Skocz do zawartości
IGNORED

Jak TDA1543 do Pioneera PD-S701 ?

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Pionki jako transporty są cienkie , niestety.

Używałem kiedyś jako transport Pioneera PD705 z dobudowanym koaxialem i Denona 1015 .

Ten drugi był znacznie lepszy . Można podniecać się tym talerzykiem ale to nie gra.

Nie wiem jak jest zbudowany PDS701 ale jeśli dekoder i filtr cyfrowy są zintegrowane w jednym układzie - to nie uzyskasz sygnału bez filtracji cyfrowej - lipa. Jeśli tak nie jest to kupileś niedpowiedni chip, bo tak jak napisał zorro sony, pioneer i denon nie używają I2s tylko japoński format i TDA1543 nie będzie dzialał. Prawdopodobnie TDA1543A obsługuje ten format. Piszę prawdopodobnie bo ten chp to zagadka-nie ma danych katologowych i swoją wiedzę opieram na opinii Elso Kwaka.

dzięki za wpisy. byłbym zobowiązany za jakieś dodatkowe wskazówki, bo bardzo sie napaliłem na Pionka Nonos :-) , a TDA 1543 mi pasuje. Zamówiłem też AD1851, czy te zagraja lepiej? Może jakies inne typy żeby zrobić z tym CD cos dobrego, bo narazie gra dość jazgotliwie i bardzo jasno. Przydałoby sie więcej mięsistego dołu a mniej góry.

>Zamówiłem też AD1851, czy te zagraja lepiej?

Elso twierdzi że nie(jego zdaniem 1. TDA1543 2.AD1865 3.TDA1541 4.AD1851) Ja nie mogę się w tej materii wypowiadać - nie próbowałem, spróbuje jak zdobęde jakiś odtwarzacz I2S w moim grundigu grają NOS AD1851N-J i IMHO gra to dobrze(być może bardzo dobrze, bo moje kolumny to najsłabsze ogniwo systemu) - piękna nieagresywnwna góra i super wokale (zresztą to cecha wszystkich NOSów).

hmm trochę mnie zaszokowało chęć zamiany dobrego przetwornika Pionka na coś budżetowego i to jeszcze bez oversamplingu ale z gustami się nie dyskutuje. Ja bym ci polecał raczej tuning CD, pracy jest co prawda sporo ale warto i można poprawić sprzęt nie o klase ale znacznie wyżej.

W trakcie usuwania konta.

• 3 tygodnie później...

Chciałbym przypomnieć wątek, bo odczytałem procesor z mojego Pioneera PD-S701 to Sony CXD2500Q. Wyczytałem, że sygnały są na nóżkach :

35 - BCK

34 - DATA

32 - LRCK.

Może teraz doradzicie jak podłączyć do niego jakiegość dobrego DAC'a bezpośrednio. Mam TDA1543A, Ad1865 ( najchętniej ) , 2xAd1651, CS4334 i ichyba PCM 1738.

Opierając się na karcie katalogowej CXD2500AQ myslę, że najprościej chyba będzie z TDA1543A:

CXD2500AQ TDA1543A

35 - BCK 1-BCK

34 - DATA 3-DATA

32 - LRCK 2-WS

Z twoim preferowanym AD1865 tak łatwo niestety nie da się zrobić gdyż trzeba opóźnić LRCK o dwa takty i w tym samym czasie wyciszyć dane raz dla lewego a raz dla prawgo kanału. Więc na początek radzę spróbować TDA1543.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie wiem czy to dokładnie to - czasem pisze, że wersja A jest 12bitowa a pdf opisuje 16-stke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam rzeczywiście brak noty TDA 1543A , spotykalem sie z opisem TDA 1543 jako 12 bitowa wersja jednak w standarcie I2S lecz żadnych konkretów nie podano ,firma Sony wyprodukowała w odpowiedzi na ten układ swoja wersję z oznaczeniem CX23034

morris>

Takich mistrzów znalazłoby się z parudziesięciu na tym forum, więc nikt o to miano ubiegać się nie będzie

gdyż splendoru w oczach pozostałych ono mu nie przyniesie ;-)

Doradzam, rozwinięcie swoich zdolności poszuiwania w internecie! ;-)

->mi$kin

rozwinę, rozwinę... :)

Masz może jakiś link do tej karty karty katalogowej? albo szybciej jaki obsługuje format?

Bo ja co znajdę kartę TDA1543A to pościągnięciu okazuje się że TDA1543.

Wg mnie nie ma sensu szukać karty do TDA1543A. Wystarczy ta od wersji bez litery na końcu. Oba układy będą dokładnie takie same, poza japońskim formatem danych w wersji A, co nie wymaga osobnego datsheeta. A jak on jest tylko po japońsku? ;-)

• 2 lata później...

Dzisiaj po długich mękach spowodowanych odsłuchem amplitunera Marantz SR7500, którego przetworniki zdmuchnęły moje źródła: Pioneera DV717, Sony CDP-970 , Pioneera pds701 postanowiłem wbudować DAC CS4390, który zalegał w mojej szufladzie do w/w Pionka PDS701. Wszystko wydawało się proste, wylutowałem DAC PD2026A, filtry wyjściowe w 701 są niemal takie jak potrzeba, więc tu nie było problemu, z napięciami też nie, wykorzystałem jako pomoc DAC SDS Labs na CS4329 i próbowałem podłączyć do CXD2500 z 701-nki i nie chodzi. Ja zwariję! Dlaczego?

Podłączyłem następująco:

CXD2500Q CS4390

32-LRCK -> 7-LRCK

34-DATA -> 10-SDATA

35-BCK -> 9-SCLK

Co jest nie tak? W 701 kwarc był przy PD2026A, czy chodzi o brak kwarcu w obecnym rozwiązaniu.

Może trzeba podać jakiś sygnał na pin 8 CS4390 - MCLK ?

Podłączyłem ten kwarc , który był przy PD2026A i nie ma rezultatu. Zachowuje się trochę inaczej, ale różnica jest niewielka. Nie gra , nie kręci w normalny sposób, tylko raz rozpędził talerz jakby chciał odfrunąć. I logika bardzo wolno reaguje. Ogólna głupawka.

O dziwo przy CXD2500 były specjalne punkty lutownicze pod kwarc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.