Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 7200 - problem

yamen

Rekomendowane odpowiedzi

Hi,

Założyłem wątek na DIY, ale nikt mi nie odpowiedził. Być może na stereo, coś ktoś podszepnie. Mój kolega kupił ostatnio wzmacniacz PM 7200 z drugiej ręki. Rzecz nie jest zła. Gra całkiem przyzwoicie. Wiadomo jednak że po kilku dniach znana wszystkim "choroba" odezwała się na maxa.

Na czym polega proglem. Otóż kiedy do wzmacniacza podłączony jest CD i odtwarzana jest płytka występują dwa drobiazgi które spędzają koledze sen z powiek:

1. przy całkowitym ściszeniu (potencjometr ustwiony na 0) w kolumnach po przyłożeniu ucha do głośnika wysokotonowego słychać cichutki dźwięk odtwarzanej płyty. Jest to minimalne, ale jednak jest.

2. po przełączeniu na inne wejście i przy dużym wzmocnieniu słuchać również cichutkie dźwięki odtwarzanej muzyki z sąsiedniego wejścia do którego jest podłączony CD.

Tłumaczyłem jak dziecku że to nie ma znaczenia. Niestety próżny trud. Czym może być spowodowane powyższe ? Brak jakiejś masy, ekranowania, wada potencjometru ? Potencjometr był ponoć kiedyś wymieniany, ale na ogrinał.

Dzięki za wszelkie wskazówki.

pzdr.

yamen

https://www.audiostereo.pl/topic/24325-marantz-pm-7200-problem/

Potencjometr troche puszcza. Sygnal z sasiedniego przenosi sie przez pojemnosci.

Facet z zatartym silnikiem tlumaczy pomocy drogowej: "A pytalem sie przeciez na stacji benzynowej co ta czerwona lampka sie tak pali i pali... ale powiedzieli - olej - to i olalem..."

>yamen

Może nieco ukoi Twego kolegę (nieszczęścia innych tak pocieszają!) to, że w moim Sony QS, który do dziś uważałem za wzór sprawności, też jest minimalne przebicie między źródłami. Przy maksimum wzmocnienia (potencjometr na 17) usłyszałem w tweeterze cichutkie rzężenie muzyki z tunera, choć wybrane było źródło CD. Tragedia!

zwolennik łagodności

yamen, 6 Lut 2006, 13:49

>1. przy całkowitym ściszeniu (potencjometr ustwiony na 0) w kolumnach po przyłożeniu ucha do

>głośnika wysokotonowego słychać cichutki dźwięk odtwarzanej płyty. Jest to minimalne, ale jednak

>jest.

Zamiast tłumienia minus nieskończoność jest minus 100 dB. Zdarza się ;-) Nie ma się czym przejmować.

>2. po przełączeniu na inne wejście i przy dużym wzmocnieniu słuchać również cichutkie dźwięki

>odtwarzanej muzyki z sąsiedniego wejścia do którego jest podłączony CD.

Niech za pewnego hinta służy ten parametr podany z instrukcji do tego wzmacniacza:

Channel separation (1 kHz/10 kHz, Source direct) ........................................................... >80/>70 dB

Zdarza się ;-) Nie ma się czym przejmować.

bez paniki ! praktycznie wszystkie wzmacniacze budzetowe tak mają. To je rózni od konstrukcji dual-mono i dzielonych.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sprawa moze dotyczyc wejsc nieobciazonych. Sprawdz (przy zalozeniu ze masz podpiety tuner i cdeka do wzmaka) czy wybierajac tuner slyszysz po odkreceniu potencjometru na polowe dzwiek z odtwarzacza. Nie powinienes. Pozdrawiam.

>yamen, 6 Lut 2006, 13:49

To przecież tak ma być!!! Swiadczy to o przewadze audiofilskiego ucha

nad bezduszną techniką. Przecież WSZYSCY słyszą np. kabelki zasilające,

które "teoretycznie" nie grają. Więc jak nie słyszeć przesłuchu, który przecież

teoretycznie i praktycznie istnieje.

Przelicz sobie dB i wytłumacz to koledze.

Tzn. pochwal go za audiofilską czujność i wytłumacz, żeby nareszcie zaczął

słuchać muzyki zamiast sprzętu.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.