Skocz do zawartości
IGNORED

Z-Zultra analog-kto chętny potestować?

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od soboty jestem w posiadaniu 2 IC ze starszej serii by zydelek (czarny i bialy-izolacja juz w teflonie). Nie wytrzymalem i z ciekawosci wybralem sie osobiscie do p. Jacka czego nie zaluje:))) Poprosilem o 2 rozne IC ktore mialy sie roznic brzmieniowo i prosba zostala spelniona.

Test byl przeprowadzony z 2ma CD - Cambridge Audio 640c v.2 i NAD 541i + 3 kable glosnikowe - AQ Type 4+, AQ Bedrock, Monster Cable Z1.

IC CZARNY - gra tak jak wyglada dzwiek jest niezbyt przejrzysty, dodatkowo mocno zarysowany bas, ale slabo kontrolowany. Ogolnie dzwiek ciemny i w przypadku odgrywania klarnetu na plycie MILES'a DAVISA, ma sie wrazenie jakby muzyk gral na plastikowym instrumencie (brakuje ocieplenia)

IC BIAŁY - jest bardziej uniwersalny (testowany w 3ech roznych systemach). Zawsze brzmi jasno, z db kontrolowanym basem ktorego jest w sam raz. Brakuje troche ciepelka w przelomie srednio-wysokotonowym. Ogolnie jest skupiony na szybkosci i przejrzystosci glownie gory. Akurat na plycie Metallici jest za duzo, a muzyce brakuje troche masy (zauwazylem ze to zasluga mego CD C.A. 640c v.2 po wpiecu na to miejsce cd NAD 541i pod tym wzgledem bylo lepiej, ale gorsza detalicznosc dalszych planow).

Moja konkluzja jest taka ze IC CZARNY sprawdzi sie w systemach przejrzystych z brakami w ilosci basu, IC BIAŁY w systemach z ocieplona srednica gdzie reszte zakresow podciagnie wlasnie ten IC. Nie napisalem jeszcze nic o przestrzeni i glebi, ale w obydwu przypadkach jest na bdb poziome. Wprowadza "cos" do dzwieku co mnie zauroczylo i mimo ze wiem ze nie gra w pelni naturalnie/neutralnie to chce sie go sluchac. Chociazby zeby na nowo odkryc charakter brzmiena swojego zestawu. A po ten jeden idealny IC w pasowany w moj system wybiore sie przy okazji do p. Jacka osobiscie wiem ze sa juz nowe wersje, ktore mam nadzieje w miare mozliwosci otrzymac jak najszybciej:))

pozdr. Adam, Łomża

daberoski, 6 Wrz 2006, 12:14

O razu sprostuję- te I.C to są wersje prototypowe, które jeszcze nie były zrobione w izolacji teflonowej.

Uzycie teflonu jako izolacji spowodowało wygładzenie w dzwięku. Tak wiec obecne wersje "sporo" sie różnią do prototypów, których obecną zaletą jest możliwość nabycia ich po kosztach materiałowych. Nie liczę za nie bowiem nic z poświeconego na wykonanie swojego czasu.

Biedny Zydelak nie dadza chłopu pożyc na naszym forum...on tu słucha, stara się serce wkłada...nasz ukochany lokalny specjalista od interkonektów:-)

>Uzycie teflonu jako izolacji spowodowało wygładzenie w dzwięku.

To przecież każdy wie. Teflon wygładza, bo jest śliski.

Dlatego jajka smażone na patelni z teflonem wchodzą

bardziej gładko.

Jestem Europejczykiem.

jachu- wątki sponsorowane są dla producentów, firm itd.

Ja natomiast uzywając różnych kabli w swoim systemie wciąż mam w uszach ten jedeyny mi dzwięk, którego brakuje. Idąc dalej zacząłem kombinować z kablami by osiagnąć efekt najblizszy mojemu ideałowi. Rozpoczęła się wtedy zabawa DIY- nie myl z produkcją. Moja zabawa to pasja, która w ogólnym rachunku sporo kosztuje. Surowiec, ciągłe eksperymenty, włozona praca. Idąc więc Twoim tokiem myslenia, każdy kto ma zacięcie i pasję do zrobienia DIY powinien załozyć wątek sponsorowany??? :):)

Nie rozumiem wiec "żartów"- zróbta se sami i pokażcie:):) swoje prace.

