Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówki do kabli - jak podpiąć do Ampli

noxnox

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Dzisiaj kupiłem komplety widełek do kabelków od strony kolumn. Zamiast zaciskać kable zalutowałem je. Po podłączeniu doznałem miłej różnicy. Szczerze mówiąc to myślałem żę różnicy nie będzie żadnej. A tu proszę. Jakaś taka większa przestrzenność.

Problem mam natomiast z podłączeniem do amplitunera. Póki co to są to bezpośrednio poskręcane i zaciśnięte przewody. Mam apmpituner Pioneer 915. Bananów nie da się tam wcisnąć. Są zaślepki. Widełki nie wejdą bo są za grube.

Kabelki mam zwykłe OFC poczwórne dla BiAmpingu na froncie i BiWiringu na reszcie

Jak to wpiąć?

Skoro zmiana z jednej strony kabla dała efekt. To po zarobieniu z dwóch powinno być jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie można usunąć zaślepek? Nie znam Twojego ampli, ale na ogół nie jest to zbyt skomplikowane.

Poza tym są różne widełki. Niektóre mają takie "przewężenie" i powinny się zmieścić.

Pozdro

jacch

O co pytasz ?

obi

Próbowałem dzisiaj dzielnie widelcemn wyskubać czarne coś co jest w mijecu gdzie zwykle wchodzi manan i nie dałem rady. Jutro jak będzie jasno spróbuję czymś innym, ale wątpie :(

Może zamiast wydłubywać, spróbuj czymś wąskim i długim (sztywnym drutem jakimś) wypchnąć to od drugiej strony? (Swoją drogą, u mnie w Cambridge Audio zaślepki wydłubuje się bez problemu nożem, a np. w ampli Yamahy, który miałem kiedyś, trzeba było bardziej się namęczyć. Któryś kolega z forum pisał, że używał nawet wiertarki)

Pozdro

> jacch

O ile dobrze zrozumiałem, noxnox ma podpięte fronty pod dwa wzmaki (ampli + jaki dodatkowy), a central i tyły do ampli podwójnym drucikiem. To nie żadne czary-mary :)

• 1 miesiąc później...

obi

nie musżę używać dodatkowego wzmacniacza na fronty. Ponieważ jest to Ampli 7.1 a ja używam 5 głośników, to mam 2 końcówki mocy wolne (standardowo są one przeznaczone go łośników Surround Back). Właśnie je wykorzystuję do podwójnego Ampingu frontów.

noxnox:

>Próbowałem dzisiaj dzielnie widelcemn wyskubać czarne coś

Odłóż widelec, spróbuj innym narzędziem. Zanim złapiesz nóż, korkociąg, wiertarkę czy młot pneumatyczny, postaraj się wyważyć zaślepki zwykłą igłą, bądź w miarę solidną szpilką. Potrafi zdziałać cuda ;)

Przyjrzyj się też dokładnie "szyjkom" gniazd - być może siedzą w nich trzpienie blokujące zaślepki. Taką "pułapkę" pokazał nam niedawno Pan Audiomatus w KAiM - żeby wyjąć zaślepkę, należało zajść gniazdo z boku, i wykręcić sprytnie ukrytą śrubkę.

Jak nic innego nie pomoże, zawsze zostaje "brute force"...

W yamaha 440 zaslepki byly po prostu przyczepione do wtyku plastikowymi łącznikami okolo 1 mm grubosci(bylo takich 4 wokolo) trzeba bylo to wylamac.

Swoja droga po co producenci utrudniaja nam tak zycie?

pozdr

HYBRYD:

>Swoja droga po co producenci utrudniaja nam tak zycie?

Bo muszą. Nakazują im to unijne przepisy, mające na celu ochronę zdrowia i życia użytkownika. Nie pytaj, jakie ;)

Może wpłynąć wręcz fatalnie... Normalny europejczyk (nie-audiofil) kupuje sobie kable zakończone bananami -przecież to standard. I co z nimi robi ? Wtyka gdzie popadnie !!! Do gniazdka elektrycznego w ścianie, bądź do tych śmiesznych dziurek z tyłu wzmacniacza, a drugi koniec wtyka sobie w różne otwory ciała, bądź tylko w łapkach trzyma...

A Urzędnik europejski to przewidział i zycie nam uratował !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.