i na odwrot.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Faktycznie był taki konkurs i wtedy AK dał ciała.

Ja oczywiście doklejam magnes w przeciwfazie, czyli ekranuję głośnik. Wtedy pole magnetyczne w szczelinie jest bardziej skupione.

Co do tych lini sił pola magnetycznego... tak jak pisał Qubric. Ta energia zostaje "przetransferowana" do nabiegunnika.

Ja ten konkurs pamiętam.

O ile jeszcze sama kwestia ekranowania może byc dyskusyjna (bo być może magnes oddalony od mabiegunnika i przykryty puszką nie bedzie zmniejszał paramertu Qts), to odpowidzi w konkursie były bardzo jednoznaczne. AK się nigdy przyznał do błędu - nawet do błędnie sformułowanego pytania konkursowego. Widac taki typ.

A w tym samym konkursie kiedy do finału doszło dwóch konkurentów drugi zostal się z niczym (AK tak skonstruował finał, że rezygnyjący z innych nagród finałowych po przegranej dostawał "figę"), to fundator głownej nagrody - własciciel "TacT" zdjął z ekspozycji TacT RSC i wręczył przegranemu. Uratował on AK twarz - lub raczej to co z niej pozostało.

>>Qubric

"...bo być może magnes oddalony od mabiegunnika i przykryty puszką nie bedzie zmniejszał paramertu Qts.."

słuszna uwaga!!!!

>>Qubric, Igod

Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym przyznaniem się do błędu, chyba wtedy nie uczestniczyłem jeszcze na forum... rozumiem że ma się tyczyć to również i do mnie.... tu też nie widzę problemu... możliwe że się mylę (wystarczy?). Nadal nie rozumiem jednego i jako takiej jasnej odpowiedzi nie otrzymałem, więc jak można podważać czyjeś zdanie? Qubric stwierdził, że nieliniowość na ch-ce może wynikać z faktu "mało sztywnej membrany" jakoś tak (poprawić jak się mylę!!). Skoro tak jest, to czy w ogóle jest sens doklejania drugiego magnesu? Ja osobiście nie bardzo widzę. Fajnie że Qts się zmienia a BL rośnie, ale tak naprawdę to czy wzrost Qts (jak pokazują przykłady nie zawsze!!! nie jest to regułą!!) o 0,03 jest aż taki istotny? kosztem czego? Czy w ogóle ma to sens skoro wprowadza się, sam nie wiem jak to nazwać... "zniekształcenia?" ch-ki..?

pozdr

saczek_XTRM, 13 Lut 2006, 14:56

Qts akurat nie jest priorytetem, przy dodtkowym magnesie predewszystkim chodzi o mocniejszy naped, posluchaj sobie czegos z solidnym napedem to bedziesz wiedzial o co chodzi. Przewaznie glosnik jest projektowany i badany jako klasyczne rozwiazanie, czyli z pojednynczym magnesem, wydaje mi sie ze zabieg ekranowania bardzo zadko opatrzony jest ingerencja w sam projekt glosnika i sprowadza sie przedewszystkim do doklejenia w/w nieszczesnego magnesu oraz dodania kubka ekranujacego. Mysle ze glosniki projektowane od podstaw z podwojnym ukladem magnetycznym sa juz staranniej wykonane jezeli chodzi o przebieg charakterystyki. Ja lubie bas z pozadnym kopem i wlasnie dlatego preferuje mocny naped.

>>borysgo2

akurat wiem, że silniejszy napęd jest lepszy... ale i trudniejszy do napędzenia, potrzeba więcej prądu. Tak jak zauważyłeś "zabieg ekranowania bardzo zadko opatrzony jest ingerencja w sam projekt glosnika i sprowadza sie

przedewszystkim do doklejenia w/w nieszczesnego magnesu oraz dodania kubka ekranujacego" jest wszystko spoko. A w to głupie doklejanie magnesów, co przynosi podobno olbrzymie rezultaty nie wierzę. Wystarczy popatrzeć na te parametry... Może i to by coś dało, ale gdyby doklejać magnesy neodymowe... Z drugiej strony jakoś też nie wierzę w to że zwiększenie BL o 0,3-0,5 Tm (tyle da mniej więcej doklejenie magnesu) miało jakiś poważniejszy wpływ na sposób przetwarzania głośnika, czy jakieś tam dziwne zachowanie się membrany, jak to pisał Qubric. To po prostu mało prawdopodobne....

brzmienie? Igod, na pewno? Mi się wydawało, że brzmienie, barwa głośnika to cały szereg parametrów głośnika, nie tylko nieznaczna zmiana siły BL, czy Qts i innych ale i od membrany, to z czego jest wykonana, od jej masy...

saczek

Parametry swoje a fizyka swoje, zmiana sily napedu jednak wplywa na brzmienie. Glosnik to nic innego jak dynamiczny, stacjonarny, ciagly uklad drgajacy (z fizycznego punktu widzenia).

>>borysgo2

zgadzam się z Twoją wypowiedzią, tylko czy tak znikoma zmiana parametrów głośnika daje w ogóle jakiś słyszalny efekt? Te parametry się nie zmieniają nawet o 10%.... bez zmiany innych elementów głośnika, tj podatności zawieszenia czy masy membrany chyba trudno odczuć jakąkolwiek różnicę. Nie wiem, ale wkrótce to się zmieni, bo postanowiłem już poświęcić kilka przetworników.....wrócę do tematu jak już będę miał to za sobą

PS nie ma to jak na"usznie" i naocznie się przekonać

pozdr

lian, 12 Lut 2006, 23:25

>Gdybym powiedział, że jestem Lian Kowalski, to czy powiedziałbyś, że jesteśmy z tej samej bajki? :)

>Przepraszam pozostałych, że nie na temat.

O przepraszam, dopiero teraz zauważyłem że coś do mnie napisałeś :))

Jak byś napisałe że jestes Leon to byli byśmy z tej samej bajki :)) Ale ja nie jestem zaawansowany w tematyce Philipa K. Dicka więc może o czymś nie wiem :)

Napisano, że zmiana parametrów, jest rzędu 10% i nie może wpływać na dźwięk. Co w takim razie ze zmianami cewki z rdzeniowej na powietrzną, lub kondensatora na inny typ? Przecież PARAMETRY MIERZALNE są identyczne, a różnice w dźwięku SŁYCHAĆ ???!!!

>>porlick

a gdzie Ty zmieniasz cewki lub kondy w samym głośniku? Poza tym zauważ na jakie jakościowo elementy wymieniasz z elektrolitów na olejniaki, cewki rdzeniowe na taśmowe.... to tak jakbym mówił o doklejaniu magnesów ........... neodymowych, co tutaj w ogóle nie miało miejsca....

pozdr

Naped jest potrzebny do poruszania ta mala masa czyli membrana, silniejszy naped lepiej trzyma za morde membrane i ot cala filozofia. Predkosc dunamika ta mikro i makro. Jednakze zeby to wykorzystac nie wolno skaszanic najwazniejszej, fundamentalnej rzeczy jaka jest filtr!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.