Wątki sponsorowane są dla każdego, kto poprzez wzmożoną aktywność na forum chce coś wypromować, żeby potem to sprzedać z zyskiem. Udział na forum w założeniu powinien być bezinteresowną (finansowo) wymianą opinii.

Jeżeli dopuszczasz możliwość zrobienia kabla pod zamówienie konkretnego klienta, to z pewnością nie po kosztach - i to oznacza handlowanie towarem. Jeśli jednak odsprzedajesz jedną, jedyną posiadaną sztukę, żeby zwróciły się koszty eksperymentu lub nieudanego zakupu i ktoś to zechce kupić - to wszystko jest ok.

Jak jest, nie wiem, i każdy sobie sam powinien odpowiedzieć. W żadnym razie nie chodzi mi o rozwikłanie Twoich działań, tylko napisałem jak to rozumiem.

Pozostaję z szacunkem dla wysiłku w poprawianiu i tak już bardzo dobrego :-)

>>Zydelek, 10 Wrz 2006, 11:56

robić każdy może z pasją. Ty tak robisz i jest fajno, my też coś klepiemy. Różnica między nami jest taka, że Ty wyporzyczasz do odsłuchu po to by znaleźć nabywcę, nabywcę za wcale nie tani kabel. To taka mini reklama pod przykrywką hobby. To moje zdanie.

Wiem doskonale co Was tak "boli" :):)

Wypozyczam, by na różnym sprzęcie można byłoby sprawdzić jak wpasowują się do systemu. To jest nauka dla mnie i doświadczenie, które pozwoli max zblizyć się do ideału.

Jeśli chodzi o odsprzedaż- to spowodowane to jest logicznym wytłumaczeniem. Mam dwie możliwości. Prototyp rozebrać by odzyskać surowiec lub odsprzedać go po kosztach.

Obecnie osiągnąłem poziom dzwiękowy, który "wstępnie" mnie zadowala i do puki nie przyjdą mi do głowy nowe pomysły, to nic już nie zmieniam. Nie ukrywam, że ten poziom osiągnąłem przy i z pomocą kolegów z forum.

jacch, 9 Wrz 2006, 23:38

>zydelek wykup że wątek sponsorowany!

>Ciebie nie stać ???

Nie wydaje mi sie, aby akurat ten wątek miał duzo wspólnego ze 'sposoringiem'. Można lubić zydelka bądź nie, ale ta działalność, moim zdaniem, jeszcze pod sponsoring nie podpada.

Są bardziej 'dwuznaczne' pod tym względem watki.

zydelek 10 Wrz 2006, 13:13

>Wypozyczam, by na różnym sprzęcie można byłoby sprawdzić jak wpasowują się do systemu. To jest nauka dla >mnie i doświadczenie, które pozwoli max zblizyć się do ideału.

Potwierdzam bo osobiscie testuje 3ciego Z-Zta w systemie. Aktualnie wspolgra z glosnikowymi AQ TYPE 4+, ale jutro pozyczam ponownie AQ BEDROCK'a bo czuje w kosciach ze to moze byc synergiczne zestawienie, albo znowu pudlo:P i kolejna wizyta u Zydelka:)

>Zydelek

Off topic: Jakie są główne różnice wbrzmieniu SQ-80 i SQ-88? Czym różnią się serie SQ-88 Classic i MkII (oczywiście brzmieniowo)?

Pozdrawiam,

Jarek

jareks, 11 Wrz 2006, 13:40

Nie porównywałem 80 z 88.

Jak dla mnie Siltechy zaczynają się od FTMa (brzmieniowo), choć z pewnością prawdziwe Siltechy (te brzmieniowe) to takie jakie sprzedaje Lacrimoza.

Wszystko do FTMa było kichą :)

Minelo juz kilka dni od wypozyczenia Z-Zta 1nki i chyba moge napisac juz co nieco o brzmieniu kabelka w moim zestawie (Avance Omega 509 mkII, Nad 352, Cambridge Audio 640v.2, glosnikowy AQ Bedrock).

