Skocz do zawartości
IGNORED

SONY NS - 92 czy Panasonic S97 ?

Zwrotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mój wysłużony odtwarzacz dvd przed kilkoma dniami wyzionął ducha. Zastanawiam się nad nowym, na placu boju zostały tylko te dwa wyżej wymienione. O Panasonicu było dość dużo na forum, prawie same pozytywy, Sony to stosunkowo nowy model. Obydwa mają wejście HDMI, Panasonic czyta też DVD-A, Sony z kolei czyta SACD, ale to mnie w zasadzie nie interesuje, liczy się dla mnie tylko wizja, przetworniki wizyjne - Panasonic 11bit/216kHz , Sony - 12bit/108kHz. Różnica w cenie 300 zł. Sony widziałem w akcji, o Panasonicu tylko czytałem. Co radzicie? Może ktoś porównywał te modele? Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/24338-sony-ns-92-czy-panasonic-s97/

A Denon 1920 czyta i SACD, i DVD-A :)

Ale i tak wizja sie liczy:

Układ Faroudja DCDi

Progresywne skanowanie (PAL/NTSC), korektor obrazu

Cyfrowe wyjście audio-wideo HDMI 1.1

Wysokiej rozdzielczości przetwornik C/A wideo 12 bit / 216 MHz

Wysokiej jakości 24-bitowy przetwornik C/A audio 192 kHz (Burr Brown PCM1782)

A ja proponuję Philipsa 9000S. :)

Wizja taka sama jeśli nie lepsza jak w Panasie też 12 bitowy przetwornik i DCDi Faroudja, dźwięk bez porównania z Panasem czy z Denonem (poziom dobrych CD-Playerów), złącze HDMI... zabawka jak ze snu.

Jedyna wada to odpustowy wygląd ale de gustibus...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Panasonic s97 - macroblocking

Denon 1920 - lipsync przy upsamplingu + macroblocking

Phillips - problemy z czytaniem płyt

Sony - przesuniecie obrazu

przy połączeniu HDMI nie interesują Cię przetworniki C/A

obraz Sony jest porównywany z denonem 3910 i pioneerem z serii 9xx (nie pamietam nr.).

To jest zdecydowanie najlepszy odtwarzacz w tej chwili, jesli twoj projektor albo TV poradzi sobie z przesunieciem.

Na inne sprzety nie masz co patrzec w ogole w tym przedziale cenowym.

macroblocking - wada chipa faroudja - powoduje, ze na czarnych powierzchniach tworza sie zielone bloki pikseli

lipsynch - synchronizacja dzwieku z obrazem - jesli jest zla, to usta ruszaja sie pozniej niz dzwiek.

upsampling - interpolacja piksli (sztuczne zwiekszanie rozdzielczosci)

W tej chwili wypadaloby poczekac na Sony ns95 (polowa kwietnia) i CA DVD89 (chyba bedzie naprawde dobry, juz powinien byc w sklepach)

Skoro juz rozmawiamy o tym, co warto, a czego nie...

Czy warto wydac dobrze ponad 2.000 zl na Denona 2910? Ma swietne recencje, nie znalazlem nic o wadach... ale ten model jest na rynku sporo ponad rok! Czy szykuje sie jakis nastepca?

Bylem (ze wzgledow finansowych) w zasadzie zdecydowany na 1920, ale okazuje sie, ze prywatni importerzy nie maja aktualnie tego modelu i nie wiedza, kiedy bedzie (za tydzien, za dwa?). Tymczasem imek pisze "lipsynch - upsampling"...:(((

Byc moze sporym wysilkiem uda mi sie dolozyc do 2910 i miec go juz!, natychmiast!... Warto?

pozdr, burz

ps. po dlugich przemysleniach w gre wchodzy TYLKO te dwa modele Denka.

Ależ drogi burz 89 ma nie tylko hdmi ale i DVI - za stroną www.top-audio.pl

CAMBRIDGE AUDIO - Odtwarzacze DVD - Odtwarzacz DVD Azur 89

Typ odtwarzanych płyt: DVD-A, DVD-V, MP3, CD-RW, CD-R, CD-DA, Kodak Picture CD, DiVX, SACD

Wyjścia audio: 5.1 audio, stereo downmix

Wyjścia wideo:DVI, HDMI, Composite, S-video, RGB, Component, DVI

Wyjścia cyfrowe: Coaxial, Optical

Formaty audio: LPCM, DD 5.1, DVD-Audio 2ch., DVD-Audio 5.1

Formaty video: PAL, NTSC Z Progressive Scan

Pasmo częstotliwości: 20Hz-20kHz

Pozdrawiam

Miałem takie same odczucie, dlatego zacząłem szukać. Teoretycznie wyglada to bardzo sympatycznie.

Zaczynam się zastanawiać nad jego zakupem - może ktoś podpowie :) - jakie ampli do tego podłączyć? 2106 Denona, a może Pioneera 1015.? Chodziłoby to z Kef-ami KHT 2005.2.

Przesuniecie obrazu polega na tym, że przy włączeniu upscalingu albo przełączaniu między PAL a NTSC obraz przemieszcza sie o 5 cm w prawo i 3 cm do góry (na moim ekranie 92 cale). Na telewizorze (stary Philips panorama, jeszcze z wypukłym ekranem) wszystko jest OK. Czytałem jednak, że ludzie w USA i GB mają z tym kłopoty na nowych TV, Plazmach i LCD oraz projektorach. Sony ma niby wprowadzić poprawkę, ale cos im sie nie spieszy.

Zdecydowanie najgorszym wyborem z powyższej stawki jest Denon 1920.

Cholercia... :( Jak oglądałem w sklepie, właśnie przy podłączeniu HDMI ( 720p) z telewizorem Sony Bravia, to nic takiego nie zwróciło mojej uwagi, czyli czeka mnie jeszcze jedna wyprawa i sprawdzenie tego właśnie pod tym kątem. Pozdrawiam.

Czytam Wasze opinie, ale nie widzę, aby ktokolwiek zaproponował lekturę z tej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz opis:

Ukryta Zawartość

A jest o czym czytać, naprawdę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak, ale nie oglada sie obrazow testowych tylko filmy.

Dla ogladajacych, a nie podniecajacych sie tabelkami, taki np Pasasonic S97 jest zajebisty. Denon 1920 tez jest super, a wszystkich w tej chwili rozklada Sony NS-92.

A jak ktos chce miec odtwarzacz najlepszy z tabelki to niech kupi CA DV79 - bo to jest to samo, co Oppo, i zainstaluje sobie update oprogramowania.

Czy ktoś z Was znalazł może w sieci jakieś testy, porównania, czy opinie użytkowników o Sonym ns95 i CA DVD89?

Ja szukałem, ale znalazłem tylko parę lakonicznych opinii użytkowników i żadnych testów czy porównań.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.