Skocz do zawartości
IGNORED

Lenco L 452 kalibracja ramienia

pure evil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam gramofon Lenco L 452. Jest to mój pierwszy gramofon, niestety nie posiadam do niego instrukcji obsługi a nie znam się jeszcze na tym sprzęcie, więc zwracam się o pomoc do bardziej doświadczonych :) Otóż nie wiem jak wyregulować ramię i do czego służą wszystkie pokrętła. Przepraszam za telefonową jakość zdjęcia, niestety nie mam możliwości zrobić teraz innego.

Wyjaśnię więc co "widać" na zdjęciu. Pokrętło z prawej strony chyba służy do regulacji nacisku igły na płytę (skala 0-4) natomiast pokrętło na końcu ramienia chyba do poziomowania. Nie jestem tego pewien oraz nie wiem jak je ustawić. O ile siłę nacisku igły ustawiam według zaleceń dla mojej wkładki, nie wiem co zrobić z drugim pokrętłem. Jest na nim skala od 0 do 25. Można kręcić całością, wtedy wszystko przesuwa się wzdłuż osi ramienia, lub tylko obręczą ze skalą, lecz nie widzę wtedy zadnej róznicy. W ogóle całość można zdjąć z ramienia po maksymalnym odkręceniu w lewo, schodzi wtedy całe pokrętło razem z obręczą ze skalą, którą można obracać niezależnie od całości. Ktoś mnie oświeci co to jest i jak to ustawić?

Pozdrawiam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24292-lenco-l-452-kalibracja-ramienia/

Witam, kolejnego pasjonata szlifierki. Jak zamontujest wkładke w główce ramienia, musisz sile nacisku i antiscating ustawic na 0 potem krecac przeciwawaga - to pokretlo ze skala 0-25 na zwolnionej dzwigni opuszczania ramienia tak by ramie bylo ideanie poziome w stosunku do talerza - po opuszczeniu windy ramienia ma wisiec w miejscu ani opadac, ani tez isc do góry, a po lekkim dotknieciu powinno wracac do plaszczyzny poziomej. Masz w ten sposob ustawina przeciwawage. Nastepnie ustawiasz nacisk - polecam gorna granice tolerancji wkładki, a na koncu czy to na ucho czy tez wg. opisu ustawiasz antiscating. Tu masz opisane wszystko, moze poprawniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Momok za odpowiedź.

Jednak nie wszystko jeszcze jest jasne. Skoro siłę nacisku igły ustawiam pokrętłem z prawej a przeciwwage pokrętłem ze skalą 0-25 to gdzie ustawiam antiskating? Gdy ustawię siłę nacisku na 0 i wyreguluję przeciwwagę, potem ustawiam nacisk igły na optymalny wg producenta to ramię po przesunięciu nad talerz wraca z powrotem na widełki. Nie próbowałem odtwarzać płyt przy takim ustawieniu, nie chcę czegoś popsuć. Czy tak powinno być?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nacisk igły na płytę ustawia się za pomocą przeciwwagi na końcu ramienia - skala 0-25, czyli od zera do 2,5g.

Siłę antyskatingu, ustawia się za pomocą pokrętła po prawej stronie - umieszczone na podstawie gramofonu.

Ustawienie nacisku należy zrobić przy sile antyskatingu równej zeru. Dopiero po tym, ustawia się właściwy antyskating.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Po ustawieniu ciężarkiem ramienia w poziomie, należy skalę na ciężarku ustawić tak, aby zero na niej znalazło się naprzeciw wskaźnika na ramieniu. Nie wolno poruszyć w trakcie tej operacji ciężarka.

Dopiero wtedy, obraca się ciężarek tak, aby naprzeciw wskaźnika na ramieniu znalazła się cyfra na skali ciężarka, odpowiadająca naciskowi igły na płytę.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.