Pierwsze co daje sie bezposrednio odczuc po wpieciu 1nki to gladkosc brzmienia, pelne troszke zbyt ciezkie brzmienie (od srednicy w dol) i jak zwykle w przypadku Zydelkowej tworczosci przestrzen i glebia na bdb poziomie (nie wiem jak to robi, ale co pozycze od niego kabel to moje Avance momentalnie znikaja z pokoju, pozostaje tylko sciana dzwieku ktory emanuje raczej w glab niz w przod). Przerzucajac w odtwarzaczu kolejne plyty (techno, jazz, akustyka, hip-hop) zwraca uwaga ze owa gladkosc niestety nie idzie do konca z przejrzystoscia przec co brzmieniu brakuje konturowosci i blasku. Dynamika pozostaje na db poziomie co ujawnia klase przewodu.

Podsumowanie: Z-Zultra Analog 1 to kabelek glownie dla sluchaczy zmeczonych ciagla pogonia za detalicznoscia i przejrzystoscia w systemach. W zamian oferuje niespotykana przestrzennosc dzwieku i zaokraglone brzmienie wszystkich zakresow (zaden z dzwiekow nigdy nas nie zakluje po uszach).

Zaznaczam ze to jest moja subiektywna opinia wiec wszelkie "ale" nie mile widziane:)))

>zydelek

Doszly 2 komplety I.C. w stanie nienaruszonym:))) No to teraz mam cale trio, hihi (dodatkowo VDH D102 mk V special i sznurowke:) Zaczynam miec pozadek na podlodze jak u Ciebie:)))

• 2 tygodnie później...

Dziś powstały kable głośnikowe. Do ich budowy uzyłem bardzo czystej miedzi z za oceanu i srebra rodem z Polski. Miedz to druty o róznej grubości dla częstotliwości low i druty srebrne, dla hi- cieniutkie druty srebrne. Po paru godzinach odsłuchów zdecydowałem że te kable zostają na stałe w moim systemie. Aby nie być podejrzewanym o reklamę samemu sobie, informuję, że komplet kabli jest wyłącznie jeden, nie będzie pozyczany a tym bardziej sprzedawany :)

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

No właśnie. "Dwójka" jest u kolegi na południowym wschodzie- zwykłybanan, a jedynka i prototyp był u kolegi Karbidoczaszki.

Wkrótce powstana nowe Z-zety na bazie pozostałosci magazynowych Aera. Sam jestem ciekaw co z tego wyniknie. Mam nadzieję, że na wystawie znajdzie się szeroka propozycja drutowa :):)

• 1 miesiąc później...

Dzięku uprzejmosci Zydelka miałem okazje testować jego kabel Z-Zultra określany przez konstruktora jako "2".

Kabelek grał w systemie: JM lab ps 5.1. monobloki PhaSt SET,przedwzmacniacz lampowy PhaSt.

Jako źródło pracował NAD s500. Kable: DNM Reson, SonusOliva,Audioquest.

Kabel był testowany w wielu kombinacjach, najdłużej i chyba z najlepszym efektem pracował Z-Z

jako łaczówka między CD, a przedwzmacniaczem.

Po wpięciu zamiast Sonus Oliva (wersja pełna ale na Neutrikach), dzwięk zyskał na wypełnieniu,

zwłaszcza w zakresie dolnej średnicy.

Poprawie uległ bas - stał sie mocniejszy i bardziej sprężysty.

Dynamika nagran równiez zyskała, dżwięk stał sie nieco szybszy.

Zyskała analityczność, niestety kosztem rozjaśnienia górnego zakresu średnicy.

Nagrania miały mocno uwypuklone sybilanty, co w moim systemie raziło.

Sterofonia była na dobrym poziomie, nieźle przekazywana była akustyka nagrań.

Podumowując : dobry interkonekt, warto wypróbować.

Nie polecam do systemów, o podbitej górnej średnicy, w pozostałych moze okazac sie panaceum

na wiele "dolegliwości".

Oferuje dynamiczny, szczegółowy przekaz, ze sporą dawką "powietrza".

Obecnie czekam na przesyłke z interkonektami z USA od kuzyna.

Ciekawe czy po ich odsłuchu nie bede żałował, że oddałem kabel Zydelkowi,którego pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.